mały kieliszek wystarczy. Strogonoffa zazwyczaj podaje się z makaronem, my proponujemy coś zupełnie innego: ryż z kalafiora. Po pierwsze jest zdrowszy niż kluski, a poza tym doskonale współgra z sosem. Jest delikatny jak puch i ma bardzo przyjemny, lekko orzechowy smak. Ryż z kalafiora można zrobić na dwa sposoby: usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku . Przepis pochodzi z serwisu(...)cebuli pieczarki i wlej śmietanę i podłej wodą (lub jeśli masz bulionie) – pół szklanki. Dodaj łyżeczkę przecieru oraz upieczone mięso pokrojone w cieknie paski. Duś do momentu a sos zgęstnieje. Podawaj z makaronem, lub lanymi kluskami, albo ryżem z kalafiora – przepis na wersję smażoną znajdziesz tutaj , a pieczoną tutaj . Smacznego! Artykuł Strogonoff z polędwiczki wieprzowej z ryżem
Niedzielny kucharzprzygotować. Ja ją uwielbiam ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 6 jaj ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy 1 kostka sera feta (270 g) 2 puszki łososia w sosie pomidorowym ( 2 x 150 g) WYKONANIE: ZOBACZ FILM Z MOIM WYKONANIEM. 1. Jajka pokrój w kostkę; 2. Fetę pokrój w kostkę; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i łososia oraz(...)sos pomidorowy z puszki. Wszystko razem wymieszaj. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO
Prosty przepis nabyło czuć smak grzybów. Jeśli natomiast wolicie grzybki "ostrzejsze", dodajcie nieco więcej octu. Polecam również inne przepisy na grzyby: Pasta grzybowa do słoików na zimę Placek po zbójnicku z sosem grzybowym Makaron z sosem grzybowym Kanapki z borowikami i jajkiem Zupa grzybowa z mrożonych grzybów Pęczotto z grzybami i boczkiem Uszka i pierogi z kapustą i grzybami Marynowane grzyby
Obiad gotowyPYSZNE DANIA GŁÓWNE I/LUB KOLACJE: SCHABOWY Z SEREM FASOLKĄ EDAMAME I GROSZKIEM PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ(...)SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI PIEKIELNIE DOBRE ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM
globuskulinarnynaczynia i odstawić. Śliwki suszone warto dzień wcześniej namoczyć w wodzie, a po odsączeniu pokroić na połówki i wymieszać z czerwonym winem, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem należy polać rybę i podpiekać w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Obecność śliwek sprawia, że gotowe danie jest delikatne słodkie. To ciekawe połączenie nadaje mu unikalności, dzięki(...)rybę należy uprzednio wymoczyć i osuszyć przed rozpoczęciem dalszych prac. Do podsmażonego z obu stron karpia wystarczy następnie wlać śmietanę kremówkę oraz dusić przez kilka minut, aż do zgęstnienia sosu. Na koniec danie wystarczy doprawić solą i zmielonym pieprzem. Wbrew pozorom, karp w śmietanie jest daniem zaskakująco lekkim i delikatnym w smaku. (function(){ omk0=document.createElement("script");omk0.async=true;omk0
sierotka maRysia w kuchnijajku oraz panierce z bułki tartej i usmażony na patelni - niby nic takiego, ale smakuje pysznie. Krokiety z takim nadzieniem są również bardzo sycące. Świetnie smakują z sosem chili (u mnie: sos słodkie chili). Muszę jednak przyznać, że mimo prostoty, danie jest dość pracochłonne i trochę trzeba nastać się w kuchni, jednak później jedzenia jest na 3 dni... Składniki
Kuchnia MagdaLenyjajku oraz panierce z bułki tartej i usmażony na patelni - niby nic takiego, ale smakuje pysznie. Krokiety z takim nadzieniem są również bardzo sycące. Świetnie smakują z sosem chili (u mnie: sos słodkie chili). Muszę jednak przyznać, że mimo prostoty, danie jest dość pracochłonne i trochę trzeba nastać się w kuchni, jednak później jedzenia jest na 3 dni... Składniki
