sosy - 72734 przepisów (strona:1636/4849)

Sałatka z kurczakiem, brokułami i czerwoną fasolą 192

Przepis na kolejną sałatkę zawitał na bloga. Ponownie jest on bardzo prosty do wykonania. Wystarczy podsmażyć pierś z kurczaka, ugotować brokuł i otworzyć puszkę z fasolą. Do tego błyskawiczny sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Zdrowe połączenie, które świetnie nadaje się na posiłek w ciepły, letni dzień. Składniki Podwójna pierś z kurczaka Jeden brokuł Puszka czerwonej fasoli Jogurt naturalny(...)dokładnie płuczemy. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski. Obieramy ząbki czosnku, a następnie przeciskamy przez praskę. Czosnek dodajemy do jogurtu naturalnego, który doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy naszą sałatkę

Programista w kuchni
Pizza z brokułami i jajkiem na twardo 200

Kolejna pizza na blogu. Tym razem głównym składnikiem są ugotowane na twardo jajka oraz brokuły. Za sos do pizzy posłużyła zwykła śmietana 18%, która spisała się fenomenalnie. Gorąco polecam spróbować takiego zestawienia składników. Przepis na ciasto znajdziecie w poprzednim wpisie – ciasto na włoską pizzę . Życzę smacznego. Składniki Śmietana 18% (200 g) 3 jajka 1 brokuł 1 kiełbasa suszona(...)będzie miękki. Pamiętajcie, aby go nie rozgotować. Kiełbasę i szynkę kroimy w kosteczkę. Ser żółty trzemy na tarce, na grubych oczkach. Ciasto na pizze smarujemy śmietaną, która posłuży za sos. Następnie układamy równomiernie wszystkie składniki, które na koniec posypujemy startym, żółtym serem. Pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 18-20 minut

Programista w kuchni
Kabanosy w cieście francuskim + dip 218

razu po wyciągnięciu z piekarnika. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a doskonale sprawdzą się jako przystawka na każdej imprezie. Można je podać z ketchupem oraz różnego rodzaju innymi sosami. Polecam sprawdzić dip na bazie musztardy, natki pietruszki, suszonych pomidorów i miodu. Przepis na dip, jak i same kabanosy znalazłem na Kuchni Lidla. Składniki 8 kabanosów 1/2 opakowania ciasta francuskiego(...)piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10 minut, aż nasze ciasto ładnie się zarumieni. Przygotowanie dipu Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy, aż powstanie jednolity sos

Programista w kuchni
Pierś z kurczaka z sosem czosnkowym, kaszą gryczaną i brokułami 214

tylko dostarczy Twojemu organizmowi wszystkich składników niezbędnych do regeneracji ale także poprawi Ci humor, dzięki temu, że świetnie smakuje. Delikatna biała kasza gryczana, pierś z kurczaka z dietetycznym sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego oraz niezawodne brokuły. Oczywiście przygotowany posiłek możesz zabrać w pojemniku do pracy, szkoły, na trening, lub po prostu zjeść w domu. Czego chcieć więcej? Składniki(...)kurczaka układamy w pojemniku na liściach świeżego szpinaku. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu naturalnego. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i czosnku granulowanego. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem czosnkowym polewamy wcześniej usmażone mięso. Wartości odżywcze Energia: 728,6 kcal Białko: 60,1 g Tłuszcz: 27,5 g Węglowodany

Programista w kuchni
Sos kurkowy Magdy Gessler-szybki i prosty 5925

Pyszny i prosty do zrobienia sos kurkowy,idealny do mięs i makaronów.Bardzo aromatyczny i kremowy według przepisu Magdy Gessler-polecam wypróbować!! Składniki: 200 gr kurek (opakowanie) 1 średnia cebulka 2 łyżki masła kilka suszonych grzybów  odrobina oleju 200 ml śmietany 30 % kilka gałązek natki pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam aż się(...)wstępnie podsmażonych kurek wlewam sam wywar z grzybów suszonych(bez grzybów) i podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki. pyszny do obiadu-u mnie pieczone młode ziemniaczki,schab grillowany i małosolne ogóreczki-mniam(do makaronu też wypróbowany i bomba

