Prosty przepis na naleśniki z sosem pomarańczowym inspirowane smakiem słynnych naleśników Suzette które podaje się zazwyczaj płonące przygotowywane w soku pomarańczy z dodatkiem likieru pomarańczowego, masła i cukru. Te są równie pyszne niezwykle aromatyczne idealne o tej porze roku. Sos pomarańczowy 1 szklanka soku z pomarańczy ( ok. 2 duże pomarańcze) 1 łyżka cukru 25 gramów masła 1 łyżeczka mąki
Andzia Pichciplacka wykładam liście rukoli i inne zioła, nakrywam drugą połową i ponownie wałkuję. Podsypuję mąką, zwijam w rulonik i kroję, jak widać na zdjęciu – niezbyt dokładnie trzymając odstępy :) Sos, 2 porcje: ok. 200 g dyni piżmowej 30 g sera parmezan ząbek czosnku szklanka wody 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżki oliwy z oliwek(...)drobną kostkę. Zagotowuję w wodzie z dodatkiem oliwy i przypraw, czosnek przeciskam przez praskę. Gdy dynia zmięknie miksuję ją na gładko. Zdejmuję z kuchenki, dodaję połowę sera, mieszam. Do sosu dodaję ugotowany makaron, mieszam, wykładam na talerz, posypuję parmezanem i skrapiam olejem z pestek dyni. Ten olej bardzo polecam, bo jest przepyszny! Do tego jeszcze trochę prażonych pestek dyni
Kucharzycakalafiora duża czerwona cebula papryka czerwona 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju do smażenia 12 ziaren zielonego pieprzu (może być z zalewy) łyżeczka oleju sezamowego łyżka kozieradki łyżka sosu sojowego pół łyżeczki soli 5 pieczarek sok z połowy cytryny 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki. Dynię ze skórą pokroić na kawałki trochę większe od ziemniaków(...)pokroić w krążki. Z papryki usunąć ogonek i gniazdo nasienne. Pokroić na 8 kawałków. Warzywa umieścić w dużej misce. Dodać do nich 3 łyżki oleju, pieprz, sól, kozieradkę, sos sojowy i olej sezamowy. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią zamarynowane warzywa. Dorzucić ząbki czosnku. Piec w temperaturze 180 stopni
Weekendy w domu i ogrodzieOstatnio byliśmy na grzybach, a że sezon się powoli kończy, to pasowało przynajmniej raz zrobić sos grzybowy. Tym razem według nieco innej receptury niż robię zazwyczaj. Sosik bardzo smaczny! Składniki: 500 g świeżych leśnych grzybów - u mnie podgrzybki i maślaczki 2 pełne łyżki masła 1 mała cebulka 2-4 ząbki czosnku mały kubek śmietany 30% (200g) sól, pieprz natka pietruszki(...)pieprz do smaku oraz ocet jabłkowy. Z octem oczywiście uważać, żeby nie dać do za dużo, najlepiej dodawać małymi porcjami po łyżeczce i sprawdzać, czy smak nam odpowiada. 3. Sos gotować jeszcze 2-3 minutki i gotowe. Podawać wedle uznania. Smacznego!!! Źródło: Ania gotuje
Kuchnia domowa AniDolewamy 3 szklanki wody, dodajemy pieprz, tymianek, paprykę, mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy 1 godzinę na bardzo małym płomieniu. Po tym czasie mąkę rozrabiamy z 1 szklanką wody, dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania, gotujemy 1 minutę. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien być bardzo gęsty. Smacznego :)) Łopatka wieprzowa, wieprzowina
Bułka z ChlebemSmaczny i naprawdę zdrowy sos pomidorowy z ziołami. Bardzo bogaty w witaminy A, B1, B2, B6, C, K oraz potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. Ten sos świetnie nadaje się do makaronu, lasagne+6, oraz jako baza do pizzy. Wspaniały przepis na zamknięcie pomidorów w słoiczku i cieszenie
Życie zaczyna się w kuchnitakim sosie sprawdzą się też inne grzyby, zwłaszcza kurki. Składniki: 500 g prawdziwków 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 400 g śmietany 18% 1 szklanka mleka 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Przygotowanie: Prawdziwki pokroiłem w dość grube kawałki, krótko obgotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na maśle. Wrzuciłem do rondla cebulę i obgotowane(...)prawdziwki, oprószyłem mąką ,Smażyłem kilka minut. Dodałem mleko i śmietanę . Gotowałem, aż sos zgęstniał. Pod koniec gotowania dodałem tymianek . Doprawiłem solą i pieprzem
R'n'G KitchenSkładniki: placki: 4 ziemniaki 1 średni cukinia 2 marchewki 1/2 pęczka jarmużu sol, pieprz 2 jajka ok. 3/4 szkl mąki 1 cebula sos: 1 polędwiczka wieprzowa 1 żółta papryka 1/2 … Czytaj dalej Placki warzywne z sosem dyniowym
czarrna od kuchniDziś przepis na taki prosty, zdrowy i pyszny obiadek. Bardzo lubię sos pomidorowy i najczęściej przygotowuje takie dania gdzie mogę go połączyć z warzywami, makaronem, kaszą lub ryżem. W sezonie zdecydowanie polecam świeże pomidory, ale te z puszki lub passata też się doskonale sprawdzą. Dzisiejszy obiad jest właśnie taki uniwersalny, można go przygotować z ulubionymi warzywami lub mięsem i podać(...)doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut. Następnie dodać usmażonego indyka oraz przyprawy i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieję. Na koniec wrzucić odcedzoną kukurydzę i wymieszać. Przełożyć na talerze, podawać z ryżem i np. brokułem. Wierzch posypać parmezanem lub innym ulubionym serem
Healthy food explorerpozostanie, doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę do mięsa. Przykryć i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 35-40 minut, Danie można podać z makaronem i polać sosem. Lub jak ja z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Sosem polać roladki. Danie super , polecam
Kuchnia PokoleńKremowy, aromatyczny, pachnący grzybami sos zabielony śmietaną. Świetnie smakuje podany razem z kaszą, kopytami, kluskami śląskimi. Składniki: 800 g świeżych grzybów (maślaków, podgrzybków, zajączków), 2 małe cebule, 2 duże ząbki czosnku, szczypta tymianku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 300 ml bulionu warzywnego, 200 ml śmietany 30%, sól, pieprz, 2 łyżki masła Przygotowanie: Grzyby oczyszczamy i myjemy, Kroimy(...)dusimy pod przykryciem około 35-40 minut co jakiś czas mieszając. Całość zaprawiamy śmietaną, dodajemy natkę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Gdy sos będzie zbyt rzadki, możemy zaprawić łyżeczką mąki rozrobionej w małej ilości wody, po czym zagotować całość
Lena Gotujetakże jest zdrowa , kolorowa i pyszna składniki : 1 mała kapusta pekińska lub 1/2 zwykłej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 świeży ogórek 1 średniej wielkości marchewka sos do sałatki : 1 łyżka gęstego majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu 1 łyżeczka świeżego ,siekanego czosnku niedźwiedziego ( można zastąpić suszonym ) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól , pieprz do smaku(...)czosnek niedźwiedzi , wyciśnięty praską czosnek , cytrynę pieprz i sól do smaku . Mieszamy i przelewamy do surówki . Ponowie mieszamy , lekko ugniatając ,żeby zmiękczyć warzywa , do momentu aż wszystko pokryje się sosem . Gotowe , serwujemy w dowolny sposób . Nam najbardziej smakuje z pieczonym mięsem . Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Surówka do mięs z kapustą pekińską pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżykilkoma kroplami przyprawy w płynie. Gotujemy przez kilka minut, do wyraźnego zgęstnienia. Pod koniec posypujemy resztą koperku (kilka większych gałązek koperku można zostawić do dekoracji). Klopsiki możemy przełożyć do sosu i podgrzewać razem, lub podać je osobno, polane sosem. Danie świetnie smakuje z ryżem i ostrą surówką. Inspiracja
Smaki Na TalerzuSzczególnie że jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: bagietki czosnkowe 2 piersi z kurczaka mix sałat (ew sałata, rukola itp) ogórek pomidor ziarna słonecznika sos czosnkowy papirus z Winiary (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Piersi z kurczaka smażymy na patelni w papirusie z Winiary. Następnie kroimy usmażone piersi na mniejsze kawałki np kostkę. Do miski wsypujemy(...)nasz mix sałat i dodajemy do niego pokrojonego ogórka oraz pomidora, a także ziarna słonecznika i naszą usmażoną i pokrojoną pierś z kurczaka. Całość zalewamy sosem czosnkowym i dokładnie wszystko mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje z grzankami z bagietki czosnkowej. Można ją dostać w biedronce albo już upieczoną albo gotową do upieczenia w piekarniku (obie są dobre ). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLWitajcie! Spieszę do Was z kilkoma ciekawymi przepisami póki jeszcze pomidory dojrzewają na krzakach. Czerwone mięsiste pomidory świetnie sprawdzą się do przygotowania wszelkiego rodzaju sosów, soków i przecierów. Wystarczy kilka minut zapiec w piekarniku, zdjąć skórkę i zmiksować. Jest tak prosty do zrobienia, że każdy kto go zrobił chociaż raz, szykuje go już co roku! Świetny(...)pizzy, zupy pomidorowej i sosów. Sprawdzony i idealny sposób na zamknięcie pomidorów do słoików. Składniki: 10 kg dojrzałych pomidorów 3 łyżki soli 3 łyżki cukru 3 papryczki chili Przygotowanie: Pomidory pieczemy w piekarniku w 200 stopniach C ok 20 minut, zostawiamy kilka minut do odparowania i wystygnięcia. Obieramy ze skóry oraz wydrążamy pestki. Przekładamy do garnka dodajemy sól
Życie zaczyna się w kuchni