Kuchnia MagdaLenymogliśmy z łatwością zrobić obiad w stylu zapiekanki cottage pie. Kto był, mieszka w UK, ten wie, że Anglicy, choć chyba bardziej Szkoci uwielbiają ten sposób gotowana: zrobić prosty sos mięsno-warzywny, przykryć puszystą warstwą z pure i zapiec. My również bardzo lubimy sięgać po ten patent o czym łatwo przekonasz się przeglądając naszego bloga, na którym znajdziesz np. „cottage(...)starty czosnek, łyżkę przecieru, rozprowadź na patelni. Smaż chwilę. Wlej wino lub wodę. Wymieszaj. Krok 3 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wysmaruj olejem formę do pieczenia. Na dnie połóż sos mięsno-warzywny. Przykryj pure ziemniaczano-kalafiorowym, posyp parmezanem. Wstaw do piekarnika na 25 minut. Wyjmuj z piekarnika, przestudź, podawaj. Smacznego! Artykuł Zapiekanka warzywna z kurczakiem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzSposób przygotowania: 1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. 2. Mięso kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy. 3. Każdy płat mięsa solimy i cienko smarujemy sosem barbecue. 4. Połowę mięsa układamy w podłużnej formie, przykrywając dno oraz boki. 5. Z pozostałego mięsa robimy roladki zawijając w środku po trzy pomidorki(...)Roladki układamy na dnie formy, smarujemy mięso serek śmietankowym. 7. Następnie układamy brokuł i przykrywamy wierzch mięsem. 8. Smarujemy sosem barbecue i pieczemy w piekarniku 35 minut w 180 ° C. 9. Po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy z ulubioną surówką oraz ziemniakami. 10. Smacznego
Kulinarna Chwilasię na danie jednogarnkowe. A to z wielu względów. Minimalizm, prostota i łatwość w przygotowaniu. Dziś chciałbym Was zachęcić do przygotowania pysznego i aromatycznego gulaszu z warzywami w sosie pomidorowym. Nie przygotowałem do niego żadnych dodatków, najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką lub bułką. Gulasz możecie przygotować zarówno na obiad jak i kolację. Świetnym uzupełnieniem i podkreśleniem smaku dania jest(...)jakiś czas mieszamy, w razie potrzeby dolewamy wody. Gdy mięso zmięknie, dodajemy fasolkę szparagową i koncentrat pomidorowy. Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki i świeżą bagietką. Smacznego. Wpis zawierał lokowanie produktów marki FAKTORIA WIN Więcej informacji i pełen asortyment znajdziecie na stronie
kulinarnyJaktóra później jest wyrzucana do kosza. Dobrą praktyką jest działanie zapobiegawcze. Jeśli już wiemy, że nie zjemy całego przygotowanego jedzenia warto zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Nadmiar zupy lub sosów można zamrozić lub wlać do słoika i pasteryzować. Dzięki temu danie dłużej będzie przydatne do spożycia. Bardzo często z obiadu zostają ziemniaki, makaron czy ryż. Są to produkty, które szybko(...)przetworzenie. Z ziemniaków można zrobić m.in: kopytka, kluski śląskie, farsz do pierogów lub krokietów, kotlety ziemniaczane np. z pieczarkami i szczypiorkiem. Wczorajsze ziemniaki można zapiec z ulubionymi warzywami, mięsem, sosem i żółtym serem. Jeśli chodzi o makaron z obiadu można go podsmażyć, dodać jajko i zjeść na kolację. Podsmażony makaron będzie również idealny do białego sera i boczku czy cebuli
ProstePesto.plWypróbujcie koniecznie i pokochajcie. Składniki (na 4 burgery): 4 bułeczki maślane 400g mielonego mięsa wołowego główka małej sałaty rzymskiej 1 mała czerwona cebula 50g niebieskiego sera pleśniowego 4 łyżki sosu czosnkowego – domowego lub gotowego 3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Nastawiamy piekarnik na 200°. Na kratkę piekarnikową układamy przecięte na pół bułki, rozcięciem do góry. Odkładamy(...)międzyczasie wstawiamy bułki do piekarnika do zagrzania. Gdy odwrócimy kotlety na drugą stronę, na wierzch każdego układamy po 2 plasterki niebieskiego sera. Wyciągamy bułki. Spodnią cześć smarujemy łyżką sosu czosnkowego, na niego układamy po 2 listki sałaty. Następnie kładziemy kotlet, plasterki gruszki – około 2 na burgera i kilka krążków cebuli. Wierzchnią część bułki smarujemy majonezem i składamy burgera – można
Smaczna Stronazasmażkę. Do niej dodajemy domowy przecier pomidorowy lub pomidory pelatti. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, oregano, tymiankiem i odrobina cukru. Doprowadzamy do bulgotania. Zdejmujemy z gazu i zalewamy sosem przygotowane wcześniej gołąbki. W czasie gotowania nie mieszać gołąbk ó w, tylko delikatnie potrząsnąć garnkiem. Gotujemy około 40-45 minut na średnim ogniu, aż kapusta zmięknie. Jeśli sos zbyt mocno
Pyry na Gazsmaku Przygotowanie: Ogórki kroimy w cienkie pół plastry. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki. Dymkę ze szczypiorkiem i koperek drobno siekamy. Z oliwy i syropu klonowego lub miodu przygotowujemy sos. Warzywa mieszamy w misce, polewamy sosem i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnydrewniane. Sztuczki babci pomogą ci nawet przywrócić im blask. Misja: doskonałe gotowanie Dzięki żeliwnemu piekarnikowi, można długo gotować smaczne dania z całego świata na wolnym ogniu. Jagnięcina, wieprzowina z sosem chińskim, kolombo ze słodkimi ziemniakami lub kurczak z grzybami, wszystko mu pasuje! Idealnie, materiał ten dostosowuje się do wszystkich energii gotowania (gazowej, ceramicznej, indukcyjnej). W naczyniu piekarnika XXL wykonanym(...)naczyń kuchennych? Od rondla z pokrywką, poprzez patelnię, gulasz i delikatesy, wszystkie dostępne w różnych rozmiarach, są niezbędne podczas przygotowywania prawdziwego posiłku od A do Z. Mięso lub ryba, sos, deser i warzywa, każdy składnik ma swoje własne opakowanie! Podobają nam się naczynia tej marki wykonane we Francji Sitram, których grube dno ze stali nierdzewnej nadaje się do wszystkich rodzajów
ProstePesto.plbezglutenowców polecam sorgo lub kaszę quinoa czyli komosę ryżową). Danie jest szybkie w przygotowaniu. szklanka kaszy pęczak sól i pieprz cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego lub tamari 250 gram pieczarek 4 kulki mrożonych całych listków lub 2 garście świeżego szpinaku baby łyżka miso 1/2 szklanki wody natka Pęczak dotujemy al'dente(...)szybko smażymy, dodajemy cebulę i czosnek chwilę smażymy, dodajemy rozmrożony szpinak. Szybko mieszamy. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. Na koniec wlewamy wymieszane miso w pół szklanki wody razem z sosem sojowym lub tamari. Mieszamy kilka minut. Doprawiamy pieprzem. Przekładamy na talerze i posypujemy natką
AZgotuj!czosnkowa 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka, kapusta włoska miękka 1 główka większa, olej rzepakowy - ile potrzeba woda 6 szklanek sos: wywar z gołąbków, mąka 2-3 łyżki, śmietana 12% 100 gram, przecier pomidorowy 100 gram, koperek 1 pęczek Do ryżu dodać mieloną łopatkę, posiekany koperek, kucharka, paprykę ostrą, pieprz mielony(...)szybkowarze w chłodnym miejscu do wystudzenia, nie będą się rozwalać przy wyjmowaniu. Wywar wlać do garnuszka, wsypać mąkę, dodać śmietanę, przecier pomidorowy i mieszać cały czas do zagotowania sosu,na koniec wsypać koperek i zdjąć z ognia - idealnie smaczne gołąbki z kapusty włoskiej, farsz z ryżem z kurkumą i łopatką mieloną jest bardzo smaczny w tej wersji gołąbków.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięząbek czosnku 2 cm. korzenia imbiru skórka starta z 1/4 cytryny 1 garść czarnych oliwek 1 garść szpinaku 1 łyżeczka sezamu 2 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru kokosowego 1/4 łyżeczki ziaren kolendry 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki masła orzechowego świeże zioła do posypania (natka pietruszki, kolendra lub bazylia(...)sól, pieprz W garnuszku wymieszaj ze sobą sos sojowy, masło orzechowe, 1 łyżkę oleju, cukier kokosowy, ocet, starty drobno czosnek i imbir, paprykę, skórkę z cytryny i zmiażdżone ziarna kolendry. Podgrzewaj na małej mocy palnika, aż wszystko się ładnie połączy. Makaron ugotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź. Na pozostałym oleju usmaż kurczaka pokrojonego w cienkie paski przez
Delicious Placepapryka zielona · ½ główki kapusty pekińskiej · Olej do smażenia · 2 łyżki sosu sojowego ciemnego · Fix do potraw chińskich · 300 ml wody · Szczypta chili(...)prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę, obrane i pokrojone w słupki marchewki, pokrojone w paseczki papryki oraz poszatkowana kapustę. Warzywa solimy. 3. Pod koniec prużenia wlewamy sos sojowy i łączymy z mięsem. 4. Fix rozrabiamy z wodą i zagęszczamy potrawę, doprawiamy chili, ewentualnie solą. 5. Mięso podajemy z ugotowanym makaronem według przepisu
Kulinarna Chwiladzisiaj lubią tofu Niektórzy twierdzą nawet, że smakuje jak bekon Polecam Składniki: Sałatka: 1 większy brokuł 1/2 małej cebuli żurawina suszona (my lubimy dużo ) 200 g tofu wędzone Sos: 2 łyżki majonezu roślinnego 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego np. sojowego 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka ksylitolu (lub brązowego cukru) pieprz czarny mielony (do smaku) Wykonanie: Brokuła myjemy, dzielimy(...)naczynia wkładamy ugotowanego i przestudzonego brokuła, drobno pokrojoną cebulę, żurawinę suszoną i pokrojone tofu. Delikatnie mieszamy. W miseczce dokładnie mieszamy majonez, jogurt naturalny, ocet jabłkowy i ksylitol. Tak przyrządzony sos dodajemy do warzyw i mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Sałatkę podajemy schłodzoną. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! Będzie
Lamarida.plcytryny oraz sok z cytryny i umieść ją nad gotująca się wodą w garnku. Kąpiel wodna. 3. Gotuj na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając z pomocą rózgi aż powstanie gęsty sos. Około 10 minut lub więcej. 4. Kiedy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia. Możesz przecedzić krem przez sito aby był jedwabiście gładki. 5. Na koniec dodaj masło, po kilka kostek(...)cytryny oraz sok z cytryny i umieść ją nad gotująca się wodą w garnku. Kąpiel wodna. Gotuj na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając z pomocą rózgi aż powstanie gęsty sos. Około 10 minut lub więcej. Kiedy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia. Możesz przecedzić krem przez sito aby był jedwabiście gładki. Na koniec dodaj masło, po kilka kostek na raz, cały
globuskulinarnyMoją ulubioną rybą jest zdecydowanie dorsz, jednak ostatnio miała ochotę na łososia. Znalazłam przepis na całkiem ciekawego łososia w sosie miodowo sojowym z sezamem. Okazał się pycha! Podałam go z kaszą i szpinakiem. Całkiem zdrowy i smaczny obiad Artykuł Łosoś z sezamem w sosie miodowo sojowym pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!zastąpi nam I i II danie, bo z pulpetami z indyka tworzy naprawdę pyszne i pożywne danie. Składniki: 1/ 2 młodej kapusty 1 cebula puszka pomidorów w sosie własnym łyżka przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 100g ryżu sól pieprz słodka i ostra papryka ziele angielskie liść laurowy koperek Na pulpety(...)zalać wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 15 minut. Nastepnie na wrzący wywar włożyć uformowane klopsiki i wsypać 100 g suchego ryżu. Dodać pomidory w sosie własnym (ja wcześniej zblendowałam je), trochę koncentratu i przyprawy do smaku: papryki, sól, pieprz. Gotować całość na niewielkim ogniu ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu
Walijskie Pichcenieoliwek Dodatki: 2 marynowane papryczki peperoni kilka plasterków krakowskiej suchej 1 mały kiszony ogórek (z tego przepisu ) piórka czerwonej cebuli starty żółty ser (najlepiej mozzarella, ja dziś nie miałam) sos pomidorowy na spód listki świeżej bazylii do podania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, słodką czerwoną paprykę, cukier, suche drożdże, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Wyrabiamy ciasto(...)Papier smarujemy delikatnie olejem, podobnie jak naszą dłoń. Wysmarowaną dłonią wyciągamy wyrośnięte ciasto na papier i ugniatamy formując kształt pizzy. Z tego przepisu wyjdzie jedna duża pizza. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy cienką warstwą sera, następnie układamy pokrojone papryczki peperoni, pocięta na pół plastry krakowskiej suchej, piórka cebuli i plasterki ogórka kiszonego. Dajemy resztę startego sera. Pizze wkładamy do nagrzanego
Słodkie okruszki