patelni i układamy na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz. Na patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier i wlewamy ocet balsamiczny. Czekamy aż podczas podgrzewania cukier się rozpuści. Gdy sos zacznie się gotować, wkładamy pulpeciki i podgrzewamy kilka minut obracając je w sosie na wszystkie strony. Wyciągamy pulpety układamy na talerzu polewamy sosem i od razu podajemy. Źródło przepisu: książka
O kuchni z uczuciemmleka szczypta soli pieprz odrobina chili sałata lodowa (lub inna) ok. 2 pomidory kilka plasterków sera Cheddar 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% sos barbecue Domow y Grander jak z KFC - Sposób przygotowania: Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut(...)złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Śmietanę łączymy z majonezem. Każdą bułeczkę przekrawamy wzdłuż. Na dolną część bułki wykładamy ok. łyżeczkę (lub więcej) sosu barbecue i wykładamy gotowego strips'a, a na niego plasterek sera cheddar, 2 plasterki pomidora oraz pokrojoną sałatę. Wierzchnią część bułki smarujemy od wewnątrz sosem majonezowym i przykrywamy całość. Moje posty
Słodka Stronajemy zupę nie mam wyboru. Tak też stało się i wczoraj. Sięgnęłam tym razem po przepis sprytny i szybki z "Gotuj sprytnie jak Jamie". Makaron z tym sosem nabiera wyrazu i nęci zapachem! Jest pyszny!!! Pasta peperonata 2 duże lub 3 małe czerwone papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki 1 łyżka(...)czasie dorzucamy czosnek, smażymy minutę i wlewamy pomidory razem z octem. Dolewamy trochę wody, zagotowujemy i dusimy kolejne 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Gdy makaron jest gotowy odcedzamy go pozostawiając trochę wody z gotowania. Makaron łączymy z sosem, ew podlewając wodą. Mieszamy i nakładamy. Przed podaniem posypujemy startym, dojrzewającym serem
Dzieje kuchennej WiewióryCześć! Ostatnio nie miałam pomysłu na obiad, a w kuchni zostało kilka tortillek, zastanawiałam się czym je nafaszerować , postanowiłam wykorzystać sos pomidorowy( ten sam co do pizzy z kalafiora ) dodać kurczaka i oto są :)) 4 tortille kapusta pekińska puszka pomidorów bez skórki, krojonych (ok. 400 g) mała cebula(...)oliwie, następnie dodać posiekany lub przeciśnięty czosnek , chwilę podsmażyć i dodać całą puszkę pomidorów. Doprawić i wymieszać całość, smażyć bez przykrycia co jakiś czas mieszając, aż do wyparowania wody - sos ma być bardzo gęsty. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić. Rozgrzać patelnię i usmażyć kurczaka. Tortillke podgrzać chwilę na patelni, następnie nałożyć porcję sosu , kurczaka i posiekanej pekińskiej, zawinąć i gotowe
Cukier&Pudernaleśniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej szklanka mleka 2 jajka woda mineralna gazowana do uzupełnienie gęstości, olej do smarowania patelni 1 łyżka masła do obsmażenia naleśników. Do sosu: 4 łyżki jogurtu naturalnego odrobina soli i pieprzu 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki musztardy sarepskiej Nadzienie ze szpinaku robimy w/g przepisu na tej STRONIE WYKONANIE: Mąkę jajka, sól(...)być cienkie. Farsz szupinkowy rozsmarowywać cienko na naleśniku. Składać w trójkąt lub, jak kto woli prostokąt, rulon. Naleśniki podpiec na gorącym masełku z obu stron. Podawać z sosem jogutrtowo- czosnkowym. Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej
W kuchennym oknie EwyWprost uwielbiam duszone mięsa! Są soczyste, miękkie, rozpływają się w ustach. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym , karkówkę duszoną w czerwonym winie z suszonymi śliwkami i schab duszony w śmietanie z pieczarkami . Dzisiaj przedstawiam przepis na karkówkę duszoną w ciemnym piwie, z dodatkiem miodu i przypraw. Najlepiej smakuje z ugniatanymi ziemniakami lub pieczywem(...)który można maczać w sosie. Mniam! Zapraszam do gotowania! Składniki dla 2-3 osób: 2 łyżki masła klarowanego* 500 g karkówki wieprzowej 300 ml ciemnego piwa 1 duża cebula, pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione nożem 1 łyżka miodu 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego trochę mąki sól, pieprz pieprz cayenne (opcjonalnie) świeża natka pietruszki
My Culinary Artszklanki mąki pszennej typ 450 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/3 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 4 wędzone szprotki ok. 10 plasterków salami ser żółty sos czosnkowy light z ogórkiem dla leniwych :) sos pomidorowy Wykonanie: Do miski wsypuję sól, następnie przesiewam mąkę, robię wgłębienie, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże i wlewam ciepłą wodę, jednocześnie mieszam(...)odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Piekliśmy pizzę w piekarniku nagrzanym
Blondynka GotujeWracając z nad morza przy drodze kupiłam kurki i postanowiłam, że po powrocie zrobię z nich coś pysznego! Postawiłam na makaron z kurczakiem w sosie kurkowym a oto i przepis :) składniki: ok 200 g makaronu 2 filety z kurczaka 300 g świeżych kurek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku garść natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego 250 ml gorącej(...)podsmażyć. Kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę zamarynować w kurkumie. Podsmażyć na osobnej patelni. Następnie zalać całość wodą. W miseczce wymieszać śmietanę z żółtkami i wlać do sosu w chwili, gdy woda już w większości odparuje.Dodać pietruszkę. Wymieszać. Zmniejszyć ogień. Następnie do kurek dodać kurczaka. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nałożyć porcje makaronu
Cukier&PuderCześć kochani ! Dziś mam dla Was sałatkę z rukoli i gruszki w przepysznym sosie musztardowo - miodowym - palce lizać!! składniki opakowanie rukoli 2 gruszki ser brie uprażone pestki słonecznika sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu 2 łyżki wody sok z całej cytryny 1 łyżka musztardy sarepskiej sól, pieprz Rukolę umyć i przełożyć do miski/ naczynia. Gruszkę pokroić(...)plasterki i ułożyć na rukoli. Ser pokroić w kostkę i poukładać na gruszce, Słonecznik podprażyć na patelni i posypać nim sałatkę. Wszystkie składniki na sos wymieszać i polać sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego
Cukier&Pudergóry, połowa płynu powinna już wyparować, podlewamy to śmietanką, zapiekamy przez 20-25 minut tylko dół w 180 stopniach. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od gęstości powstałego sosu, który powinien opatulać gołąbki, a nie tworzyć zupę wokół nich. Jeżeli znudził się Wam tradycyjny pomidorowy sos do gołąbków, to tej propozycji będzie również pasował idealnie sos serowy . Smacznego
BaRepasprzepisem na sałatkę dla leniwych ;), czyli nie za dużo krojenia i żadnego mieszania. Dla innych to sałatka, dla innych nie. Ważne, że są warzywa (witaminy) , no i trochę tłuszczyku (sos), aby te witaminy rozpuścić :) Moja wersja nie zamyka możliwości modyfikowania tego przepisu, b o można użyć innych warzyw, sos zrobić np.z curry, a warzywa podać na ciepło . SKŁADNIKI(...)mniejsze kawałki. Mieszamy jogurt grecki z odrobiną majonezu, pieprzem i szczyptą cukru. Na dużym półmisku układamy ugotowany wystudzony kalafior, obrane i pokrojone jajka, pomidory, ogórki i całość polewamy przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy świeżą pietruszką, innym ulubionym ziołem lub np. pestkami z dyni
Zofianakromki tostowego chleba pełnoziarnistego 1 jajko tuńczyk w sosie własnym rukola 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz Kolejną pozycją w moim "kanapkowym dziale" jest kanapka z tuńczykiem, jajkiem, rukolą i delikatnym sosem chrzanowym. Wszystkie składniki są w niej doskonale zrównoważone i przez to jest ona idealną przekąską na śniadanie lub kolację dla każdego(...)Jajko ugotować na twardo. Wymieszać chrzan, majonez i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Tuńczyka odsączyć, a rukolę umyć. Chleb włożyć do tostera. Lekko podgrzać. Wysmarować jedną z kromek sosem chrzanowym i ułożyć równomiernie na niej tuńczyka, następnie jajko a na koniec rukolę. Przykryć drugą kromką. Inspiracja: Kulinarne Inspiracje linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniWyszły na prawdę pyszne. Bardzo, a to bardzo delikatne, kruche, ciekawe smakowo za sprawą oleju z awokado i dodatku mąki żołędziowej . U mnie były podstawą do obiadu, razem z sosem porowo - marchewkowym :) Ale można je jeść na inne różne sposoby, np. z serkiem i łososiem, wędliną czy warzywami. Składniki na ok. 3 porcje obiadowe Pancakes owsiano - żołędziowe: - 100 g mąki(...)średniej wielkości pancakes. UWAGA! Olej z awokado jest niezwykle wystarczalny , ja po usmażeniu swoich pancake'ów miałam jeszcze ślady tłuszczu na patelni, a użyłam 1 łyżeczki! :) Składniki na sos: - 300 ml wody - 150 g marchewki - 45 g pora - 150 g piersi z kurczaka - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, imbir (wg uznania) Do zagęszczenia: - 15 g mąki owsianej (czubata łyżka
Zdrowie na języku :PSkładniki dla dwóch osób: 2 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy Ptysie: 1/2 szklanka wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli spory pęczek natki pietruszki Sos holendreski: 2 żółtka 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny biały pieprz szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Najpierw przygotujemy ptysie, ponieważ robią się najdłużej(...)rękawa cukierniczego i wyciskamy (w odstępach, bo ciasto urośnie) kółka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Odstawiamy do przestygnięcia. 2. Teraz przygotujemy sos. Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny. Masło rozpuszczamy w garnuszku i nie przestając ubijania dodajemy stopniowo do jajecznej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową, lekko wysmarowaną tłuszczem
My Culinary Artnaczynia, pozostawiając szczeliny dla parującej z mięsa wody. Udusić w temperaturze 170-180 stopni do miękkości i lekkiego zrumienienia. Podczas duszenia obracać delikatnie mięso. Podczas opiekania powstanie niezbyt ciemny sos, ale bardzo aromatyczny. Po wyjęciu mięsa sos z cebulą i czosnkiem można zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Ja takiego zmiksowanego sosu nie zagęszczam już niczym. Podawać
Codzienna kuchnia niecodzienna