sosy - 72234 przepisów (strona:1583/4816)

Pierożki vonton w aromatycznym rosole 259

pieczonego mięsa (u mnie perliczka i resztki przepiórki) 3 ząbki czosnku,  szalotka łyżeczka startego imbiru 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 3 łyżki drobno posiekanej pak choi 3 - 4 łyżki posiekanego drobno szczypioru 1 żółtko (bia łko zostawić do smarowania pierożków) 2 łyżki  rosołu(...)bulion z kostki 4 ząbki czosnku ok 4 cm kawałek imbiru, pokrojony w plasterki 1/2 chili trawa cytrynowa , ewentualnie 3 - 4 liście limonki kaffir 2 gwiazdki anyżku laska cynamonu sos sojowy do doprawienia  1 - 2 kapusty pak choi pokrojone wzdłuż na 4 części do podania dymka  -  zielona część grzyby mun przygotowanie bulion Grzyby mun namoczyć

Stare Gary
Pieczeń wołowa w wolnowarze 215

Bardzo prosty przepis, nie wymaga wcześniejszego obsmażania mięsa. Mięso było niezwykle miękkie, nie dawało się kroić w plastry gdyż rozpadało się na drobne kawałki. Sos wyszedł aromatyczny, jeżeli wyda nam się zbyt rzadki, można go przełożyć na patelnię i na niej i doprawić i zagęścić masłem zmieszanym z odrobiną mąki. przepis  Food.com(...)porcje) 1000 g kg chudej wołowiny na  pieczeń ( u mnie antrykot) 1/4 szklanki octu z czerwonego wina 1/4 szklanki oleju roślinnego 1/4 szklanki keczupu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 - 3 świeżego 1/2 łyżeczki czosnku w proszku - lub 2 - 3 zgniecione ząbki 1 łyżeczka musztardy kieliszek czerwonego wina  przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją

Stare Gary
Sałatka z łososia, szparagów i jajka 212

można zrobić małe przystawki.  składniki ( 2 - 3 porcje) 100 g wędzonego łososia 7 zielonych szparagów ze słoika lub świeżych 1 jajko ugotowane na twardo koperek kapary do posypania sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz papryka  przygotowanie Wymieszać składniki sosu. Szparagi, jeżeli są świeże, zgrillować na patelni grillowej. ( odłamujemy koniec szparaga, nie obieramy, szparagi lekko(...)smarujemy oliwą i wrzucamy na patelnię ). Jajka podzielić na ćwiartki, szparagi pokroić na 3 cm kawałki, łososia pokroić w paski, koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem i podawać . Smacznego

Stare Gary
Sałatka z jajek z rzodkiewkami i ogórkiem 210

jajka ugotowane na twardo 4 jajka przepiórcze ugotowane na twardo ( opcjonalnie) 2 ogórki małosolne lub kiszone 8 rzodkiewek 1 szalotka kilka kaparów spora garść ziół (szczypiorek , pietruszka, koperek itp) sos 2 duże łyżki majonezu 1 łyżka musztardy trochę śmietany  (dałam 2 łyżki słodkiej 30%) oliwa z oliwek sól pieprz przygotowanie Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół(...)Zioła posiekać , pozostałe składniki  - ogórki, rzodkiewki, szalotki - pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z musztardą, rozrzedzić śmietaną .  Wszystko włożyć do miski, dodać kapary, sos ,wymieszać. Jeżeli sałatka wyda nam się za gęsta, dodać trochę oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Stare Gary
Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami 201

sezon na szparagi dobiega końca! składniki 500 g szparagów zielonych 250 g groszku cukrowego 4 - 5 ogórków zielonych gruntowych 150 g fasolki szparagowej 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku sos 1/3 szklanki oliwy sok z 1 cytryny sól pieprz ew łyżeczka miodu przygotowanie Warzywa umyć, szparagom obłamać zdrewniałe końce, groszek cukrowy obrać z łyka i odciąć końcówki, ogórki obrać, obciąć końcówki(...)minuty. Wyjąć. Do wody wrzucić groszek, gotować 3 minuty. Fasolkę ugotować osobno, do miękkości,  w osolonej wodzie. Ogórki obrać i pokroić na 2 cm kawałki . Wymieszać składniki sosu - najwygodniej robić to w słoiku z zakrętką , wlewamy oliwę i ocet , dodajemy pozostałe przyprawy, zakręcamy i potrząsamy do wymieszania się składników. Wszystkie składniki sałatki przestudzić i przełożyć do miski. Polać sosem

Stare Gary
Sałatka z rukolą, fetą i malinami 163

składniki (2 porcje) ok 60 g rukoli  15 - 20 malin 100g pokruszonej fety sól pieprz kwiatki lawendy do przybrania (opcjonalnie) do polania saszetka oleju kujawskiego ze smakiem czosnek sos malinowy:               1/4 szklanki przecieru z malin                2 łyżki octu balsamicznego przygotowanie Przygotować malinowy sos. Maliny(...)zmiksować, przetrzeć przez sito, wymieszać z octem balsamicznym. W misce ułożyć sałatę, dodać maliny, posypać pokruszoną fetą, polać olejem i sosem malinowym. Posolić i popieprzyć do smaku.  Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis  ZpierwszegoTloczenia.pl   Oświadczam, że akceptuję  regulamin

Stare Gary
Papryki faszerowane ryżem 209

puszki krojonych pomidorów 2 małe cebule - drobno posiekana 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka bulionu przyprawa do faszerowanych pomidorów lub zioła (oregano, mięta, bazylia) sól, pieprz sos 1/2 puszki pomidorów 1/2 dużej czerwonej cebuli 1 szklanka bulionu sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie   Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż  zwiędnie.  Papryki(...)Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę wody, przykryć odciętą czapeczką. Pozostałe pomidory wymieszać z bulionem, dodać łyżkę oliwy, sól, pieprz  i pokrojoną w kostkę cebulę. Tak przygotowany sos wlać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Najwygodniej dobrać takie naczynie aby papryki można było ustawić w nim pionowo

Stare Gary
Ligawa w octowej marynacie 193

przy okazji pstryknęłam fotkę i.... to był koniec. Nasz znakomity obiad zniknął  - został ukradziony przez dwóch psich żarłoków - Kapsla i Fredka.  Bardzo im smakowało! Ostał się tylko sos, do którego dorobiłam szybkie kotleciki z polędwiczki wieprzowej. Na szczęście zdążyłam sprawdzić smak mięsa. Było bardzo wyraziste, kwaskowaty smak octu balsamicznego mocno wyczuwalny. To samo dotyczy sosu. Jeżeli nie przepadacie(...)stopni C. W trakcie pieczenia podlewać co jakiś czas pozostałą marynatą. Po upieczeniu mięso wyjąć, z ostawić na chwilę, aby  wchłonęło soki,  następnie pokroić w plastry .   Sos przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego! kradzieje

Stare Gary
Pierogi z łososiem wędzonym 209

szklanki gorącej wody farsz    (na ok 35 szt) 200 g łososia wędzonego - może być sałatkowy 100 g fety garść koperku 1- 2 łyżki śmietany  pieprz sos do podania 1 szklanka śmietany  mała garść koperku 2 ząbki czosnku - starte sól pieprz przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące(...)Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia.  Składniki sosu wymieszać. Pierogi podawać z sosem, przybrane gałązkami koperku. Smacznego

Stare Gary
Sałatka Gyros ognista 23678

Kapustę pekińską poszatkować. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ketchup wymieszać z majonezem (Warto użyć majonezu i ketchupu lepszej jakości, co znacznie wpływa na walory smakowe sosu i całej sałatki). Ogórki i pomidory umyć, pokroić w kostkę. W misce układać sałatkę tworząc warstwy ze składników: pomidory, kukurydza, sos, ogórek, cebula, pikantny kurczak gyros, sos, kapusta pekińska. Smacznego

Kulinarne Przeboje
G... Gnocchi pomodoro&mięso mielone&mozarella 249

wiać nudą, a gotowaniem trzeba się bawić!Dziś postawiłam na gnocchi , czyli rodzaj włoskich klusek, których tradycyjny, ziemniaczany smak kojarzy się z naszymi kopytkami. Podaje się je z przeróżnymi sosami. Ja postawiłam na klasykę czyli bardzo czosnkowy i bazyliowy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Proste, a jakie pyszne! Składniki: 1 opakowanie gnocchi (u mnie smak naturalny) 1 puszka pomidorów(...)średnim ogniu. Po ok. 10 min, gdy wszystko zgęstnieje, można dolać wody (lub bulionu). Doprowadzamy do wrzenia. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżkę bazylii, łyżeczkę oregano i papryki. Wszystko blendujemy. Gotowy sos dodajemy do mięsa z kluskami. Podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy pokrojoną w kostkę mozarellę i podajemy aż się rozpuści. Póki co koniec tego świątecznego szaleństwa, najemy się wszystkim już

Kitchens Alphabet
Sałatka z granatem i rukolą 466

umyć Fileta po umyciu i osuszeniu pokroić w dość drobną kostkę ( u mnie trochę za duża ), lekko posolić, posypać pieprzem czarnym i papryką, usmażyć Wszystkie składniki połączyć i polać sosem, wymieszać. Składniki na sos : 2-3 łyżki miodu sok z połowy cytryny ewentualnie ocet balsamiczny 2-3 łyżki oleju z pestek dyni Sos powinien mieć smak lekko kwaśny, ale również

Proste Potrawy
Stir - fry z kurczakiem i makaronem ryżowym 243

kurczaka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej biały pieprz 1 brokół puszka kukurydzy 4 cm imbiru, posiekanego 4 ząbki czosnku, posiekanego 200 g makaronu ryżowego 1 papryczka chili 8 łyżek sosu sojowego jasnego 8 łyżek wody 2 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 cytryny 6 łyżeczek oleju sezamowego szczypiorek Przygotowanie: Makaron i brokuły ugotować i odcedzić. Filety z kurczaka pokroić w paski(...)czosnek, doprawić białym pieprzem. Dodać mąkę ziemniaczaną, wszystko razem wymieszać i odstawić. Wszystkie płynne składniki oraz cukier podgrzać w rondelku tak aby połączyły się z sobą, tworząc jednolity sos. Na dużej patelni (lub jeżeli ktoś posiada to w woku) rozgrzać olej i usmażyć mięso. Pod koniec smażenia dodać kukurydzę, brokuły, makaron, sos i podsmażać około 3 min. Podawać z posiekanym

cooklife
Kluski śląskie 222

obsypanym mąką.  Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Wkładamy do gotującej się wody, gdy kluski wypłyną na powierzchnie gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Po ugotowaniu możemy przełożyć je do sosu.  je do sosu lub zaraz podać na talerz i polać sosem.   Smacznego

Serce zamknięte w formie pyszności
Sernik gotowany na miodowym cieście 411

zawsze tradycją w moim domu jest przygotowanie sernika gotowanego na cieście miodowym , polanym sosem tiramisu Sernik gotowany na miodowym cieście    SKŁADNIKI: CIASTO  jajka - 2 szt mąka - 3 szkl soda - 2 łyżeczki miód sztuczny - 3 łyżki margaryna Palma w złotym opakowaniu      - 1/4 kostki śmietana - 3 łyżki cukier - 3/4 szkl MASA SEROWA ser biały w kostkach(...)aromat migdałowy mleko - 1/3 szkl jajka - 4 szt cukier - 250 g margaryna Palma w złotym opakowaniu    - 200 g budyń śmietankowy - 1 opak DODATKOWO sos tiramisu do dekoracji sernika PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Sodę wymieszać z mąką, przesiać do miski, dodać miód, pokrojoną na kawałki margarynę i resztę składników, zagnieść ciasto.  Rozwałkować ciasto na 3 placki.  Tortownicę

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania