wszystkich miłośników brokułów i nie tylko :) Składniki: 1 mały brokuł 2 pomidory 1 kostka fety garść słonecznika Sos: majonez jogurt naturalny 2 ząbki czosnku sól, pieprz odrobina cukru Sposób przygotowania: 1. Brokuła podzielonego na różyczki gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru. Studzimy. 2. Fetę kroimy w kostkę. 3. Umyte pomidory kroimy w półplasterki. 4. Ziarna słonecznika(...)prażymy na suchej patelni. 5. Składniki sosu mieszamy (proporcje wedle smaku). 6. Na półmisku układamy warstwami: brokuł, feta, pomidory, całość polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem. Prosto, szybko i smacznie - czego chcieć więcej od letnich sałatek :) Smacznego
Kuchnia domowa AniOstatnio staram się jak najwięcej wykorzystać przetwory, jakie mi jeszcze zostały. Do przygotowania tego sosu do makaronu użyłam leczo z cukinii . Składniki: ulubiony makaron spaghetti lub inny makaron Sos: 500 g mięsa mielonego (od łopatki) 1 słoik leczo z cukinii (500 ml) sól, pieprz 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku olej Sposób wykonania: 1. Mięso obsmażamy na oleju(...)będzie surowe. Dodajemy zrumienioną posiekaną cebulkę i zmiażdżony ząbek czosnku. 2. Do mięsa dodajemy całą zawartość słoika z leczo. Mieszamy, dusimy chwilę, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. 3. Sos podajemy do makaronów. Smacznego
Kuchnia domowa Aniupalne dni, ma w sobie i mięso i warzywa! Polecam! Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 1 pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka olej do smażenia Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sosu tzatziki (można zastąpić zmiażdżonym ząbkiem czosnku i solą) Sposób wykonania: 1. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy przez(...)Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. 4. W salaterce układamy warstwami od dołu: połowa brokuła, połowa papryki, mięso z kurczaka, połowa brokuła, połowa papryki, krojone pomidory. Całość polewamy sosem. Schładzamy przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa Anifajną szybką sałatkę z domową wersją tego sera. Przepis na ser można znaleźć tutaj: KLIK . Składniki: 1 mały brokuł 15-20 dag szynki w plasterkach 15 dag domowej fety Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku odrobina soli i cukru do smaku Sposób przygotowania: 1. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny(...)cukru na półtwardo. Przelać zimną wodą. Ostudzić. 2. Szynkę pokroić w kosteczkę, fetę pokruszyć. Przygotować sos. 3. Brokuły, ser i szynkę wymieszać, dodać sos i jeszcze raz całość zamieszać. Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki: 1/2 główki włoskiej kapusty 2 duże marchewki 1 cebula siekana natka pietruszki Sos: 2-3 łyżki oleju 2 łyżeczki musztardy krymskiej odrobina octu jabłkowego odrobina soku z cytryny odrobina cukru ewentualnie sól Sposób wykonania: 1. Kapustę szatkujemy, cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Składniki sosu mieszamy. 3. Warzywa łączymy z sosem, dodajemy natkę pietruszki
Kuchnia domowa AniPolędwiczki to świetna propozycja obiadowa. Robi się naprawdę szybko. Składniki: 1 polędwiczka (u nas 500g) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki sosu sojowego pieprz sól olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i natrzeć solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. 2. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć polędwiczki, skropić sosem sojowym. 3. Podlać odrobiną(...)wody, dusić przez kilka minut. 4. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, lekko posolić i skropić sosem sojowym. Dusić całość przez ok 10 minut mieszając od czasu do czasu. Smacznego!!! Źródło: Domowa kuchnia Aniki
Kuchnia domowa Anikażdego obiadu. U nas była dodatkiem do kotletów mielonych. Polecam i zapraszam po przepis. : Składniki: Pół główki kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 6 ogórków kiszonych Składniki na sos: 4 łyżki majonezu lub jogurtu 1 łyżeczka koperku świeżego lub suszonego 1 -2 łyżeczki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pieprz Wykonanie: Kapustę kroimy w piórka. Ogórki kroimy w pół(...)talarki. Dodajemy kukurydzę odsączoną z wody. Sos- do majonezu dodajemy koper, sok z cytryny, cukier i pieprz. Mieszamy i w razie wyrazistszego smaku doprawiamy sokiem z cytryny lub pieprzem. Sos dodajemy do sałatki , mieszamy i gotowe
Smaki Edytypierogu? Składniki : Ciasto : * 15dag świeżych drożdży * szklanka letniej wody * łyżeczka cukru * szczypta soli - takiej od serca * 3 łyżki oliwy * pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650 Dodatki : * sos pomidorowy * cebula * pieczarki * szynka * czerwona papryka * pomidorki koktajlowe * ser żółty * oregano, bazylia Przygotowanie : Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać drożdże, oliwę(...)oraz sól. Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki, gdyby się kleiło dodać oliwy. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na cienko. Na jednej połowie ciasta posmarowanej sosem, ułożyć ulubione dodatki, posypać serem. Złożyć i skleić ze sobą boki ciasta. Zrobić zakładkę by nic nam nie wyciekło podczas pieczenia. Piec w 250 stopniach przez około 15-20 minut. Podawać z sosem czosnkowym
Magiczne Życie Martystudiować poszczególne fotografie, licząc, że wyniosę z nich coś dla własnego stylu. Myślę, że znalazłabym w niej także wiele inspirujących przepisów, choćby powoli pieczone pomidory z serem manchego, czy sos balsamiczny z buraków. Cena: 69,99 zł Historia smaku Bryan Bruce Tak naprawdę, to dawno nie czytałam książki "nie-kulinarnej". Gdy nie przeglądam przepisów, lubię sobie poczytać o historii jedzenia(...)główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki. Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. " To mi się podoba. Książka historyczna o jedzeniu, którą można czytać z wypiekami na twarzy niczym najlepszy kryminał! Cena
Chilli Czosnek i OliwaSzybka surówka...z kapusty pekińskiej i papryki i z dodatkiem sosu czosnkowo-ziołowego Develey. kapusta pekińska papryka żółta papryka czerwona sos czosnkowo-ziołowy Develey sól Kapustę i papryki pokroić.Wymieszać z solą i sosem czosnkow-ziołowym
Moje domowe kucharzenieziemniak ,posiekana drobno cebulkę, natkę pietruszki żółtko i przyprawy. Wymieszać i uformować krokiety. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Podaję z śliwkowym sosem chilli. Sos. 100 g powideł śliwkowych 1 łyżeczka oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu winnego 1 łyżka słodkiego sosu chilli Na oleju przesmażyć czosnek, dodać powidła, ocet i chilli
Kulinarny karnet Christopherapiekarnika, ustawiamy temperaturę na 200 st , pieczemy 2 godziny, od czasu do czasu sprawdzając czy płyn nie wyparował. Gdy mięso będzie miękkie, zrazy przełożyć do innego naczynia, a powstały sos przelać na patelnię , zagęścić masłem wymieszanym z łyżką mąki (ilość mąki zależy od ilości sosu i od gęstości jaką chcemy otrzymać ) Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Zrazy(...)podawać sosem i kaszą gryczaną lub pęczakiem
Stare GaryDodatki b ardzo smaczne , to i pizza smakowita wyszła składniki : 1/4 ciasta na pizze z tego przepisu ( 2 porcje) sos pomidorowy z tego przepisu (niewykorzystany sos można zamrozić ) puszka tuńczyka w oliwie kilka oliwek bez pestek, pokrojonych w krążki cebula pokrojona w piórka kilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki 2 opakowania mozzarelli(...)oliwa czosnek oregano ewentualnie 2 pieczarki pokrojone w plasterki Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury. Tuńczyka odsączyć z oliwy. Placki pizzy ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą , rozprowadzić łyżką sos pomidorowy, skropić oliwą , posypać oregano i położyć dodatki : porwaną na kawałki mozzarellę, cebulę , kawałki tuńczyka, nieco czosnku , oliwki i pieczarki. Wsunąć razem z folią do mocno nagrzanego piekarnika
Stare Garysurowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Podawane jest najczęściej jako przekąska , krojone na plastry z ziemniakami lub na chlebie , w towarzystwie specjalnego sosu . Nazwa dania (dosłownie pogrzebany łosoś ) wywodzi się ze średniowiecza , kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich by lekko sfermentowały(...)drobno startego ( lub tartego ze słoika) 300 g surowych buraków, obranych i grubo startych 50 ml wódki duży pęczek świeżego koperku (posiekany) , a najlepiej kopru 1 cytryna sos musztardowo - koperkowy 200 ml kwaśnej śmietany 1-2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej spora szczypta soli morskiej świeżo zmielony pieprz skórka otarta z 1/2 cytryny mały pęczek świeżego koperku drobno posiekany
Stare Garypietruszki. Smażyć, aż masło się roztopi, około 1 minuty, a następnie skręcić ogień do minimum i dodać resztę zimnego masła. Mieszać aż masło się roztopi, tworząc gęsty sos, od około 2 do 3 minut. Usunąć krewetki łyżką cedzakową i przenieść do miski. Sos gotować jeszcze przez ok 2 minuty, jeżeli jest za gęsty dodać łyżeczkę(...)wody. Doprawić solą.. Krewetki polać sosem patelni, posypać resztą pietruszki. Smacznego
Stare Gary