sosy - 72234 przepisów (strona:1602/4816)

Drożdżowe ravioli z wołowym ragù (Ravioli di pasta lievitata con ragù di carne) 193

Pieczone ravioli, które dziś chciałam Wam zaprezentować, z pewnością przypadną do gustu wielbicielom tradycyjnych pierogów i drożdżowych, słonych wypieków.  Pierożki wypełnione s ą  wołowym ragù, niezwykle aromatycznym sosem mi ę sno-pomidorowym, który nadaje daniu wyjątkowego charakteru.  Ravioli doskonale smakują na ciepło i zimno z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Polecam serdecznie ;) **** Il piatto

La grande e la piccola cuoca
Gulasz wegański z czarnej fasoli i pieczarek 138

czarnej fasoli 25 dkg pieczarek 1 duża cebula 1 duża żółta papryka 1 łyżka brązowego cukru 1 duży pomidor 1 łyżka octu z czerwonego wina 2 łyżki sosu Worcesteshire 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 liść laurowy natka pietruszki 1 łyżka oleju słonecznikowego 300-350 ml wody 1 i 1/2 łyżeczka soli Jak przygotować wegański gulasz z czarnej fasoli i pieczarek(...)podsmażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać pokrojona w paski paprykę, pomidora pokrojonego w kostkę, namoczoną fasolę, liścia laurowego, cukier brązowy , ocet z czerwonego wina, musztardę i sos Worcestreshire . Wlać 250 ml wody i zagotować. Kiedy woda zaczyna się gotować zmniejszyć ogień na mały i dusić całość, od czasu do czasu mieszając i podlewać wedle potrzeby dodatkową wodą

mecooks
Sos koperkowo ogórkowy 149

Sos koperkowy na bazie kwasu z ogórków kiszonych. Tak, nie wylewajmy wody, w której kiszą się ogórki. Zawsze zostawiam i dodaję do zup (na przykład rosolnik ), sosów... 30 g masła, 20 g mąki, łyżka siekanego koperku, 150 – 200 ml kwasu z ogórków kiszonych, 150 – 200 ml wody lub bulionu, 100 g gęstej śmietany 18%, sok z cytryny, sól, cukier Zasmażyć

królestwo garów
Marynowana wołowina 165

średnie cebule pokrojone w piórka ½ cebuli średniej wielkości 4 ząbki czosnku 1 małą gruszkę pozbawioną pestek pęczek dymki (bez cebulek) 4 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczkę pieprzu 150 ml sosu sojowego dobrej jakości 3 łyżeczki oleju sezamowego. Przygotowanie: Nie używamy soli, bo sos sojowy jest słony wystarczająco. W misce mieszamy pokrojoną wołowinę i cebulę posiekaną w piórka. Pozostałe składniki miksujemy

ladykitchen
Sos meksykański 153

dzisiejszym wpisie chcielibyśmy przedstawić Wam sos meksykański. Od razu, zanim jakiś znawca tematu zrobi nam awanturę, wyjaśniamy, że prawdopodobnie z Meksykiem ten sos nie ma nic wspólnego. Nie mamy pojęcia o kuchni meksykańskiej (poza tym, że ze dwa razy byliśmy w meksykańskiej knajpie). Ale, że jest czerwony, do tego z papryką i fasolą to tak jakoś nam się skojarzyło

Marder&Marder Manufacture
Sos tatarski z kaparami 211

Bardzo prosty,  pyszny i niezastąpiony sos tatarski do jajek czy pieczonych mięs, z dodatkiem kaparów smakuje wyśmienicie. Idealny dodatek na Wielkanocny stół. Polecam jest smaczny  J Składniki: 1 szklanka marynowanych grzybów ¼ szklanki kaparów z zalewy 4 ogórki konserwowe 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% Szczypta pieprzu do smaku Szczypta soli do smaku(...)cebuli, dorzucić posiekaną natkę pietruszki lub koperek , dodać majonez oraz śmietanę lub jogurt, doprawić do smaku szczyptą soli, cukru i pieprzu , wymieszać, odstawić  do lodówki aby sos się przegryzł. Smacznego

Wanilia i Kardamon
SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I SOSEM KOLENDROWYM 264

proszek. Na patelni grillowej usmaż kurczaka, przez ok. 5-6 minut z każdej strony, tak aby w środku był dobrze wypieczony, ale wciąż soczysty. W międzyczasie przygotuj dressing. DRESSING/ SOS KOLENDROWY: Połącz pozostałą oliwę z oliwek, kumin, pokrojoną drobno papryczkę chilli, połowę liści kolendry i sok z cytryny. Wszystko dobrze zmiksuj w malakserze lub blenderze i odstaw. Do dużej miski(...)włóż posiekanego w kostkę pomidora i awokado. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, sałatę i ¾ sosu. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wszystko wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny. Gdy kurczak będzie już upieczony, możesz go albo pokroić cienko i umieścić na wierzchu sałatki, skrapiając pozostałym dressingiem i posypując pozostałą kolendrą, lub pokroić na małe kawałki

Calzonella.com
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami 174

przygotowuje się ją dzięki temu w kilka minut. Spróbujcie :) Składniki: 2 średnie buraki 1/2 opakowania sera feta 1/3 szklanki obranych orzechów włoskich 100g rukoli 1-2 łyżeczki jasnego sosu sojowego  Przygotowanie: Buraki dokładnie myję, nie obierając ich ze skórki. Osuszam warzywa i wkładam do naczynia żaroodpornego pod przykrycie. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę w zależności(...)skórki. Kroimy je w cienkie plastry. Rukole wykładamy na płaskim talerzu. Dookoła układamy plastry buraków. Posypujemy je pokrojonym w kostki serem feta oraz posiekanymi orzechami.  Całość delikatnie skrapiamy sosem sojowym. Smacznego

ChilliJemy
Guacamole 185

Nazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl , āhuacamolli (w języku nahuatl āhuacatl - awokado, molli - sos), w języku hiszpańskim wymawia się je jako guacamole . W Polsce nazywany jest smaczliwką, a ze względu na swoją chropowatą, zieloną skórę określany jest niekiedy jako gruszka aligatora. Awokado to owoc, podstawowy składnik guacamole, który posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Doceniali je już mieszkańcy południowo(...)słoiczka, wygładzamy powierzchnię i zalewamy zimną wodą (na wysokość ok. 1 cm), zamykamy i wstawiamy do lodówki. Guacamole przechowane w ten sposób zachowa świeżość przez kilka dni. Guacamole to sos będący idealnym dodatkiem do pieczywa, czy przekąsek. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę, chili, cebulę, kolendrę, czosnek i różne przyprawy. Ta wersja, którą

mojewypiekiinietylko
Roladki faszerowane z mięsa mielonego 5644

oraz po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy zagęścić niewielką ilością mąki rozrobionej z wodą *** *** Na końcu potrawę posypujemy posiekaną zieloną pietruszką

Blog z Apetytem
Strogonow wołowy z papryką 261

średnie ogórki kiszone 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1/3 szklanki mąki 2 szklanki wody 1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Przyprawy: sól, ostra papryka, 3 kulki pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy olej do smażenia       *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w paski *** *** Każdy kawałek(...)zagotowujemy . Potrawę dusimy na niewielkim ogniu przez 1 godzinę, co jakiś czas mieszając *** *** Papryki oraz ogórki kroimy w paseczki *** *** Pokrojone warzywa dodajemy do potrawy, mieszamy. Dodajemy również wino oraz sos sojowy (dla koloru). Całość dusimy jeszcze przez około 30 minut *** *** Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę, mieszamy doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką *** *** Strogonow w smaku powinien

Blog z Apetytem
Sos z sera pleśniowego 90

tylko na moment, potem idę świętować urodziny D. Najlepszy na świecie sernik Pani Bernadety jest w ilościach ograniczonych, siedzenie tutaj mi nie pomaga. A co do samego sosu, jest zrobiony do buł z szarpaną świnią. Będzie dziś jedzona. Składniki: 1 opakowanie sera pleśniowego Lazur niebieski 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz Ser i jogurt(...)miksujemy (niekoniecznie na gładki sos). Dodajemy sól, świeżo mielony pieprz i natkę. Mieszamy i wkładamy do lodówki

Kardamonovy
Pasta z awokado i tuńczyka + film 167

upodobań smakowych.     składniki 4-6 porcji 1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 mała czerwona cebula 1 ugotowane na twardo jajko 1 puszka tuńczyka w sosie własnym(185 g ) pół pęczka posiekanej natki pietruszki czarny pieprz sól przepis Umyte awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy z niego miąższ. Wydrążony miąższ przekładamy do miski(...)jajko kroimy na mniejsze części, przekładamy na talerz i dokładnie rozgniatamy widelcem, po czym wrzucamy do awokado. Czerwoną cebulę drobno siekamy i dodajemy do awokado i jajka. Odsączonego z sosu i rozdrobnionego tuńczyka oraz posiekaną natkę pietruszki wrzucamy do pozostałych składników pasty. Całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie razem łączymy. Tak przygotowaną pastę podajemy z pieczywem

Smakowite Dania
Zapiekanka ze schabem i sosem beszamelowo serowym 131

odrobiną masła. Woda z grzybów musi całkowicie wyparować. Formę delikatnie wysmarować masłem i rozłożyć plastry mięsa. Mięso można pokroić na mniejsze kawałki. Na mięsie rozłożyć obsmażone pieczarki. Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło, dodać mąkę i szybko wymieszać. Nie czekać aż zbrązowieje. Wlać mleko, dodać pokruszoną kostkę rosołową. Mieszać aż sos się zagotuje. Doprawić do smaku solą. Dodać potarty

Kuchnia Pokoleń