Swojskie jedzonko
Piersi kurze smażone i zapiekane w sosie grzybowym 208

Bardzo dobry obiadek, mięsko, sos grzybowo śmietanowy i ser.To wszystko razem daje super kombinacje. Piersi kurze przekroić na pół w poprzek. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Obtoczyć płaty mięsa w mące. Na patelni rozgrzać masło z oliwą i obsmażyć mięso na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Pieczarki umyć i osuszyć, obsmażyć(...)smaku solą i pieprzem. Zagotować. Wlać śmietanę wymieszaną razem z musztardą. Dodać prawie cały ser. Trochę zostawić do posypania na górze. Wymieszać Na mięsie rozłożyć grzyby i polać sosem. Na górze rozsypać pozostały ser. Nagrzać piekarnik do 200 C i zapiekać 15 minut

Kuchnia Pokoleń
Sos serowy z liści kalarepki 247

Nigdy nie wyrzucam liści z kalarepki w odpowiedni  sposób przyrządzone są bardzo smaczne  dzisiaj proponuję pyszny sos.  Można go dodać do mięsa ,ryżu i makaronu . Składniki • liście z 1 lub 2 kalarepek  • 1 łyżka masła  • 2/3 szklanki śmietany kremówki  • 1 szklanka mleka  • 2 trójkąty serka topionego śmietankowy  • sól  • pieprz  • gałka(...)muszkatołowa szczypta Sposób przygotowania przepisu: Sos serowy z liści kalarepki   • liście pokroić w paski zalać wodą zagotować i odcedzić wodę  • Do liści wlać nową wodę gotować aż zmiękną osączyć na sicie  •Rozpuścić masło dodać liście kalarepki dodać śmietanę  wymieszaną z mlekiem i serki topione, mieszać aż się zagotuje. •dodać sól ,pieprz i gałkę muszkatołową zmiksować wszystko

W królestwie smaków Beaty
tagliatelle z kurkami 248

każdej strony (przewracamy je potrzącając patelnią, lub pojedynczo, drewnianymy szczypcami. Inaczej puszczą soki i zaczną się gotować. Bez obaw, kawałki mogą w środku być delikatnie surowe, dojdą w sosie śmietanowym i będą bardzo soczyste). Kurczaka zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kurki(...)Smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut. Następnie dodajemy śmietankę sól, pieprz i redukujemy do powstania konsystencji sosu. Dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka i posiekaną natkę. Zostawiamy trochę do ozdoby. Trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty, dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.  Nakładamy na talerze, posypujemy pozostałą natką i gotowe! Smacznego

Cook&Love
Hummus z solonymi migdałami 367

Hummus – to potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu, sos dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy. Ostatnio coraz popularniejsza. Dzisiaj pokażę, jak zrobić do z solonymi migdałami. Puszka (400g.) ciecierzycy [waga razem z zalewą] lub ok 150g. ciecierzycy suchej. 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku 5 łyżek pasty tahini 1 łyżeczka(...)mieszamy. Podajemy skropione oliwą i posypane papryką z dodatkiem migdałów. Smakuje równie wyśmienicie jako dodatek do mięs. Smacznego!   ZOBACZ RÓWNIEŻ: Domowy hummus z jagodami goi Hummus – podstawowy przepis Sosy i dipy na grilla! Guacamole – podstawowy przepis

MarcinChef
Domowy sos karmelowy 182

DOMOWY SOS KARMELOWY jest szczęściem, miłością i czystą przyjemnością w... Artykuł Domowy sos karmelowy pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Gołąbki w sosie pomidorowym 317

Gołąbki w sosie pomidorowym to doskonałe danie na chłodniejsze dni. Dzieci zwykle je uwielbiają, więc warto poświęcić trochę czasu, by je przygotować. kapusta 60 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego) 1 cebula pół słoiczka koncentratu pomidorowego pęczek koperku pieprz ziołowy sól Oczyszczoną główkę kapusty wkładamy głąbem do dołu do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy przez 15 minut po czym obracamy(...)Zalewamy wodą tak, by gołąbki były przykryte. Solimy i zagotowujemy. Po 50 minutach gotowania rozprowadzamy w szklance pół słoiczka koncentratu pomidorowego z wodą, w której gotowały się gołąbki. Próbujemy sos. Dosalamy do smaku jeśli to konieczne i dodajemy pokrojony pęczek koperku. Zagotowujemy po raz ostatni i gotujemy jeszcze kilka minut, by smaki się połączyły. Gotowe

Dieta bez mleka
Stir-fry z kurczakiem i brokułem 316

znalazłam przepis Gordona Ramsey’a na stir-fry, którego składniki aktualnie miałam w kuchni. pojedyncza pierś z kurczaka* pół brokuła* 6 ząbków czosnku 2 jajka 3,5 łyżki sosu sojowego 100 g makaronu ryżowego 100 g makaronu ryżowego zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż nie zmięknie. Kurczaka kroimy w kostkę, surowego brokuła dzielimy na różyczki (jeśli są spore to przekrawamy(...)kurczaka. Gdy jest już lekko przyrumieniony dorzucamy na patelnię czosnek. Po chwili wrzucamy surowego brokuła i przykrywamy na chwilę pokrywką. Po 5 minutach wlewamy na patelnię 3,5 łyżki sosu sojowego i podsmażamy całość. Gdy brokuł przestanie być twardy zrzucamy zawartość patelni do miski. Przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym. Wlewamy ponownie olej i rozgrzewamy patelnię. W międzyczasie odlewamy makaron. W miseczce

Dieta bez mleka
Kanapka z zapiekanym boczkiem 🥓🥓🥓 222

nią położyć nasze wędzone mięso. Boczek wędzony pieczemy ok. 10 minut. Jeśli wolimy chrupiący boczek włączamy w naszym piekarniku termoobieg. W czasie kiedy boczek jest w piekarniku my robimy sos do kanapki – łączymy majonez z keczupem. Kwestia chleba. Wybieram chleb, bowiem smak wędzonego boczku przypomina mi wieś. Dlatego najlepszy moim zdaniem do kanapki jest wypiek żytni, którego nie muszą(...)opiekać. Oczywiście możecie użyć bułki, bądź białego chleba, ale warto je podpiec wcześniej by stały się chrupiące. Pobudzi to nasze smaki. Na kanapkę kolejno kładziemy: chleb, sałata, boczek, pomidor, sos, sałata i na górę chleb. Całość kroimy po przekątnej, robimy piętro i przekuwamy patykiem. Gotowe i pyszne. Koszt: 14 zł (za dwie kanapki) Przygotowanie: 30 minut Kanapka z zapiekanym boczkiem

Kuchennyviral.pl
FILETY Z MINTAJA POD PIERZYNKĄ Z KREMOWEGO SOSU POMIDOROWEGO 242

rybę: 2 filety z mintaja (mrożone wcześniej rozmrozić i osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru wody), przyprawa do ryb Prymat, olej do smażenia, mąka do obtoczenia ryby. Składniki na sos: 2 średnie pomidory (najlepiej użyć tych bardziej dojrzałych), 3 czubate łyżeczki mascarpone, łyżka masła, 1/2 pęczka szczypiorku, papryczka chili czerwona, sól, bazylia, oregano. Przygotowanie: Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję(...)składników. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Rybę nacieram przyprawą i obtaczam w mące. Smażę na rozgrzanym oleju, następnie osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję polaną przygotowanym sosem

JejKuchnia