bananowa owsianka z sosem kajmakowym i czekoladowym*, orzeszkami ziemnymi i truskawkami *gorzka czekolada, kakao, cukier puder Owsianka gdzieś tam jest pod tą warstwą sosów *.* Następny tydzień... wróć kilka tygodni będzie okropne... chce wakacji. I ta miła wiadomość od pani na poczcie pod koniec dnia, oo tym, żeby nauczyć się poprzednich tematów bo pyta, cudownie
More food, love and dreamszasadzie to moja wariacja na temat gulaszu… Chudziutkie mięso z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym, podane z kaszą kuskus. Prosty i smaczny pomysł na obiad Składniki: 600 g szynki wieprzowej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 papryczki chilli 2 puszki pomidorów(...)zrumienią. Dokładamy pomidory z puszki (razem z zalewą), koncentrat pomidorowy, suszoną paprykę, szczyptę cukru i wlewamy bulion. Mieszamy. Dusimy do miękkości mięsa, w razie potrzeby dolewamy trochę bulionu. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, dodajemy pokrojone suszone pomidory, mieszamy i doprawiamy solą. Podajemy z kaszą kuskus. Smacznego
Oryginalny smakFrykas drobiowy czyli filet z kurczaka w delikatnym, aksamitnym, kremowym sosie śmietanowym. Składniki : podwójna pierś z kurczaka średnia cebula ok 10 średnich pieczarek 200 ml śmietany 30% olej łyżka mąki kostka rosołowa drobiowa lub bulion ( 300 ml ) przyprawa drobiowa nać pietruszki Przygotowanie : Filet z kurczaka oczyszczam i kroję w kawałki ok 3x3cm mieszam z niedużą ilością przyprawy do kurczaka(...)bulionu i duszę ok 5-8 minut po czym dodaję śmietanę wymieszaną wcześniej z łyżką mąki. Regularnie mieszając dodaję jeszcze zszatkowaną nać pietruszki i po chwili sos jest gotowy. Podałem z kaszą kus-kus i surówką z białej kapusty. Smacznego
Mechanik w kuchnikapusty, prosta a zarazem smaczna. Świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu szczególnie do dań mięsnych. Składniki (proporcje na 4-5 osób) : 0,5 kg białej kapusty 2 marchewki sos sałatkowy francuski 3 łyżki oleju 1/3 pęczku kopereku Przygotowanie : Kapustę możliwie drobno szatkuję, marchew ścieram na tarce na grubych oczkach, koperek również szatkuję. Wszystkie te składniki mieszam ze sobą(...)Sos sałatkowy mieszam z 3 łyżkami oleju i dodaję do warzyw. Mieszam. Podaję po minimum 30 minutach po ponownym przemieszaniu. Surówka świetnie pasuje do dań mięsnych. Smacznego
Mechanik w kuchniSkładniki. 400 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki żelatyny 4 mandarynki 10 dag cukru 50 ml soku pomarańczowego 1 łyżka słodko-pikantnego sosu chilli Wykonanie. Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Obrane kiwi przekroić na pół. Włożyć do opłukanych miseczek, foremek itp. Jogurt zmiksować z cukrami i żelatyną. Masę przelać do miseczek wokół kiwi. Odstawić(...)stężenia. Mandarynki sparzyć i pokroić w cienkie plasterki. Gotować na małym ogniu, przez 5 minut w syropie z cukru, soku pomarańczowego i sosu chilli. Babeczkę z kiwi przełożyć na talerzyk i polać syropem z mandarynkami
Kulinarny karnet Christopheradlatego dzisiaj przepis na chiński makaron pszenny z warzywami i tofu:) Składniki: ząbek czosnku pół cebuli papryka czerwona pół cukinii pół kostki tofu naturalnego lub wędzonego kilka różyczek brokułu sos sojowy, 3 łyżki pieprz chiński makaron pszenny garść orzechów nerkowca (ew. orzechów ziemnych) Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a cukinie w słupki :) Na patelni(...)rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek. Gdy delikatnie się przesmaży, a nawet podpiecze, dodajemy cebulę, podgrzewamy do zeszklenia. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, 3 łyżki sosu sojowego, pół szklanki wody i gotujemy kilka minut pod przykryciem, aż woda wyparuje z patelni. Dodajemy ser i orzechy. W międzyczasie zgodnie z instrukcją z opakowania gotujemy makaron. Makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię mieszamy i łączymy
Taste Of My Daytradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Kto z nas ich nie jadł. Na obiad podawane z ziemniakami, odgrzewane z bułeczką lub chlebem. Skąpane w sosie pomidorowym. U mnie klasyk. Z karkówki, mielonej w domu z dodatkiem ryżu. Przedstawiam Wam przepis jakiego nauczyła mnie moja mama, a ją babcia. Czyli domowo i tradycyjnie. Polecam gorąco(...)poniżej gołąbków). Gotujemy pod przykryciem ok 40 minut na małym ogniu. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy mąkę i smażymy ją chwilę, ma lekko się zrumienić. Z gołąbków odlewamy sos do mniejszego garnka. Dodajemy do smaku koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Chwilę gotujemy i dodajemy nasza zasmażkę, mieszamy kilka min i całość wlewamy do naszych gołąbków. Całość jeszcze chwilkę gotujemy i gotowe
Malinowe PocałunkiSłodko-Kwaśny . I invite You to try! Składniki (3 porcje): 1 kg muli 2 małe papryczki chilli 2 limonki 2 łodygi trawy cytrynowej 1/4 szkl. wody 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 ząbki czosnku pęczek świeżej kolendry 1/4 szkl. białego wina (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mule myjemy pod bieżącą wodą(...)trawę cytrynową kroimy na 4 cm kawałki. 2. W garnku z grubym dnem mieszamy wodę, sok z limonek i wino (opcjonalnie), wrzucamy czosnek, trawę cytrynową i papryczki; całość doprawiamy sosem rybnym i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy mule. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 6 minut. 3. Mule posypujemy grubo posiekaną kolendrą, dokładnie mieszamy i podajemy jeszcze parujące - najlepiej
Tajskie smakiSkładniki: 500 g żeberek 1 bardzo mała dynia 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku 400ml mleka kokosowego 3 cm imbiru 1/2 szkl. groszku cukrowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju +ryż jaśminowy do podania 1/ W małym garnku rozgrzewamy olej. Na tarce o małych oczkach ucieramy czosnek i imbir. Wrzucamy na rozgrzany olej, a po chwili(...)dodajemy pastę curry. Smażymy minutę, a następnie dodajemy mleko kokosowe i sos rybny. Żeberka kroimy na pojedyncze kawałki i wrzucamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 1 godzinę. 2/ Gdy nasze mięso się gotuje, obieramy dynię i kroimy ją w kostkę. Gotujemy razem z fasolką 5 minut. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy ugotowaną fasolkę i dynię
Tajskie smakibulionu 400 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łodygi trawy cytrynowej 3 szklanki porwanych liści jarmużu (bez nerwu głównego) 1 limonka 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego Dodatkowo: ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI MUS Z DYNI: Dynię obieramy ze skórki, pestki wyrzucamy. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 60 minut(...)minut. Po tym czasie wyciągamy pierś z kurczaka i odstawiamy na bok; marchewkę, trawę cytrynową i pietruszkę wyrzucamy. Do zupy dodajemy liście jarmużu, mleko kokosowe, cukier, kolendrę i sos rybny. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy minutę. Po tym czasie przy pomocy blendera miksujemy na w miarę gładką masę (w zupie zostaną kawałki jarmużu; jeśli Wam to przeszkadza
Tajskie smakiWyczarowaliśmy więc chow mein z wieprzowiną i warzywami! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (1 min): do średniej miski wlewamy 4 łyżki sosu sojowego, dodajemy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz oraz szczyptę soli. 2. WIEPRZOWINA (3 min): kawałek schabu kroimy w plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem, aby zmiękczyć strukturę mięsa(...)Doprawiamy jeszcze nieco solą, mieszamy wszystko i jeszcze chwilę dusimy na dużym ogniu. 10. PODANIE: Ogólnie lepiej wrzucić odsączony makaron do woka i wymieszać całość – wtedy makaron wchłonie smakowity sos. Jednak można też podać go schludnie jak na załączonym zdjęciu. Gotowe! OM NOM NOM! Post CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ – 5,20 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS
Nerds Kitchenpotrawą ze strony Słodko - Kwaśny . Składniki (3 omlety): 250 g mielonej wieprzowiny 1 pomidor bez skórki 1/2 słodkiej papryki 4 łyżki groszku zielonego z puszki 6 jajek 1/2 łyżki sosu ostrygowego 1 duża marchewka 2 szalotki 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju arachidowego 3 łyżki mleka 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Szalotkę(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy mięso i pierz. Smażymy około 10 minut często mieszając. Dodajemy marchewkę, groszek, pomidora, paprykę i sos ostrygowy, dokładnie mieszamy. Dusimy 15 minut pod przykryciem, a następnie smażymy jeszcze 5 minut bez przykrycia, aż większość płynu odparuje. Odstawiamy na bok. 2. Do miski wbijamy dwa jajka, dodajemy
Tajskie smakiŁatwa, szybka, smaczna i bardzo efektowna przekąska oparta na ciekawym połączeniu kwaśnej sałaty z prostym sosem vinegrette ze słodyczą gruszki i smakiem sera gorgonzola oraz orzechów włoskich na chrupiącej francuskiej bagietce. Do przygotowania bagietki użyłem: 2 półbagietek (ewentualnie można użyć jednej bagietki przeciętej na pół - różnią się tylko długością), 100 gram sera gorgonzola, 3 średnich gruszek, 250 gram pomidorów(...)oliwek, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i szczyptę tymianku. Całość bardzo dokładnie i energicznie wymieszałem, tak aby oliwa dokładnie połączyła się z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem vinegrette skropiłem sałatkę na talerzach. Półbagietki przekroiłem wzdłuż na pół, w razie użycia tradycyjnej długiej bagietki należy najpierw przekroić ją na pół w poprzek. Każdą połówkę półbagietki delikatnie skropiłem oliwą. Następnie
Wyprawy kulinarnetakie dni, kiedy w ogóle nie mam ochoty na mięcho! I czuję potrzebę zjedzenia czegoś innego, takiego świeżego...ale zarazem sytego :) Dlatego proponuję bardzo szybki makaron z sosem cytrynowym. Wykonuje się go ekspresowo a jest bardzo smaczny... Składniki: 400 g makaronu 1/2 szklanki śmietany 30% 1 żółtko 1/3 szklanki parmezanu sok z połowy cytryny skórka z 1 cytryny kilka listków(...)cytryny. Dodajemy otartą skórkę i przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, przekładamy z powrotem do garnka (najlepiej z odrobiną wody) i polewamy oliwą. Sos śmietanowy wlewamy do garnka z makaronem i chwilkę gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy listki mięty oraz jeszcze troszkę świeżo zmielonego pieprzu. Wykładamy makaron na talerz i posypujemy parmezanem
Olikowa kuchniaRelish to inaczej gęsty sos z gotowanych, marynowanych warzyw lub owoców lub ich wspólne połączenie. Pochodzi z Indii, obecnie jest popularny na całym świecie w wielu odmianach. Używany najczęściej jest na zimno do kanapek, mięs, hot-dogów, czy hamburgerów. My również w Polsce mamy swoją odmianę relishu i jest to ćwikła. A dzisiaj proponuje wam pyszny słodko-kwaśny relish, czyli(...)sos z papryki, pomidorów i jabłek. Gęsty, pyszny, aromatyczny, idealny na zimę. Przepis z "Poradnika domowego". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik