cebule 1 jabłko 1 ziele angielskie 1/4 szklanki zimnej wody 2 liście laurowe 1 goździk 1 jałowiec ( ja robiłam bez :)) 1/2 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki lubczyku 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebule i obrane jabłko kroimy w kostkę, na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule z jabłkiem wraz z goździkiem, zielem angielskim(...)mieszając smażymy na małym ogniu do momentu aż cebulka będzie złota, wyłączamy gaz i odstawiamy do przestygnięcia, odcedzoną fasolę miksujemy w misie blendera razem z majerankiem, lubczykiem, solą, pieprzem, sosem sojowym i wodą, Z podsmażonej cebulki wyciągamy przyprawy, ( ziele angielskie, goździk, liście laurowe i jałowca) i przekładamy do zmiksowanej fasoli, całość miksujemy krótko, wszystkie składniki mają się połączyć
Blog kulinarny S9.PLSos cebulkowy zimny z książki Jak gotować Marii Disslowej z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Proponuję podawać go do zimnych pieczonych mięs , wędlin lub do ryby. 6 – 8 szalotek, 50 g musztardy francuskiej, 50 g oliwy*, sok z 1 cytryny, szczypta pieprzu, sól, Obrane szalotki drobno posiekać. Do miski włożyć musztardę, mieszając łyżką wlewać oliwę. Gdy połączy się oliwa z musztardą wlać(...)cytryny. Dodać posiekaną szalotkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby sos był za gęsty, można dodać kilka łyżek lekkiego rosołu z kury lub ryb. * W przepisie użyta została oliwa, jeżeli ktoś nie lubi może dodać olej, oczywiście najlepiej tłoczony na zimno. Ja polecam oliwę Picual Oro Bailen najlepszą oliwę świata według przewodnika EVOOLEUM. Oliwa Picual Oro Bailen Picual
królestwo garówPrzepis na smaczne spaghetti a la carbonara z wędzonym boczkiem w kremowym sosie jajecznym. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępne SKŁADNIKI: 200g boczku wędzonego 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 pęczek pietruszki 140g makaronu spaghetti 50g sera parmezan pieprz 1. Makaron gotujemy przez około 8 minut żeby był(...)Dodajemy ser zostawiając troszkę na posypanie na koniec i mieszamy. 5. Teraz przelewamy roztrzepane jajka i wszystko dokładnie mieszamy . Jajka nie powinny się ściąć a powinien wytworzyć się kremowy sos. 6. Na koniec posypujemy startym parmezanem. Gotowe.. Smacznego! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy
karolgotujeSkładniki: 4 liście kapusty pekińskiej 5 łodyg selera naciowego 2 garście roszponki 1/2 słodkiej podłużnej papryki czerwonej 4 ogórki konserwowe 1 mała marchewka 1/2 czerwonej cebuli Sos winegret: 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka miodu (np. gryczany) sól, pieprz Sposób wykonania: Wycinamy z liści kapusty twarde jasne końcówki. Przecinamy liście wzdłuż(...)paski. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę kroimy w paski, ogórki w kostkę a cebulę w półplasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. W szklance łączymy wszystkie składniki sosu, którym następnie polewamy sałatkę. Całość dokładnie mieszamy
Qchnia po prostuŚledzik na szybko, wystarczy odsączyć z zalewy, zrobić smaczny sosik i gotowe! Lubimy ryby, najbardziej śledzie, przygotowane na różne sposoby, dzisiaj zapraszam na śledzie w sosie, na bazie musztardy i majonezu, dodałam jabłuszko i groszek, wyszło pysznie :) Polecam! Na piątkowe śniadanie, w sam raz! filety śledziowe Dega w zalewie z czosnkiem niedźwiedzim jabłko groszek konserwowy musztarda majonez Śledzie odsączam(...)zalewy. W misce łączę majonez z musztardą, dodaję pokrojone w kosteczkę jabłko, groszek odcedzam i też dodaję do sosu, całość łączę ze śledziami. Odstawiam na godzinkę, i podaję
Takie tam pichceniepożywny gulasz wołowy z dodatkiem papryki, kiszonych ogórków i pieczarek. Moja dzisiejsza wersja tej potrawy jest trochę zmieniona, zamiast pieczarek dodałam suszone grzyby, a pod koniec gotowania zagęściłam powstały sos koncentratem pomidorowym oraz słodką śmietanką, dzięki czemu danie stało się niezwykle aromatyczne i treściwe, takie bardziej „chłopskie” Składniki: ok. 0,5 kg wołowiny 2-3 łyżki(...)potrawy dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie *** *** Następnie w kubeczku mieszamy koncentrat pomidorowy ze śmietanką oraz kilkoma łyżkami gorącego sosu z patelni. Całość dodajemy do potrawy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Pod koniec danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Potrawę możemy podać ze świeżym pieczywem, z kluskami
Blog z Apetytemherbatą. Tak przygotowane śniadanie idealnie sprawdzi się w chłodne dni… doda nam energii na cały nadchodzący dzień. Tutaj pójdziemy troszkę na łatwiznę i skorzystamy z gotowej fasolki w sosie pomidorowym dostępnej w wielu marketach. Będzie szybciej, ale tak czy tak doprawiamy jej smak. Zobacz również: Klasyczne pancakes z syropem klonowym Składniki fasolka w sosie pomidorowym (w puszce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!talerz. Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą. Doprawić solą, pieprzem i polać sałatkę. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo – szafranowym → Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą → Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem kozim → Sałatka z kurczakiem, awokado, pomidorkami, orzechami sosem z gorgonzoli → Sałatka z ziemniakami
Oryginalny smakKlopsiki z białej kiełbasy w sosie żurkowym to propozycja na szybki obiad. Wystarczy kiełbasę obrać z osłonki, uformować kulki, wrzucić do sosu i gotowe. Biała kiełbasa jest już smacznie doprawiona, dlatego wystarczy tylko kupić ze sprawdzonego źródła. Przy okazji wykorzystałam zakwas jaki pozostał mi po przygotowaniu żurku. Danie zdrowe i dietetyczne, ponieważ nie obsmażałam wcześniej klopsików posmakuje całej rodzinie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Taki sos czosnkowy będzie pasował do wielu dań, szybko się go przygotowuje i łatwo przechowuje :) Składniki: 2 czubate łyżki majonezu 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego lub ewentualnie kwaśnej śmietany 1 średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę szczypta soli, cukru i pieprzu białego dodatkowo możemy dodać: 1/5 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i smakujemy(...)ewentualnie jeszcze doprawiamy pod swój smak. Sos możemy przechowywać szczelnie zakryty do 3 dni w lodówce
Gotowanie...to proste !National Geographic program pt. "Fabryki smaku". Nie będę się rozpisywać o czym jest, wiem że czytają mnie mądre głowy :). I w jednym z odcinków pokazywali właśnie produkcję sosu farmerskiego. No od razu wiedziałam, że ten sos wyląduje u mnie na blogu. Poszperałam trochę na amerykańskich stronach, pokombinowałam i jest. Jest świetny. Póki co wykorzystałam go do zrobienia surówki. Wyszło
Kardamonovy