sosy - 72734 przepisów (strona:1613/4849)

Francuskie kieszonki z kurczakiem 25039

strzałem w 10! Kieszonki smakowały znakomicie i zniknęły w mgnieniu oka. Na pewno będą często gościć na naszym stole. SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego keczup pikantny bądź sos pomidorowy 8 plasterków sera żółtego 8 kawałków ogórków "krokodylków" bądź kiszonych 25/30 dag piersi z kurczaka oliwa z oliwek do marynaty kurczaka przyprawa do kurczaka sól pieprz WYKONANIE: 1. Pierś(...)kurczaka, wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na czas przygotowania reszty składników; 2. Jedno ciasto francuskie pokroić na 8 równych kwadratów; 3. Każdą część ciasta posmarować keczupem bądź sosem pomidorowym; 4. Ułożyć kilka kawałków kurczaka, dodać ogórka; 5. Każdą kieszonkę przykryć plasterkiem żółtego sera; 6. Na wierzch nałożyć drugie ciasto francuskie i dobrze posklejać boki. Można posmarować roztrzepanym jajkiem

Prosty przepis na
Gulasz z karkówki z cebulą, papryką, marchewką i czerwoną fasolą 191

puszki fasolki czerwonej 1 – 1 i 1/2 szkl. bulionu 3/4 szkl. passaty pomidorowej 3/4 szkl. ketchupu 2 łyżki brązowego cukru 3-4 łyżki białego octu winnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki mielona papryka ostra sól, pieprz Cebulę kroimy w piórka. Obraną marchewkę kroimy w słupki (na tzw zapałkę). Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki. Umyte, osuszone(...)przykryciem, przez około 30 minut. Dodajemy marchewkę. Smażymy razem kilka minut, po czym dodajemy paprykę. Smażymy dalej, aż warzywa lekko zmiękną. Passatę pomidorową łączymy z ketchupem, brązowym cukrem, octem, sosem sojowym oraz mąką. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do gulaszu. Dusimy dalej, do uzyskania odpowiedniej miękkości wszystkich składników. Na koniec doprawiamy danie pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Podajemy z kaszą. Źródło

Smaki Na Talerzu
Dynia makaronowa , zasmażana z pieczarkami 117

osoby : 1 dynia makaronowa ( 1-1,5 kg ) 6-7 pieczarek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego 1 łyżka drobno startego parmezanu masło do smażenia sól , pieprz do smaku Dynię nakłuwamy w kilku miejscach , owijamy folią aluminiową do pieczenia i wkładamy do piekarnika . Pieczemy w temperaturze 170 C , przez(...)dyni makaronowej będzie tworzył nitki . Tak jak makaron , stąd jej nazwa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie posiekaną cebulę , pokrojone w plastry pieczarki , brązowy cukier , sos sojowy . Podsmażamy mieszając do czasu aż wszystko się zrumieni . Na koniec wsypujemy dyniowe nitki , doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy jeszcze chwilę . Wystarczy tyle , żeby dynia się mocno

Ogrodnik w podróży
Shepherd’s Pie wg Gordona Ramsay’a 120

duża cebula – 225g groszku mrożonego lub świeżego – 1 łyżka świeżego rozmarynu – 1 łyżka świeżego tymianku – 4 ząbki czosnku – sól, pieprz – kilka chlupnięć sosu Worcestershire – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 100ml czerwonego, wytrawnego wina – 100ml gorącego bulionu (lub 100ml wody + 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego ) Składniki na ziemniaczaną warstwę: – 1kg ziemniaków(...)najmniejsze kawałki. Następnie do mięsa dodajemy sól i pieprz, startą (lub drobno pokrojoną) cebulę, marchewkę, groszek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy, aż marchew zmięknie. Ciągle mieszając dodajemy sos Worcestershire, wino i koncentrat pomidorowy, gotujemy przez 2 minuty. Doprawiamy świeżym tymiankiem i rozmarynem. Dodajemy gorący bulion i gotujemy przez 3 minuty, ściągamy z ognia. Ugotowane ziemniaki przecedzamy i tłuczemy

Be Fit Be Strong
Naleśniki z sosem pomarańczowym jak Suzette 160

Prosty przepis na naleśniki z sosem pomarańczowym inspirowane smakiem słynnych naleśników Suzette które podaje się zazwyczaj płonące przygotowywane w soku pomarańczy z dodatkiem likieru pomarańczowego, masła i cukru. Te są równie pyszne niezwykle aromatyczne idealne o tej porze roku. Sos pomarańczowy 1 szklanka soku z pomarańczy (  ok. 2 duże pomarańcze) 1 łyżka cukru 25 gramów masła 1 łyżeczka mąki

Andzia Pichci
Domowy makaron z sosem dyniowym 138

placka wykładam liście rukoli i inne zioła, nakrywam drugą połową i ponownie wałkuję. Podsypuję mąką, zwijam w rulonik i kroję, jak widać na zdjęciu – niezbyt dokładnie trzymając odstępy :) Sos, 2 porcje: ok. 200 g dyni piżmowej 30 g sera parmezan ząbek czosnku szklanka wody 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżki oliwy z oliwek(...)drobną kostkę. Zagotowuję w wodzie z dodatkiem oliwy i przypraw, czosnek przeciskam przez praskę. Gdy dynia zmięknie miksuję ją na gładko. Zdejmuję z kuchenki, dodaję połowę sera, mieszam. Do sosu dodaję ugotowany makaron, mieszam, wykładam na talerz, posypuję parmezanem i skrapiam olejem z pestek dyni. Ten olej bardzo polecam, bo jest przepyszny! Do tego jeszcze trochę prażonych pestek dyni

