sosy - 72234 przepisów (strona:1621/4816)

Pizza pollo con broccoli 272

Cukier 1 łyżeczka Woda 350ml, ciepła (około 40C) Mąka pszenna 500g Sól 1 łyżeczka Oliwa extra vergine 2 łyżki Dodatki Pierś kurczaka podwójna Brokuł 500g Mozzarella 200g Składniki na sos: Sos do pizzy (i nie tylko) z pomidorów w puszce sos pomidorowy z przecieru / koncentratu Wykonanie Przygotować ciasto na […] The post Pizza pollo con broccoli appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Niedzielne śniadanko- pancakes!:) 177

Naleśniki to moja słabość, po prostu uwielbiam ;) Dziś mamy amerykańskie pancakes z sosem truskawkowo- granatowym. Przepis na ciasto naleśnikowe pochodzi z bloga Kwestia Smaku i jest świetny, polecam!:) Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/4 szklanki mąki 1 jajko 1 i 1/4 szklanki maślanki 2 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy szczypta(...)soli Sos: 250g truskawek  granat 2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni na wolnym ogniu smażymy z dwóch stron- bez tłuszczu!:)  W oryginale podajemy z syropem klonowym, ja podałam z sosem z truskawek i granatu : truskawki i kuleczki z granatu podsmażamy z niewielkim dodatkiem wody, dodajemy 2 łyżeczki

Czerwona Porzeczka
Kotlety z kurczaka w panierce z panko i parmezanem 83

niemalże do wszystkiego. Wymyśliłam sobie, że przygotuję je ponownie, tym razem z kotletami z kurczaka, obtoczonymi w Panko. Zmieszałam panko razem z tartym parmezanem, usmażyłam kotlety, dodatkowo musnęłam je sosem pomidorowym i zapiekłam obsypane mozzarellą. Surówka miała być inna, ale moje dziecko wymarzyło sobie na ten dzień tarte buraczki i powiem Wam, że ma chłopak intuicję, bo całość komponowała się(...)przygotowanej panierce. Obsmażamy, do zarumienienia, z obu stron na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oliwy. Podsmażone kotleciki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozprowadzamy po 1 łyżce zredukowanego sosu pomidorowego. Posypujemy tartą mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki (u mnie mrożona, lepsza byłaby świeża

Smaki Na Talerzu
Domowe tagliatelle z grzybami 65

który jadłam we Włoszech. Wiadomo we Włoszech w każdej szanującej się restauracji są jedynie dania z makaronu domowego wyrobu. Makaron to taki wdzięczny produkt żywnościowy, który świetnie pasuje z sosem bolognese , czy kremowym sosem serowym . Zawsze mam paczkę makaronu pod ręką, a kiedy mam więcej czasu to gotuję makaron z domowego wyrobu. Bardzo jest mi wtedy przydatna maszynka do makaronu

codojedzenia
Carbonara i domowe spaghetti 59

Makaron gotujemy się do momentu, gdy jest al dente. Gorący makaron i boczek łączą się w głębokim naczyniu. Następnie dolewamy masę jajeczną, delikatnie mieszając, aby cały makaron pokrył się sosem. Sztuka Przyrządzania Carbonary Nawet pomimo prostoty składników, przygotowanie carbonary może być nieco wymagające. Istotne jest zachowanie równowagi. Chodzi głównie o masę jajeczną, która powinna być kremowa, ale nie surowa(...)uzyskać jedwabisty sos należy ugotowany i odcedzony makaron natychmiast wymieszać z masą jajeczną. Jajka delikatnie się zetną, a ser rozpuści. Domowe Spaghetti Domowe spaghetti to prawdziwa przyjemność dla miłośników kulinariów. Przygotowanie świeżego makaronu może być satysfakcjonującym doświadczeniem, a efekty smakowe są nieporównywalne z gotowym produktem. Od kiedy mam maszynkę do makaronu wolę go przyrządzać sama. Całkiem niedaleko mieliśmy sklep

codojedzenia
Kurczak słodko kwaśny 78

oczywiście ostrożnie kurczaka do oleju, obsmaż go, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij na durszlak i po chwili, ponownie włóż do gorącego oleju, w ten sposób kurczak będzie, fantastycznie chrupiący 😉 Sos słodko kwaśny Po pierwsze papryki opal nad żywym ogniem, oczywiście ostrożne, następnie obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Po drugie cebulę obierz i pokrój w pół talarki, ananasa(...)dodasz też kawałek ciasta z blachy, to też nic się nie stanie. Przykryj patelnię, zmniejsz temperaturę, przykryj pokrywką i gotuj jakieś 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie, a sos lekko zgęstnieje. Podawaj kurczaka słodko kwaśnego z ryżem. Zajadaj. Smacznego. Zapraszam Cię również do śledzenia moich poczynań kulinarnych na moim Instagramie . Gdzie również znajdziesz przepisy pod każdym zdjęciami. Facet

RafalCook
Gulasz wołowy zabielany 79

Dodać listek laurowy i ziele. Dusić około 90 minut lub do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać sól, musztardę do smaku i śmietankę. Sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić sosu przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go mąką rozmieszaną z wodą. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni

Lekcje w kuchni
Pasta z soczewicy i orzechów. 91

zielonej soczewicy – 1 duża garść suszonych grzybów – 10 pieczarek – 4 ząbki czosnku – 1 duża cebula – 140 g orzechów włoskich lub pekan – 1 łyżka sosu sojowego – sól, pieprz – ½ łyżeczki papryki słodkiej – ½ łyżeczki bazylii – ½ łyżeczki tymianku – olej do smażenia Soczewicę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Orzechy upraż na suchej patelni. Grzyby(...)minutę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki. Smaż około 5 minut. Odstaw na bok. Do robota kuchennego wsyp proszek z grzybów, dodaj ugotowaną soczewicę, prażone orzechy i cebulę z pieczarkami. Wlej sos sojowy oraz dodaj pozostałe przyprawy. Przetwarzaj do momentu aż uzyskasz gładką masę. Gotowe smarowidło przełóż do słoiczków. Przechowuj w lodówce do 5 dni. Jeśli lubisz dipy , pasztety , smalce i pasty

Zdrowy Styl Joanny
Chrupiące stripsy 95

nagrzanego do 200 stopni piekarnika, grzanie góra dół, bez termoobiegu, na 12-15 minut (czas może ulec zmianie w zależności od grubości kawałków). Chrupiące stripsy najlepiej smakują z pikantnym sosem mango , przepis na sos znajdziecie na naszym INSTAGRAMIE. Post Chrupiące stripsy pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Gulasz z kurczaka po meksykańsku 90

listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego (opcjonalnie) przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!) słodka i ostra papryka, oregano, opcjonalnie szczypta cukru, gdyby sos był kwaśny, opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub kolendry Gulasz z kurczaka po meksykańsku, przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami. Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię(...)mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą.  Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Pod koniec duszenia dodać fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku. Opcjonalnie posypać świeżymi ziołami. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje

Lekcje w kuchni
Keczup 113

Keczup...sos na  zimno, który podbił kubki smakowe na całym świecie :) Jedni wolą o smaku łagodnym inni preferują na pikantnie. W sklepach półki aż uginają się od jego różnorodności. Ja wolę ten domowy, dostosowany do  kubków smakowych domowników. Warto poświecić trochę czasu na jego przyrządzenie, bo nie równa się z tymi gotowymi :) (function(...)Przetrzeć przez sito lub zmiksować za pomocą blendera, dodać musztardę, przyprawy i ocet. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, często mieszając, do uzyskania właściwej gęstości.  Uwaga, sos podczas gotowania pryska dosyć wysoko, więc najlepiej przełożyć go do szerokiego i wysokiego garnka. Szybciej wtedy odparuje nadmiar wody i skróci się czas gotowania. Gotowy przełożyć do wyparzonych wcześniej

Kulinarne przemyslenia
Gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem (chili) 85

puszki, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!) słodka i ostra papryka, oregano, opcjonalnie szczypta cukru, gdyby sos był kwaśny natka pietruszki lub jeszcze lepiej natka kolendry do posypania gotowej potrawy Gulasz meksykański z mięsem mielonym i kabaczkiem (chili con carne), przygotowanie: Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu(...)mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą.  Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Pod koniec duszenia dodać fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Chili

Lekcje w kuchni
Ostry sos z ogórka i pomidora 81

Ostry sos , którego głównym składnikiem są świeże ogórki i pomidory. Pikantnego charakteru nadaje mu ostra papryczka chili i czosnek. Sok z cytryny i świeża natka pietruszki  sprawiają, że jest lekko  kwaskowy i orzeźwiający w smaku. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla, zarówno wieprzowiny jak i wołowiny.   (function(...)wymieszać z mąką ziemniaczaną. Resztę bulionu połączyć z sokiem z cytryny i w rondelku doprowadzić do wrzenia. Wlać dokładnie rozmieszaną mąkę z bulionem i mieszając zagotować. Przestudzony gęsty sos i olej wlać do miski z warzywami i dokładnie wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku

Kulinarne przemyslenia