sosy - 72234 przepisów (strona:1655/4816)

Brokuły w cieście z sosem czosnkowym i warzywami 690

Potrzebujemy: 0,5 kg świeżych brokuł 200 g mąki 300 ml mleka odrobina soli i cukru olej 1 duży pomidor sałatkę masłowa 4 rzodkiewki 1 czerwona cebula szczypiorek  sos czosnkowy - przepis tutaj --> klik  A więc do dzieła! Pokrojone w różyczki brokuły wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy przez 5 min. W misce mieszamy mąkę, mleko, sól(...)układamy po kolei jedno na drugim: sałatkę pokrojoną w paski, pomidora w kostkę, rzodkiewkę, cebulę w paski oraz szczypiorek. Naszą mini sałatkę posypujemy solą i pieprzem :) Pamiętajmy koniecznie o sosie czosnkowym :) -  - przepis tutaj -->  klik  I gotowe! Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u -   klik   A jeżeli chcesz być

Kolejny blog o gotowaniu
Sałatka z fetą 227

strzał w dziesiątkę. Polecam bardzo;) Składniki: 2 pomidory  2 ogórki szklarniowe  połowa kapusty pekińskiej opakowanie sera feta  4 łyżki oliwy  2 łyżki wody  opakowanie sosu greckiego sałatkowego Wykonanie: Ogórki obrać ze skóry a następnie pokroić w kostkę, pomidory wymyći również pokroić w kostkę. Kapustę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Warzywa połączyć w misce(...)dodać pokrojony w kostkę ser feta. W szklance wymieszać wodę, oliwę oraz sos grecki, polać sałatkę, dobrze wymieszać i odstawić na około 30 minut do przegryzienia się. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Sałatka z kopru włoskiego i jabłka 213

zdrowo,kolorowo...........  Skladniki: koper włoski  czerwone jabłko garść świeżej roszponki   ziarenka  z ½   granatu kilka orzechów  nerkowca świeżo zmielony pieprz    sos winegret:   1 łyżka miodu(...)umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie cząstki. Sałatkę umyć i osuszyć. -Koper ułożyć na półmisku, obłożyć cząstkami jabłka, dodać sałatkę i posypać  orzeszkami i granatem. Przed podaniem skropić sosem winegret i doprawić świeżo zmielonym pieprzem

Zakamarki mojej kuchni
KOPEREK, SZCZYPIOREK, PIETRUSZKA ...SOS 150

Uwielbiam wielkanocny sos rzodkiewkowy , szykuję go od lat (przepis już wkrótce). Ale po wizycie w Kuchni nad Atlantykiem  wiedziałam, że w tym roku moje rzodkiewki będą miały zieloną konkurencję. Przepis Agnieszki stał się inspiracją - nie miałam czasu go drukować, ale zapamiętałam trzy podstawowe składniki, a resztę podpowiedziała smakowa intuicja. Dobrze, bardzo dobrze podpowiedziała - sos jest wspaniały, gęsty, rześki

KUCHARNIA
DUUUŻO RZODKIEWKI 168

Obok zaproszonego w tym roku po raz pierwszy sosu zielonego , na nasz stół trafiła tradycyjnie spora ilość rzodkiewki w postaci wielkanocnego sosu rzodkiewkowego. Przygotowuję go od kilku lat. Nie pamiętam skąd ani od kogo trafił pomysł, ale zawsze pamiętam, aby dzień przed sobotą wielkanocną kupić na straganie co najmniej cztery dorodne pęczki rzodkiewek. Może i Wy wpiszecie rzodkiewki na przyszłoroczną

KUCHARNIA
Przyprawianie steków – nie tylko sól i pieprz 174

limonek   Hiszpańska: 2 łyżki soli morskiej 1 łyżka papryki wędzonej sok z dwóch pomarańczy i starta z nich skórka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki   Chińska: 2 łyżki sosu Hoisin 1 ½ łyżki sosu sriracha 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku pęczek drobno posiekanego szczypiorku 1 łyżka octu   Brazylijska: 6 wyciśniętych ząbków czosnku 1 pokruszona papryczka chili

naRuszcie
Sos słodko-kwaśny 139

składniki. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 30 min, aby papryka zmiękła. Na sam koniec dodajemy 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w szklance zimnej wody i tym zalewamy sos. Mieszamy chwilę i gorący nakładamy do słoików zakręcamy i odwracamy do góry dnem i czekamy aż sos ostygnie. Gotowe. można pasteryzować 10minut....moj przepis

w mojej kuchni
SZPINAK Z POMARAŃCZĄ - SAŁATKA z sosem makowym i orzechami 204

pyszna - i o takie nam chodzi :) Potrzebne: - szpinak - najlepiej młody - pomarańcze - słodkie i soczyste - nerkowce + orzechy włoskie (najlepiej połówki, wyglądają elegancko) = coś na ząb i do ozdoby - sos makowy = 3 łyżki oliwy + 1 łyżka soku z cytryny + trochę soli + 1 łyżka maku - wymieszać i odstawić 1. Szpinak myjemy porządnie, odrywamy listki od łodyg a większe liście rwiemy na kawałki(...)Nerkowce i orzechy włoskie wcześniej moczymy (dlaczego? zapraszam  tutaj ), odsączamy, osuszamy; włoskie prażymy chwilę na suchej patelni i tak przygotowane wsypujemy wszystkie do miski. 4. Teraz wlewamy sos makowy, mieszamy wszystko pięknie i.. gwarantuję, że znika w mgnieniu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Król BROKUŁ z WEGAŃSKIM DIPEM CZOSNKOWYM 217

razu :)  Dip pasuje oczywiście nie tylko do brokuła - pomyślcie o wszystkim, do czego dodalibyście jogurt typu greckiego albo gęstą śmietanę (wtedy bez czosnku - super sprawdza się w sosie pomidorowym, grzybowym, itd.) i ... spożycie słonecznika rośnie :)  A o błonnik w diecie nie musicie się martwić na pewno (czyli zupełnie przeciwnie niż w przypadku używania śmietany czy jogurtu z krowiego(...)paznokcie), magnezu, cynku i potasu, również żelaza, wapnia i tłuszczu = kwasów tłuszczowych.  Najwięcej wszystkiego oczywiście znowu w kiełkach ale osobiście pokochałam słonecznik w postaci właśnie śmietan-dipów-sosów albo uprażonych nasion, którymi można posypać sałatki, makarony lub... jeść łyżeczką zamiast chipsów :)  Ok, to tyle dziś. Wypróbujcie czosnkowy dip ze słonecznika a potem poczęstujcie nim swoich gości. Nikt

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym 217

miękkości - przez około 60-90 minut. Wodę ponownie odlać. Por pokroić w talarki, marchewkę w kostkę i poddusić na maśle. Dolać wodę (w takiej ilości ile chcemy mieć sosu), włożyć ugotowane cynaderki. Dodać sól i pieprz do smaku, zagotować. Śmietanę połączyć z mąką, zagęścić sos i chwilę gotować na niewielkim ogniu. Przyprawić majerankiem i sokiem z cytryny.  Podawać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sos serowy 175

Kremowy sos serowy na bazie rewelacyjnego serka topionego w saszetce Lactima Blue Cheese .  Super sprawdzi się jako dodatek do mięsa, na kanapki,  do kurczaka pieczonego...  Dziś u nas w towarzystwie domowych frytek.  Przygotowuje się go bardzo szybko, naprawdę. Składniki: 100 ml mleka ser Lactima Blue Cheese ok 3- 4 łyżek pieprz czerwony i zielony(...)łyżeczki Wykonanie: Mleko wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Pieprz rozcieramy delikatnie w moździerzu i dodajemy do sosu. Odstawiamy do przestygnięcia

Malinowe Pocałunki
Bitki wieprzowe w sosie czosnkowym 148

Kupiłam ostatnio kawałek mięsa wieprzowego (karkówkę)i nie wiedziałam  co z nim zrobić. Początkowo  chciałam upiec to mięso, ale piekarnik był zajęty więc postanowiłam zrobić bitki w sosie czosnkowym. Składniki: ½ kg mięsa wieprzowego 1 i ½ łyżeczki czosnku granulowanego przyprawy : sól, pieprz, ziele angielskie, suszony tymianek 3 łyżki mąki + do obtoczenia 2 łyżki śmietany tłuszcz do smażenia 1 cebulę(...)naczyniu mąkę z ½ szklanką wody i łyżką śmietany. Dokładnie wszystko wymieszać żeby nie było grudek, dodać kilka łyżek wywaru i ponownie wymieszać. Całość wlać do wrzątku. W przypadku, gdy sos będzie za rzadki dodać więcej mąki i ponownie rozrobić z małą ilością zimnej wody. Podawać na gorąco Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pieczone placki ziemniaczane z łososiem i sosem chrzanowym 357

wilgotne w środku i bardzo sycące. Nie trzeba tłuszczu, tylko więcej czasu niż przy smażeniu placków na patelni. Jako dodatek do placków proponuję wędzonego łososia z kaparami i sosem jogurtowo-chrzanowym. SKŁADNIKI (na 2 osoby) 3 średnie ziemniaki 1 wiejskie jajko 2 łyżki stołowe mąki z ciecierzycy (besan) kilka kaparów z zalewy plastry wędzonego łososia 2 czubate łyżki stołowe gęstego(...)besan, jajko, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – za pomocą łyżki – wylewamy 4 placki. Pieczemy przez 30 minut. Gorące placki smarujemy sosem chrzanowym, układamy łososia, posypujemy kaparami i posiekanym szczypiorkiem

OstryKęs
Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym 361

porcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko masło klarowane bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos kurkowy: 4 duże garście kurek 4 łyżki śmietanki 30 % 1 duża biała szklista cebula posiekany koperek masło klarowane świeżo mielony pieprz sól Bataty: 800 gram batatów kilka gałązek rozmarynu sól(...)szklanki wrzątku, szybko mieszając mięso by nie dopuścić do jego ścięcia. Formujemy 4 duże kotlety i dokładnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy powoli na rumiano na klarowanym maśle. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki

OstryKęs
Pikantny sos paprykowy Lonii (w słoikach na zimę - do mięs, pizzy, kanapek) 312

Kolejny sos, który możemy przechowywać w słoikach na zimę. O ile do zimy dotrwa, bo sosik można jeść łyżkami:-) Przepis dostałam od koleżanki Lonii wraz z gotowymi słoiczkami do spróbowania. I oczywiście po zjedzeniu podarowanych słoiczków zrobiłam własne 1,5 porcji. Sosik można podawać do mięs, pizzy, kanapek itp., podobnie jak poprzedni sosik warzywny (klik)  Jest pikantny... idealny(...)godzinie do gotującej się papryki dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet, bazylię i koncentraty. Mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku ( ja dałam 1 czubatą łyżeczkę). Gotujemy 10 min. Gorący sos wlewamy do wyparzonych słoików i przewracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Smacznego

IMPRESJA SMAKU