delikatnie przerabiamy, dzielimy na 2 części, kształtujemy pizze, do podsypania ciasta zamiast standardowo zwykłej mąki polecam użyć kaszy manny, wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące. 3. Wierzch ciasta smarujemy ulubionym sosem, ja najczęściej używam sosu pomidorowego (z passaty pomidorowej z dodatkiem ulubionych ziół, sól, pieprz, cukier, ewentualnie cebula albo czosnek) 4. Układamy poszarpaną mozzarellę, kawałeczki szynki szwarcwaldzkiej, drobiową szynkę pokrojoną
Dziś Ja gotujeextra vergine czosnek - obrany i starty na tarce lub przeciśnięty 2 pomidory świeża bazylia świeżo zmielony czarny pieprz, sól morska dodatkowo: tarty ser np. mozzarella bardzo cienko pokrojona szalotka sos balsamiczny świeży tymianek Jak zrobić bruschettę - przepis krok po kroku: Krok1. Bułkę pokroić na kromki. W miseczce wymieszać oliwę i czosnek - natrzeć kromki. Krok 2. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić(...)się zarumienią a ser roztopi. Gotowe bruschetty podawać zaraz po przygotowaniu, posypane świeżą bazylią, doprawione solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem można jeszcze skropić bruschetty oliwą oraz sosem balsamicznym. Smacznego :) Bruschetty Bruschetty z pomidorami i bazylią
Moja Książka KucharskaRóżki ze szpinakiem i serem feta a'la spanakopita podane z sosem czosnkowo-koperkowym🌱🇬🇷 czyli przepyszne ciasto francuskie wypełnione samym dobrem. Przepis dodany z okazji dzisiejszego #QUIZCZWARTEK (organizuję go na moim instagramie - czarna.wisienka ), którego tematyką jest KUCHNIA GRECKA. WSKAZÓWKI: Zamiast sera ricotta możesz użyć mascarpone lub serka białego, kanapkowego. Jeżeli nigdzie nie znalazłaś/eś świeżego szpinaku możesz użyć tego(...)pozostawiając wolne boki. Na wierzchu układamy drugi trójkąt i przyciskamy ich boki widelcem. Na środku robimy krzyżyk nożem. Trójkąty smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez ok. 20 min. Przepis na sos czosnkowo-koperkowy bazie jogurtu: 3 łyżki jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego 2 łyżki posiekanego koperku 1 duży lub 2 małe ząbki przeciśniętego czosnku Sól, pieprz Wszystkie składniki mieszamy. Poznaj również przepis
Czarnawisienkapuszka mleczka kokosowego około 3 cm świeżego imbiru 2- 3 ząbki czosnku małe papryczki 2-3 sztuki 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżka curry 1 łyżeczka zielonej pasty curry sól, pieprz Filet pokroić w kostkę, kalafior podzielić na małe różyczki, czosnek i imbir drobno pokroić, papryczki w cienkie(...)długie paseczki. W rondelku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, imbir, chwilę podsmażyć. Wrzucić papryczkę, kalafior, dodać curry w proszku i pastę, sos sojowy, cukier, wlać mleczko kokosowe, sok z cytryny i razem wymieszać. Chwilę poddusić, na koniec dodać mięso z kurczaka, wymieszać. Przełożyć do większego garnka, dolać około 700 ml bulionu lub wody i gotować około 30 minut. Doprawić solą , pieprzem
gotuj ze mnąplastrami bakłażana, więc jeśli jesteście fanami takich smaków – bardzo polecam! Bakłażany musimy grillować a potem mieszamy je z zalewą pomidorowo – cebulową. Bakłażany charakteryzuje to, że pięknie wchłaniają sos nabierając jego smaku i aromatu. Danie do złudzenia przypomina w smaku śledzie po kaszubsku, ale jest jego wegańskim odpowiednikiem. Warto w ten sposób przygotować bakłażana bo smakuje wyśmienicie i można przekonać(...)studzimy. Następnie cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na kilku łyżkach oleju. Potem do zeszklonej cebuli dodajemy przyprawy, resztę oleju i koncentrat pomidorowy, mieszamy, studzimy. Finalnie bakłażany mieszamy z sosem (najlepiej robić to delikatnie, przekładając na półmisku lub w słoiku warstwę bakłażanów, warstwą cebuli). Artykuł Bakłażany grillowane w pomidorach po kaszubsku pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujewodą, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Przełóż do większej miski. Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny i przyprawami. Wymieszaj. Polej sałatę tuż przed podaniem, ponieważ po zetknięciu z sosem powoli zacznie klapnąć. Możesz dodać również… ogórek, rzodkiewkę, posiekany koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek, suszone zioła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam też… Sałatkę owocową z malinowym sosem
Kulinarny S.O.S.panzerotti? To włoskie pierogi smażone, które przygotowuje się z miękkiego i pysznego drożdżowego ciasta. Najbardziej popularne są w okolicach Sycylii, gdzie podaje się je z mozarellą i sosem pomidorowym. Ja jednak zdecydowałam się na pierogi smażone z typowo polskim farszem. Zobacz mój przepis! Przepis na panzerotti, czyli pierogi smażone Najważniejsze w pierogach smażonych jest oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego. Bazuję(...)Umieszczaj w garnku pierogi po kolei i smaż tak, aby zarumieniły się z jednej i z drugiej strony. Gotowe! :) Pierogi smażone, czyli panzerotti czy calzone świetnie smakują z sosem czosnkowym lub BBQ. Artykuł Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem pochodzi z serwisu Rozdomowiona
Rozdomowionaopakowanie gotowego ciasta francuskiego, 100 g serka śmietankowego, 1 opakowanie fety, czerwona cebula, boczek w plasterkach (jeśli wolisz bez mięsa – pomiń go), rukola, starty parmezan do posypania, sos: dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, sól i pieprz. Tarta na cieście francuskim z fetą , którą zazwyczaj przygotowuję ma jeszcze paprykę żółtą , ale tym razem jej po prostu(...)swojej tarty na patelni bez tłuszczu. Wystarczy tylko po dwie minuty z każdej strony. Odstaw mięso na talerzyk. Pokrój warzywa na małe kostki. Pokrój fetę w kostki. Przygotuj sos : połącz oliwę z oliwek, ocet winny oraz sól i pieprz. Polej nim fetę i wymieszaj całość. Podpieczony spód ciasta francuskiego posmaruj serkiem śmietankowym. Na to wyłóż podsmażony boczek, warzywa oraz fetę
Rozdomowionagarach, na pewno nie ja! Danie to przypomina mi klimaty błogiego lenistwa w Grecji i typowo greckie smaki takie jak ser feta, mięta, cytryna… Grillowanego bakłażana podaję z sosem jogurtowym , który fantastycznie pasuje do roladek! Roladki polecam jako przystawkę przed daniem głównym lub z dodatkiem sałatki jako danie obiadowe. Grillowane bakłażany będą super na wieczornego grilla przy lampce białego(...)bakłażana, w jednej trzeciej długości, nałożyć łyżkę nadzienie i zwinąć w niezbyt ciasny rulonik. Ułożyć na talerzu ( złączeniem do dołu ) posypać resztą mięty. Jako dodatek do tego dania proponuję sos jogurtowo - ogórkowy. Smacznego! Artykuł Grillowane bakłażany z fetą pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plbłyskawiczny obiad lub popołudniową przekąskę! Dziś zrobiłam w wersji z tuńczykiem ale można przygotować ją z szynką parmeńską lub innymi ulubionymi dodatkami. Fantastycznie smakuje z grillowanymi warzywami i sosami. Taka pizza na tortilli jest wspaniała z wilgotnymi dodatkami i chrupiącymi brzegami przypieczonego ciasta. Po prostu to jest pyszne i szybkie danie. Polecam gorąco! Print Pizza na tortilli .wprm-recipe-rating(...)Instructions Piekarnik nagrzać do 200 st C. Pomidory z puszki włożyć do rondelka dodać sól, pieprz i odrobinę oregano, podgrzać. Na blachę do pieczenia ułożyć placki tortilli, rozsmarować sos pomidorowy. Ułożyć plastry mozzarelli, kawałki tuńczyka, cebulę, kapary, awokado, paprykę i pomidory. Posypać suszonym oregano, solą i pieprzem. Wstawić na 4 minuty do nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu, posypać
SprawdzonaKuchnia.plminutes Cook Time 15 minutes Total Time 35 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 400 g krewetek surowych mrożonych 1/2 dużej limonki sok i skórka z niej 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 6 łyżek gęstego mleczka kokosowego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu rybnego 5 plastrów świeżego ananasa lub z puszki
SprawdzonaKuchnia.pldanie w smaku ze względu na dodatki. Ten niepowtarzalny smak tworzy połączenie kurek z kozim serem połączona z nutą rozmarynu . Wszystko zamknięte w aromatycznej papryce … niebo w gębie! Sosu kurkowego robimy troszkę więcej, aby podać go do zapiekanych papryk. Do tego wspaniale pasuje surówka Coleslaw z chrupiącymi orzechami włoskimi. Print Papryka nadziewana kurkami i kozim serem .wprm-recipe-rating(...)żaroodpornym naczyniu, wlać wywar warzywny lub mięsny, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec przez 35 - 40 minut. Wyjąć porcję dania na talerz, polać sosem kurkowym. Smacznego ! [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half] Artykuł Papryka nadziewana kurkami i kozim serem pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.pltych, którzy są na diecie i chcieliby skosztować czegoś pysznego. Mleko kokosowe w połączeniu z białą czekoladą i wanilią to rozkosz dla podniebienia. Deser można podać z różnego rodzaju sosami, czekoladą, dżemem, malinami lub innymi sezonowymi owocami. Print Panna cotta kokosowa z białą czekoladą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty i pyszny deser Course Deser(...)lodówki. Kiedy panna cotta stężeje można serwować, najlepiej wyjąć ją, zanurzając naczynie z deserem na kilka sekund do gorącej wody, wtedy ładnie wychodzi. Podawać z owocami lub ulubionymi sosami. Smacznego! Artykuł Panna cotta kokosowa z białą czekoladą pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plzjadłam jedną, kiedy była jeszcze ciepła… mniam, ciasto miękkie i delikatne, mocno pomarańczowe. Teraz, kiedy muffinki już zniknęły przyszedł mi do głowy pomysł, aby następnym razem polać je sosem zrobionym z białej czekolady i likieru Cointreau. Zapewniam, że z takim sosem będą jeszcze lepsze! Print Muffinki pomarańczowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne
SprawdzonaKuchnia.pl