sosy - 72234 przepisów (strona:1571/4816)

Po prostu pizza 196

domową pizzę.  Dodatki według uznania. Składniki : 0,5 kg mąki 8 g drożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml sos pomidorowy, cebula, żółty ser itp. przyprawy do pizzy Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy całe opakowanie suszonych drożdży, łyżeczkę cukru(...)dobrze jest podsypać mąką i dopiero kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie. Placki smarujemy oliwą, posypujemy szczyptą soli, majeranku, bazylii czy oregano. Nakładamy sos pomidorowy i farsz. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz warzywny musimy skropić oliwą. Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut uważając by się

prawdziwe jedzenie
Obiad na niedzielę: pieczone ziemniaki i gołąbki 240

przygotować dzień wcześniej. Składniki (na 10 gołąbków): mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Składniki na pieczone ziemniaki: 1-2 kg ziemniaków kilka cebul majeranek, sól, pieprz, olej Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa(...)gołąbki i podlewamy szklanką bulionu. Na wierzch układamy kolejne liście, posypujemy solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1-1,5 godziny. Podlewamy co jakiś czas sosem żeby sie nie przypaliły. Ewentualnie pod koniec dodajemy sos pomidorowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki podobnej wielkości. Mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem i krążkami z cebuli. Przekładamy do pojemnika

prawdziwe jedzenie
SAŁATA Z TUŃCZYKIEM 334

było u mnie) Składniki: - 1/2 sałaty lodowej - 3 garście rucoli - 3 garście roszponki - 12 pomidorków koktajlowych - koperek - tuńczyk w kawałkach (po ok.140g na osobę) - 1 czerwona cebula - trochę soli Sos do sałaty: - 2 łyżeczki musztardy francuskiej - ocet jabłkowy - oliwa z oliwek - pieprz - 1/2 łyżeczki ksylitolu (nie trzeba) Do miseczki odmierzyć 2 łyżeczki musztardy francuskiej, dodać świeżo mielony pieprz, ksylitol, kilka(...)łyżeczek octu jabłkowego, zamieszać. Cały czas mieszając dolewać oliwę z oliwek. Mieszamy tak długo aż sos stanie się jednolity. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półkrążki, lekko posolić i odstawić. Do miski rozkruszyć sałatę lodową, dodać rucolę i roszponkę. Wlać sos i całość dokładnie zamieszać. Rozdzielić na 3 talerze. Na sałacie ułożyć kawałki odsączonego tuńczyka, posypać cebulą, ułożyć przekrojone na pół

Smaczne Zdrowe
Amerykańskie PANCAKES 437

Amerykańska wersja naszych naleśników na słodko z sosem jagodowym oraz borówkami. Jako, że jestem fanką jagód, nie mogło się bez nich obejść, szczególnie że był na nie sezon. Przygotowuje się je bardzo prosto, są smaczne i świetnie pasują na obiad lub podwieczorek. Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżka oleju(...)łyżki lub widelca. Smażymy na patelni teflonowej bez dodatkowego tłuszczu na średnim ogniu, aby ciasto wyrosło. Delikatnie przewracamy na drugą stronę i smażymy do zarumienienia. Super smakują z sosem jagodowym i prażonymi migdałami! Smacznego

PastelFood
Z serii do poczytania : Poznaj sekret soczystego kurczaka - sałatka z ananasem 181

smakowitą różnorodnością na talerzu. Składniki : * pierś z kurczaka * kostka rosołowa Knorr  * 3 łyżki oliwy z oliwek * garść sałaty lodowej * 4 plastry ananasa z puszki * 3 łyżki kukurydzy konserwowej Sos : 2 łyżki jogurtu greckiego, łyżka majonezu lub śmietany, ząbek czosnku, sól, pieprz Przygotowanie : Połączyć kostkę rosołową z oliwą, natrzeć pierś kurczaka, usmażyć na złoty kolor. Ciepłe mięso pokroić w plastry(...)odstawić. Sałatę lodową drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Posypać kukurydzą oraz pokrojonym ananasem. Ułożyć kurczaka. Składniki sosu dokładnie połączyć, polać sałatkę tuz przed podaniem. W wersji dietetycznej polecam sałatkę bez sosu

Magiczne Życie Marty
Gołąbki tradycyjne - wersja nr 1 216

porcję na dwa obiady co najmniej :) Także dziś i jutro objadamy się gołąbkami :) Składniki: główka białej kapusty, 50 dag mięsa mielonego, 3/4 szklanki ryżu,  cebula, jajko, przyprawy, Sos: cebula, masło, koncentrat pomidorowy, bulion, śmietana, mąka, przyprawy,  W pierwszej kolejności trzeba rozprawić się z kapustą. Wycinamy z niej głąb - u mnie zrobił to Mąż :) jak widać wyszło mu idealnie(...)łyżką na liść, zaginamy górę liścia, a później boki i ciasno zwijamy.   Przygotowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, na warstwie liści zbyt małych do zwinięcia i zalewamy sosem: Cebulkę kroimy w kosteczkę, szklimy na maśle, dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, a po chwili bulion. Zagotowujemy i zabielamy. Oczywiście przyprawiamy do smaku.  Przygotowanym sosem zalewamy gołąbki i przykrywamy

Co w głowie piszczy
Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami, oraz warsztaty Oleofarm i Cucina 179

kuchni Ernest Jagodziński przygotowuje sałatkę z przygotowanych na spotkanie składników. Później mieliśmy pole do popisu. Można było komponować swoje sałatki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, octów balsamicznych, sosów, całej gamy olejów, różnych pestek. Piotrek pokazał na co go stać, jego kolorowa sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami wg szefa kuchni okazała się najładniejsza, do tego elegancko i czysto(...)zimnej wody i gotujemy 10 minut, studzimy w zimnej wodzie). Garść mixu sałat skrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy. Do przygotowania sałatki wystarczy kilka minut, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie sosu z mango (z którego robimy puree, dodajemy odrobinę oleju lnianego, startą skórkę z limonki i odrobinę startego imbiru), sos kładziemy jako pierwszą warstwę sałatki na dnie talerza. Każdy plaster wędzonego łososia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski z kaszy kuskus 259

szare kluski . Kluski mają zwartą konsystencję, a jednocześnie są delikatne. Ja dodałam do nich ziół prowansalskich, czym zyskały na smaku. Świetnie sprawdzą się do każdego rodzaju gulaszu czy ciemnego sosu. Kluski z kaszy kuskus idealne do gulaszu: Składniki: - 1 i 1/2 szklanki kasza kuskus Kupiec - 2 jajka - 3 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąka ziemniaczana - szczypta soli - zioła prowansalskie(...)spodu aby nie przywarły do dna. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyciągamy je łyżką cedzakową, jednocześnie odsączając je z wody. Kluski są idealne do gulaszy, dań mięsnych z ciemnymi sosami. Ja podałam je do gulaszu z wołowiny w sosie bazyliowym z trawą cytrynową. Smacznego! The post Kluski z kaszy kuskus appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z farfalle i warzywami (light) 403

czyli z mąki z pszenicy twardej. Ta sałatka to połączenie jajka z lekko słodkimi warzywami z puszki (można wykorzystać mrożone warzywa) z ostrością chilli z młynka, do tego lekki sos na bazie majonezu i jogurtu, oraz charakterystyczny smak koperku. Jest to wg mnie bardzo udane połączenie! Wersja tak przygotowanej sałatki to przepis jaki dopasowałam do wymagań lekkostrawnej diety, na którą(...)zamiar przejść. Polecam. Sałatka z farfalle i warzywami i lekkim sosem majonezowym (light) Składniki na 1 porcję: garść makaronu farfalle/ kokardki 3 łyżki mieszanki meksykańskiej (czerwona fasola, kukurydza, groszek, papryka, marchewka) 1/2 łyżeczki majonezu Winiary 1/2 łyżeczki jogurtu greckiego chili w młynku Kotanyi 1 jajko ugotowane na twardo świeży koperek Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente z solą ok. 12 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka Colesław 301

składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta. Surówka Colesław to jedna z moich ulubionych obiadowych surówek. Je sekretny smak tkwi w proporcjach użytych składników: kapusta, marchew, cebula, czasami jabłko, oraz składników sosu: bywa to majonez, mleko, jogurt lub maślanka, niekiedy musztarda, chrzan czy też ocet i sok z cytryny . Aby surówka była ostrzejsza dodaję do niej zawsze łyżeczkę chrzanu, tym razem dodałam(...)Majonez mieszamy z jogurtem greckim i śmietaną, dodajemy cukier puder, chrzan, ocet winny i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, ja dodałam również trochę chili. Dokładnie łączymy składniki sosu za pomocą trzepaczki. Sos wlewamy do poszatkowanych warzyw i dokładnie mieszamy. Wstawiamy surówkę do lodówki na 2-3 godziny. Najlepiej jednak surówka smakuje jak się ją przygotuje dzień wcześniej. Surówkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem 333

Polecam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie resztek z obiadu. Gdy zostaną nam ziemniaki i resztki sosu od spaghetti możemy przygotować kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem od spaghetti, a właściwie tym co zostało z sosu mięsa mielonego z cebulką, papryką i koncentratem pomidorowym. Ale do środka kotletów ziemniaczanych możemy dodać również jakąś siekaną wędlinę, podsmażone z cebulką pieczarki. Jest to przepis(...)tartej i smażymy z każdej strony na patelni z dodatkiem oleju (najlepiej w głębokim tłuszczu. Do kotletów możemy podać jakiś smaczny dip. Ostatnio podawałam przepis na kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym . Również niedawno z ziemniaków przygotowałam krokiety ziemniaczane ( Panzerotti neapolitańskie) , ale można też przygotować warzywne kotlety np. z kalafiorem , bardzo dobre są też kotlety z gotowanych, siekanych jajek . The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spaghetti Carbonara 261

Carbonara . Danie jest kaloryczne za sprawą boczku, żółtek i 30% śmietanki. Ale tak musi być, w tym daniu nie można iść na ustępstwa. Spaghetti Carbonara to przepis na idealny sos śmietanowy z boczkiem, cebulą, żółtkami jaj i śmietanką. Dodatek białego wina podczas przygotowywania sosu jest kropką nad i… w tym daniu, kto raz spróbuje zakocha się w tym prostym(...)jajka ze śmietaną i serem (nie dodajemy już soli, gdyż woda od gotowania makaronu była osolona) uważamy aby nie zrobiła nam się jajecznica Doprawiamy pieprzem do smaku. Wyłączamy. Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie wszystko mieszamy. Spaghetti carbonara wyjmujemy na głęboki talerz, doprawiamy pieprzem i dekorujemy drobnymi listkami bazylii. Smacznego! The post Spaghetti Carbonara appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Churros pomarańczowe 257

formie długiego pręta o przekroju w kształcie gwiazdki. Ten hiszpański słodki przysmak jest popularny również w Portugalii, Ameryce Łacińskiej, czy USA.. Churros podawane jest samodzielnie lub z dodatkiem sosu czekoladowego i wtedy nazywa się chocolate con churros.. To kolejny przepis na blogu, którego podstawą jest ciasto parzone (uwielbiam mini ptysie z czekoladą ), które smaży jest w głębokim tłuszczu(...)pomarańczowe „, a następnie posypuje cukrem pudrem. Churros przygotowałam podobnie jak gniazdka z sokiem z pomarańczy zamiast wody, można wykorzystać również sok pomarańczowy z kartonika. Churros pomarańczowe podałam z sosem czekoladowym przygotowanym z czekolady, soku z pomarańczy i słodkiej śmietanki 30%. Składniki na ok. 60 sztuk: 250 ml soku z pomarańczy lub soku pomarańczowego z kartonu 50 g masła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta serowo-szprotkowa 221

firmy GRAAL  otrzymałam rybne puszeczki do testowania. Uwielbiam takie rybki szczególnie te w sosie pomidorowym i oczywiście od takich zaczęłam swoje testowanie. Użyłam szprotek w sosie pomidorowym i przygotowałam pyszną pastę na kanapki. składniki: 2 puszki szprotek w pomidorach GRAAL 200 g serka, użyłam Wieluń 1-2 łyżki natki pietruszki Do miski przełożyć zawartość obu puszek, razem ze sosem

Monia miesza i gotuje
Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach 272

odchudzania, bo nie zawierają tłuszczu, a przyprawione na ostro wspomagają spalanie, tak jak każde ostre przyprawy. Ogólnie nie powinno się używać w czasie diety za dużo soli. Ja stosuję sos sojowy. Odchudzałam się z dietetykiem, nie sama... Więc posiłki są zbilansowane odpowiednio :)  Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach SKŁADNIKI: - pierś z kurczaka - opakowanie pomidorków koktajlowych  - 8 ząbków czosnku(...)mała cebula cukrowa - parę listków świeżej bazylii - sól, pieprz (opcjonalnie) MARYNATA: - 4-5 łyżek sosu sojowego - 1 łyżeczka: curry, kurkumy, ziół prowansalskich, chilli, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego,  parę kropel sosu piri-piri, estragon, tymianek, reszta przypraw według uznania. PRZYGOTOWANIE: Piersi myjemy. Wszystkie przyprawy do marynaty mieszamy w miseczce i wrzucamy do nich mięso. Odstawiamy na 30-40 min. Teraz

Zainspiruj się kuchnią