Pierwszy ostatni dzień wakacji, czyli pora do przedszkola 145stało się. Ostatni dzień wakacji. Dla nas pierwszy taki. Syn jutro idzie pierwszy raz do przedszkola. Zaprowadzimy Go tam jutro na śniadanie i już nic nie będzie takie samo. Z jednej strony kolokwialnie mówiąc - żal dupę ściska, że nasz mały Chłopczyk rusza w świat i zostanie wchłonięty przez państwowy system edukacji.... Z drugiej jednak radość i duma ogarnia
Kuchnia po mojemu
Pasta koperkowa z łososia. Smarowidło do pieczywa na piątek i nie tylko. 268ogórkiem zielonym. Można ogóreczka drobno pokroić i dodać do pasty bądź ozdobic nim kanapki. Przepis zainspirowany pastą przygotowaną przez koleżankę z pracy na jedno z naszych smakowitych, wspólnych "działowych" śniadań
Kuchnia po mojemu
BIBLIOTECZKA KULINARNA: KWIECIEŃ - NIGELLA GRYZIE 180kupnego koncentratu rosołowego – zrobiłam to sama – bo właśnie tak gotuje się w domu ...” Książkę poprzedza wstęp czyli kilka słów od Nigelli. Całość podzielona jest na 10 rozdziałów np. „śniadanie na każdą porę” , „na deszczowe dni”, „leniwe gotowanie w weekend”, „gdy moje ciało jest świątynią” itp. Każdy rozdział jak zarówno przepis poprzedzony jest komentarzami nawiązującymi do odpowiedniego tematu
noteskulinarnyfiga
Pudding chia z musem owocowym 187puszkę mleczka kokosowego. Czemu by nie spróbować? Tym razem pudding wyszedł idealny! Wzbogaciłam go o mus z owoców, całość stworzyła bardzo smaczny i sycący deser lub przekąskę na drugie śniadanie. Jeśli lubicie tego typu desery, sprawdźcie przepisy na czekoladowy pudding z tapioki oraz z dodatkiem mango. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Placuszki z banana i orzechów 184Drugie Śniadanie do szkoły/pracy, deserek, śniadanko :) Czytaj więcej
Pasja tworzenia
Syrop z fiołków - "Filozofia smaku" i inspiracje w Bosch Akademia Smaku 192laboratoriach zadbał o nasze pozytywne wrażenia. Sztuczna chrupiąca skórka na bagietce, otulająca cudownie miękką sztuczną gąbkę, może dostarczyć nam dużo miłych, sztucznych doznań smakowych, do złudzenia przypominając francuskie śniadanie zjedzone w Paryżu. Obok stoiska serwującego kawę z ciastkiem uderza intensywny zapach świeżo palonej kawy, tak intensywny jak w pracującej na pełnych
SzczyptaSmaQ
Żółte owocowe smoothie 174Dzień dobry! Dobry początek dnia, to smaczne i sycące śniadanie. Czemu by nie sięgnąć po słoneczną, witaminową bombę w postaci gęstego, owocowego smoothie? Dzisiaj do mojego śniadaniowego koktajlu wykorzystałam dojrzałe banany, mango, jabłko i pomarańcze. Kombinacje smakowe są dowolne. Warto mieć zawsze pod ręką świeże owoce, bo taki koktajl nie dość, że jest smaczny, to szybki w przygotowaniu. Czytaj
Pora coś zjeść
Fantazyjne Jajka Sadzone 187Jajka sadzone w ciekawych kształtach to świetny pomysł na śniadanie nie tylko w świąteczne poranki. Smaży się je szybko i choć zrobienie takich jajek wymaga odrobinę wprawy to i tak fajna zabawa. Składniki: jajko sól olej do smażenia metalowa foremka do wycinania ciastek Wykonanie: Jajko rozbić do naczynia z którego łatwo będzie go przelać do foremki. Należy uważać
Mama Gotuje
