warzywnego czegoś podczas nasiadówki ze znajomymi ;) Co Nam trzeba: - paczka mrożonych warzyw na patelnię - 2 jajka - 3 łyżki śmietany 12 volt - szczypta pieprzu i soli - pół łyżeczki pieprzy ziołowego - sos do warzyw na ciepło (ja użyłam pół saszetki sosu serowo-kremowego do brokułów i kalafiora) - 3/4 paczki makaronu z zupki 'chińskiej' Amino W wysokiej misce mieszam warzywa (mogą być mrożone
upichconaPesto to bardzo popularny dodatek w kuchni włoskiej. Najbardziej znane jest pesto genovese, przygotowywane z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i parmezanu. Istnieją wszakże jeszcze inne odmiany tego sosu, zawierające np. pomidory czy migdały. Teoretycznie pesto możemy kupić w każdym lepszym supermarkecie – zwróćmy jednak w takim wypadku uwagę, aby nie była to tania „podróbka”, która np. zamiast oliwy zawiera jakiś „zwykły(...)domowym zaciszu, co daje nam np. możliwość dopasowania proporcji składników idealnie do naszych potrzeb i gustów. Pesto 2014-12-17 15:36:34 Jeden z najbardziej znanych, tradycyjnych włoskich sosów przygotowany w warunkach domowych. Najpopularniejsza jego odmiana sporządzana z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i parmezanu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 100 ml) duża garść świeżej bazylii, 50g orzeszków piniowych
Kulinarna Pokusapomocą pędzelka. Układać na blasze wyłożonej papierem lub na ruszcie. Posypać świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać ze świeżym pieczywem i dowolnym sosem - ja przygotowałam musztardowy, który bardzo dobrze pasuje do pieczonej kiełbasy oraz grzanki. Sos musztardowy: gęsta kwaśna śmietana , ulubiona musztarda , sól , szczypta cukru . Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w proporcjach według
Codzienna kuchnia niecodziennazłoty kolor z posiekaną białą cebulą , zalewamy winem oraz dodajemy rozmaryn i dusimy około 15-20 minut , doprawiamy białym pieprzem i solą do smaku . Mięso porcjujemy, sos odcedzamy na sicie i przelewamy do zgrillowanej wcześniej czerwonej cebuli , dekorujemy kiełkami. Ugotowaną do miękkości brukiew blendujemy ze śmietaną , kurkumą oraz solą , gorący mus układamy na talerzu . Miód karmelizujemy(...)patelni dodając wydrylowane wiśnie i dusimy kilka minut do zgęstnienia sosu , polewamy wcześniej zgrillowaną gruszką pokrojoną w grubsze plastry . Smacznego
na gazieprzesianej mąki i reszty składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 10 części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek, odstawiamy do wyrośnięcia. Sos: 3/4 kubeczka śmietany 18% 3 łyżki majonezu 3 łyżki bazylii 3 łyżeczki oregano 3 ząbki czosnku Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i pozostawić na około godzinę do przegryzienia się. Farsz(...)małych oczkach. Mozzarelle pokroić w drobną kostkę. Wykonanie pizzerinek: Na rozwałkowane placki (a dokładnie ich rogi) wyłożyć żółty ser i przykryć ciastem (tworząc obwódkę). Na środek placka wyłożyć łyżkę sosu, salami, cebulkę i posypać mozzarella. Przygotowane placki piec przez 10 minut w 180 stopniach. Smacznego
Krakowskie smaki AniObsmażamy je na silnym ogniu po 3 minuty z każdej strony by stało się mocno rumiane. Zdejmujemy mięso z patelni. Wsypujemy na nią cukier i wlewamy sok. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Z powrotem wkładamy mięso, skórkę i tymianek. Podgrzewamy 1-2 minuty z każdej strony. Podajemy z surówka i sosem z patelni. Surówka z fenkułu i młodej
Dzieje kuchennej WiewióryWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ryba w pysznym sosie słodko – kwaśnym. Zrobiłam ją ostatnio na obiad, bardzo nam posmakowała. Podałam ją z dodatkiem czarnego ryżu, który ma lekko orzechowy smak. Można podać ją na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno. Przepis na rybę pochodzi od Ewy Wachowicz. Jedne co zmieniłam
Marta GotujeSos myśliwski jest idealnym wyborem dla ziemniaków, jego składniki można dowolnie zmieniać wedle upodobań smakoszy. Można dołożyć grzyby, zastąpić kiełbasę boczkiem wędzonym , słowem kombinujcie do woli, a ja życzę smacznego:) Składniki 2-3 cebule 1 parka kiełbasy ogórki słodko- kwaśne 1 łyżka masła 0,5 małego słoiczka koncentratu pomidorowego 2 kostki rosołowe mąka na zasmażkę Sposób Cebulę(...)mąki z cebulą, całość cały czas mieszając zalewamy wywarem zrobionym z 2 kostek rosołowych rozpuszczonych w 0,5 l gorącej wody. Ogórki oraz kiełbasę kroimy w kostkę, dokładamy do sosu. Podajemy z ziemniakami
Kuchenne aromatyrazem mój ulubiony sos beszamelowy, do niego ryż i marchewka w całości polana bułką tartą... Składniki: 600 ml mleka 50 g masła 50 g mąki gałka muszkatołowa pieprz, sól Sposób Z 600 ml mleka odlewam szklankę, do której dodaję mąkę i robię zaklepkę. Do rondla wkładam masło, wlewam mleko, wsypuję przyprawy, doprowadzam do wrzenia i wlewam mąkę rozrobioną(...)mlekiem, cały czas mieszając, aż sos wyjdzie gęsty
Kuchenne aromatyDelikatny i rozpływający się w ustach sos na ciepło do ryb, którego Wam gorąco polecam. Pierwszy raz jadłam go w tym roku na wigilii pracowniczej, postanowiłam zrobić taki w domu, w oryginalnym wyczułam śmietanę i serki topione, wcale się nie myliłam, wyszedł identyczny. Wszystkim smakował ze smażoną miruną, myślę, że będziemy przyrządzać go znacznie częściej niż tylko na Wigilię. Składniki(...)serki topione, w razie problemów można całość połączyć blenderem. Przyprawić pieprzem, dodać brokuł postrzępiony na drobne kawałeczki, całość w razie potrzeby zagęścić startym na tarce żółtym serem. Gotowym gorącym sosem polewać ryby
Kuchenne aromatyudało mi się wycudować przepastny tajlandzki kociołek. Warto spróbować! Wyszło przepysznie! :) Składniki: - mięso mielone - 2 duże cukinie - 1 zielona papryka - pędy bambusa (mogą być z puszki) - makaron - oliwa - czosnkowy sos chilli Tao Tao Cukinie oraz paprykę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni ok 15 minut, do momentu zarumienienia się cukinii. Dodajemy mięso mielone oraz pędy bambusa i podsmażamy wszystko(...)razem. Gdy mięsko będzie już gotowe (lekko podrumienione) dodajemy 1/2 słoika z czosnkowym sosem chilli. W osobnym garnku gotujemy makaron. Podajemy wszystko razem. Naprawdę pyszności
upichconasól, pieprz, mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na małym gazie ok. 10 minut. Na drugiej patelni lub w garnku przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło/margarynę, dodajemy mąkę, lekko przysmażamy cały czas mieszając, zalewamy szklanką zimnego mleka i ciągle mieszając zagotujemy. Dodać sól oraz pieprz do smaku. Makaron lasagne(...)podgotowujemy około 3 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Układamy na zmianę: makaron, sos beszamelowy i mięso. Ostatnia warstwa powinna składać się z mięsa posypanego startym serem. Pieczemy w piekarniku na 180 stopni ok. 40 minut
upichconakolację do podgryzania seler naciowy z sosem czosnkowym Składniki: - seler naciowy - śmietana mała 12% - 3 ząbki czosnku (ja lubię dużo ale zawsze można dać mniej) - majeranek - sól - estragon Seler myję i działkuję na węższe paski. Do śmietany dodaję rozgnieciony czosnek, majeranek, sól, estragon. Pałki z selera maczam w sosie. Doooobre
upichconaPrzepis na pyszne, rozpływające się w ustach mięso z kaczki w marynacie z pomarańczy. Składniki: 2 udka z kaczki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego skórka i sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu pół łyżeczki imbiru łyżeczka oliwy sól i pieprz Przygotowanie Udka obsypujemy solą i pieprzem. Resztę składników na marynatę mieszamy ze sobą i mieszanką polewamy udka. Odstawiamy(...)stopni. Udka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy je około 45 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 30 min, w razie potrzeby podlewając sosem
e-PrzepisyKulinarnedelikatnie dodać wszystkie obsmażone pulpety. Gotować około 30 minut, w razie potrzeby dodać odrobinę wrzątku. Wyjąć pulpety na półmisek i z reszty wywaru w którym się ugotowały pulpety przygotować sos śmietanowy : do śmietany dodać łyżkę mąki, wymieszać, nastepnie dodać kilka łyżek wywaru, dokładnie wymieszać i dodać do reszty wywaru. Pogotować chwilę poczym polać sosem wszystkie pulpety. SMACZNEGO
zielonacukinka