sosy - 72234 przepisów (strona:1590/4816)

Sos grzybowy 363

sos grzybowy stal się naszym ulubionym dodatkiem do obiadowych ziemniaków, który nadaje daniu wyjątkowy i wyrazisty smak. Uwaga! Smakuje równie dobrze na toście, więc ostatnio zagościł w naszych kanapkach do pracy. Jest on również prosty i szybk Artykuł Sos grzybowy pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Sos barbecue 98

Powoli zbliża się sezon grillowy, dlatego na dzisiaj przygotowałam domowy sos barbecue, który jak dla mnie jest nieodłączonym elementem grillowania. Można go wykorzystać na różne sposoby, jako marynatę lub po prostu podając jako dodatek. Sprawdził Artykuł Sos barbecue pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Sos grzybowy 148

może być coś lepszego jesienią ze świeżo zebranych grzybów niż sos grzybowy? Taki sos idealnie dopełni każdy obiad, każde mięso jak krucha polędwiczka czy delikatna pierś z kurczaka uzyska wyjątkowy smak. Albo po prostu można go spałaszować z pajdą świeżego chleba na kolację lub wbić jajka i zrobić jajecznicę. Ja uwielbiam takie proste rozwiązania. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sos fetowy 154

składniki, które wydawały mi się odpowiednie do blendera, zmiksowałam je, spróbowałam i … smak, jaki powstał, przerósł moje oczekiwania.   Dla mnie doskonały, mocno czosnkowy, może być wykorzystany zamiast tradycyjnego sosu czosnkowego. Nie zawiera majonezu, więc kalorii ma mniej (to informacja dla tych, którzy ustawicznie przeliczają kalorie w tym, co jedzą). Blendowany jest dość rzadki, ale w lodówce robi się bardziej(...)kawałki, śmietanę, czosnek, pieprz, blendujemy na gładką masę. Przelewamy do słoika, zakręcamy pokrywką, wstawiamy na 1 godzinę do lodówki do przegryzienia się składników. Jeśli nie wykorzystacie od razu całego sosu, możecie go trzymać w lodówce do 5 dni Smacznego :)) ser feta, śmietana 18%, czosnek

Bułka z Chlebem
Łosoś w sojowej marynacie z fasolką 139

Przygotowanie tego danie jest banalnie proste, a smak… no właśnie przekonajcie się sami. Sprawdź przepis na: Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową Składniki filet z łososia 4 łyżki sosu sojowego pieprz 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu rozmaryn 1/2 cytryny fasolka szparagowa bułka tarta 2 łyżki masła Zobacz przepis na Pstrąg łososiowy i frytki z batatów Łosoś(...)sojowej marynacie z fasolką – przepis Łososia myjemy, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny W miseczce mieszamy sos sojowy, miód, 2 łyżki soku z cytryny, rozmaryn. Tak przygotowaną marynatą smarujemy łososia i pozostawiamy go na ok. 15 minut. Pieczemy go przez ok. 14 minut w temperaturze 170 st. C. Fasolkę szparagową przebieramy i odcinamy końcówki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wegański makaron z tofu. To mięsożercy zwykle ustawiają się po niego jako pierwsi. PRZEPIS 132

makaron z tofu Składniki: 250 gramów chińskiego makaronu chow mein, 200 gramów tofu, 2 ząbki czosnku, około 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, 1 papryczka chilli, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól, olej, do podania cebulka dymka i uprażony sezam. Jak zrobić makaron z tofu? Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw. Czosnek i imbir posiekaj(...)dużym ogniu, dodaj pastę z czosnku i imbiru, pokrojoną papryczkę chilli i smaż jeszcze około minuty. Mąkę wymieszaj z połową szklanki ciepłej wody. Teraz do woka wrzuć makaron, dopraw sosem sojowym, wlej wodę z mąką i mieszając, trzymaj na ogniu jeszcze minutę. Od razu podawaj, posypując każdą porcję sezamem i cienko dymką. Artykuł Wegański makaron z tofu. To mięsożercy zwykle

Kulinarna Polska
Jak zrobić tahini? Przepis na tahini 123

też warto na raz wykonać jej troszkę więcej, jeśli jesteśmy pewni jej smaku i mamy do czego ją wykorzystać… No właśnie, do czego w ogóle można ją używać? Najpopularniejszymi sosami, do których dodaje się pastę, są sos tahini oraz hummus. Dodatkowo, tak jak wspomniałem, można wykorzystać ją do zrobienia domowej chałwy, a niektórzy wykorzystują ją nawet jak masło orzechowe

Blendman
ADŻYKA (ADŻIKA) 366

ADŻYKA  W dzisiejszym poście bardzo pyszny ostry sos, niezmiernie popularny w Ukrainie.  Składniki: 3 kg pomidorów 0,5 kg marchwi 0,75 kg czerwonej papryki 0,5 kg jabłek antonówek 0,5 kg cebuli 4-5 ząbki czosnku (jak kros lubi może dodać więcej ) 2-3 ostre papryczki chili pieprz 2 łyżki soli 0,5 szklanki cukru(...)czasie nakładamy do wcześniej wysterylizowanych ciepłych i suchych słoików. Słoiki zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia pod nakryciem.  10.Taka adżykę możemy używać do kanapek, jako sos do makaronu , na pizze. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Ajvar-oryginalny przepis kuchni bałkańskiej 144

Ajvar-jeden z najpopularniejszych sosów kuchni bałkańskiej.Jest to gęsty sos przygotowany z papryki, pomidorów i bakłażana. Stanowi świetny, lekko pikantny dodatek do różnych potraw-zarówno na ciepło, jak i zimno. SKŁADNIKI: 3 papryki czerwone 10 łyżek oliwy z oliwek 1 bakłażan (ok 300 g) 1 papryczka pepperoni (czerwona) 2 ząbki czosnku (można dodać więcej) 1 cebula 250 g mięsistych

Kopystką po garach
Pstrąg łososiowy w marynacie sojowej 126

naszym wypadku z fasolką szparagową w masełku i bułce tartej. Przeczytaj przepis na: Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową Składniki filet z pstrąga łososiowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu pieprz Sposób na przeziębienie: Syrop z cebuli i czosnku z dodatkiem cytryny Dodatkowo fasolka szparagowa 2 łyżki masła 2-3 łyżki bułki tartej Pstrąg(...)łososiowy w marynacie sojowej – przepis Pstrąga łososiowego myjemy, osuszamy i oprószamy pieprzem. W miseczce przygotowujemy marynatę – mieszamy sos sojowy, miód, sok z cytryny. W tak przygotowanej marynacie marynujemy pstrąga. Pstrąga pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 170 st. C. Z fasolki odcinamy końcówki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 18 minut. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Koreańska sałatka z suszonych glonów Nori 114

dodatek do obiadu. Polecam Składniki: 1oo g suszonych arkuszy wodorostów Nori 3 cebulki dymki – zielona część 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki (120 ml) wody 3-4 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego 3 łyżki prażonego sezamu (lub według uznania) suszone płatki chilli (opcjonalnie) *Więcej informacji o zdrowotnych właściwościach suszonych alg morskich można znaleźć tutaj(...)rozrywamy lub kruszymy palcami arkusze glonów na niewielkie kawałki. Odstawiamy. Cebulki myjemy i drobno kroimy. Obrane ząbki czosnku ucieramy na małych oczkach tartki. W niewielkiej miseczce mieszamy wodę z sosem sojowym i syropem z agawy. Zalewamy tym przygotowane wcześniej kawałki glonów, dodajemy sezam, starty czosnek, pokrojoną cebulkę i dokładnie mieszamy. Można dodać również suszone płatki chilli. Sałatkę z wodorostów nori

Lamarida.pl
Ketchup z cukinii 700

proste 2020-08-13 Domowe sposoby na muchy. Zastosuj i pozbądź się problemu na zawsze. 2020-08-12 Domowy ketchup z cukinii Ketchup z cukinii to zaraz po sosie czosnkowym mój ulubiony sos do kanapek bądź innych przekąsek typu chipsy, nugettsy, tortille, dodaje go również do pizzy. Ketchup z cukinii się go bardzo szybko, do tego jego zaletą jest

To Musisz Wiedzieć
Ryż z cukinią 135

obiad gotowy. Przeczytaj również: Ryż z warzywami i kurczakiem Poniżej znajdziecie listę składników oraz przepis… Składniki ryż 1 cukinia 1 cebula olej do smażenia pieprz 3-4 łyżki sosu sojowego Szybki przepis na Kurczak w czerwonym curry z ryżem Ryż z cukinią – przepis Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, powinien być al dente. Cukinię kroimy w dużą(...)kostkę. Cebulę kroimy w dużą kostkę. Na patelni (najlepiej w woku) na odrobinie oleju podsmażamy cebulę i cukinię. Doprawiamy pieprzem. Powinny być al dente. Dodajemy sos sojowy, mieszamy i dodajemy ryż. Całość smażymy razem na patelni do połączenia się składników. Zobacz także: Szybki ryż z kurczakiem i papryką Smacznego! Artykuł Ryż z cukinią pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak w sosie cytrynowym 119

dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną szalotkę. Smażymy krótko, aż cebula się zeszkli. Dolewamy połowę mleka. W pozostałej części mleka rozpuszczamy mąkę. Dolewamy na patelnię i mieszamy. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz otartą skórkę. Mieszamy. Dodajemy kurczaka i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Taki sos będzie również dobrze pasował do ryby

Kucharzyca
Sałatka z grillowanego bakłażana z pomidorami 145

pomidora na patelni grillowej i cieszyć się tymi smakami lata. Bo my uwielbiamy jeść pyszne letnie sałatki. Plastry bakłażana do tej sałatki grillowałam z odrobiną oliwy. Dodatkowo zrobiłam sos, aby nabrały smaku z oliwy aromatyzowanej czosnkiem i doprawionej sokiem z cytryny. Sałatka z grillowanego bakłażana z pomidorami i mozzarellą Składniki na 2 porcje sałatki z grillowanym bakłażanem i pomidorami(...)Warzywa grillujemy na patelni grillowej z odrobiną tłuszczu, aż zmiękną i zrumienią się, a bakłażany grillujemy z obu stron. Przekładamy na całość na półmisek wyłożony sałatą. W międzyczasie robimy sos. Rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu i przesmażamy na niej posiekany czosnek, mieszamy z sokiem z cytryny, doprawiamy jeszcze do smaku mieszanką przypraw i polewamy sałatkę. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię