śniadania - 47913 przepisów (strona:1661/3195)

Dobrej Wielkiej Nocy 132

Już jutro Wielkanoc. Rodzinne śniadanie, może spacer, jeśli pogoda pozwoli, później obiad i podjadanie mazurków i bab aż do podwieczorku. Życzymy Wam, nasi drodzy, żeby Wielka Noc przyniosła Wam pogodę ducha, równowagę i spokój. By świąteczne porządki wywiały z domów niesnaski i kłótnie. By wiosenny deszcze zmył resztki zimowej depresji

Gotuj z Blue Raven
Jajka faszerowane łososiem 260

Prosta, smaczna   przekąska idealna  na wielkanocne śniadanie. Składniki: 4 jajka 80 g wędzonego łososia 1,5 łyżki  gęstego majonezu /plus do dekoracji sól , pieprz, papryka ostra /do smaku liście świeżej sałatki, kapary i czerwony pieprz/do dekoracji Wykonanie: -Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. P rzekroić na pól, wyjąć żółtka. -Żółtka utrzeć z majonezem

Zakamarki mojej kuchni
Biały barszczyk na wędzonce 270

wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku lub białego barszczu. Śniadanie się przeciąga, pełnego obiadu  nie ma bo wszyscy objedzeni, ale mały talerzyk barszczu każdemu się na koniec zmieści. Czasem robię żurek na  zakwasie  z żytniej mąki, ostatnio chętniej używam zakwasu na mące  pszennej . Jest delikatniejszy niż ten z żytniej.  Ale tak na prawdę

Stare Gary
Pszenne bułeczki na drożdżach 191

zwane kajzerkami. Przepis znalazłam na tym blogu, ale nie byłabym sobą, gdybym go 'pod siebie' nie zmodyfikowała. Bułeczki są bardzo dobre, najlepsze zaraz po upieczeniu. U nas zagościły podczas śniadania w niedzielny słoneczny poranek. 'pszenne bułeczki na drożdżach' Składniki (na 9 bułek): - 3 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki letniej wody - 10g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych

CookYourself
Tosty francuskie 197

Tosty te są idealną propozycją na późne, np.niedzielne, śniadanie. Robi się je raz dwa a smakują nieziemsko. Albo na słodko, albo na wytrawnie, wszystko zależy jaki masz smak rano. U mnie tym razem na słodko z cukrem pudrem. Do tego kubek gorącej kawy ze spienionym mlekiem. Mmmm rozmarzyłam się ... 'tosty francuskie' Składniki: - chleb (może być wczorajszy) - jajko - mleko Chleb

CookYourself
Bułeczki z dyni 202

utrzymują świeżość nawet następnego dnia. Ja część zamroziłam i mam kilka bułeczek awaryjnych - wystarczy, że wrzucę je na 5-10 min do nagrzanego piekarnika i mam ciepłą bułeczkę na śniadanie. 'bułeczki z dyni' Składniki (na 10 sztuk bułeczek): - 0,5 szklanki pur é e z dyni* - 2,5 szklanki mąki pszennej - 25g świeżych drożdży (lub 7g drożdży instant

CookYourself
Omlet cesarski, Kaiserschmarrn 164

wyglądu jest brzydki, ale w smaku - przepyszny. Kto nie spróbował, ten nie wie. U nas pojawia się on dość często, zazwyczaj podczas leniwych niedzielnych śniadań. Plusem tego omletu jest to, że można dodać do niego, co tylko zechcecie : w sezonie świeże owoce, poza sezonem: wszystko co Wam podpadnie pod ręką. U nas ostatnio był w wersji z suszoną żurawiną

CookYourself
Ciabata 169

Moje pierwsze w życiu ciabaty. Uwielbiam tego rodzaju pieczywo. Najlepiej smakuje mi z masłem i ze świeżym malinowym pomidorem! Ahhhh rozmarzyłam się ;) Miały być na niedzielne śniadanie, niestety wyszły na kolację. Podczas zagniatania ciasta, powiedziałam Mężow i, że gdybym wiedziała, że robi się je tak długo - nie wiem czy zdecydowałabym się na ich pieczenie. Ale nie żałuję! W smaku

CookYourself
Scali bread - chlebowe chałeczki 149

uformowane na kształt mini chałek. Po upieczeniu z chrupiącą skórką. Pyszne! Do tego ten sezam - ahhhh :) Jak dobrze, że udało mi się kilka sztuk zamrozić, będą idealne na jutrzejsze śniadanie. Polecam! 'scali bread' Składniki: * zaczyn: - 1 szklanka mąki pszennej - 150ml wody - szczypta świeżych drożdży (wielkości ziarenka grochu) * ciasto właściwe: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki oliwy z oliwek - 150ml

CookYourself
Dożdżowe ślimaczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar 228

miłośników szpinaku i nie tylko. Bułeczki są przepyszne! Do tego ten lekko przypieczony ser na wierzchu i te śliczne zielone paseczki! Mniam! Idealna przekąska do piwa, czy nawet na śniadanie. Przepis na samo ciasto drożdżowe, pochodzi z przepisu na nocne bułeczki ( klik ). Pracy przy tych ślimaczkach nie jest za wiele, więc warto wypróbować. Kombinacji smaku nadzienia są jest mnóstwo

CookYourself
Czeko - jeżyna 204

Niestety nie mam już w planach, ponownie przerabiać jeżyn w tym roku. Pora na coś innego. Czekają wiśnie, jabłka, brzoskwinie ;) Ale wróćmy do czeko-jeżyny. Będzie idealna na jesienne śniadania przy kubku gorącego kakao. O ile coś do tej jesieni zostanie ;) Warto zainwestować w dobrej jakości czekolady (gorzka min 70%), dzięki czemu czeko-jeżyna będzie jeszcze lepsza w smaku

CookYourself
Dyniowe gofry / gofry z dynią 186

Pyszne, delikatne, wilgotne i cynamonowo-dyniowe gofry. Idealne na sobotnie śniadanie czy na jesienną wycieczkę do parku. Plusem tych gofrów jest to, że po upieczeniu można je zamrozić i później tylko podgrzać w piekarniku czy gofrownicy. Jeśli posiadacie puree z dyni, to do dzieła :) Będą Wam smakować. Jeśli nie wiecie jak zrobić puree z dyni

CookYourself
Pasta z bobu a'la wasabi - idealny świąteczny dodatek. 230

ogóle do potraw świątecznych. Taki szybki przepis, aby nie zawracać Wam głowy czytaniem. Pastę robimy w dosłownie 10 min.  Możecie ją przygotować niemal przed samym świątecznym śniadaniem. Składniki: 1 puszka bobu (w sezonie szklanka młodego bobu) 1 niewielka laska chrzanu 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej lub soku z limonki 1/2 łyżeczki pasty

vegetanie
Chrzan śmietankowy 192

Wielkanocne śniadanie nie może się obyć bez takiego dodatku, jak chrzan. Oczywiście najlepiej domowy, własnoręcznie starty, skropiony łzami :-). Idealny do jajek, wędliny, domowego pasztetu czy tradycyjnej białej kiełbasy. Na naszym stole pojawia się obowiązkowo, obok ćwikły czy sosu tatarskiego.   Chrzan śmietankowy Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1/2 szklanki świeżo startego chrzanu ok. 1/2 szklanki śmietany 18% 1 jajko

Kulinarne przygody Gatity
Pieczeń rzymska z pieczarkami, suszonymi pomidorami i koperkiem 297

Gorąco polecam na świąteczne śniadanie pieczeń rzymską z pieczarkami, suszonym pomidorami i koperkiem. Jest to alternatywa dla świątecznego pasztetu :) Czytaj więcej

Ana Mari's world

Proponowane wyszukiwania