sosy - 72234 przepisów (strona:1640/4816)

przekąska na sylwestra: francuskie koszyczki z krewetkami 1256

patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy obrane, całe ząbki czosnku i krewetki. Delikatnie solimy i smażymy po minucie z obu stron. Zdejmujemy z patelni, usuwamy ogonki. W oddzielnej misce robimy sos koktajlowy: Mieszamy keczup, majonez i musztardę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ananasa kroimy w kostkę.  Do wystudzonych, upieczonych koszyczków wykładamy po łyżeczce sosu koktajlowego, układamy krewetkę ogonkiem

Cook&Love
Prażona ciecierzyca 136

się zdziwił, że to prażona ciecierzyca – myślał, że to przyprawione i skarmelizowane orzechy Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie z puszki) 1 łyżka oleju 2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki syropu z agawy Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ugotowaną ciecierzycą, sos sojowy, przyprawy i dokładnie mieszamy. Smażymy

Lamarida.pl
Gotowany filet z kurczaka z pieczarkami 106

czasem zastąpiłem je grillowanym, pieczonym lub smażonym. Pora jednak wrócić do zdrowych nawyków i lekkostrawnego jedzenia. A więc na dzisiejszy obiad postanowiłem przygotować gotowaną pierś z kurczaka z sosem pieczarkowym, pieczarkami oraz ryżem. Wykorzystałem ryż basmati z dzikim. Oczywiście możecie skorzystać z innego rodzaju. Dziki ryż zawiera sporo potasu, fosforu, witamin z grupy B, natomiast ryż basmati to niezwykle szlachetny(...)dekoracji. Bulion z pieczarkami i cebulą blendujemy dokładnie i dodajemy jogurt naturalny. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy ryż, następnie pokrojoną w plastry pierś z kurczaka, polewamy przygotowanym sosem i na koniec dekorujemy plastrami pieczarek

Programista w kuchni
Sałatka z kurczakiem, brokułami i czerwoną fasolą 125

Przepis na kolejną sałatkę zawitał na bloga. Ponownie jest on bardzo prosty do wykonania. Wystarczy podsmażyć pierś z kurczaka, ugotować brokuł i otworzyć puszkę z fasolą. Do tego błyskawiczny sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Zdrowe połączenie, które świetnie nadaje się na posiłek w ciepły, letni dzień. Składniki Podwójna pierś z kurczaka Jeden brokuł Puszka czerwonej fasoli Jogurt naturalny(...)dokładnie płuczemy. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski. Obieramy ząbki czosnku, a następnie przeciskamy przez praskę. Czosnek dodajemy do jogurtu naturalnego, który doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy naszą sałatkę

Programista w kuchni
Pizza z brokułami i jajkiem na twardo 128

Kolejna pizza na blogu. Tym razem głównym składnikiem są ugotowane na twardo jajka oraz brokuły. Za sos do pizzy posłużyła zwykła śmietana 18%, która spisała się fenomenalnie. Gorąco polecam spróbować takiego zestawienia składników. Przepis na ciasto znajdziecie w poprzednim wpisie – ciasto na włoską pizzę . Życzę smacznego. Składniki Śmietana 18% (200 g) 3 jajka 1 brokuł 1 kiełbasa suszona(...)będzie miękki. Pamiętajcie, aby go nie rozgotować. Kiełbasę i szynkę kroimy w kosteczkę. Ser żółty trzemy na tarce, na grubych oczkach. Ciasto na pizze smarujemy śmietaną, która posłuży za sos. Następnie układamy równomiernie wszystkie składniki, które na koniec posypujemy startym, żółtym serem. Pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 18-20 minut

Programista w kuchni
Kabanosy w cieście francuskim + dip 118

razu po wyciągnięciu z piekarnika. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a doskonale sprawdzą się jako przystawka na każdej imprezie. Można je podać z ketchupem oraz różnego rodzaju innymi sosami. Polecam sprawdzić dip na bazie musztardy, natki pietruszki, suszonych pomidorów i miodu. Przepis na dip, jak i same kabanosy znalazłem na Kuchni Lidla. Składniki 8 kabanosów 1/2 opakowania ciasta francuskiego(...)piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10 minut, aż nasze ciasto ładnie się zarumieni. Przygotowanie dipu Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy, aż powstanie jednolity sos

Programista w kuchni
Pierś z kurczaka z sosem czosnkowym, kaszą gryczaną i brokułami 123

tylko dostarczy Twojemu organizmowi wszystkich składników niezbędnych do regeneracji ale także poprawi Ci humor, dzięki temu, że świetnie smakuje. Delikatna biała kasza gryczana, pierś z kurczaka z dietetycznym sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego oraz niezawodne brokuły. Oczywiście przygotowany posiłek możesz zabrać w pojemniku do pracy, szkoły, na trening, lub po prostu zjeść w domu. Czego chcieć więcej? Składniki(...)kurczaka układamy w pojemniku na liściach świeżego szpinaku. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu naturalnego. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i czosnku granulowanego. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem czosnkowym polewamy wcześniej usmażone mięso. Wartości odżywcze Energia: 728,6 kcal Białko: 60,1 g Tłuszcz: 27,5 g Węglowodany

Programista w kuchni
Śledzie po tatarsku 335

Śledzie po tatarsku Śledzie w sosie tatarskim to pomysł na pyszną przekąskę. Wspaniale sprawdzą się zarówno na świątecznym jak i imprezowym stole. Takie śledziki możemy podać również w formie koreczków nabijając na wykałaczkę naprzemiennie marynowane grzybki (np. pieczarki), śledziki w sosie tatarskim, mini korniszonki (lub kawałki ogórków konserwowych) i ponownie śledzie.     Składniki: 0,5 kg wymoczonych filetów śledziowych

