łyżki majonezu domowego 4 łyżki ketchupu 8 kiełbasek frankfurterek 20 dkg sera żółtego 8 liści zielonej sałaty 8 zielonych szparagów pieprz + do podania sos czosnkowy Mieszamy w miseczce ketchup, majonez , dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem. Bułki nacinamy od góry w dwóch miejscach żeby wyciąć z nich środek, do środka dajemy sos, potem wkładamy liść sałaty
Kuchnia na wzgórzuwarto przygotować jednak przekąski, które będą doskonałym dopełnieniem uczty na świeżym powietrzu. Do przygotowania hiszpańskich Tapas potrzebujemy: Dobre pieczywo Oliwki zielone i czarne Szynka długodojrzewająca Ser halloumi Masło ziołowe Sos balsamiczny Oliwa cytrynowa Przygotowanie jest bardzo szybkie, więc to doskonały sposób na przygotowanie przekąsek na niespodziewane okazje. Grzanki z grillowanym serem: ulubione pieczywo tostujemy lub grillujemy, smarujemy masłem ziołowym(...)patelni lub ruszcie smażymy/grillujemy ser halloumi, który następnie nakładamy na nasze grzanki. Dodajemy oliwki i skrapiamy sosem balsamicznym. Drugą, równie szybką przystawką, są oliwkowe szaszłyki. Na patyczki nadziewamy naprzemiennie zielona i czarne oliwki, przekładając je plastrem szynki długodojrzewającej. Skrapiamy oliwą cytrynową. Możemy użyć zwyczajnej oliwy i soku z cytryny. Smacznego
MarcinChefwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sos ten idealnie nadaje się do zapiekanek, potraw z mięsa i warzyw. Jest podstawą wielu dań kuchni europejskiej. 1/2 litra mleka 2 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego gałka muszkatołowa sól, pieprz Mleko zagotować z listkiem laurowym i zielem angielskim. Pozostawić do ostudzenia(...)czasie na patelni rozpuścić masło i energicznie mieszając - wsypać mąkę. (Mąka nie powinna się zarumienić.) Całość zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać z mlekiem. (Mleko należy dolewać powoli.) Gotowy sos doprawić do smaku
Di gotujemięso z jelenia to polędwica ma znacznie delikatniejszy smak choć nie da się ukryć że mięso ma konsystencję niczym gęsty pasztet. Polędwica pokrojona w cienkie plastry wraz z borówkowym sosem to klasyk na który warto raz na czas sobie pozwolić. Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania: 20 minut Składniki: Polędwiczka z jelenia o dł. 10-12cm zamarynowana w odrobinie(...)układamy na zakładkę na talerzu. 2/ Borówki zagotowujemy przez chwilę w rondelku z utłuczonymi ziarnami jałowca a następnie przeciskamy przez sito by powstał lejący się mus. Nakładamy sos obok polędwiczek. Mielimy sól i pieprz na polędwiczki. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnasoli i pieprzu guacamole dojrzałe awocado dojrzały pomidor malinowy pół małej czerwonej cebuli sok z połowy limonki 0/5 łyżeczki zielonego tabasco łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki spora szczypta soli sos: mango kawałek papryczki habanero 3 łyżki pistacji Umyte szparagi nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieprzem i na patelni grillowej smażymy do miękkości (około 8 minut). Awocado obieramy, rozgniatamy widelcem(...)elektrycznym. Na każdą z trzech kromek kładziemy po plasterku sera i grillowane szparagi. Przykrywamy kolejną kromką, którą smarujemy guacamole. Przykrywamy […] Artykuł Sandwicze z cheddarem, szparagami, guacamole i ostrym sosem mango pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogwywarem do boczku z cebulą, gotować na mniejszym ogniu z 20 minut dodać sól, pieprz mielony, przyprawę w płynie, gęstą śmietanę i na średnim ogniu doprowadzić mieszając do zagęstnienia sosu przez odparowanie wody sos jest pysznie aromatyczny jako samodzielne danie do makaronu, kaszy, ziemniaków, do placków ziemniaczanych czy potraw różnych mięsnych............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwyzwania w kuchni i przygotowania dania z ryżem od samego Joseph Seeletso. A więc zaRyżykowałam i przygotowałam pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym z miechunką i ryżem basmati. Powiem tylko jedno – danie wyszło przeeepyszne wręcz idealne. Koniecznie wypróbujcie w swojej kuchni! Post Pierś z kurczaka z sosem pomarańczowym, miechunką
Marta GotujePodlewamy wodą. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz kawałki serka. Całość mieszamy, aż serek się rozpuści i wszystkie składniki połączą się ze sobą. Doprowadzamy do wrzenia. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy natką pietruszki
Domowy Smak JedzeniaSos beszamelowy jest zrobiony z zasmażki z masła, mąki i mleka z dodatkiem soli. Idealny do zapiekanek. Składniki: * 3 łyżki masła * 3 łyżki mąki * 2,5 szklanki mleka * sól * opcjonalnie można dodać gałkę muszkatołową Wykonanie: Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, dodać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia aż powstanie gładka, jednolita masa. Ciągle mieszając wlewać powoli, stopniowo mleko(...)wpływem ciepła sos będzie gęstniał i powinna powstać konsystencja gęstej śmietany, doprawić solą. I gotowe
Zrób to smacznieSos beszamelowy jest zrobiony z zasmażki z masła, mąki i mleka z dodatkiem soli. Idealny do zapiekanek. Składniki: * 3 łyżki masła * 3 łyżki mąki * 2,5 szklanki mleka * sól * opcjonalnie można dodać gałkę muszkatołową Wykonanie: Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, dodać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia aż powstanie gładka, jednolita masa. Ciągle mieszając wlewać powoli(...)mleko. pod wpływem ciepła sos będzie gęstniał i powinna powstać konsystencja gęstej śmietany, doprawić solą. I gotowe
Zrób to smaczniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Dip doskonały jest do warzyw, chipsów, dań z grilla czy frytek. Odrobina sosu wystarczy, aby danie nabrało nowego smaku. 50g majonezu 100g śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1/2 ząbka czosnku 1 mała szalotka lub kawałek cebuli 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1 łyżeczka posiekanego koperku i pokrojonej w kostkę papryki(...)papryka ostra (do smaku) sól (do smaku) Majonez, jogurt/śmietanę, czosnek, cebulkę i paprykę zmiksować blenderem na gładką masę. Sos doprawić solą i ostrą papryką. Opcjonalnie wymieszać z posiekanym koperkiem i kawałkami papryki. Przed podaniem schłodzić w lodówce
Di gotujewspomnienie lub skojarzenie? Składniki: Biała fasola – 2 puszki Cebula – 1 duża Jabłko – 1 średnie (twarde) Granulat sojowy – 6 łyżek Suszone śliwki – 4-6 sztuk Sos sojowy – 1 łyżka Goździki – 2 sztuki Jałowiec – 1 sztuka Liść laurowy – 2 sztuki Ziele angielskie – 2 sztuki Olej – do smażenia Olej do pasty(...)sitku, daj do miski i zblenduj na gładko. Z cebuli wyjmij goździki, jałowca, liście laurowe, ziele angielskie i wywal. Nie będą już dłużej potrzebne. Dodaj starte jabłko i sos sojowy. Smaż 5 minut. Dodaj granulat i opcjonalnie śliwki. Smaż kolejne 5-10 minut. Do cebuli z jabłkiem i granulatem dodaj zblendowaną cebulę, wymieszaj dokładnie i przełóż do słoiczków lub jeśli
Blendmanłączy się z pysznym smakiem – mamy idealne połączenie. Właśnie takie danie chcę Wam dziś zaproponować. Przygotuj: 400g. filetów z kurczaka Ser halloumi Owoc granatu Świeży groszek Czosnek Cytryna Miód Sos balsamiczny Sól Pieprz Mięso kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na drobne filety. Dwa, trzy ząbki czosnku przecieramy przez praskę i dodajemy do filecików. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy(...)dusimy mięso. W tym czasie na drugiej patelni przygotowujemy ser. Pokrojone plastry o grubości ok 1cm. smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy z pestkami granatu, świeżym groszkiem i sosem balsamicznym. Smacznego! Ser halloumi dostaniecie w dobrych sklepach spożywczych. Jest również dostępny w czasie tematycznego tygodnia kuchni greckiej w jednej z sieci sklepów
MarcinChefOliwki znane są w Polsce od ponad 300 lat. Tak starego przepisu z oliwkami nie znalazłam, ale znalazłam przepis na sos z oliwkami, w książce „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. Sos podałam do jajek na twardo, można również podać do zimnych mięs jak również na ciepło. 50 g czarnych Hiszpańskich Oliwek , 30 g filetów anchois, 30 g kaparów
królestwo garówjest on obowiązkowym składnikiem mojej kuchni :) Dip czosnkowy to świetny dodatek do grilla, zapiekanek, pizzy, sałatek, przekąsek na imprezy i wielu innych dań. Jest jednym z ulubionych sosów nas wszystkich a do tego baaaardzo zdrowy ze względu na znajdujący się w nim czosnek w dużej ilości. Składniki: śmietana 18% - (duży kubek) jogurt naturalny - (mały kubeczek(...)łyżki majonezu i wyciśnięty sok z cytryny ... bez pestek;) Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do lodówki na min. 3 godz. Sos można dosyć długo przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku ... przed ponownym użyciem należy tylko zamieszać
Alutka-Gotuje