sosy - 72234 przepisów (strona:1662/4816)

Gibkoł zōłza ze rybōm- niy yno na piōntek ;) (Ekspresowy sos z rybą- nie tylko piątkowy) 159

jakōm dobrōm bōłkōm 24 . Smacznego 1 macie 2 odwiedziny 3 piątek; ō- samogłoska w wymowie między o i u 4 przygotować 5 mógł 6 zawał serca 7 sos 8 słoik 9 pędów 10 puszki 11 jej 12 szczypta 13 pokrojoną 14 dajcie 15 podobno 16 później 17 będzie 18 kawałki 19 gotowa 20 posypcie 21 na górze 22 zjeść(...)makaronem 24 bułką Artykuł Gibkoł zōłza ze rybōm- niy yno na piōntek ;) (Ekspresowy sos z rybą- nie tylko piątkowy) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Pesto bazyliowe na bazie prażonych pestek dyni 150

pesto przygotowałam na pestkach dyni - te uwielbiam :) efekt - pyszny dodatek do potraw! A w wersji piniowej tak go nie określałam ;) Niestety pogoda za oknem nie pozwoliła uchwycić głębi koloru (sos jest troszkę bardziej zielony, choć nie tak jak ten ze sklepu). Składniki: 1 krzaczek bazylii 2 łyżki pestek dyni 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 ząbek czosnku(...)pilnować by nie spalić). Uprażone pestki przekładamy do blendera, dokładamy pozostałe składniki prócz sera. Po zmiksowaniu dokładamy parmezan i ponownie miksujemy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy jeszcze trochę oliwy z oliwek

Kolorowy Przepisownik
Ciecierzyca w sosie pomidorowym 295

CIECIERZYCA W SOSIE POMIDOROWYM to jedno z klasycznych dań kuchni... Artykuł Ciecierzyca w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Pizzerinki na cieście francuskim z kurczakiem i cheddarem na brokułowym spodzie 223

przekąska na wieczór, sylwestra lub imprezę. Wystarczy mieć ciasto francuskie i resztki w lodówce :) Składniki: - ciasto francuskie - wędzone udko z kurczaka - pomidorki koktajlowe lub paprykowe - cebula - starty ser cheddar - sos brokułowy zrobiony jak w tym przepisie do ryby:  klik - listki bazylii - sól morska Płat gotowego ciasta francuskiego dzielimy na 9 równych prostokątów. Każdy z nich smarujemy sosem brokułowym, pomijając

Cook&Love
Sos buraczkowo-chrzanowy 136

sos, którego przygotowanie zajmuje może 10 a w porywach 15 minut, przypadnie Wam do gustu. Po pierwsze mile zaskoczy waszych gości podczas noworocznych lub wigilijnych spotkań. Po drugie jego smak, konsystencja hmmm no co tu ukrywać, są po prostu super. Po mimo słodkawego posmaku świetnie pasuje do pieczonego łososia lub mięs na zimno. Spróbujcie! Do przygotowania sosu potrzebujemy: 1 kubeczek

Szybko Tanio Smacznie
Farfale a'la carbonara z szynką 261

paseczki, cebulę i czosnek siekamy drobno, Na patelni roztapiamy masło, przysmażamy cebulę i czosnek dodajemy szynkę i lekko podsmażamy, dodajemy śmietankę wymieszaną z żółtkiem i  ciągle mieszając doprowadzamy sos do zagęszczenia. Mieszamy sos z makaronem i obficie posypujemy parmezanem . Polecam wędliny Hańderek i makarony ARC-POL Czaniec

Gotowanie jest łatwe
Kurczak w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami 208

chilli. Gotować około 15-20 minut na bardzo małym ogniu. Można wlać śmietanę i wymieszać. Obsypać posiekaną natką pietruszki. Ja podałam z makaronem, obłożonym kawałkami mięsa z kurczaka, polany sosem i udekorowany z chrupiącym bekonem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Bruschetta z fasolą w sosie pomidorowym 141

zdrowotnych można by prawić wykłady, ale zamiast tego wystarczy ją po prostu zjeść. Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na  BRUSCHETTĘ Z FASOLĄ W SOSIE POMIDOROWYM , czyli prosty i szybki sposób na wysokobiałkowy posiłek, który przyda się Waszemu organizmowi, nawet jeśli nie trenujecie zbyt intensywnie. Artykuł Bruschetta z fasolą(...)sosie pomidorowym pochodzi z serwisu MenMagazine

Menmagazine
Tajska zupa cytrynowa z kurczakiem i krewetkami 241

papryczki chili • 2 ząbki czosnku • 3 plastry świeżego imbiru • 1/3 papryki czerwonej • 1 pomidor • 1 laska trawy cytrynowej • sok z 1/2 lemonki • 1/2 puszki mleka kokosowego • 1 łyżka sosu Chili z czosnkiem • szczypta cukru brązowego • 1 szklanka bulionu z kurczaka • 4 duże krewetki • 1/2 fileta z kurczaka • garść świeżej kolendry • 2 łyżki masła • sól, pieprz(...)pokroić w ósemki i odrzucić nasiona. • Wlać wywar z kurczaka, dodać trawę cytrynową w całości ale zmiażdżoną trzonkiem noża, chwilę pogotować. • Następnie dodać sos chili z czosnkiem, mleko kokosowe i sok z lemonki, paski papryki i fileciki pomidora. • Krewetki obrać z pancerzy pozostwiając ogonek, wyjąć przewód pokarmowy. • Kurczaka pokroić