Kucharzyca
Mix pieczonych warzyw jesiennych 142

kalafiora duża czerwona cebula papryka czerwona 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju do smażenia 12 ziaren zielonego pieprzu (może być z zalewy) łyżeczka oleju sezamowego łyżka kozieradki łyżka sosu sojowego pół łyżeczki soli 5 pieczarek sok z połowy cytryny 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki. Dynię ze skórą pokroić na kawałki trochę większe od ziemniaków(...)pokroić w krążki. Z papryki usunąć ogonek i gniazdo nasienne. Pokroić na 8 kawałków. Warzywa umieścić w dużej misce. Dodać do nich 3 łyżki oleju, pieprz, sól, kozieradkę, sos sojowy i olej sezamowy. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią zamarynowane warzywa. Dorzucić ząbki czosnku. Piec w temperaturze 180 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos grzybowy z natką pietruszki 127

Ostatnio byliśmy na grzybach, a że sezon się powoli kończy, to pasowało przynajmniej raz zrobić sos grzybowy. Tym razem według nieco innej receptury niż robię zazwyczaj. Sosik bardzo smaczny! Składniki: 500 g świeżych leśnych grzybów - u mnie podgrzybki i maślaczki 2 pełne łyżki masła 1 mała cebulka 2-4 ząbki czosnku mały kubek śmietany 30% (200g) sól, pieprz natka pietruszki(...)pieprz do smaku oraz ocet jabłkowy. Z octem oczywiście uważać, żeby nie dać do za dużo, najlepiej dodawać małymi porcjami po łyżeczce i sprawdzać, czy smak nam odpowiada. 3. Sos gotować jeszcze 2-3 minutki i gotowe. Podawać wedle uznania. Smacznego!!! Źródło: Ania gotuje

Kuchnia domowa Ani
Łopatka wieprzowa w sosie z jabłkiem i tymiankiem 151

Dolewamy 3 szklanki wody, dodajemy pieprz, tymianek, paprykę, mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy 1 godzinę na bardzo małym płomieniu. Po tym czasie mąkę rozrabiamy z 1 szklanką wody, dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania, gotujemy 1 minutę. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien być bardzo gęsty. Smacznego :)) Łopatka wieprzowa, wieprzowina

Bułka z Chlebem
Ziołowy sos pomidorowy do pizzy 133

Smaczny i naprawdę zdrowy sos pomidorowy z ziołami. Bardzo bogaty w witaminy A, B1, B2, B6, C, K oraz potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu.  Ten sos świetnie nadaje się do makaronu, lasagne+6, oraz jako baza do pizzy. Wspaniały przepis na zamknięcie pomidorów w słoiczku i cieszenie

Życie zaczyna się w kuchni
Prawdziwki w sosie śmietanowo – mlecznym 118

takim sosie sprawdzą się też inne grzyby, zwłaszcza kurki.  Składniki: 500 g prawdziwków 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 400 g śmietany 18% 1 szklanka mleka 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Przygotowanie: Prawdziwki pokroiłem w dość grube kawałki, krótko obgotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na maśle. Wrzuciłem do rondla cebulę i obgotowane(...)prawdziwki, oprószyłem mąką ,Smażyłem kilka minut. Dodałem mleko i śmietanę . Gotowałem, aż sos zgęstniał. Pod koniec gotowania dodałem tymianek . Doprawiłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Placki warzywne z sosem dyniowym 275

Składniki: placki: 4 ziemniaki 1 średni cukinia 2 marchewki 1/2 pęczka jarmużu sol, pieprz 2 jajka ok. 3/4 szkl mąki 1 cebula sos: 1 polędwiczka wieprzowa 1 żółta papryka 1/2 … Czytaj dalej Placki warzywne z sosem dyniowym

czarrna od kuchni
Ryż z kurczakiem, sosem pomidorowym i warzywami 175

Dziś przepis na taki prosty, zdrowy i pyszny obiadek. Bardzo lubię sos pomidorowy i najczęściej przygotowuje takie dania gdzie mogę go połączyć z warzywami, makaronem, kaszą lub ryżem. W sezonie zdecydowanie polecam świeże pomidory, ale te z puszki lub passata też się doskonale sprawdzą. Dzisiejszy obiad jest właśnie taki uniwersalny, można go przygotować z ulubionymi warzywami lub mięsem i podać(...)doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut. Następnie dodać usmażonego indyka oraz przyprawy i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieję. Na koniec wrzucić odcedzoną kukurydzę i wymieszać. Przełożyć na talerze, podawać z ryżem i np. brokułem. Wierzch posypać parmezanem lub innym ulubionym serem

Healthy food explorer
Pałki kurze z super dodatkami, pychotka 147

pozostanie, doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę do mięsa. Przykryć i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 35-40 minut, Danie można podać z makaronem i polać sosem. Lub jak ja z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Sosem polać roladki. Danie super , polecam

Kuchnia Pokoleń
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 202

Kremowy, aromatyczny, pachnący grzybami sos zabielony śmietaną. Świetnie smakuje podany razem z kaszą, kopytami, kluskami śląskimi. Składniki: 800 g świeżych grzybów (maślaków, podgrzybków, zajączków), 2 małe cebule, 2 duże ząbki czosnku, szczypta tymianku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 300 ml bulionu warzywnego, 200 ml śmietany 30%, sól, pieprz, 2 łyżki masła Przygotowanie: Grzyby oczyszczamy i myjemy, Kroimy(...)dusimy pod przykryciem około 35-40 minut co jakiś czas mieszając. Całość zaprawiamy śmietaną, dodajemy natkę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Gdy sos będzie zbyt rzadki, możemy zaprawić łyżeczką mąki rozrobionej w małej ilości wody, po czym zagotować całość

Lena Gotuje