sosy - 72234 przepisów (strona:1721/4816)

Mikołajkowe babeczki brownie wg Aleex 79

razu zdjąć z palnika.  5. Do masła dodać 150 g posiekanej czekolady, odstawić na 2 minuty do rozpuszczenia czekolady. 6.Rozpuszczoną czekoladę z masłem wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko). Sos czekoladowy lekko przestudzić.  7. W drugiej misie rózgą kuchenną lekko roztrzepać całe jajka z cukrem i ekstraktem z wanilii

W mojej kuchni
Czebureki- smażone pierogi 121

masła 50g sera żółtego startego na małych oczkach 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki słodkiej papryki 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Dodatkowo: olej do smażenia ok 400ml Sos czosnkowy (wszystko wymieszać): 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka drobno posiekanej pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Składniki(...)pierogi (najlepiej wziąć mniejszy garnek i smażyć po 2). Gdy jedna strona się zrumieni, przekładamy na drugą. Upieczone na złoty kolor czebureki przekładamy na papierowy ręcznik. Podajemy z przygotowanym sosem czosnkowym. Pierożki można też przygotować z mięsem wieprzowym (np z szynki), dodając do niego odrobinę bulionu, pieprzu. soli i czerwonej słodkiej papryki

Kuchnia w czekoladzie
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 115

podgrzewaj ocet balsamiczny z dodatkiem miodu do momentu, aż zmniejszy objętość i przyjmie konsystencję syropu. Wtedy ściągnij go z ognia. Krok 6 Wyciągnij ciasto z pieca. Posmaruj wierzch łyżką sosu balsamicznego. Włóż na ciasto warzywa i skrop pozostałym sosem balsamicznym. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Krok 7 Przygotuj pesto. Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj. Dopraw do smaku

Niedzielny kucharz
Bakłażan faszerowany soczewicą i batatem 106

soczewicę (tu znajdziesz poradnik jak to zrobić), a potem połącz z podduszonym batatem i zalej passatą. Jeśli masz czas, to nie idź drogą na skróty. Soczewica długo duszona w sosie pomidorowym ma niepowtarzalny smak i konsystencję. Bakłażan faszerowany soczewicą jest wzorowany na przepisie z bloga Minimalistbaker.com . Wypróbuj nasz przepis na orientalne bakłażany z chermoulą, bulgurem i jogurtem oraz bakłażany(...)duś na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 25 minut, albo do czasu aż soczewica będzie miękka. Dopraw szczyptą kuminu, wsyp łyżeczkę papryki i tymianku. Jeśli sos pomidorowy za bardzo odparuje i całość zrobi się bardzo gęsta, podlej warzywa wodą. Krok 2 W międzyczasie zalej flet z kurczaka wodą, tyle tylko, żeby był całkowicie zanurzony. Wstaw na kuchenkę

Niedzielny kucharz
Kanapki z chleba i masła 114

smażone na maśle Prażone migdały Świeży koperek Kanapka 2 Łosoś wędzony Ogórek zielony Cebula czerwona Cebula prażona Feta Świeży koperek Kanapka 3 Pasztet z kurczaka z boczkiem Czerwona papryka Sos żurawinowy Pomarańcza Chipsy ziemiaczane Kanapka 4 Pastrami Ser żółty Sos jabłkowy Rzodkiewka Prażona cebula Szczypiorek Kiełki Jak zrobić kanapki Zastanawiam się co napisać, ponieważ zrobienie kanapek jest banalnie proste. Dobierz

RafalCook
Smażony ryż na szybko z jarmużem 103

mrożonego groszku 3 ząbki czosnku 2 łyżki tartego imbiru 2 garści jarmużu posiekanego z grubsza – bez twardych łodyżek 4 łodygi szczypioru dymki – bez cebulek 3 łyżki masła 2 łyżki sosu sojowego (mniej lub więcej w zależności o twoich preferencji) ½ łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie) Pieprz Przygotowanie Krok 1 Posiekaj szczypior. Zostaw kilka łyżek do dekoracji. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła(...)się mocno przypalać, zmniejsz temperaturę). Przemieszaj ryż i znowu rozprowadź po patelni i dociśnij do dna. Smaż w ten sposób, aż ryż się przysmaży i zrobi lekko brązowy. Dopraw sosem sojowym i olejem sezamowym i wymieszaj. Krok 3 Dodaj jarmuż i groszek. Wymieszaj. Smaż do momentu aż jarmuż zwiotczeje. Wówczas przesuń warzywa na bok patelni, tak, żeby zrobić nieco wolnego

Niedzielny kucharz
Kacze udka w marynacie miodowej 102

udka w marynacie miodowej. Składniki 4 kacze udka 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżki miodu, płynnego, prawdziwego( u mnie gryczany, uwielbiam) 3 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego pieprz, sól, słodka papryka ( do smaku , według uznania) Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do miski z pokrywką. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i polewamy udka. Ręką dokładnie nacieramy mięso(...)zrumienić wierzch. Prze wyjęciem sprawdzić mięso widelcem, czy dostatecznie miękkie. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie: zielona fasolka gotowana, pieczone ziemniaczki z ziołami i buraczki gotowane, wiórki. Oczywiście sos żurawinowy będzie jak najbardziej mile widziany. Smacznego:) Artykuł Kacze udka w marynacie miodowej pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Sałatka z marynowanym czosnkowym śledziem i ziemniakami 96

zapalonym śledziożercą i przygotowuję te pyszną rybę w wielu odsłonach. Natomiast jeden przepis uwielbiam nade wszystkie inne. To śledzie marynowane w korzennej zalewie octowej, a potem zanurzone w charakternym sosie czosnkowym. Przepis ten jest z nami już od kilkudziesięciu lat, najpierw robiła go moja teściowa, a od ponad trzydziestu gości także w mojej kuchni. Powiem Wam, że to połączenie jest(...)filety. Płuczemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na dzwonka. Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy majonez, jogurt, czosnek, sól i pieprz. Filety śledziowe wkładamy do sosu i mieszamy. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Ziemniaki gotujemy na parze, gdy przestygną obieramy je i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka, ogórki w drobną kostkę. Na talerzu układamy

Kulinarne przygody Gatity
Pstrąg smażony z masłem pietruszkowym i cytryną 111

SMAŻONE PSTRĄGI 2 pstrągi tęczowe wypatroszone 1 cytryna 30 g miękkiego masła garść natki pietruszki świeżo posiekanej sól morska olej rzepakowy DODATKOWO DO PODANIA frytki z batatów sałatka z sosem vinegret (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: SMAŻONE PSTRĄGI TĘCZOWE Pstrągi umyj letnią wodą zarówno po wierzchu z łuskami, jak i wewnątrz ryby. Ręcznikiem papierowym osusz rybę i oprósz(...)wypatroszone","1 cytryna","30 g mi\u0119kkiego mas\u0142a","gar\u015b\u0107 natki pietruszki \u015bwie\u017co posiekanej","s\u00f3l morska","olej rzepakowy","frytki z batat\u00f3w","sa\u0142atka z sosem vinegret"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"SMA\u017bONE PSTR\u0104GI T\u0118CZOWE","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Pstr\u0105gi umyj letni\u0105 wod\u0105 zar\u00f3wno po wierzchu z \u0142uskami

ProstePesto.pl
Tempura 146

jednorożec. Tempura sprawdza się też przy krewetkach i cienko pokrojonych i zamarynowanych kawałkach kurczaka. Bardzo dobrze tempurę przyjmują grzyby, ja uwielbiam boczniaki w tempurze. Na blogu znajdziecie wpis o sosach i dresingach TUTAJ możecie sobie wybrać i eksperymentować z ulubionymi smakami. Tempura wymaga smażenie na głębokim oleju. Przyda się frytkownica lub garnek z grubym dnem. Rozgrzewamy olej do 190 stopni(...)warstwę. Kawałki warzyw, krewetki czy kurczaka zanurzam pojedynczo w tempurze i wrzucam na rozgrzany olej. Smażę po 3 minuty z każdej strony i wyciągam na papierowy ręcznik. Podaje z sosami i lekką sałatą z sałaty, rukoli, soku z cytryny, soli, pieprzu i oliwy. Jak przyprawić warzywa do tempury? Warzywa kroję w jednakowe kawałki, najbardziej lubię cukinie, bataty, kalafior, marchew, cebulę

ladykitchen
Gulasz Wołowy na Piwie najlepszy przepis 116

litry piwa rocznie. W związku z tym już wiesz, dlaczego dziś używamy piwa, które doprawione tymiankiem, lisicami laurowymi, musztardą i na koniec z dodanym chlebem, tworzą fantastyczny sos. Bezsprzecznie Belgijski Beef musisz podać  z frytkami, pewnie spytasz dlaczego? Dlatego, że frytki to jeden z najważniejszych symboli w kuchni Belgijskiej. Zarówno we Flandrii jak i Walonii, frytki kupisz(...)minut, czasami mieszając. Kiedy wołowina będzie już niemalże gotowa, wyjmij ostrożnie gałązki tymianku. Dodaj musztardę i kromki chleba, wymieszaj i gotuj, aż chleb się rozpadnie i utworzy sos. Kiedy to nastąpi, wlej ocet i dobrze wymieszaj. Podawaj z cienkimi frytkami. Na zakończenie opowiem Ci pewną historię związana z filmem i moim gotowaniem tej niewątpliwie pysznej potrawy. Chodzi

RafalCook
Popularny i lubiany mak. Profil zdrowotny 101

ponieważ mak jest spożywany w małych ilościach w preparatach kulinarnych. Jak wybrać mak? Mak może być niebieski lub czarny, są też ziarna maku białego, które są używane do zagęszczania sosów. Najczęściej używanym w przepisach kulinarnych makiem jest himalajski mak błękitny. Jak prawidłowo przechowywać maki? Podobnie jak w przypadku przypraw, mak musi być przechowywany w hermetycznym słoiku, z dala od ciepła(...)stosować w wielu przepisach na pieczenie i ciasto, a także posypywać go sałatkami mieszanymi lub kanapkami, aby czerpać z niego korzyści. Po zmieleniu mak jest bardzo dobrym zagęszczaczem do sosów lub ciast. Artykuł Popularny i lubiany mak. Profil zdrowotny pochodzi z serwisu Przepis Kulinarny ProstePesto a jego autorem jest Paweł Clad

ProstePesto.pl
Zrób obiady na 5 dni 129

planów żywieniowych z wyprzedzeniem mają w jednym palcu. Oto co pisze Kazimiera Maj, jedna z najaktywniejszych uczestniczek grupy: Z jednego podstawowego obiadu np rosołu to kilka obiadów wychodzi. Zmiksowany sos z pod pieczeni można użyć do wszystkich zup z zasmażką jak kartoflanka, fasolowa, grochówka, żurek bo tam już są smaki .Z pieczonego kurczaka obciąć nogi, skrzydełka i piersi(...)żeby zamrozić na później. Ugotowaliśmy więcej gulaszu, żeby w ciągu tygodnia zjeść placki po węgiersku:) Zamrożona porcja gulaszu po podgrzaniu, zagęszczeniu odrobiną mąki ziemniaczanej, zmieniła się w sos do placków. Zobacz przepis We wtorek były Glazurowane pulpety z kaszą Pulpety, mielone, rumsztyki to prawdziwi sojusznicy zaganianego kucharza. Robi się je szybko i zazwyczaj są smaczne. U nas w domu robimy

Niedzielny kucharz