cienkie plastry i utłucz tłuczkiem do mięsa z obu stron. Na każdą rozbitą roladkę połóż trochę farszu grzybowego i kawałek mozzarelli, zawiń i zepnij wykałaczką lub zwiąż nitką. Sos - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 selera - 1 por - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - olej lub smalec do podsmażenia mięsa - szklanka czerwonego wina wytrawnego - około pół litra wody z grzybów susz(...)Zalej roladki. Duś pod przykryciem około 2 godziny w 200°C termo obieg, aż roladki będą miękkie. Po czym zdejmij pokrywkę i duś jeszcze około 20-30 minut, wtedy sos trochę odparuje i zgęstnieje. Podawaj np: z knedlami z boczkiem lub bez, oraz mizerią z ogórków i śmietany. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkidrobiowa okazała się naprawdę pyszna. Polecam ją gorąco. Świetnie się sprawdzi na co dzień, ale także na niedzielny obiad. Składniki: • 2 marchewki • 2 uda z kurczaka • 1 skrzydło indyka Sos: • 1 łyżka oleju • 1 cebula • 3 łyżki gęstej łagodnie kwaśnej śmietany • 100 ml śmietanki 12% • ½ szklanki wody • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej (opcjonalnie) • kilka kropli(...)zalać gorącą wodą. 7. W kubku blendera zmiksować oba rodzaje śmietany z mąką. Wlać mieszaninę do mięsa na patelni, mieszać, aż danie lekko zgęstnieje. 8. Zgasić płomień, zostawić sos pod przykryciem. 9. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchniheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam ! Składniki : 1/2 małej dyni Hokkaido 2 duże piersi z kurczaka 100 m. mleczka kokosowego 200 ml słodkiego sosu chilli ( jedna płaska butelka , jest łagodny) 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru sól , chili do smaku ( najlepiej kawałeczek świeżej papryczki ) olej do smażenia natka kolendry lub pietruszki do przystrojenia(...)zacznie się rumienić , przysmażać ( chwilkę to trwa ) , łączymy z dynią , pokrojone w kostkę piersi z kurczaka . Smażymy do momentu ,aż piersi zbieleją . Następnie zmniejszamy ogień na średni , dodajemy sos chilli , wyciśnięty ząbek czosnku , cukier , posiekane lub sproszkowane chilli i sól do smaku . Mieszamy i dusimy na małym ogniu ,aż kurczak przestanie być surowy . Na koniec wlewamy mleczko kokosowe , ponownie mieszamy
Ogrodnik w podróżyGofry z mąki żytniej i owsianej podane z sosem czekoladowym, pestkami granatu i żurawinowym musli; zielona herbata Gyokuro GOFRY ŻYTNIO-OWSIANE Z MANGO /przepis własny/ Składniki: Ciasto: 45g mąki żytniej razowej 25 g mąki owsianej 1 jajko łyżka stewii w kryształkach 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki oleju rzepakowego ekstrakt z migdałów szczypta soli 80 g kremu owocowego "Zaczarowane(...)mango" Do podania: * sos czekoladowy bez cukru: łyżka kremu kakaowo-orzechowego ze stewią + 4 łyżki mleka * musli orkiszowo-żurawinowe * herbata Gyokuro Przygotowanie: Żółtko utrzeć ze stewią, w drugim naczyniu białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Resztę połączyć, następnie dodać utarte żółtko, na końcu ubitą pianę. Powstałą masę przelać do natłuszczonych foremek i piec około
Poranek na słodkoPuszysty, delikatny i wprost niebiański SERNIK Z SOSEM ŚLIWKOWYM i... Artykuł Sernik z sosem śliwkowym pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEByć może powinienem był nazwać danie dorszem w sosie armorykańskim, ale po bretońsku brzmi bardziej swojsko. Dla tych, którzy czytali Pirata Rabarbara jeszcze bardziej swojsko brzmi Bretończyk po fasolsku, ale kto to jeszcze pamięta? ;) Oczywiście w moim daniu nie ma żadnej fasoli. Jest za to dorsz w roli dublera żabnicy. Dublera - kaskadera, który musi sprostać żywemu koniakowemu ogniowi. Ciężka robota(...)czosnek. Po 1 minucie wlać wino. Zagotować. Drewnianą szpatułką zeskrobać wszystkie kawałki, które mogły przywrzeć do dna patelni. Dodać pomidory, bulion, zioła, cukier, chili i sok z cytryny. Gotować sos na małym ogniu około 20 - 30 minut. Dodać kawałki ryby i gotować jeszcze 5 minut. Przed samym podaniem dodać posiekaną natkę, szafran oraz sól i pieprz do smaku. Podawać
zadanie-gotowanieBardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Sos jest niezwykle kremowy dzięki topionemu serkowi oraz ziołowemu serowi camembert. Idealnie smakuje z kaszą gryczaną! 250 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa Ostra czerwona papryka Suszona natka pietruszki 1 biała cebula 10 pieczarek 70 g serka topionego Gouda 5 plastrów sera camembert z ziołami 2 łyżki śmietany(...)zmięknie dodajemy mięso oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dolewamy wodę i śmietanę. Sery dzielimy na kawałki i dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu i rozpuszczenia serów. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną i oprószamy natką pietruszki
VioletoweKucharzenie/italian/restaurants/uxbridge/the-chimes SKŁADNIKI : mąka pszenna typ 550 – pół kg – 500 gram drożdże instant – 4 gramy sól – 1 łyżeczka – 7 gram olej – ¼ szklanki – 50 ml ciepła woda – 300 ml sos beszamel – najlepiej domowej roboty pierś z kurczaka – 1 sztuka świeży szpinak – 1 garść pieczarki – 4 – 6 sztuk czarne oliwki – 6 – 8 sztuk kukurydza – 2 łyżki ser – 4 plasterki szynka(...)Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę i przesmażyć na oleju. Pieczrki umyć i pokroić. Ser i szynkę również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dać na środek pizzy. Polać sosem beszamel i zawinąć ciasto formując je na kształt pieroga. Rozbełtać jajko w misce i posmarować nim wierzch calzone. Piekarnik nagrzać do 180º na dolną funkcję grzania bez termoobiegu. Calzone przełożyć
kuchniabellissima.wordpress.comłyżeczki mielonego kminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, suszone płatki chili, 1 łyżka syropu klonowego, sól, pieprz, oliwa z oliwek, kilka orzechów pekan, 200 g kaszy bulgur, natka pietruszki, sos z czerwonej porzeczki z winem porto Brukselkę obierz z wierzchnich liści, a duże brukselki przekrój na pół. Dynię przekrój na pół i obierz ze skórki. Przy pomocy łyżki wydrąż miąższ(...)natkę posiekaj. Mięso pokrój na plastry, przełóż na talerz i podaj razem z warzywami i kaszą, a wierzch warzyw posyp posiekanymi orzechami pekan i natką pietruszki. Mięso podaj z sosem z czerwonej porzeczki z winem porto. Smacznego
Plate of JoyMaksymalnie wciągający sos karmelowy o waniliowej nucie, dodatkowo 'podkręcony' cukrem muscovado, który naturalnie ma karmelowy posmak. Dzięki sporej ilości kremówki i masła ma kremową i aksamitną konsystencję, jak również jest odpowiednio gęsty- po schłodzeniu fajnie gęstnieje i ma strukturę słodkiego smarowidła, ale kiedy nabiera temperatury staje się lejący. Zamiast cukru waniliowego można pokusić się o szczyptę soli, wtedy zamiast posmaku(...)wanilii uzyskacie solony karmel- równie ciekawy. Sos należy przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. około 280 ml: * cukier trzcinowy- 1 szklanka * cukier muscovado- 1 łyżka (można pominąć) * kremówka- 200 g * masło- 50 g * cukier waniliowy- 1 łyżka Cukier trzcinowy przesypać do rondelka (najlepiej z grubym dnem), wyrównać i wstawić na bardzo mały ogień. Podgrzewać (nie mieszają), aż cukier się
Kraina Miodem PłynącaSezon pomidorowy zbliża się wielkimi krokami do mety. W wielu miejscach można kupić przejrzałe owoce ( II gatunek ). Te są najlepsze do sosu. Przetworzone pomidory trafiają do słoików a później wystarczy podsmażyć mięso, dodać zawartość słoika, podgrzać, dodać do makaronu. I danie gotowe. Składniki: Przepis na 1 kg pomidorów 1 kg pomidorów 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki(...)pieprzem i sporą ilością ziół ( ja uwielbiam oregano ). Pod koniec dodajemy mąkę (posypujemy i mieszamy aby nie zrobić grudek). Gotujemy jeszcze chwilę i całość miksujemy. Można użyć blendera. Przygotowany sos wlewamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 – 30 minut. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewypary na mniejszym ogniu gotować 40 minut, gdy szybkowar sam spuści ciśnienie wyjąć mięso na talerz do wywaru dodać gęstą śmietanę 18%, pałką blendera wszystko zmiksować, będzie naturalnie zagęszczony sos, na koniec dodać posiekany koperek - mięso jest miękkie, aromatyczne, sos pyszny i można podawać z czym się lubi na obiad............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Sos do pulpecików rybnych : 1 kubek jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, szczypiorek lub pietruszka, koperek, przyprawy, sól,pieprz, przyprawa do ryb , Wszystkie składniki połączyć(...)gładki sos i polać pulpeciki
Pysznosci Babci Basi