Mięsiwo w sosie własnym – mięsne przetwory 811Mięsiwo w sosie własnym – mięsne przetwory Takie słoiczki z pysznym mięsem, pamiętam z dzieciństwa . Doskonale smakowały na zimno , do kanapki lub jedzone widelcem prosto ze słoika ..mniam ,a najlepsza była oczywiście galaretka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)dłużej stoi , tym lepiej smakuje , ja zazwyczaj pierwszy słoik otwieram po kilku dniach , a najbardziej zachwycam się, kiedy otwieram ostatni, po kilku miesiącach . Smacznego Post Mięsiwo w sosie własnym – mięsne przetwory pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży
Pomarola - włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem 281zeszłym roku wypróbowałam taki przepis, bo zaintrygowała mnie nazwa i skład sosu ;) Nie próbowałam takiego nigdy wcześniej, a że najczęściej wybieram łagodne smaki, wydawał mi się idealny i nie myliłam się. Połączenie pomidorów, marchewki i selera jest naprawdę super - z piwnicy zniknęły wszystkie słoiczki, a w tym roku zrobiłam pomarolę z podwójnej porcji :) Pomarola - włoski sos pomidorowy z marchewką
FitKot
Wieprzowina w sosie 214rozmaryn, posiekane grzyby, zioła dalmatyńskie. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając - około 45 minut. W razie potrzeby dosalamy. Podajemy z kaszami lub ziemniakami polanymi sosem i ulubioną surówką. Wieprzowina w sosie SMACZNEGO
peggiwkuchni
Orecchiette z pesto z natki marchwi i bobem 201Orecchiette to super makaron do wszelakich sosów, gdyż te małe łódeczki makaronowe cudnie napełniają się sosami. Tym razem wypełniłam je pesto z natki marchewki, a obok podałam bób i marchewkę i był to pomysł znakomity. Spróbujcie sami może i Wam taki sposób zagospodarowania naci marchwi, którą przeważnie się wyrzuca przypadnie do gustu. Orecchiette z pesto z natki marchwi i bobem
Moje Małe Czarowanie
Fusilli z grzybkami leśnymi 189cebuli sól pieprz estragon oregano Grzyby gotujemy przez ok 10 minut, odcedzamy. Na maśle przysmażamy cebulę drobno posiekaną, dodajemy grzyby i dusimy kilka minut, następnie dodajemy śmietanę i gotujemy sos ciągle mieszając ok 5 min. doprawiamy do smaku solą, pieprzem i estragonem. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i natychmiast wrzucamy do sosu, Chwilkę podgrzewamy i gotowe .. Smacznego
Gotowanie jest łatwe
Sałatka z szynką i sosem czosnkowym 392warzyw prosto z ogródka. Dla 4 osób potrzebujemy: pół główki sałaty lodowej 2 pomidory 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 4-5 plastrów szynki drobiowej garść startego żółtego sera sos czosnkowy - przepis -> klik koperek do dekoracji Sałatę drzemy na małe kawałki, dodajemy pomidory, ogórki oraz wędlinę w drobno pokrojoną kostkę. Mieszamy wszystko z serem żółtym oraz sosem czosnkowym. Dekorujemy
Kolejny blog o gotowaniu
SPAGHETTI Z TOFU 201Składniki: (na 1 porcję) ♥ 100g makaronu ♥ 180g tofu (kostka) ♥ pomidor ♥ 1/2 filiżanki groszku ♥ mały pęczek szczypiorku ♥ ząbek czosnku ♥ łyżka masła orzechowego ♥ łyżka sosu sojowego ♥ łyżka sezamu ♥ sól, pieprz ♥ olej do smażenia Wykonanie: Ugotowałam makaron oraz groszek. Tofu pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na patelnię wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Smażyłam aż tofu lekko się zarumieniło. Dodałam pokrojone pomidory, groszek, masło(...)orzechowe, sos sojowy oraz przyprawy. Smażyłam kilka minut cały czas mieszając. Tofu wraz z warzywami wymieszałam z makaronem. Posypałam szczypiorkiem i sezamem
Kasia Sarna
SAŁATKA Z AWOKADO 257Składniki: ♥ awokado ♥ 1/2 szklanki groszku ♥ ogorek ♥ 3 łyżki sezamu ♥ 2 łyżki szczypiorku ♥ łyżka oleju sezamowego ♥ łyżka sosu sojowego ♥ pół łyżki startego imbiru Wykonanie: Ogórka i awokado pokroiłam w plastry, dodałam groszek (polecam mrożony/świeży, a nie z puszki). Ziarna sezamu uprażyłam na suchej patelni i dorzuciłam je do sałatki wraz ze szczypiorkiem. Sos sojowy wymieszałam z olejem i imbirem, polałam
Kasia Sarna
Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim 272imbir, kmin rzymski, chili lub ostra papryka. W przeciwieństwie do gotowych mieszanek z torebek tutaj możemy jednak dowolnie ustalić proporcje stosownie do własnych upodobań. W przepisie używamy również słonego sosu sojowego, dlatego ostrożnie obchodźmy się z dodatkową solą. Przyprawy użyte do sporządzenia marynaty, która razem z mięsem w całości trafia na patelnię, wystarczą ilościowo zarówno do samego mięsa(...)kości Marynata 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki startego kminu rzymskiego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek oliwy Warzywa 1 duża cebula (150g) 125g pędów bambusa (odsączonych) 75g kiełków soi lub fasoli mun 2 średnie marchewki (250g) 1/2 żółtej papryki (125g) 1/2 zielonej papryki
Kulinarna Pokusa
Sos śmietanowy z kurkami i kurczakiem 417Dodajemy do smażącej się cebuli. Całość oprószamy solą i smażymy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje a kurki będą miękkie dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Sos podajemy z makaronem lub ziemniakami
Qchnia po prostu
Cukinia pieczona z serem w piekarniku. Genialna ! 267cukinie ( średnie ) szklanka tartej bułki jajko + łyżka mleka pół szklanki startego sera ( u mnie wędzony) 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku + do podania sos czosnkowy domowy – przepis Cukinię umyj pod zimną wodą, przekrój na pół wszerz. Potem każdą połówkę pokrój na mniejsze części, ja podzieliłam na 6 części. W miseczce wymieszaj(...)pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia, na nim układałam cukinie. Piekarnik nagrzałam do 200 C, cukinię piekłam około 10 minut, czy dłużej tym bardziej chrupiąca będzie. Podałam z sosem czosnkowym, szczerze zniknęła w takim tempie, że mi udało się zjeść dwa kawałki ;) A kolejna cukinia już czeka na wieczorne pieczenie. Cukinia pieczona z serem w piekarniku. Genialna
Kuchnia na wzgórzu
fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 190zimnej wody. Dodajemy sól i zagotowujemy. Gdy woda zawrze gotujemy przez ok. 5 – 20 min. w zależności od fasolki im jest młodsza tym krócej. Po ugotowaniu odcedzamy. składniki na sos pomidorowy: 125 ml przecieru pomidorowego 100 ml bulionu 1/2 cebuli natka pietruszki sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy przecier pomidorowy(...)mieszamy, chwilkę dusimy. Podlewamy bulionem i redukujemy sos. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy fasolkę, wszystko razem mieszamy. Opcjonalnie dodatkowo doprawiamy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia
Piersi z kurczaka w sosie kurkowym 243drobiu. 3. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy. Do cebuli dodajemy kurki, chwilę smażymy. Dodajemy sól, pieprz, śmietanę, kilka kropli soku z cytryny i natkę pietruszki. 4. Do sosu podajemy podsmażone kawałki kurczaka. Najlepiej sos z kurek smakuje z młodymi ziemniakami. Smacznego! Zdjęcie, przepis, wykonanie, inspiracja: Agnieszka
Kuchnia smaków
Makaron z cukinią i salami 250Niezawodny, gdy gorąco i nie chce się stać w kuchni przy garnkach, ale także dla osób zabieganych, które nie mają czasu na wymyślny obiad. 250 g makaronu wstążki Sos: ok 10 plasterków kiełbasy salami 1 mala cukinia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 szkl keczupu pikantnego 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Cebulkę posiekać(...)tarce o grubych oczkach cukinię. Przyprawić do smaku i smażyć jeszcze ok 5-10 minut. Na koniec dodać keczup, całość wymieszać. W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z sosem na patelni. Całość smażyć jeszcze ok 2 minuty
Smakołyki Asi