Drożdżowe Ślimaki 185nadzieniem. Ja zrobiłam trzy nadzienia - rodzynki, cynamon i dżem malinowy. Wszystkie wyszły słodkie i pyszne. Idealny dodatek do kawy lub herbaty. Bułeczki te równie dobrze sprawują się jako niedzielne śniadanie w towarzystwie prawdziwego kakao - nie tego rozpuszczalnego albo kawy zbożowej. Składniki: Ciasto: 1 kg mąki 10 dkg drożdży 15 dkg masła ½ l mleka 15 dkg cukru 1 łyżeczka soli
Mama Gotuje
Smażone faszerowane jajka 256przepis na faszerowane jajka, które zapieka się na maśle. Tak przyrządzone jajka nie tylko ciekawie wyglądają ale i są naprawdę smaczne. Jest to bardzo fajna alternatywa na wielkanocne śniadanie. Składniki: 4 jajka 70 g szynki 150 g pieczarek 4 łyżki masła szczypiorek łyżka bułki tartej sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Za pomocą bardzo ostrego
Mama Gotuje
Brioszka (brioche) 192cukru. Ciasto po wyrośnięciu trzeba włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja trzymałam je przez noc. Bułeczki wyszły bardzo fajnie, mój synek zjadł kilka jeszcze ciepłych na śniadanie. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 2 łyżeczki cukru 6 łyżek mleka 200 g masła 4 jajka ½ łyżeczki soli Wykonanie: Zrobić zaczyn: wymieszać ze sobą ciepłe mleko
Mama Gotuje
Faszerowane tuńczykiem śniadaniowe bułeczki z jajkiem 238Ostatnio zorientowaliśmy się z Wojtkiem, że na śniadanie jemy albo parówki (tak wiem... ale my lubimy), jajecznicę lub jajko na miękko :) Trzeba coś zmienić :) Dziś nadchodzi poranek zmian :) Zapiekane bułeczki faszerowane pasta tuńczykową z jajkiem sadzonym SKŁADNIKI: 4 duże bułki (wysokie) 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym 1 opakowanie białego sera ze szczypiorkiem 0,5 cebuli 4 jajka sól
MarciochaKucharzy
Drożdzowy koszyk Wielkanocny 171ramach organizowanego przeze mnie po raz pierwszy Rodzinnego Śniadania Wielkanocnego upiekłam koszyczek świąteczny do poświecenia :P Kilka lat temu wraz z rodzicami i bratem spędzaliśmy święta wielkanocne w Szklarskiej Porębie. Zachwycił mnie wtedy koszyk... i teraz nie wyobrażam sobie świąt organizowanych przeze mnie bez takiego koszyka...oby wyszedł... i zrobił podobne wrażenie }i{ SKŁADNIKI
MarciochaKucharzy
Jajecznica podana z Quesadilla 239zrobiliśmy wczoraj po pracy zakupów...dlatego dziś na śniadanie to co jest w lodówce:D Jajecznica na kiełbasie żywieckiej z Quesadilla z pieczarkami i serem SKŁADNIKI 6 jajek kilka plasterków kiełbasy 1 placek wrapa (tylko tyle nam zostało :) ) kilka pieczarek, tarty żółty ser ketchup, sól, pieprz,przyprawa do pizzy, masło Podsmażamy na maśle pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Następnie
MarciochaKucharzy
Jajko sadzone w białej kiełbasie 205Idealne śniadanie na dzień dziecka :D SKŁADNIKI: 4 cienkie białe kiełbaski (lub parówki) 4 jajka łyżka masła sól i pieprz Kiełbaski rozcinamy przez środek starając się nie porozcinać brzegów. Wspomagając się wykałaczkami powkładać je w parówkę w dwóch miejscach, aby rozchylić brzegi parówki i uzyskać kształt "oka". Tak przygotowane kiełbaski przekładamy na rozgrzaną patelnię z roztopioną
MarciochaKucharzy