sosy - 72234 przepisów (strona:1729/4816)

Bulion warzywny z pieczarkami 131

Czym jest bulion warzywny? Bulion warzywny to podstawa wielu zup czy sosów. Często go lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko bez tłuszczu palmowego i tony soli). Buliony to esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy(...)zamierzają użyć ich do przygotowania sosu), w których każdy kolejny zamiast wody, ma właśnie wcześniej ugotowany bulion (pierwszy bulion na wodzie, drugi bulion na bulionie pierwszym, trzeci – na bulionie drugim). Jak prawidłowo ugotować bulion warzywny? Dobrze przygotowane buliony wydobywają wszystkie smaki z użytych warzyw. Aby tak było, warzywa powinny być pokrojone najlepiej w cienkie plastry (najlepiej się sprawdza mandolina

Moja Delicja
Rosół z kaczki 124

Rosół z kaczki najczęściej gotuje się z połowy tuszki (korpusu z szyją, jednym skrzydłem i nogą). Ponieważ ja nogi z kaczki potrzebuję do innych dań (do przygotowania aromatycznego sosu z kaczki lub do confitu z kaczki), zamiast nogi daję drugie skrzydło. Dzięki temu z jednej całej kaczki mam kilka obiadów. Rosół z kaczki jest tłustą zupą, ale w prosty sposób(...)lubczyku powoduje kompensacje charakterystycznego zapachu rosołu z kaczki i sprawia, że w całym domu pięknie pachnie. Rosół z kaczki podaję z mięsem z gotowania rosołu, natką pietruszki oraz łyżką sosu ze śliwek i żurawin . Nie próbowaliście jeszcze? Skosztujcie koniecznie 🙂 Czytaj więcej: Rosół z kaczki The post Rosół z kaczki appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Sałatka z makaronem, szpinakiem i tuńczykiem 181

pomysł na obiad, sałatkę do pracy czy na kolację. Składniki na jedną salaterkę: 160 g dowolnego makaronu 2 garści szpinaku typu baby 1/2 czerwonej cebuli 1 puszka tuńczyka w sosie własnym garść pomidorków koktajlowych garść zielonych oliwek 100 g sera kaszubskiego (u mnie z czarnuszką) 4-5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 płaska łyżeczka miodu(...)przekroić na połówki, cebulę dowolnie posiekać, a ser w kostkę. 2. Wszystko włożyć do miski. W szklance wymieszać oliwę, miód, musztardę, sok z limonki i przyprawę do sałatek, polać sosem sałatkę i całość wymieszać. Całość dokładnie wymieszać. Można od razu podawać lub schłodzić w lodówce.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tarta z ciasta francuskiego z figami – przepyszna i szybka 108

pewnością warto wypróbować ten przepis. Nie pożałujecie!   Składniki na tartę z ciasta francuskiego z figami: płat ciasta francuskiego 4 figi 100 g sera pleśniowego 3 cebule czerwone łyżeczka sosu balsamicznego (może też być ocet balsamiczny) łyżeczka cukru brązowego duża szczypta soli   Przygotowanie Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, posypujemy solą i smażymy(...)miękkości. Następnie do cebuli dodajemy cukier i sos balsamiczny. Całość smażymy na niezbyt dużym ogniu jeszcze około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Cebulę odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zaginamy, aby stworzyć grubsze ranty. Ciasto nakłuwamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C. Pieczemy przez

e-PrzepisyKulinarne
Pasta z twarogu i ryby. Awanturka 109

pomidorach (140-170 g). Twaróg przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy rybę do sera. Rybę w oleju lekko odsączamy, gdy dodajemy zaś ryby w pomidorach, to dodajemy wraz z sosem pomidorowym. Gdy korzystamy z wędzonej ryby to polecam dodać odrobinę dobrego oleju. Wszystko razem rozcieramy widelcem. Gdyby masa jest zbyt sucha, wtedy można dodać odrobinę oleju z ryb lub sosu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smażony ryż z kurczakiem i warzywami 122

wersji sprawdzonej i przetestowanej, a do tego przepysznej :) Składniki:  - podwójna pierś kurczaka  - 200 g ryżu, najlepiej jaśminowego - 300 g wybranych warzyw, świeżych lub mrożonych - 3 jajka - sos sojowy jasny i ciemny - przyprawy: imbir, curry, słodka papryka, czosnek - sól, pieprz - olej do smażenia Choć samo przyrządzanie dania jest szybkie, to wymagać będzie od nas pewnych przygotowań. Pierwszym z nich(...)jest ugotowanie ryżu, a następnie przestudzenie go tak, by był co najwyżej letni. Drugi punkt to mięso, które kroimy w kostkę i marynujemy z użyciem sosu sojowego, odrobiny oleju, soli, pieprzu, imbiru, szczypty curry, papryki i czosnku, według uznania można dodać również chilli. Jeśli używamy świeżych warzyw, to kroimy je w słupki podobnej wielkości, ja użyłam warzyw mrożonych - mieszanki brokuła

Kulinarne zapędy Kokosa
Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią 98

Makaron z tuńczykiem w kremowym sosie mascarpone to obiad, który podasz przez cały rok, z dowolnym makaronem i z łatwo dostępnych składników. To proste, niewymagające wiele nakładu czasu danie obiadowe, które zabierzesz do pracy. Poniżej przepis oraz kilka porad. SKŁADNIKI: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym – 170 g, po odsączeniu 120 g 1 mała cukinia 1 cebula 1/2 czerwonej

Zasmakuj Kuchni
Grillowana pierś w sosie rydzowym 120

którego nie lubię zbierać i jeść oczywiście;p) Charakterystyczne rude kapelusze są wyśmienite zarówno duszone, smażone czy marynowane. Dziś proponuję delikatne, soczyste mięso z piersi kurczaka w idealnym kremowym sosie, z rydzów. Tylko kilka składników, a otrzymujemy obłędne w smaku danie. Takie dania mogę jeść codziennie. 1 pierś z kurczaka (ok 250-300 g) 300 g rydzów 2 duże cebule(...)spryskać olejem w spray'u, rozgrzać ją i obsmażyć z obu stron mięso. Kiedy mięso jest już złote (ale nie suche), ściągamy je z patelni. Mięso serwujemy z gorącym sosem, z ziemniakami, makaronem lub pieczywem. Smacznego

Krylowa Kuchnia
43 odmiany pomidorów które uprawiałam w tym roku – cz. I 182

zawiązał w końcu 5 mocno rozbudowanych gron. We wrześniu próbował zawiązać jeszcze 2, mimo ogłowienia. Owoc okrągły, ciemnobrązowy, koktajlowy, mocno aromatyczny, o dymnym zapachu i słodko-winnym smaku sosu BBQ. Pyszny dodatek do sałatek, marynowania czy do pieczenia w całości, np. z rybą czy piersią kurczaka. Z pomidorków typu cherry to chyba mój ulubieniec. 33 Afternoon Delight – USA, Kalifornia(...)grubej skórce i smaku… tekturowego sklepowego pomidora, rozmyty, kwaśno-słodki. Dla mnie sam wygląd to za mało, szkoda że rozczarował – zużyłam owoce tylko do pomidorowego dżemu i do pieczonego sosu. Za sam wygląd należy mu się w tym roku tytuł Miss. Gruba skórka to pewnie to, co miałoby go predestynować do długiego leżenia. Zdecydowanie największe tegoroczne smakowe rozczarowanie – razem

Karo in the Kitchen
43 odmiany pomidorów które uprawiałam w tym roku – cz. II 159

donicy, w pełnym, prażącym słońcu? Ogromny plus za plenność i wysoką odporność na choroby bo nie jest to bez znaczenia – jako pomidor typowo przerobowy, np. na pieczony sos czy zupy, sprawdzi się super. Dużo przypraw mu nie zaszkodzi Sprawdzi się dla początkujących. 52 Carbon – USA, 75, 160, G, T Odmiana dziedziczna (heirloom) nieznanego pochodzenia. Pierwszy raz wprowadzony do bazy Seed(...)POMIDOR? Nie ma – każdy z nich ma swoje zalety i wady. Jedne odmiany lepiej nadają się do suszenia, kiszenia czy marynowania, inne do bezpośredniego spożycia a jeszcze inne na sosy czy passaty (co absolutnie nie powstrzymuje mnie od testowania ich w odwrotną stronę). Warto znaleźć miejsce żeby spróbować które odpowiadają nam samym najbardziej – różnorodność smaków, kolorów i właściwości jest ogromna

Karo in the Kitchen
Lasagne 108

Jestem wielką fanką lasagne, niestety nie jest to danie które mogłabym jeść codziennie, ze względu na kaloryczność. Eh a szkoda. Ostatnio postanowiłam zrobić klasyczne lasagne z mięsem mielonym w sosie pomidorowym z sosem beszamel. Pycha, polecam! Artykuł Lasagne pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Jak uporządkować swoją lodówkę? 93

będą miały na nie najmniejszy wpływ. Aby zachować porządek w tej sekcji, stale zmniejszaj przyprawy do mniejszych pojemników w miarę ich używania. Możesz również pogrupować je według typu, aby sosy BBQ nie zgubiły się za sosami do sałatek, co powoduje, że kupujesz za wiele! Resztki Górna półka to idealne miejsce na już upieczone produkty. Ta nieco cieplejsza półka nie zaszkodzi

ProstePesto.pl
Specjał po staropolsku -bardzo łatwe w przygotowaniu . 184

garnka ,i doprawiamy .Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy łyżkę mąki .Masa powinna mieć konsystencje ciasta jak na placki ziemniaczane. Placki smażymy na oleju z obu stron.Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pieczarkowym . sos pieczarkowy pieczarki już usmażone na patelni zalać ok szklanką wody i nadal trzymamy na ogniu i mieszamy ,teraz dajemy 2 łyżki mąki i mieszamy trzepaczką

Moje Wyroby