lekkości. Pizza sycylijska może być podawana z różnymi dodatkami, na przykład z dojrzewającą szynką, karczochami czy serem. Na Sycylii najpopularniejszy jest jednak ten klasyczny placek podawany tylko z sosem pomidorowym. W Polsce pizza sycylijska jest bardzo szarko spotykana. Zaskakująca pizza genueńska Pizza genueńska to inaczej popularna w Polsce focaccia. Mało kto wie, że to tak naprawdę bardzo mocno zmodyfikowana wersja(...)pizzy, która jest jedzona w Genui na praktycznie każdy posiłek i często traktowana jest jako zamiennik chleba. W przeciwieństwie do każdej innej, klasycznej pizzy, focaccia nie jest podawana z sosem oraz piecze się ją z niewielką ilością dodatków, na przykład z oliwkami lub suszonymi pomidorami, świeżymi ziołami lub tylko z gruboziarnistą solą. Upieczona pizza genueńska jest puszysta w środku
CookMagdrobno pokrojone warzywa. Na tak drobną kostkę kroimy warzywa. 6. W drugim garnku ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Powinien być jeszcze lekko twardy. 7. Dodaj makaron so sosu i gotuj tak długo, aż sos zrobi się kremowy, a makaron będzie al dente. 8. Podawaj posypany startym Parmezanem. Mięso indycze. Mięso indycze jest źródłem witaminy D ,B2 (udo indycząt
Cztery FajeryFigi smażone w sosie z brandy to wspaniały dodatek do wszystkich serów i wędlin. 4 figi, 30 ml soli, 30 ml cukru, 50 ml brandy, łyżka masła, Sól wymieszać z cukrem. Figi umyć, osuszyć, odciąć ogonki. Każdą przekroić na pół. Figi maczać w soli z cukrem, a następnie kłaść je rozgrzanej patelni przecięciem do patelni. Smażyć kilka minut(...)niezbyt dużym ogniu (na zbyt dużym ogniu figi mogą się przypalić). Wlać brandy i dodać masło. Smażyć aż sos zgęstnieje
królestwo garówPlacki z cukinii z fetą to idealna propozycja na ciepłe śniadanie lub kolację. Przygotujesz je w kilka chwil, z produktów dostępnych przez cały rok. Placki smakują podane z sosem pomidorowym , ajwarem lub dodatkowo posypane tartym serem, najlepiej grana padano, parmezanem. Jeśli lubisz, do ciasta na placki dodaj drobniutko pokrojoną cebulę oraz niedużo posiekanych, świeżych ziół, np. koperek, szczypiorek, bazylię, natkę(...)placki z obu stron na rumiano. Smażę po 4 placki na patelni o średnicy 28 cm. Usmażone placki odsączam na papierowym ręczniku. Podaję gorące same lub z dodatkiem domowego sosu pomidorowego. Smacznego
Zasmakuj Kuchnioliwa (używam oleju kokosowego lub smakowej oliwy np. z papryczką chili i liściem laurowym ) 200 g różyczek brokuła (uważam, że to za mało – można spokojnie dać więcej) kilka kropel sosu sojowego 2 roztrzepane jaja sól, pieprz cząstki limonki do podania Przygotowanie: Przygotuj brokuły: Brokuła umyj i podziel na małe różyczki (bez twardych łodyg). Ugotuj brokuła na pół twardo. Gordon wrzuca(...)wówczas gorzkiego smaku). Następnie dodaj różyczki brokuła przecięte na pół wzdłuż (jeśli używamy mrożonych należy je wcześniej wrzucić na wrzątek i chwilę pogotować, odcedzić i przelać zimną wodą) oraz sos sojowy. Smaż wszystko razem jeszcze przez kilka minut do momentu, aż brokuł będzie ugotowany. Kiedy brokuł będzie gotowy, przerzuć całą zawartość woka na talerz.* Wok wytrzyj ręcznikiem papierowym, rozgrzej
Moja DelicjaZapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne danie idealne na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z książki “Christmas with Gordon”. Składniki: (5 porcji) masło do wysmarowania formy 120 ml pełnego mleka 120 ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone(...)nabierze złotego koloru i będzie chrupiąca. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i poczekaj z podaniem kilka minut. Żeby nie wystygła proponuje ją przykryć. Podawaj w towarzystwie np. Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej i sałatki z zielonego ogórka . * U mnie po 50 minutach ziemniaki i seler były lekko twardawe. Dlatego przykryłam je i dopiekałam przez kilka kolejnych minut
Moja Delicjazamarynowanego w słodko-ostrej marynacie, podanego z ryżem i brokułem na parze. Składniki: (2 porcje) 300-350 g filetu z łososia ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu płynnego 1-2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 gałązki rozmarynu 4-5 gałązek tymianku sól morska, świeżo mielony(...)szklanka ryżu 2 garście różyczek brokuła (mogą być mrożone) sól morska Przygotowanie: Filet z łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę: Do blendera wlać sok z cytryny, miód, sos sojowy, olej. Dodać obrane ząbki czosnku oraz obrany kawałek imbiru. Delikatnie posolić i popieprzyć. Zmiksować. Łososia włożyć do płaskiego naczynia skórą do dołu i polać marynatą. Naczynie przykryć i odstawić
Moja Delicjaciemne jeżyny i truskawki. Sok, w którym macerują się owoce powstaje z połączenia przepysznego miąższu z marakui z sokiem pomarańczowym, świeżą miętą, odrobiną oliwy i octu balsamicznego. Polecam! Składniki sosu do sałatki: 2 pomarszczone marakuje 50 ml świeżego soku z pomarańczy z miąższem (można wycisnąć sok lub kupić świeży sok z miąższem) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy extra(...)łyżka oliwy extra vergine spora garść listków świeżej mięty (z 1/2 pęczka ważącego ok. 15 g) Brzoskwinie, obrane mango i obrany melon pokroić w kawałki. Wrzucić do miski z sosem. Dodać jeżyny i truskawki. Wszystko delikatnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki (do 24 godzin). 2 dojrzałe brzoskwinie 1 dojrzałe mango 1 dojrzały żółty melon 125 g jeżyn
Moja Delicjaśliwkami, mielonymi migdałami, gorzką czekoladą i skórką startą z cytryny” . Ciasto jest pyszne jedzone jeszcze na ciepło. W kolejnych dniach świetnie smakuje z kleksem bitej śmietany i odrobiną sosu malinowego (przepis tutaj ). Składniki ciasta ze śliwkami: 400 g śliwek 75 g gorzkiej czekolady skórka starta z 1 cytryny (dobrze sparzonej, wyszorowanej i najlepiej ekologicznej) 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)ciasto ze śliwkami wyjąć z piekarnika. Studzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem. Ciasto pyszne jest na ciepło. Po ostudzeniu świetnie smakuje z kleksem z bitej śmietany i odrobiną sosu malinowego. Czytaj więcej: Ciasto ze śliwkami, migdałami i czekoladą The post Ciasto ze śliwkami, migdałami i czekoladą appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaCzym jest bulion warzywny? Bulion warzywny to podstawa wielu zup czy sosów. Często go lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko bez tłuszczu palmowego i tony soli). Buliony to esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy(...)zamierzają użyć ich do przygotowania sosu), w których każdy kolejny zamiast wody, ma właśnie wcześniej ugotowany bulion (pierwszy bulion na wodzie, drugi bulion na bulionie pierwszym, trzeci – na bulionie drugim). Jak prawidłowo ugotować bulion warzywny? Dobrze przygotowane buliony wydobywają wszystkie smaki z użytych warzyw. Aby tak było, warzywa powinny być pokrojone najlepiej w cienkie plastry (najlepiej się sprawdza mandolina
Moja DelicjaRosół z kaczki najczęściej gotuje się z połowy tuszki (korpusu z szyją, jednym skrzydłem i nogą). Ponieważ ja nogi z kaczki potrzebuję do innych dań (do przygotowania aromatycznego sosu z kaczki lub do confitu z kaczki), zamiast nogi daję drugie skrzydło. Dzięki temu z jednej całej kaczki mam kilka obiadów. Rosół z kaczki jest tłustą zupą, ale w prosty sposób(...)lubczyku powoduje kompensacje charakterystycznego zapachu rosołu z kaczki i sprawia, że w całym domu pięknie pachnie. Rosół z kaczki podaję z mięsem z gotowania rosołu, natką pietruszki oraz łyżką sosu ze śliwek i żurawin . Nie próbowaliście jeszcze? Skosztujcie koniecznie 🙂 Czytaj więcej: Rosół z kaczki The post Rosół z kaczki appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjapomysł na obiad, sałatkę do pracy czy na kolację. Składniki na jedną salaterkę: 160 g dowolnego makaronu 2 garści szpinaku typu baby 1/2 czerwonej cebuli 1 puszka tuńczyka w sosie własnym garść pomidorków koktajlowych garść zielonych oliwek 100 g sera kaszubskiego (u mnie z czarnuszką) 4-5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 płaska łyżeczka miodu(...)przekroić na połówki, cebulę dowolnie posiekać, a ser w kostkę. 2. Wszystko włożyć do miski. W szklance wymieszać oliwę, miód, musztardę, sok z limonki i przyprawę do sałatek, polać sosem sałatkę i całość wymieszać. Całość dokładnie wymieszać. Można od razu podawać lub schłodzić w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa Anipewnością warto wypróbować ten przepis. Nie pożałujecie! Składniki na tartę z ciasta francuskiego z figami: płat ciasta francuskiego 4 figi 100 g sera pleśniowego 3 cebule czerwone łyżeczka sosu balsamicznego (może też być ocet balsamiczny) łyżeczka cukru brązowego duża szczypta soli Przygotowanie Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, posypujemy solą i smażymy(...)miękkości. Następnie do cebuli dodajemy cukier i sos balsamiczny. Całość smażymy na niezbyt dużym ogniu jeszcze około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Cebulę odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zaginamy, aby stworzyć grubsze ranty. Ciasto nakłuwamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C. Pieczemy przez
e-PrzepisyKulinarnepomidorach (140-170 g). Twaróg przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy rybę do sera. Rybę w oleju lekko odsączamy, gdy dodajemy zaś ryby w pomidorach, to dodajemy wraz z sosem pomidorowym. Gdy korzystamy z wędzonej ryby to polecam dodać odrobinę dobrego oleju. Wszystko razem rozcieramy widelcem. Gdyby masa jest zbyt sucha, wtedy można dodać odrobinę oleju z ryb lub sosu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię