Indyk z cukinią i marchewką 88lubicie i co akurat macie w lodówce. Do indyka świetnie pasuje też papryka, seler naciowy, pomidory, bakłażan, a także grzyby, na przykład pieczarki. Indyk z warzywami w sosie śmietanowym za każdym razem może smakować trochę inaczej. Pierś z indyka duszona z cukinią bardzo zyska na smaku, gdy dodacie do niej sporą szczyptę kurkumy i ulubione suszone zioła. Gulasz(...)lekko zakrywał składniki. Dusić na małym ogniu do miękkości składników (około 10-15 minut lub do czasu, aż mięso nie będzie surowe w środku). Dodać śmietankę lub serek. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można zagęścić go mieszanką wody ze skrobią ziemniaczaną. Doprawić do smaku. Posypać natką. Indyk z cukinią i marchewką świetnie pasuje do ryżu, kaszy i lub makaronu
Lekcje w kuchni
Naleśniki Historia i Pochodzenie 109podobna do francuskich crêpes. Palacsinta może być nadziewana różnymi farszami, takimi jak twaróg, dżem, czekolada, czy mięso. Popularnym wariantem jest hortobágyi palacsinta, który jest nadziewany mięsem i podawany w sosie pomidorowo-paprykowym. Naleśniki Japońskie (Okonomiyaki) Okonomiyaki to japońska odmiana naleśników, która różni się znacząco od swoich zachodnich odpowiedników. Okonomiyaki to gruby naleśnik z kapustą, który jest mieszany z różnymi dodatkami(...)takimi jak mięso, owoce morza, warzywa, a następnie smażony na patelni. Jest podawany z sosem okonomiyaki, majonezem, wiórkami bonito i zieloną cebulką. Podsumowanie Naleśniki, mimo swojego prostego składu, mają bogatą historię i różnorodność, która odzwierciedla lokalne smaki i tradycje kulinarne na całym świecie. Od cienkich francuskich crêpes, przez puszyste amerykańskie pancakes, po egzotyczne japońskie okonomiyaki – każda kultura wnosi coś wyjątkowego
RafalCook
Tatar z awokado i szparagów 82zielonego po pół łyżeczki miodu i soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek (ja użyłam cytrynowej Lewante, kocham!) szczypta soli i młotkowanego pieprzu (najlepiej czerwonego) 1 łyżeczka sosu Worcestershire* - opcjonalnie do podania: ulubione pieczywo, jajko gotowane w koszulce lub sadzone z płynnym żółtkiem Szparagom oderwij zdrewniałe końcówki i gotuj we wrzącej wodzie 5 minut, następnie zbalnszuj(...)pokrój w kostkę awokado, ogórka i szparagi. Bardzo drobno posiekaj szalotkę i koperek. Wymieszaj składniki w miseczce i dodaj: miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz i sos Worcestershire*. Odstaw "tatar" na kilka minut w chłodne miejsce a następnie podaj z pieczywem i jajkiem w koszulce. Udekoruj wedle uznania. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja
Jaki zestaw garnków kupić do nowej kuchni? 75jednogarnkowych; średniej wielkości garnek – to garnek o pojemności około 2-3 litrów, który doskonale sprawdzi się do gotowania warzyw, ziemniaków, kasz czy ryżu; mały garnek – jest to garnek do sosów. Przydaje się do podgrzewania sosów, rozpuszczania masła czy przygotowywania mniejszych ilości potraw. To oczywiście zestaw podstawowy. Komplety garnków warto poszerzyć o naczynie do zapiekania. Jest ono przydatne do przygotowywania dań
smakowitehistorie.com
Surówka z sałatą 74sałaty, ogórka, rzodkiewek, szczypiorku i koperku to idealne uzupełnienie każdego posiłku, wnoszące świeżość i lekkość do Twojego menu. Starannie pokrojone warzywa mieszają się z jogurtem, tworząc kremowy, aromatyczny sos wzbogacony o subtelne nuty czosnku i cytryny. Każdy kęs tej surówki to eksplozja chrupkości i orzeźwiających smaków, które doskonale współgrają z wyrazistymi przyprawami. Delikatny smak koperku i szczypiorku podkreśla naturalną świeżość(...)warzyw, a jogurtowy sos dodaje przyjemnej kremowej konsystencji. Ta prosta, ale wyrafinowana surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs i ryb, a także jako lekka przekąska na ciepłe dni. Smacznego! czytaj przepis
Kulinarna Chwila
Klopsiki Historia i Pochodzenie 117zależności od regionu i indywidualnych preferencji mogą zawierać również cebulę, czosnek czy inne dodatki. Rodzaje klopsików Klopsiki można spotkać w wielu odmianach. Są klopsiki szwedzkie, serwowane z charakterystycznym sosem, włoskie polpette, czy hiszpańskie albóndigas. W Polsce popularne są klopsy w sosie pomidorowym, pieczeni rzymskiej czy klopsiki królewskie, nadziewane jajkiem. Każdy rodzaj ma swoje unikalne cechy i sposób podania. Klopsiki – uniwersalność
RafalCook
Super pomidorowa 85mały korzeń pietruszki -2 puszki pomidorów po 400 g -4 liście laurowe -4 ziela angielskie -sól, pieprz, papryka słodka w proszku -spora gałązka świeżego tymianku -słoiczek sosu pomidorowego (opcjonalnie ) Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć z dwóch stron na rumiano udźce kurczaka. Odłożyć na ogrzany półmisek. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojony(...)Uduszone warzywa włożyć wraz z pomidorami do blendera i zmiksować. Przełożyć do garnka, wlać ok. 2 l gorącej wody, gotować chwilę na wolnym ogniu. Doprawić do smaku sosem pomidorowym lub solą, pieprzem, odrobina cukru, papryką i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Podawać z kawałkami obranego od kości mięsa i ugotowanym makaronem. (function
Kulinarne przemyslenia
Kruche paszteciki z mięsem – przepis i sekrety 92pozostaw je do ostygnięcia, a następnie umieść w zamrażarce. Odpowiednio zapakowane wytrzymają w zamrażarce do 3 miesięcy. Co podawać z pasztecikami z mięsem? Do pasztecików świetnie pasują różnego rodzaju sosy, takie jak ketchup, musztarda czy sos czosnkowy. Możesz też podać je z sałatką lub surówką
Ania i Marcin gotują
Chrupiący kurczak w parmezanie - najlepszy smak w domowym wydaniu 123danie, które najlepiej smakuje podane na ciepło, tuż po przygotowaniu. Idealnymi dodatkami będą świeże sałatki, warzywa pieczone lub kremowe puree ziemniaczane. Można również podać go z makaronem i świeżym sosem pomidorowym, aby uzyskać włoskie nuty w swoim posiłku. Przechowywanie i podgrzewanie: Ostudzony kurczak powinien być przechowywany w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 dni. By zachować chrupkość panierki, najlepiej jest(...)kurczaka KFC STRIPSY Z KURCZAKA Cytrynowo-czosnkowy kurczak cały pieczony Zielone curry z kurczakiem i cukinią Najlepsze skrzydełka z grilla: ziołowo-cytrynowa marynata, prosty przepis Najlepsze skrzydełka w sosie hoisin Kurczak w parmezanie
Moja Książka Kucharska
Marynowana dynia i sałatka z krwistym wiśniowym sosem – Dying Light 124się przegryźć. DRESSING WIŚNIOWY Przetrzyj konfiturę wiśniową przez sitko do miski. Dodaj płyn z marynowanej dyni, musztardę i szczyptę soli. Wmieszaj olej i kontynuuj mieszanie, aż uzyskasz gęsty, gładki sos. SAŁATKA Rozłóż porcję dressingu na talerzu. Dodaj sałatę na talerz. Dodaj kawałki koziego sera. Dodaj kawałki odcedzonej, marynowanej dyni Udekoruj pestkami dyni. Skrop dodatkową porcją dressingu. Podawaj natychmiast i smacznego(...)Article Marynowana dynia i sałatka z krwistym wiśniowym sosem – Dying Light comes from NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchen
Jaki zrobić obiad w listopadzie? Ponad 20 przepisów 313zdrowego szpinaku, przemycimy go w obiadowym posiłku! Sprawimy, że szpinak będzie pozytywnie wpływał na… ZOBACZ PRZEPIS Kremowe spaghetti porowo – orzechowe (wegańskie) Jeśli makaron, to tylko z pysznym sosem! Znudził już Ci się sos pomidorowy? A może kupiłeś pora i myślisz w… ZOBACZ PRZEPIS KROKIETY z kapustą włoską i pieczarkami (wegańskie) Jest wiele przepisów na krokiety – jedne
Via Gusto
Pierogi przepisy na ciasto 90półksiężyc. Starannie dociskaj brzegi, aby pierogi się nie rozpadły podczas gotowania. Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Możesz teraz podać pierogi z ulubionym sosem, np. smażoną cebulą i śmietaną. Sprawdzone ciasto na pierogi Jeśli szukasz absolutnie pewnego przepisu na ciasto do pierogów, poniżej znajdziesz przepis podstawowy, który zawsze się sprawdza: 2 szklanki mąki(...)wygodne rozwiązanie, gdy masz mniej czasu na gotowanie. Jak podać pierogi? Pierogi można podać na wiele sposobów. Tradycyjnie smakuje świetnie z podsmażoną cebulą i śmietaną. Możesz też spróbować innych sosów lub dodatków, takich jak chrzan czy ketchup
Ania i Marcin gotują
Sałatka z brzoskwinią, buraczkiem i awokado 97lekki lunch. Składniki: garść mixu sałat mały gotowany lub pieczony buraczek 1/2 awokado kawałek sera feta łyżka pestek dyni 1 mała brzoskwinia odrobina sosu balsamicznego Na suchej patelni upraż pestki dyni. Jeśli lubisz, to brzoskwinię grilluj na patelni przez minutę z dodatkiem masła. Sałaty umieść na paterze. Warzywa pokrój na plastry i ułóż(...)sałacie, pokrusz ser feta, posyp pestkami słonecznika, dodaj brzoskwinię i polej sosem balsamicznym. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja
Papryka faszerowana bez mięsa – z kaszą bulgur i oliwkami | DIETA 1800 KCAL 132odpowiednią ilość makroskładników. Papryka faszerowana kaszą bulgur i oliwkami – składniki papryka bez mięsa papryka czerwona kasza bulgur oliwki zielone pomidor cebula olej rzepakowy pestki dyni przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, tymianek, papryka mielona Kaszę bulgur wsyp do gotującej się wody i gotuj przez około 10 minut (do wsiąknięcia całej wody przez kaszę). Ugotowaną kaszę wymieszaj z pokrojonymi w kostkę(...)oliwkami, pomidorem i cebulą. Dodaj olej i posiekane pestki dyni. Dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem, mieloną papryką. Przygotowanym farszem napełnij połówki czerwonej papryki. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 25-30 minut. DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ W EBOOKU Jakie są zalety tej papryki nadziewanej kaszą bulgur? Oprócz walorów smakowych, papryka nadziewana z kaszą bulgur i oliwkami
Via Gusto