śniadania - 47913 przepisów (strona:1662/3195)

Ciabata 154

Moje pierwsze w życiu ciabaty. Uwielbiam tego rodzaju pieczywo. Najlepiej smakuje mi z masłem i ze świeżym malinowym pomidorem! Ahhhh rozmarzyłam się ;) Miały być na niedzielne śniadanie, niestety wyszły na kolację. Podczas zagniatania ciasta, powiedziałam Mężow i, że gdybym wiedziała, że robi się je tak długo - nie wiem czy zdecydowałabym się na ich pieczenie. Ale nie żałuję! W smaku

CookYourself
Scali bread - chlebowe chałeczki 132

uformowane na kształt mini chałek. Po upieczeniu z chrupiącą skórką. Pyszne! Do tego ten sezam - ahhhh :) Jak dobrze, że udało mi się kilka sztuk zamrozić, będą idealne na jutrzejsze śniadanie. Polecam! 'scali bread' Składniki: * zaczyn: - 1 szklanka mąki pszennej - 150ml wody - szczypta świeżych drożdży (wielkości ziarenka grochu) * ciasto właściwe: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki oliwy z oliwek - 150ml

CookYourself
Dożdżowe ślimaczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar 212

miłośników szpinaku i nie tylko. Bułeczki są przepyszne! Do tego ten lekko przypieczony ser na wierzchu i te śliczne zielone paseczki! Mniam! Idealna przekąska do piwa, czy nawet na śniadanie. Przepis na samo ciasto drożdżowe, pochodzi z przepisu na nocne bułeczki ( klik ). Pracy przy tych ślimaczkach nie jest za wiele, więc warto wypróbować. Kombinacji smaku nadzienia są jest mnóstwo

CookYourself
Czeko - jeżyna 181

Niestety nie mam już w planach, ponownie przerabiać jeżyn w tym roku. Pora na coś innego. Czekają wiśnie, jabłka, brzoskwinie ;) Ale wróćmy do czeko-jeżyny. Będzie idealna na jesienne śniadania przy kubku gorącego kakao. O ile coś do tej jesieni zostanie ;) Warto zainwestować w dobrej jakości czekolady (gorzka min 70%), dzięki czemu czeko-jeżyna będzie jeszcze lepsza w smaku

CookYourself
Dyniowe gofry / gofry z dynią 172

Pyszne, delikatne, wilgotne i cynamonowo-dyniowe gofry. Idealne na sobotnie śniadanie czy na jesienną wycieczkę do parku. Plusem tych gofrów jest to, że po upieczeniu można je zamrozić i później tylko podgrzać w piekarniku czy gofrownicy. Jeśli posiadacie puree z dyni, to do dzieła :) Będą Wam smakować. Jeśli nie wiecie jak zrobić puree z dyni

CookYourself
Pasta z bobu a'la wasabi - idealny świąteczny dodatek. 214

ogóle do potraw świątecznych. Taki szybki przepis, aby nie zawracać Wam głowy czytaniem. Pastę robimy w dosłownie 10 min.  Możecie ją przygotować niemal przed samym świątecznym śniadaniem. Składniki: 1 puszka bobu (w sezonie szklanka młodego bobu) 1 niewielka laska chrzanu 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej lub soku z limonki 1/2 łyżeczki pasty

vegetanie
Chrzan śmietankowy 176

Wielkanocne śniadanie nie może się obyć bez takiego dodatku, jak chrzan. Oczywiście najlepiej domowy, własnoręcznie starty, skropiony łzami :-). Idealny do jajek, wędliny, domowego pasztetu czy tradycyjnej białej kiełbasy. Na naszym stole pojawia się obowiązkowo, obok ćwikły czy sosu tatarskiego.   Chrzan śmietankowy Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1/2 szklanki świeżo startego chrzanu ok. 1/2 szklanki śmietany 18% 1 jajko

Kulinarne przygody Gatity
Pieczeń rzymska z pieczarkami, suszonymi pomidorami i koperkiem 284

Gorąco polecam na świąteczne śniadanie pieczeń rzymską z pieczarkami, suszonym pomidorami i koperkiem. Jest to alternatywa dla świątecznego pasztetu :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Jajka w koszulkach po turecku, Çılbır 273

pysznej miksturze :)  Takie jajka mogą być miłą odmianą od tradycyjnych, podawanych z majonezem, którego ja po Wielkanocy mam zawsze serdecznie dość. Oczywiście możecie je przygotować również na weekendowe śniadanie, Wasze połówki powinny być pod wrażeniem (mojemu Mężowi smakowały bardzo).  Çılbır czyli jajka w koszulkach na czosnkowym jogurcie na podstawie książki Vegetarian Mediterranean Cooking Beverley Jollands ze zmienionymi

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielona sałata z przepiórczym jajkiem 190

Kolejna propozycja na wielkanocne śniadanie czyli sałatka z jajkiem. Tym razem z przepiórczym. Pyszna, zielona, idealna na początek wiosny. Ten przepis, oraz kilka innych, smacznych i Wielkanocnych znajdziecie także w Chochli . Składniki : * garść rukoli * 6 przepiórczych jajek ugotowanych na twardo * 5 rzodkiewek * 6 pomidorków koktajlowych * garść pestek słonecznika * dressing : 2 łyżki soku z cytryny bądź limonki, sól, pieprz

Magiczne Życie Marty
PIECZONY DORSZ POD PISTACJOWO-ZIOŁOWĄ PANIERKĄ I WIELKANOCNE PISANKI 249

wiosennych kolorach). Rybę podałam z pieczonymi ziemniaczkami i pomidorami, oraz blanszowanymi warzywami. Także dzisiaj przygotowałam pisanki. Prosta instrukcja znajduje się poniżej receptury na dorsza. Nie mogę się doczekać wielkanocnego śniadania, stołu suto nakrytego tradycyjnymi potrawami, wiązanki wiosennych kwiatów, stroiku zrobionego przez moją Mamę. Za co jeszcze kocham Wielkanoc? Za uczucie zbliżającej się wiosny, nasycone kolory pisanek i stołu, zieleń

Przepisy Aleksandry
Pieczona pierś z indyka 154

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Indyk pieczony w marynacie z sosu sojowego, miodu i powideł śliwkowych. Jest doskonałym dodatkiem na kanapki. Takie pieczone

Marta Gotuje
Wielkanocna szynka zawijana 306

Wielkanocna szynka zawijana to przystawka, która będzie gościć na naszym stole podczas wielkanocnego śniadania. Danie proste i szybkie w wykonaniu, do tego pyszne i wygodne do konsumowania. Szynka zawijana wygląda też apetycznie, będzie pełnić funkcję dekoracyjną, chociaż będzie to dekoracja która szybko zniknie ze stołu Polecam również ten przepis na szynkę faszerowaną i szynkę faszerowaną kremem chrzanowym Wielkanocna szynka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem 191

się z Wami przepisem na żurek, który na nim ugotowałam. Wyszedł odpowiednio gęsty, pachnący i smaczny. Święta już za 3 dni, a ja czekam z kolejnym zakwasem na poniedziałkowe śniadanie. Już wiem, że będzie żurek. A na deser mazurek - przepis pewnie dodam dopiero w niedzielę, ale warto się zaopatrzyć w składniki na kruche ciasto, kajmak i bakalie do dekoracji

W poszukiwaniu inspiracji
Chleb z oliwkami 185

Pyszny bochen chleba na wielkanocny stół. Dzisiaj trzeba dokarmić zakwas aby był silny i dalej jutro pieczemy chleb aby na wielkanocnym stole przy śniadaniu pyszny bochen z oliwkami królował. Wyrastanie chleba zależy od wielu czynników min. od temperatury w mieszkaniu, ponieważ teraz jest dość zimno ja swój bochen wkładam do piekarnika z włączoną żarówką i rośnie wtedy bardzo szybko

Moje Małe Czarowanie