To co kocham
Zupa z dynią, pomidorami i cynamonem 118

jabłka • 1 cebula • sok z 1 cytryny • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1/2 szklanki mleka • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 łyżeczki pieprzu • sól do smaku • 3 łyżki oliwy • sos balsamico do dekoracji Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie i zalać ok. 1 litrem wody. • Dodać  obrane i pokrojone jabłka oraz pokrojoną(...)zupę na krem. • Na koniec wlać mleko i śmietankę, doprawić sokiem z cytryny, ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku. • Podawać zupę polaną sosem balsamicznym

To co kocham
Zupa brokułowa z pieczarkami 157

fotogeniczna niestety, bo pieczarki po przetworzeniu są bardzo nieciekawe, Składniki: • 1 mały brokuł • 1 cebula • 500 g pieczarek • 1 szklanka mleka • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • pęczek natki pietruszki • 3 łyżki oliwy • ugotowana kasza gryczana Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać pokrojony drobno brokuł(...)miękkości z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich, po czym zmiksować całość. • Do zupy dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, sos sojowy i gotować, aż pieeczarki będą miękkie – ok. 10 minut. • Na koniec wlać mleko i dodać posiekaną natkę pietruszki. • Podawać z kaszą gryczaną

To co kocham
Rosół po chińsku 156

skrzydło, szyja i 2 podudzia • 2 marchewki • 2 cebule • 1 pietruszka • kawałek selera i pora • gałązka rozmarynu i lubczyku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego • 2 liście szałwii • 3 liście laurowe • kilka nasion ziela angielskiego • kilka grzybów suszonych, u mnie prawdziwki • pęczek zielonej pietruszki • makaron ryżowy nitki 200 g Wykonanie: • Mięso indyka(...)wrzucić do rosołu makaron ryżowy i gotować 2 minuty. Makaron wyjąć z rosołu i pokroić na mniejsze części. • Doprawić rosół do smaku sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą. • Marchewkę, pietruszkę i seler z rosołu pokroić w plasterki, natkę pietruszki posiekać. • Mięso indyka obrać ze skóry i kości, pokroić

To co kocham
Zupa kalfiorowa z marchewką 146

młodej włoszczyzny – marchewka, pietruszka, seler • 1 cebula, kawałek pora • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki • kilka gałązek naci selera i lubczyku – posiekane • 2 liście laurowe • 3 łyżki sosu sojowego • 3/4 szklanki mleka • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy Wykonanie: • Kalafior podzielić na różyczki. • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę(...)kostkę, pora w paski i obsmażyć na oliwie. • Dodać włoszczyznę i chwilę poddusić. • Wlać ok. 2 litry gorącej wody, dodać ziemniaki, sól, pieprz, sos sojowy i liście laurowe. Gotować ok. 10 minut. • Dorzucić do garnka różyczki kalafiora, zalać wodą, aby był cały przykryty. • Dosypać zioła, pietruszkę, liście selera i lubczyku. • Gotować

To co kocham
Błyskawiczna zupa z cukinii 155

bardzo smakowała, ale można też dodać do niej słodkiej śmietanki, aby była bardziej aksamitna i treściwa. Składniki: • 2 średnie cukinie • 5 łyżek oliwy • 2 łyżki sosu sojowego • garść jarmużu • 2 szklanki wody • sól do smaku • płatki migdałowe i czarny sezam do posypania Wykonanie: • Pokrojoną w plastry cukinię podsmażyć na oliwie. • Wlać(...)szklanki wody i sos sojowy, gotować ok. 10 minut. • Wrzucić na koniec jarmuż, pogotować jeszcze ok. 2 minut. • Zupę zmiksować, doprawić solą do smaku

To co kocham
Drożdżowiec w pikantnej wersji 144

salami, około 150 g cieniutkich plasterków 500 ml passaty pomidorowej mała cebula dwa ząbki czosnku czubata łyżeczka suszonej bazylii olej sól pieprz, przynajmniej pół łyżeczki  Zaczynam od przygotowania sosu. Na patelni rozgrzewam 3-4 łyżki oleju. Podsmażam na nim cebulę, a gdy się zeszkli dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po chwili dodaję passatę i redukuję wszystko do konsystencji(...)dość gęstego przecieru pomidorowego, doprawiając solą i pieprzem, na koniec dodaję bazylię. Sosem smaruję ciasto, mniej więcej jego środek. Układam na nim także plasterki salami i rozdrobniony ser. Zwijam w rulon, składając do siebie oba dłuższe boki ciasto. Aby łatwo zmieściło się na blaszce tworzę z niego kształt rogala. Piekę przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni

Pichceniomania