smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dusimy wszystko ok 3 minut, uważając aby szpinak za bardzo nie zmienił koloru. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy. Przekładamy do sosu makaron (najlepiej taki prosto z wody, bowiem skrobia zagęści nam odrobinę nasz sos). Przeczytaj również: Witamina C – właściwości i zastosowanie Makaron ze szpinakiem i pieczarkami Smacznego! Artykuł Makaron ze szpinakiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nadzienie. Sajgonki możesz podsmażyć do chrupkości lub spożywać bez smażenia. Jeśli wybierasz drugą opcję, przechowuj je pod przykryciem w postaci wilgotnej ściereczki. Uwagi: Krewetki możesz podawać z dowolnym, ulubionym sosem, np. ze słodkiego chilli lub sosem mango. Instagram Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto Facebook Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Sajgonki
ProstePesto.pljakiś czas temu wleciała na bloga, to również cudowne danie, które Wam polecam! Trwa sezon na oba te warzywa, więc trzeba ten czas wykorzystać 😊 Paprykę podałem standardowo z wegańskim sosem czosnkowym , ale świetnie sprawdzi się również pesto bazyliowe , jak i sos paprykowy , który ostatnio zawitał na bloga. Artykuł Papryka faszerowana kaszą pęczak pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
BlendmanBardzo smaczny pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego do obiadu. Delikatne i mięciutkie klopsiki w pysznym sosie własnym. ok 6 sporych porcji 400 gramów mięsa mielonego z łopatki 4 łyżki gęstej śmietany 4 płaskie łyżki bułki tartej 4 łyżki zimnej wody sól pieprz mały ząbek czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki opcjonalnie wegeta mąka do panierowania(...)kolor, następnie wlać wodę lub bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotujemy do miękkości ok 30 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż płyn zmniejszy swoja objętość a sos zgęstnieje. Bardzo smaczne z ziemniaczanym puree. Smacznego
Andzia Pichciprzepis :) SKŁADNIKI : 250 g krewetek królewskich 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko panierka panko olej do smażenia do podania - cytryna, sos czosnkowy(...)rozgrzanym oleju, zanużając je całkowicie na kilka minut, po tym czasie wyjmjemy ja na talerz wyłozony ręcznikami papierowymi. Podajemy od razu, jeszcze gorące z ulubionymi dodatkami oraz sosem czosnkowym, polcam. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału
Kulinarne Fantazje Marioliróżne sposoby. Dziś zapraszam na jeden z nich, najbardziej tradycyjny - cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Ja swoją faszeruję surowym mięsem, nie smażę go wcześniej. Piekę ją w lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki, czasem pokrojoną drobniutko paprykę. Przeważnie posypuję ja po wierzchu tartym serem i zapiekam(...)miękkości. Pod koniec pieczenia cukinie posypuje startym na dużych oczkach tarki serem żółtym, piekę jeszcze chwilkę aż ser się rozpuści. Gotowe cukinie przekładam na talerze i delikatnie polewam sosem. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii : Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę. Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :) Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami
Kuchnia z widokiem na ogródgłos ) Tortilla pieczarkami, szynką i serem to przekąska, do której będziecie wracać. Polecam podawać ją z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz ostrych sosów – pycha! Tortillę najlepiej przygotowywać na patelni grillowej lub w opiekaczu czy grillu elektrycznym, aby nabrała charakterystycznego wyglądu. Jednak na klasycznej patelni też się przecież uda! 🙂 Do tortilli możecie dokładać dowolne dodatki i modyfikować przepis wedle gustów. Spróbujcie(...)obie się ze sobą skleiły. 4 Kiedy dolna tortilla się podpiecze, przekładamy sklejone tortille na drugą stronę. Następnie zdejmujemy tortille na deskę i kroimy na ćwiartki. Podajemy z ulubionymi sosami, najlepiej ostrymi. Artykuł Tortilla z pieczarkami, szynką i serem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiSkładniki: 230 g winogron (jasnych lub ciemnych) 80 g sera lazur 3 garście liści roszponki 4 łyżki pestek słonecznika Sos: 3 łyżki oleju 1/2 łyżki musztardy sarepskiej 1/2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli Sposób wykonania: Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Winogrona kroimy na połówki, ser kroimy w kostkę. Składniki sałatki wrzucamy do miski. Składniki(...)sosu mieszamy ze sobą, polewamy nim sałatkę, delikatnie mieszamy
Qchnia po prostuSpołem obchodzi w tym roku 100 rocznicę powstania? Dla mnie to firma z tradycjami i jestem fanką jej produktów już od wielu lat. 1 op. wędzonego tofu 3 łyżki sosu sojowego 1/1 łyżeczki mielonej papryki słodkiej zioła prowansalskie 1 puszka kukurydzy 6-7 ogórków konserwowych 2 czerwone papryki marynowane 1/2 główki sałaty lodowej 4 łyżki Majonezu Kieleckiego Roślinnego Tofu kroimy(...)kostkę. Oprószamy słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi, zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy na kilka minut. Następnie odcedzamy i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Studzimy. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydze osączamy z zalewy. Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki. Na dno salaterki przekładamy usmażone tofu. Wykładamy 2 łyżki majonezu. Dodajemy kukurydzę, następnie paprykę oraz ogórki. Wykładamy kolejne
Smaki Na Talerzuwszystko z patelni. Na patelnię wlać marynatę z mięsa, dodać pastę curry. Gotować 1 minutę, dodać mięso i smażyć 4-5 minut. Co chwilę zamieszać. Wlać mleczko kokosowe, dodać sos rybny, cukier, listki keffir, dynię, posiekane papryczki chili. Gotować jeszcze 1 minutę. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i dodać do sosu. Wymieszać. Ułożyć jedzonko w miseczkach, posypać
Kuchnia Pokoleńsmaku od tych smażonych. Możesz też bardzo długo przechowywać je w spiżarni. Spokojnie doczekają kolejnego sezonu na śliwki. Zobacz też inne przepisy na przetwory Ogórki po rosyjsku (na sucho) Sos marinara Nalewka kawowa Konfitura z pigwy Marynowane rydze Prosta konfitura z malin Zobacz też najnowsze przepisy Powidła z piekarnika Sos marinara Lody malinowe bez maszynki Serowe placki z cukinii Lasagne
okolicepalnika.plKotleciki z czerwonej soczewicy i płatków ryżowych z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z ogórka w sosie miętowym Składniki na sałatkę z ogórka: 1 ogórek zielony pokrojony w kostki 150 g gęstego jogurtu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanych listków mięty sól, pieprz Składniki na pieczone ziemniaczki: 8-9 ziemniaków pokrojonych na ćwiartki ½ łyżeczki kurkumy(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki płatków ryżowych 1 pęczek posiekanej pietruszki lub kolendry Olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu mieszamy. Ziemniaki obtaczamy w oleju, soli i kurkumie, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 230 stopniach, opcja z termoobiegiem, przez 25-30 minut. Namoczoną wcześniej soczewicę odcedzamy
Moja Mama Gotujepietruszki korze\u0144","200 g kalafiora","1 cebula","2 z\u0105bki czosnku","1 szklanka kaszy jaglanej","200 g ciecierzycy z puszki","100 ml oleju ro\u015blinnego","3 \u0142y\u017cki sosu sojowego","3 ziela angielskie","3 li\u015bcie laurowe","gar\u015b\u0107 posiekanej natki pietruszki","1\/2 \u0142y\u017ceczki ga\u0142ki muszkato\u0142owej","1\/2 \u0142y\u017ceczki lubczyku","s\u00f3l(...)korzenia selera 3 pietruszki korzeń 200 g kalafiora 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy jaglanej 200 g ciecierzycy z puszki 100 ml oleju roślinnego 3 łyżki sosu sojowego PRZYPRAWY 3 ziela angielskie 3 liście laurowe garść posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki lubczyku sól i mielony pieprz Sposób przygotowania: Do garnka wklej olej i podgrzej
ProstePesto.plDodajemy go razem z majonezem do jogurtu naturalnego i dokładnie mieszany. Marchewkę kroimy w cienkie paseczki „makaroniki”. Jaja ścieramy na tarce. Warstwy sałatki układamy następująca: marchewka jajka 1/2 jogurtowogo sosu kurczak 1/2 chipsów ketchup pomidorki koktajlowe 1/2 jogurtowego sosu 1/2 chipsów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Warstwowa Sałatka z Kurczakiem i Chipsami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plskładniki : 1 mała kapusta pekińska lub 1/2 średniej 1 jabłko średniej wielkości 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 pęczek natki pietruszki 1 czerwona papryka sos : 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki przyprawy curry sól, pieprz do smaku Kapustę drobno posiekaj, marchew, jabłko(...)nich pokrojone : czerwoną cebulę, paprykę, natkę pietruszki oraz wyciśnięty praską czosnek. Wymieszaj lekko ugniatając, żeby warzywa puściły troszkę soku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W miseczce wymieszaj składniki z listy sos i dodaj go do warzyw. Ponownie zamieszaj do połączenia składników i możesz serwować Idealna przystawka do dań z grilla i nie tylko . Smacznego ! Artykuł Grillowa surówka z kapusty pekińskiej pochodzi
Ogrodnik w podróży