Składniki: 1 kapusta pekińska (1 kg) 3 łyżki koperku 1 cebula 1 duża marchewka ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z limonki (cytryny) 1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu Przygotowanie: Posiekać sałatę, cebulę i koperek. Marchew zetrzeć. Majonez, jogurt i sok z limonki rozmieszać w małej miseczce. Wymieszać(...)wszystkie składniki z sosem (najwygodniej ręką). Pobierz wersję do druku: Pobierz Surówka z kapusty pekińskiej i koperkiem Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i koperkiem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plNależy do grupy sosów zimnych. Majonez spełnia się nie tylko w sałatkach, szczególnie jarzynowej, z tuńczykiem czy kurczakiem, także jako dodatek do sałat, przekąsek, zimnych mięs, jaj na twardo (bez nich jajka nie smakowały by tak samo;) To także smaczny podkład / baza do różnych sosów i dipów, np. czosnkowego, salsy słodko-kwaśnej (majonez, ketchup, słodka konfitura + przyprawy), którymi
Zasmakuj KuchniPrzepis na delikatne pulpety wieprzowe w szybkim sosie na mleku z warzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa(...)ogniu. Następnie wyjmujemy pulpety, wrzucamy mrożone warzywa, przyprawiamy. Gotujemy do uzyskania miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotowe pulpety polewamy sosem
e-PrzepisyKulinarneKawałki piersi z kurczaka w pysznym sosie śmietanowo-żurawinowym, a do tego makaron pełnoziarnisty typu penne. Połączenie smaków kwaśnego ze słodkim i ostrym to raj dla kubków smakowych. Smakuje wyśmienicie! Jest to mój autorki przepis :) Składniki: 300 g piersi z kurczaka 200-300 g żurawiny świeżej lub mrożonej 1 cebula czerwona 200 ml śmietany 30 % 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)Dodajemy miód oraz cukier. Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze ok. 3-5 min. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem żurawinowym z kurczakiem
Kuchnia MagdaLenyNaszą dzisiejszą propozycją są pyszne KOTLECIKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM AIOLI.... Artykuł Kotleciki ziemniaczane z sosem aioli pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpokrojone grzybki. Można użyć innych grzybów, jak nie macie kurek. Smażyć aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko z patelni dodać do mięsa. Przygotowanie sosu – śmietanę wymieszać z serkami za pomocaą blendery. Polać nim mięso. Pieczenie – nagrzeć piekarnik do 200 C i piec 20-25 minut. Podawać z ryżem, makaronem lub kluseczkami
Kuchnia PokoleńZnudziły się nam już klasyczne schabowe więc postanowiłam przygotować coś innego z użyciem tego mięsa. Padło na taki oszukany strogonow, bo mięso z sosem sprawdza się idealnie na obiad. Polecam! Składniki : * 400g schabu bez kości * łyżka tłuszczu do smażenia * łyżka mąki pszennej * cebula * 2 ząbki czosnku * czerwona papryka * kilka pieczarek * łyżka koncentratu pomidorowego * słodka(...)rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek i paprykę. Przesmażyć, wlać szklankę wody i gotować do miękkości razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki. Sos przyprawić do smaku. Dodać śmietanę oraz koncentrat pomidorowy. Zagotować. Podawać na ciepło razem z ryżem, kaszą bądź ziemniakami
Magiczne Życie Martywodą oraz vegetą i cukrem. Mieszam. Po zagotowaniu zmniejszam ogień i gotuję do miękkości (około godziny), co jakiś czas mieszając. Mąkę łączę z odrobiną zimnej wody, rozrabiam, wlewam do sosu (najlepiej przez sitko), mieszam i chwilę gotuję do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam
JejKuchniadodaję listki laurowe i ziele angielskie, zalewam bulionem. Gotuję na wolnym ogniu około 40-50 minut (aż mięso będzie miękkie). Śmietanę łączę z serkiem topionym, mąką i odrobiną sosu (dokładnie, aby nie było grudek), wlewam do garnka. Gotuję jeszcze przez chwilę, aby sos zgęstniał. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniazłoty kolor. Mięso warz z pieczarkami przekładam do garnka zalewam bulionem, gotuję na wolnym ogniu około 30-40 minut. Mąkę dobrze rozrabiam z mlekiem, śmietaną i odrobiną sosu, wlewam do pulpetów i dokładnie mieszam. Gotuję jeszcze chwilę do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaposiekanego koperku, jajko, łyżka bułki tartej, mała cebula, ząbek czosnku; 2 łyżki masła, łyżeczka mąki, pół kostki rosołowej, pęczek koperku (do sosu), 5 łyżeczek śmietan y. Przygotowanie: Cebulę dro bno siekam, podsmażam na łyżce masła do momentu, aż ładnie się zezłoci. Studzę. Mięso dokładnie łączę z przyprawami, ziołami, cebulą, przeciśniętym(...)masy formuję małe kuleczki, podsmażam na pozostałym maśle. Pulpeciki przekładam do garnka, zalewam szklanką gorącego bulionu. Całość gotuję około 20-25 minut, następnie dodaję drobno posiekany koperek. Sos zagęszczam mąką rozrobioną z odrobiną zimnej wody, oraz zaprawiam zahartowaną wcześniej śmietaną. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaprzyprawy. Zalewam bulionem. Całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 90 minut. Mleko łączę z mascarpone, śmietaną, mąką, serem żółtym i odrobiną wywaru. Dokładnie miksuję i dodaję do sosu. Gotuję na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu
JejKuchniakoperku, średniej wielkości ogórek kiszony w ostrej zalewie, majeranek, oregano, bazylia, sól, papryka ostra. Przygotowanie: Fasolkę gotuję w osolonej wodzie do miękkości tj. około 30 minut. W międzyczasie przygotowuję sos: koperek, czosnek i ogórka bardzo drobno siekam. Dokładnie łączę z jogurtem i majonezem. Całość doprawiam do smaku, odstawiam do lodówki. Fasolkę odcedzam, polewam wcześniej przygotowanym sosem
JejKuchniazanej + odrobina wody do zagęszczenia. Przygotowanie: Na maśle podsmażam wiśnie - około 5 minut. Dodaję szczyptę tymianku i soli, posiekaną miętę, chili, cukier oraz wino, gotuję kolejne 5 minut. Sos zagęszczam mąką dokładnie rozrobioną w wodzie. Mieszam. Mięso kroję w plastry (około 1 cm.), lekko spłaszczam dłonią, posypuję solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielone) i tymiankiem. Smażę na rozgrzanym ogniu około(...)minuty z każdej strony. Gotową polędwicę polewam wcześniej przygotowanym sosem. Danie podałam z frytkami, roszponką, serem lazur oraz owocami
JejKuchniaSzczerze powiedziawszy nie wiem ile ten sos ma wspólnego z Wenecją, jest to po prostu moja próba odtworzenia sosu weneckiego, jaki podają w jednym z znanych mi makaronowych barów. Próba odtworzenia powiodła się znakomicie dlatego dziś, jeżeli chwilowo znudziła się Wam już carbonara lub bolognesse, przepis oddaję do Waszej dyspozycji. Dla 2 osób
Jadło i czytadło