puszka kukurydzy puszka ananasa 4-6 łyżek majonezu łyżeczka kozieradki pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku pieprz czarny łyżeczka soli + ewentualnie więcej łyżka sosu sojowego 3 łyżki oleju Kurczaka pokroić w kostkę. Polać olejem i sosem sojowym, doprawić przyprawami. Wstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Jeśli pomijamy marynowanie mięsa, polecam dodać więcej kozieradki
Weekendy w domu i ogrodziepiersi indyczej 2 pomidory 1 papryka 1/3 ogórka szklarniowego 1/2 cebuli czerwonej kilka liści sałaty pekińskiej 1 kulka sera mozzarella Przyprawa do gyrosa 1 łyżka oleju lub oliwy sos czosnkowy z tego przepisu Wykonanie: Mięso pokroić w małe paseczki lub kostkę i doprawić przyprawą do gyrosa według uznania. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ogórka obrać(...)drugiej dużej patelni podgrzać po kolei tortillę. Kiedy z jednej strony się podgrzeje należy przełożyć ją na drugą stronę i położyć ser i pozostałe składniki oraz polać wszystko sosem. Następnie należy zsunąć całość na talerz i zawinąć w folię aluminiową i tak ze wszystkimi tortillami. Życzę smacznego
Anielska Kuchnia AniSos grzybowy możemy wykorzystać jako dodatek do makaronu, kopytek lub ziemniaków, jest smaczny i aromatyczny. Składniki: 1 kilogram świeżych grzybów 2 cebule 3 łyżki smalcu 1 szklanka śmietany 18% Sól, pieprz Pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na smalcu, dodajemy pokrojone grzyby, wlewamy niewielką ilość wody i dusimy(...)przykryciem przez 30 minut. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki
Bajeczna Kuchniawysokiej pułki, niż za tą samą cenę, ale za to obficie i pożywnie. Dlatego dziś moja propozycja na nadchodzace świeta do świątecznego mięsiwa, świątecznego indyka czy ryby: rewelacyjny kremowy sos-winegret z mango. Zamiast zawiesistego ciężkiego sosu na śmietanie czy majonezie, lekki kremowy sosik. Niech nie zmyli nikogo składnik jakim jest mango. Winegret nie jest na słodko. Nadaje się
Sztuka gotowania w/g SamirySEZON NA KURKI W PEŁNI, WIĘC ZROBIŁAM KURKI W SOSIE ŚMIETANKOWO-ZIOŁOWYM Składniki 500 g kurek 1 cebula pół kostki rosołowej szklanka wody mała śmietana masło lub olej sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania Kurki oczyścić umyć i pokroić na mniejsze kawałki cebulę pokroić w kostkę na patelni rozgrzać odrobinę masła lub oleju, dodać pokrojona w kostkę cebulę(...)zeszklić, dodać kurki , podsmażyć, dodać rosołek w kostce rozpuszczony w szklance gorącej wody, gotować ok 15 minut, dodać śmietanę, sól pieprz do smaku i zioła prowansalskie. (Sos można zagęścić łyżką mąki ale niekoniecznie.) Podawać z ryżem, makaronem, lub ziemniakami
Darcia w kuchnimięs. A jak się okazuje jest to całkiem dob ra marynata. Składniki: 180 ml sok u pomidorowy 90 ml wódki sól i pieprz 30 ml soku cytrynowego 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire 2-3 krople sosu tabasco Przygotowanie: Marynatę przygotowujemy mieszając bardzo dokładnie wszystkie składniki. Powinna ona dokładnie przykrywać cały kawałek mięsa. Idealnie pasuje np. do steków. The post Krwawa Mary
naRuszciejadłam naleśników i tak "chęć" zmusiła mnie do ich zrobienia. Jeżyn mam sporo w zamrażarce bo dostałam od koleżanki, stąd prosty pomysł na naleśniki. Do tego sos jeżynowy i obiad gotowy, jak wolicie to deser, zapraszam. Naleśniki z jeżynami i sosem jeżynowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś coś z tradycyjnej kuchni polskiej, a mianowicie bitki (zrazy bite) w aromatycznym sosie. Ja do tego dania używam wieprzowiny, najczęściej schabu lub karczku. Mięso przygotowane w ten sposób jest idealne! Mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Istotą tego dania jest użycie minimalnej ilości przypraw, które idealnie współgrają ze smakiem mięsa, nie tłumiąc go, a jedynie podkreślając. Jeśli dodatkowo użyjemy(...)plastrów schabu lub karczku sól pieprz 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego majeranku (ewentualnie 1,5 suszonego) 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 % olej (lub smalec) do smażenia SOS: 1 pełna łyżka mąki 150-200 ml słodkiej śmietanki 30 % Mięso rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą i pieprzem. Czosnek i majeranek drobno siekamy, łączymy ze śmietaną. Mięso smarujemy śmietanową
Rozpustne gotowanieDyniowe płatki ryżowe z gruszką, tahini i sosem kakaowym* *kakao+woda Miały być kluski, ale wiecie mąka kokosowa, zupa z wody i te sprawy, a więc myśl Natalia, bo czas Ci się kończy, bo zaraz jedziesz, coś na szybko, oo dynia jeszcze jest, coś na pocieszenie? sos czekoladowy teraz tak sobie myślę, że czekolada by pasowała, no ale następnym
More food, love and dreamsgodziny po czym dokładamy resztę jabłek na górę kaczki. Pieczemy jeszcze ok 30 minut, zdejmujemy przykrywkę i delikatnie zwiększamy temperaturę - pieczmy aż skórka kaczki stanie się złocista. Sos do kaczki Jabłka, cebulę i tłuszcz z upieczonej kaczki wykładamy do rondelka - miksujemy i dodajemy do powstałego musu żurawinę i resztę majeranku - chwilę razem gotujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem(...)powstały sos genialnie podkreśla smak słodkawego kaczego mięsa
sierotka maRysia w kuchniszczypiorkowo-czosnkowy jest idealny do pizzy i kanapek. Sos na bazie majonezu, śmietany, szczypiorku i czosnku. Ładnie się prezentuje, a ponadto jest wyrazisty, lekko ostry i na prawdę warto go spróbować. Jeżeli znudziły się Wam tradycyjny sos czosnkowy to poniższy dip idealnie go zastąpi. Składniki: 1/2 pęczka szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany
UgotowaćWyjąć z piekarnika i wystudzić. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do kubka blendera, dodać śmietanę, ricottę i przyprawy, Imbiru ok 1 łyżeczkę, resztę przypraw do smaku dodawać stopniowo. Sos powinien być lekko ostry. Makaron ugotować, na dużej patelni podgrzewać porcje sosu, dodać makaron i po podgrzaniu danie jest gotowe. Posypać natką pietruszki lub koperkiem
Gotowanie jest łatweWiecie, że 25 października ustanowiono Międzynarodowym Dniem Makaronu ? W tym roku z tej okazji także przygotowałam makaronowe danie - penne rigate w pysznym, kremowym sosie. Ten złocisty sos zrobiłam z kawałka zwykłej dyni i dobrego sera a jest po prostu boski! Dodatkowo całość podkręciłam chrupiącym boczkiem i wyszedł cudowny obiad. Radzę skorzystać z przepisu bo to jest naprawdę przepyszne! Takie jesienne
Smaczna PyzaKakaowy jagielnik, na spodzie daktyle-kakao z sosem daktylowo-kakaowym i bananem Dużo kakao, na doładowanie, bo przede mną 3 godziny ślęczenia nad matematyką, ah te próbne matury..ale za to śniadanie dobre, bardzo ^^ i zaraz weekend :D Przepis: 25-30g daktyli (5-6sztuk) + 40-50ml wrzątku 2 łyżki mielonych płatków owsianych (ok.20g(...)Dodajemy mąkę kokosową, kakao i słodzimy. Masa ma być gęsta. Przekładamy na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy i dociskamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin(całą noc). Przed podaniem polewamy sosem
More food, love and dreamszrobić ser ziołowy, dodając ziół prowansalskich. Można zrobić ser paprykowy, dodając sproszkowanej słodkiej papryki, przy okazji zyskując fajny kolor. Kolor można też podkręcić dodając odrobinę kurkumy. Można dodać curry. Sosu sojowego, pieprzu, papryki ostrej. Można dodać co się chce i co kto lubi, do tego służy dobra baza, żeby można było ją na wiele różnych sposobów bez szwanku modyfikować(...)serka topionego, a nawet do wyjadania prosto z palca ;) Pozdrawiam wszystkich serożerców i zachęcam do pisania w komentarzach, jak Wy robicie swoje niby "sery". P.s Na dzisiejszych fotkach serowy sos z marchwią i papryką wędzoną
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE