Potrzebujemy: 0,5 kg świeżych brokuł 200 g mąki 300 ml mleka odrobina soli i cukru olej 1 duży pomidor sałatkę masłowa 4 rzodkiewki 1 czerwona cebula szczypiorek sos czosnkowy - przepis tutaj --> klik A więc do dzieła! Pokrojone w różyczki brokuły wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy przez 5 min. W misce mieszamy mąkę, mleko, sól(...)układamy po kolei jedno na drugim: sałatkę pokrojoną w paski, pomidora w kostkę, rzodkiewkę, cebulę w paski oraz szczypiorek. Naszą mini sałatkę posypujemy solą i pieprzem :) Pamiętajmy koniecznie o sosie czosnkowym :) - - przepis tutaj --> klik I gotowe! Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być
Kolejny blog o gotowaniustrzał w dziesiątkę. Polecam bardzo;) Składniki: 2 pomidory 2 ogórki szklarniowe połowa kapusty pekińskiej opakowanie sera feta 4 łyżki oliwy 2 łyżki wody opakowanie sosu greckiego sałatkowego Wykonanie: Ogórki obrać ze skóry a następnie pokroić w kostkę, pomidory wymyći również pokroić w kostkę. Kapustę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Warzywa połączyć w misce(...)dodać pokrojony w kostkę ser feta. W szklance wymieszać wodę, oliwę oraz sos grecki, polać sałatkę, dobrze wymieszać i odstawić na około 30 minut do przegryzienia się. Smacznego
Krakowskie smaki Anizdrowo,kolorowo........... Skladniki: koper włoski czerwone jabłko garść świeżej roszponki ziarenka z ½ granatu kilka orzechów nerkowca świeżo zmielony pieprz sos winegret: 1 łyżka miodu(...)umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie cząstki. Sałatkę umyć i osuszyć. -Koper ułożyć na półmisku, obłożyć cząstkami jabłka, dodać sałatkę i posypać orzeszkami i granatem. Przed podaniem skropić sosem winegret i doprawić świeżo zmielonym pieprzem
Zakamarki mojej kuchniUwielbiam wielkanocny sos rzodkiewkowy , szykuję go od lat (przepis już wkrótce). Ale po wizycie w Kuchni nad Atlantykiem wiedziałam, że w tym roku moje rzodkiewki będą miały zieloną konkurencję. Przepis Agnieszki stał się inspiracją - nie miałam czasu go drukować, ale zapamiętałam trzy podstawowe składniki, a resztę podpowiedziała smakowa intuicja. Dobrze, bardzo dobrze podpowiedziała - sos jest wspaniały, gęsty, rześki
KUCHARNIAObok zaproszonego w tym roku po raz pierwszy sosu zielonego , na nasz stół trafiła tradycyjnie spora ilość rzodkiewki w postaci wielkanocnego sosu rzodkiewkowego. Przygotowuję go od kilku lat. Nie pamiętam skąd ani od kogo trafił pomysł, ale zawsze pamiętam, aby dzień przed sobotą wielkanocną kupić na straganie co najmniej cztery dorodne pęczki rzodkiewek. Może i Wy wpiszecie rzodkiewki na przyszłoroczną
KUCHARNIAlimonek Hiszpańska: 2 łyżki soli morskiej 1 łyżka papryki wędzonej sok z dwóch pomarańczy i starta z nich skórka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Chińska: 2 łyżki sosu Hoisin 1 ½ łyżki sosu sriracha 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku pęczek drobno posiekanego szczypiorku 1 łyżka octu Brazylijska: 6 wyciśniętych ząbków czosnku 1 pokruszona papryczka chili
naRuszcieskładniki. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 30 min, aby papryka zmiękła. Na sam koniec dodajemy 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w szklance zimnej wody i tym zalewamy sos. Mieszamy chwilę i gorący nakładamy do słoików zakręcamy i odwracamy do góry dnem i czekamy aż sos ostygnie. Gotowe. można pasteryzować 10minut....moj przepis
w mojej kuchnipyszna - i o takie nam chodzi :) Potrzebne: - szpinak - najlepiej młody - pomarańcze - słodkie i soczyste - nerkowce + orzechy włoskie (najlepiej połówki, wyglądają elegancko) = coś na ząb i do ozdoby - sos makowy = 3 łyżki oliwy + 1 łyżka soku z cytryny + trochę soli + 1 łyżka maku - wymieszać i odstawić 1. Szpinak myjemy porządnie, odrywamy listki od łodyg a większe liście rwiemy na kawałki(...)Nerkowce i orzechy włoskie wcześniej moczymy (dlaczego? zapraszam tutaj ), odsączamy, osuszamy; włoskie prażymy chwilę na suchej patelni i tak przygotowane wsypujemy wszystkie do miski. 4. Teraz wlewamy sos makowy, mieszamy wszystko pięknie i.. gwarantuję, że znika w mgnieniu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErazu :) Dip pasuje oczywiście nie tylko do brokuła - pomyślcie o wszystkim, do czego dodalibyście jogurt typu greckiego albo gęstą śmietanę (wtedy bez czosnku - super sprawdza się w sosie pomidorowym, grzybowym, itd.) i ... spożycie słonecznika rośnie :) A o błonnik w diecie nie musicie się martwić na pewno (czyli zupełnie przeciwnie niż w przypadku używania śmietany czy jogurtu z krowiego(...)paznokcie), magnezu, cynku i potasu, również żelaza, wapnia i tłuszczu = kwasów tłuszczowych. Najwięcej wszystkiego oczywiście znowu w kiełkach ale osobiście pokochałam słonecznik w postaci właśnie śmietan-dipów-sosów albo uprażonych nasion, którymi można posypać sałatki, makarony lub... jeść łyżeczką zamiast chipsów :) Ok, to tyle dziś. Wypróbujcie czosnkowy dip ze słonecznika a potem poczęstujcie nim swoich gości. Nikt
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmiękkości - przez około 60-90 minut. Wodę ponownie odlać. Por pokroić w talarki, marchewkę w kostkę i poddusić na maśle. Dolać wodę (w takiej ilości ile chcemy mieć sosu), włożyć ugotowane cynaderki. Dodać sól i pieprz do smaku, zagotować. Śmietanę połączyć z mąką, zagęścić sos i chwilę gotować na niewielkim ogniu. Przyprawić majerankiem i sokiem z cytryny. Podawać
Codzienna kuchnia niecodziennaKremowy sos serowy na bazie rewelacyjnego serka topionego w saszetce Lactima Blue Cheese . Super sprawdzi się jako dodatek do mięsa, na kanapki, do kurczaka pieczonego... Dziś u nas w towarzystwie domowych frytek. Przygotowuje się go bardzo szybko, naprawdę. Składniki: 100 ml mleka ser Lactima Blue Cheese ok 3- 4 łyżek pieprz czerwony i zielony(...)łyżeczki Wykonanie: Mleko wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Pieprz rozcieramy delikatnie w moździerzu i dodajemy do sosu. Odstawiamy do przestygnięcia
Malinowe PocałunkiKupiłam ostatnio kawałek mięsa wieprzowego (karkówkę)i nie wiedziałam co z nim zrobić. Początkowo chciałam upiec to mięso, ale piekarnik był zajęty więc postanowiłam zrobić bitki w sosie czosnkowym. Składniki: ½ kg mięsa wieprzowego 1 i ½ łyżeczki czosnku granulowanego przyprawy : sól, pieprz, ziele angielskie, suszony tymianek 3 łyżki mąki + do obtoczenia 2 łyżki śmietany tłuszcz do smażenia 1 cebulę(...)naczyniu mąkę z ½ szklanką wody i łyżką śmietany. Dokładnie wszystko wymieszać żeby nie było grudek, dodać kilka łyżek wywaru i ponownie wymieszać. Całość wlać do wrzątku. W przypadku, gdy sos będzie za rzadki dodać więcej mąki i ponownie rozrobić z małą ilością zimnej wody. Podawać na gorąco Smacznego
Na słodko lub wytrawniewilgotne w środku i bardzo sycące. Nie trzeba tłuszczu, tylko więcej czasu niż przy smażeniu placków na patelni. Jako dodatek do placków proponuję wędzonego łososia z kaparami i sosem jogurtowo-chrzanowym. SKŁADNIKI (na 2 osoby) 3 średnie ziemniaki 1 wiejskie jajko 2 łyżki stołowe mąki z ciecierzycy (besan) kilka kaparów z zalewy plastry wędzonego łososia 2 czubate łyżki stołowe gęstego(...)besan, jajko, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – za pomocą łyżki – wylewamy 4 placki. Pieczemy przez 30 minut. Gorące placki smarujemy sosem chrzanowym, układamy łososia, posypujemy kaparami i posiekanym szczypiorkiem
OstryKęsporcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko masło klarowane bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos kurkowy: 4 duże garście kurek 4 łyżki śmietanki 30 % 1 duża biała szklista cebula posiekany koperek masło klarowane świeżo mielony pieprz sól Bataty: 800 gram batatów kilka gałązek rozmarynu sól(...)szklanki wrzątku, szybko mieszając mięso by nie dopuścić do jego ścięcia. Formujemy 4 duże kotlety i dokładnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy powoli na rumiano na klarowanym maśle. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki
OstryKęsKolejny sos, który możemy przechowywać w słoikach na zimę. O ile do zimy dotrwa, bo sosik można jeść łyżkami:-) Przepis dostałam od koleżanki Lonii wraz z gotowymi słoiczkami do spróbowania. I oczywiście po zjedzeniu podarowanych słoiczków zrobiłam własne 1,5 porcji. Sosik można podawać do mięs, pizzy, kanapek itp., podobnie jak poprzedni sosik warzywny (klik) Jest pikantny... idealny(...)godzinie do gotującej się papryki dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet, bazylię i koncentraty. Mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku ( ja dałam 1 czubatą łyżeczkę). Gotujemy 10 min. Gorący sos wlewamy do wyparzonych słoików i przewracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Smacznego
IMPRESJA SMAKU