pomidory 1 ogórek kiszony lub świeży 2 garście świeżego szpinaku sos czosnkowy (1/2 szklanki jogurtu, 3 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku) 4 sztuki tortilli sól, pieprz przyprawa do sałatek sok z 1/2 cytryny olej do smażenia Łososia umyć, osuszyć i przyprawić sola, pieprzem, przyprawą do sałatek i na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć
Ugotowaćpomidor 2 garście świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 100 ml śmietany 30% 50 ml mleczka kokosowego starty żółty ser 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz przyprawa do sałatek olej do smażenia masło do szpinaku Łososia umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć i przyprawić przyprawą do sałatek. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i na wolnym ogniu usmażyć łososia (może być lekko surowy
Ugotowaćprzygotowania mięsa 4 udka z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowe 2 łyżki oliwy sól, pieprz mieszanka suszonych warzyw suszony koperek 1 ząbek czosnku do przygotowania sałatki pół główki sałaty masłowej 2 podłużne pomidory 1 mały jogurt naturalny sól, pieprz odrobina soku z cytryny posiekany szczypiorek Mięso umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem(...)cytryny (wszystko wymieszać). Przygotowanym sosem polać sałatę masłową, a na sam wierzch ułożyć pokrojone pomidory i posypać posiekany szczypiorek. Upieczone mięso podawać z młodymi ziemniakami i przygotowaną sałatką
Ugotowaćmnie sałatka idealna - soczyste maliny, młody szpinak, pomidor i usmażona pierś z kurczaka obtoczona w sezamie, a całość polana sosem czosnkowo-koperkowym. Pychota! Sałatka dla osób, które lubią połączenie mięsa i owoców. Składniki na 2 porcję: 2 garście młodego szpinaku 1 pomidor świeże maliny (według uznania) 2 małe piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu posiekany świeży
UgotowaćBłyskawiczna w przygotowaniu sałatka z makaronem tortellini, szynką, kukurydzą, ogórkiem i koperkiem. Bardzo smaczna i delikatna. Najlepiej smakuje z mięsnym tortellini. Składniki: 150 g makaronu tortellini (z mięsem) 100 g konserwowej kukurydzy 1 ogórek gruntowy 100 g startego żółtego sera 150 g szynki koperek 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu(...)szynkę, startego ogórka. Posypać solą i pieprzem. Za pomocą majonezu wszystko ze sobą połączyć. Pod sam koniec dodać pocięty świeży koperek (lub suszony). Ponownie wymieszać i wstawić do lodówki. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona
UgotowaćSałatka z tuńczykiem w pikantnej zalewie jest naprawdę rewelacyjna. Połączenie rukoli, pomidorów, ogórka, cebuli i tuńczyka. Całość udekorowana ugotowanym jajkiem. Szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Przepis dodaje do akcji Sałatka zamiast kanapki! Składniki: 1 puszka tuńczyka (ja użyłam tuńczyka z chili) 3 ugotowane na twardo jajka 100 g rukoli 2 średniej wielkości pomidory malinowe 1/2 cebuli 1 ogórek gruntowy
UgotowaćŚledzie i kiwi? Wbrew pozorom jet to smaczne połączenie. Według mnie słodko-kwaśne kiwi idealnie pasuje do słonego śledzia, dlatego jeżeli wcześniej nie jedliście takiej sałatki to zachęcam Was do wypróbowania poniższego przepisu. Składniki: 3 filety śledziowe a'la matyjas 1 mała cebula 2 sztuki kiwi 3 ugotowane na twardo jajka sól, pieprz majonez Filety śledziowe wymoczyć w wodzie(...)wrzucić pokrojone składniki, dodać majonez i przyprawy (sól oraz pieprz). Wszystko ze sobą wymieszać. Jeżeli uważacie, że składniki się ze sobą nie połączyły to dodajcie kolejną łyżkę majonezu. Przygotowaną sałatkę schłodzić
UgotowaćNajbardziej smakują mi śniadania na ciepło i słono. Jednak dzisiaj postanowiłam przygotować coś innego - sałatkę z roszponką, gruszką, serem gorgonzolą i orzechami. Całość polałam słodkim sosem, który powstał z oliwy z oliwek, dżemu jagodowego Łowicz i soku z cytryny. Poniższa sałatka jest bardzo szybka do przygotowania i idealnie nadaje się na lekkie śniadanie. Przepis dodaje do akcji Dżem dobry, pobudka
UgotowaćHej! Dziś mam dla Was banalnie prosty przepis na znane z chińskich knajpek brokuły z czosnkiem. Składniki ograniczyłem do minimum przy zachowaniu świetnego smaku. Brokuły to
Kuchnia PROzdrowotnaPasta z wędzonej ryby gościła już w mojej wirtualnej jadłodajni - jednak dziś jej absolutnie odchudzona wersja! Do przygotowania poza wędzona makrelą użyłam zimowej, warzywnej sałatki w octowej zalewie z domowej spiżarni. To połączenie ryby i marynowanych warzyw podkreśliło smak przygotowanej pasty a wyeliminowanie kalorycznego łącznika /majonezu, oliwy/ kwalifikuje przepis do dietetycznego menu - spróbujcie:) Składniki: 1 wędzona ryba / u mnie makrela(...)jajka gotowane na twardo ok. 200 gram sałatki warzywnej typu szlachecka / u mnie z kapusty, marchewki, papryki i ogórka z zimowych przetworów/ pieprz Rybę dokładnie pozbawić ości i skóry, jajka drobno posiekać, warzywa odsączyć z zalewy, drobno pokroić, składniki połączyć, dodatkowo rozdrobnić. Doprawić pieprzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaStwierdziłam, że połączę wędlinę z miksem sałat, papryką i innymi składnikami, które znalazłam w lodówce, a tym bardziej, że chciałam wykorzystać pozostałą część kukurydzy, którą miałam po zrobieniu sałatki z brązowym ryżem . Całość polałam ostrym sosem :) Pychota! I do pracy jak znalazł! Składniki: 1/2 opakowania miksu sałat (dowolny, ulubiony) 2 jajka 4 plastry dowolnej szynki (u mnie Babuni) 1 czerwona(...)Jajka gotujemy na twardo i kroimy w plastry Szynkę kroimy w kwadraciki Miks sałat przekładamy do salaterki Dodajemy kukurydzę Następnie szynkę Potem paprykę Na końcu jajko Całość polewamy sosem Sałatkę można podać do dania głównego, ale ja zjadłam solo :) Na zdrowie! :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compokrojone pomidory, ser, czarne oliwki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Wykładać na talerz bądź do miseczki. Dekorować pomidorkami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii. Dobra rada: Pamiętaj by nie dodawać do sałatki soli, ponieważ zatrzymuje ona wodę w organizmie co nie wpłynie dobrze na Twoją dietę. Posyp sałatkę dodatkową ilością ziół, nada to potrawie więcej smaku i aromatu, a Ty tak mocno
KreatywnePinyJeśli marzycie o bardzo aromatycznej a zarazem delikatnej zupie to francuska odsłona zupy pieczarkowej sprawdzi się idealnie. Oczywiście będzie jak zawsze: bez kostek rosołowych i sztucznych
Kuchnia PROzdrowotnaHej! Po raz kolejny łączymy pyszności ze zdrowiem. Tak o to banan i truskawka skąpane w greckim jogurcie i muesli połączą się z orzechowym trio z
Kuchnia PROzdrowotnaOryginalna sałatka z wędzonej makreli z dodatkiem surowych pieczarek ma bardzo charakterystyczny i nowatorski smak . Chociaż różni się od tradycyjnych sałatek z majonezem jest tak samo smaczna . składniki na 4 porcje 2 małe makrele 10 dag białych pieczarek 1 cebula sok z cytryny oliwa z oliwek sól i pieprz natka pietruszki
Smakowite Dania