mnie to kolejny przykład na danie, które jest mi w zasadzie obojętne – ani mi smakowało, ani nie smakowało. Makaron, do tego warzywa ugotowane na parze oraz sos śmietanowy z dodatkiem topionego serka … niby fajnie, a jednak czegoś mi tutaj zabrakło…. tylko czego? 300 g makaronu kokardki 1 brokuł 1 cukinia 2-3 marchewki 1 puszka groszku(...)mniejsze kawałki, łączymy z sałatką. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy śmietanę wraz z serkiem pokrojonym na mniejsze części. Mieszamy, aż do połączenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Sałatki i dania z warzyw S. Marii
Smaki Na Talerzudelikatnie wymieszać. Masę malinową wylać na spód tortownicy. Następnie schłodzić w lodówce przez 2-3 h (najlepiej włożyć na całą noc). Czekoladę rozpuścić i wymieszać ze śmietanką kremówką. Sos zdjąć z kuchenki i ostudzić. Na wierzchu ułożyć bezy a między nimi maliny. Wszystko polać sosem czekoladowym. Artykuł Malinowy sernik na zimno pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEzjadłam ich niesamowitą ilość, chyba jeszcze w żadnym roku tyle nie pochłonęłam. Są soczyste, pachnące słońcem i takie słodkie. Tym razem zamknęłam pyszne czereśnie w pierogach, polałam je sosem jogurtowym i obiad gotowy, polecam. Pierogi z czereśniami w sosie jogurtowo - miętowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezbyt lubię taką pogodę , mimo iż są wakacje . Gulasz , sam w sobie byłby ciężki w takiej aurze , ale toskański z grzankami , jest lekki . Kurczak nie przytłacza , wspaniały sos pomidorowo- winny , jest niesamowicie aromatyczny , a w połączeniu z grzankami to już prawdziwa poezja . Doskonały wybór na upalne lato , do tego jeszcze kieliszek białego wina z lodem…mniam .. Może jakoś(...)mieszamy , wsypujemy czosnek niedźwiedzi , wlewamy wino , dusimy na małym ogniu około 6 minut . Po tym czasie , wlewamy passatę , cynamon, ostrą paprykę , doprawiamy solą do smaku . Dusimy tak długo , aż sos się zagęści . Zazwyczaj około 10-15 minut . W międzyczasie przyrządzamy grzanki . Chleb kroimy w średniej wielkości kostkę , układamy na papierze do pieczenia , sypiemy ziołami prowansalskimi, czosnkiem , solą do smaku
Ogrodnik w podróżyPyszne, sycące kotleciki w aromatycznym, pomidorowym sosie. Mogą być samodzielnym daniem lub podane z gotowanymi ziemniaczkami i surówką. Robi się je bardzo szybko. Moja córka nie przepada za kaszą, więc staram się ją przemycać w posiłkach, bo nie od dziś wiadomo, że kasza to samo zdrowie. I udało się :) Kotleciki bardzo jej smakowały :) Wam też polecam :) Kotleciki(...)wołowo-wieprzowego 1 woreczek (100g) kaszy bulgur Cenos mała cebulka ząbek czosnku sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki łyżka majeranku jajko 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia olej do smażenia Sos: 500 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku łyżka przyprawy pomidory suszone z bazylią łyżeczka bazylii 2 łyżeczki cukru sól, pieprz Kaszę ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ostudzić. Do miski przełożyć
Smakołyki Asibulionu, łyżka oleju, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam, kroję w kostkę. Podsmażam na rozgrzanym oleju z posiekaną cebulą i przyprawami - solą, pieprzem, papryką i majerankiem. W międzyczasie pieczarki kroję w plasterki, marchewkę w półplastry(...)smażę do momentu wyparowania z nich nadmiaru wody. Całość zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i marchewkę, gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut. Na koniec sos zagęszczam mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody, w razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaKotleciki można również upiec w piekarniku. Składniki: mix sałat (lub roszponka i rukola) 1 owoc granatu 1 pomarańcza posiekane orzechy lub prażone ziarna słonecznika albo dyni sos winegret (przepis TUTAJ ) Przygotowanie: Sałaty myjemy i suszymy. Pomarańczę obieramy i filetujemy każdą cząstkę, kroimy na kawałki. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przekładamy(...)miski, posypujemy pestkami granatu. Podajemy z sosem winegret. Smacznego
bistro mamaobgotowanego wcześniej bobu kilka plasterków aromatycznej kiełbasy (salami, chorizo, jałowcowa) mała cebulka 12 pomidorków koktajlowych pół żółtej papryki 2 łyżki dobrego oleju (np. lnianego) łyżka octu jabłkowego łyżka słodkiego sosu chili garść świeżej kolendry łyżka oleju do smażenia Bób obsmażyć na rozgrzanym oleju. Do bobu dorzucić cebulę pokrojoną w piórka lub grubą kostkę i plasterki kiełbasy. Podgrzewać do zeszklenia cebuli(...)Bób, cebulę i kiełbasę przerzucić do salaterki. Dodać do nich paprykę pokrojoną w kostkę i połówki pomidorków. Doprawić olejem, octem i sosem chili. Na koniec dodać posiekaną natkę kozieradki. Reportaż Przemysława Chwały pt. "Obłoki Fergany" jest opisem podróży autora i życia Kirgizów i Uzbeków, głównie w Kirgistanie. Przyznaję, że czytając ten reportaż, nie mogłam oprzeć się porównaniom książki ze swoją
Weekendy w domu i ogrodzieSos bardzo lekki zrobiony na bazie jogurtu greckiego. Można wykorzystać do wielu dań. Pizzy, placków ziemniaczanych, zapiekanek itp. Bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki Jogurt naturalny duży Grecki 4 ząbki czosnku ( można dać mniej lub więcej) 1/2 łyżeczki pieprzu ( lub wedle uznania) sól wedle uznania sok z 1 cytryny Jogurt wlać do miseczki … Czytaj dalej Sos czosnkowy
gotuj ze mnąmakaronu typu łazanki 1 cebula ok. 300 g pieczarek ok. 300 g kapusty kiszonej oliwa sól, pieprz, papryka mielona słodka, wędzona papryka mielona słodka, oregano ok. 1 łyżka sosu sojowego Wykonanie: 1. Zaczynamy od obrania, umycia i posiekania pieczarek. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. 3. Pieczarki smażymy na oliwie z solą, pieprzem i oregano. Usmażone odkładamy na bok. Nastawiamy(...)wędzoną - sporo tej papryki. Mieszamy, smażymy. Następnie dodajemy pieprz, mieszamy, smażymy. 8. Następnie dodajemy usmażone pieczarki, mieszamy, smażymy. 9. Dodajemy makaron. Mieszamy. 10. Na końcu dodajemy ok. 1 łyżki sosu sojowego, mieszamy i gotowe. Smacznego :-) Poniżej zapraszam na filmik
Kawa z mlekiemwody, lekko posolić, a jak się zagotuje, wrzucić 1 szklankę mieszanki obiadowej. Gotować ok. 15 minut. Następnie mieszankę przełożyć na sitko, odsączyć z wody. 4. Wracamy do mięsa, do sosu dodać śmietanę, posiekany koperek, chwilkę całość poddusić, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 5. Mięso z sosem podać z mieszanką obiadową i ulubioną surówką. Smacznego
Kuchnia domowa Aniczosnek – 3 ząbki * szpinak – 200 g * jajko – 2 szt * biały sezam – 1 garść * cukier trzcinowy – 1 łyżka * olej sezamowy – 150 ml * sos sojowy – 100 ml * czarny pieprz – do smaku * miód ( użyłam kruszynowego, może być wielokwiatowy ) – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zacznijmy od przygotowania składników. Papryki kroimy w piórka, przesmażamy. Marchew kroimy(...)zapałki, a cebulę w piórka, przesmażamy. Szpinak blanszujemy. Czosnek siekamy. Z miodu, sosu sojowego, połowy oleju sezamowego, cukru trzcinowego i pieprzu robimy marynatę. Wrzucamy do niej ugotowany wcześniej makaron ryżowy, niech się marynuje. Z 2 roztrzepanych jajek ( beż żadnych dodatków! ) smażymy cienki omlet na odrobinie oleju sezamowego. Po usmażeniu kroimy w ukośne paseczki. UWAGA! Można usmażyć wszystko
Ostra na Słodkomisy blendera wlać pomidory z puszki, sok pomidorowy, dodać obrane ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, śmietanę, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano i bazylię (bazylię najlepiej świeżą). Całość zmiksować na jednolity sos. Kapustę drobno posiekać i przełożyć do mięsa. Wlać sos i całość dusić pod pokrywką, aż kapusta zmięknie. Następnie dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Do szklanki wlać odrobinę wody, dodać mąkę
Passions hobbies lifeKlopsiki można zajadać na różne sposoby, zawsze smakują wyśmienicie. Tym razem podałam klopsiki pieczone, zdrowszą wersję smażonych z sosem cytrynowym i świeżym makaronem udon. Danie smakuje obłędnie i warto wykorzystać przepis, polecam. Pieczone klopsiki z dorsza w sosie cytrynowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemłode marchewki * saszetka dressingu ziołowo-musztardowego Przygotowanie : Sałatę ułożyć na półmisku. Dymkę i szczypiorek drobno posiekać. Rzodkiewkę pokroić w słupki, a marchewkę w cienkie plasterki. Całość polać sosem. Podawać od razu po przygotowaniu. Sos ziołowo musztardowy – dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Doprawiony odrobiną gorczycy i kopru. Stanowi doskonały dodatek do delikatnych ryb, wędlin oraz pieczonych mięs
Magiczne Życie Marty