Blog z Apetytem
Kozackie pierogi z farszem drobiowym 168

taki pomysł na utylizację mniej smacznych kąsków , które za sprawą magii patelni stają się wybornym smakołykiem Polecam , pierogi są naprawdę wyśmienite , bardzo mięsne i aromatyczne , a serwowane z sosem śmietankowo-koprowym , nie mają sobie równych Składniki : ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta(...)wrzucamy na gotująca się wodę . Są gotowe 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię . Przelewamy na sito i jak makaron hartujemy zimną woda . Polecam podawać odsmażone na maśle z sosem koperkowo – śmietankowym i surówką ” Marokańską” z kiszonej kapusty .. Pychota Smacznego ! Artykuł Kozackie pierogi z farszem drobiowym pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
SOS Idealny do sałatek jesieni! 142

kiedy go zrobisz.   Wszystko jest doskonale wyważone. Połączenie soku z limonki i sok pomarańczowego. Plus jedna czerwona papryka i dwie cebule- jedna czerwona ,jedna biała,plus kurkuma . Przepyszny sos sałatkowy o pięknym wyglądzie,i bogaty w smaku . Składniki 2 małe pomarańcze - sok 1 limonka - sok ¼ szkl. oleju z oliwek 1 duża czerwona papryka 2 cebule u mnie jedna czerwona(...)smaku 1łyżeczka kurkuma 1 i pół łyżeczki maku Wykonanie Z pomarańczy i limonki wycisnąć sok. Wszystkie składniki z wyjątkiem maku zmiksować na gładko. Dodać mak i wymieszać łyżką. Polać sosem sałatę tuż przed podaniem. Przechowywać w szczelnym słoiku w lodówce

w mojej kuchni
Marynowane tofu z roszponką i "Kiedy byliśmy sierotami" 196

więc stały się one podstawą sałatki, do której idealnie pasuje smak marynaty. Składniki (na 3 porcje): 250 g naturalnego tofu 4 łyżki leju lnianego 3 łyżki octu jabłkowego łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki powideł śliwkowych łyżka imbiru marynowanego sól pieprz olej do smażenia dwie spore garści roszponki 2 pieczone małe buraki czerwone W głębokim talerzu wymieszać(...)sobą składniki marynaty: olej lniany, ocet, sos sojowy, powidła śliwkowe, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany imbir i sól. Tofu pokroić wzdłuż na 6 plastrów. Plastry tofu umieścić w marynacie i równomiernie ją na nich rozprowadzić. Odstawić na godzinę. Roszponkę dobrze wypłukać i osuszyć. Buraki pokroić na kawałki (wielkość i kształt według uznania). Dodać do roszponki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron spaghetti z małżami z pietruszką w winno-maślanym sosie 187

otworzą. Dodaj makaron, co jakiś czas potrząśnij garnkiem dodając wodę z makaronu. Dopraw do smaku solą i pieprzem Smacznego! Artykuł Makaron spaghetti z małżami z pietruszką w winno-maślanym sosie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
pomidory faszerowane mięsem 251

Składniki (4 osoby): 4 duże, twarde pomidory 400g mielonej wołowiny 2 duże cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz białe wino oliwa z oliwek oregano tymianek sos beszamelowy żółty ser Pomidorom odciąć górę, od strony ogonka, wydrążyć miąższ łyżeczką. Wydrążone pomidory odłożyć, miąższ i odciente plasterki drobno posiekać. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić(...)tymianek. Kiedy wszystko się przyrumieni, dodać posiekany miąższ z pomidorów, wymieszać, odparować, ponownie dosolić do smaku. Po zredukowaniu dodać dobry kieliszek białego wina i ponownie zredukować, aż prawie cały sos odparuje. Usmażone mięso nakładać do środka wydrążonych wcześniej pomidorów tak, żeby trochę wystawało. Polać beszamelem, posypać tartym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 1/2 godziny

stajnia gołębie od kuchni
POMIDOROWY GULASZ WIEPRZOWO-WOŁOWY 131

Gulasz z mięsa mieszanego wieprzowo-wołowego, z dodatkiem papryki oraz pieczarek, przygotowany na bazie sosu pomidorowego.  Takie małe urozmaicenie... gulasz przygotowuje przeważnie w sosie własnym, ale tym razem pokusiłam się o dodanie pomidorów oraz soku pomidorowego, dzięki temu powstał pyszny gulasz pomidorowy. Postanowiłam też wymieszać wieprzowinę z wołowiną, aby nabrał on wyjątkowego smaku i aromatu. Taki gulasz to naprawdę

Kuchnia MagdaLeny
Pizza z gruszką, orzechami i szpinakiem 214

Reasumując – to nie było „TO”… znowu:( Zrobiliśmy więc własną pizze z gruszką. Zainspirowałam się przepisem znalezionym na blogu Kuchenny Kodeks. Zaintrygował mnie głównie biały „sos”, czyli tak na prawdę kanapkowy serek. Powiem Wam nieskromnie, że ta nasza domowa pizza smakowała nam bardziej niż inne z pizzerii. To zdecydowanie najlepsza opcja – sami decydujemy(...)Ciasto: 3 szkl. mąki (najlepiej typ 00 do pizzy) 60 g drożdży 3-4 łyżki oliwy ok 1 szkl. letniej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru Biały „sos”: 135 g śmietankowego serka kanapkowego około 3/4 płaskiej łyżeczki soli suszone oregano 1/2 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku) Dodatkowo: 2 twarde gruszki (u mnie konferencja) dwie

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania