sosy - 72234 przepisów (strona:1566/4816)

TU I TAM. Botwinka i nowe szaty gołąbka. 205

zrealizować ten sam pomysł . Przepis na moje gołąbki zamieszczam poniżej. Zajrzyjcie do Amber , by posmakować jej wersji.  Gołąbki są niewielkie. Liście botwinki delikatne i niezwykle smaczne. Farsz i sos dodają im nieco śródziemnomorskiego klimatu. Były przepyszne na ciepło i cudownie rześkie na zimno. Mogą z powodzeniem wystąpić jako lekki letni obiad, jako tapas, przystawka lub część letniej kolacji(...)patelni lub w garnku z dużym, grubym dnem rozgrzać oliwę i układać na niej gołąbki. Zaraz po włożeniu podlać sokiem z cytryny i doprawić jeszcze pieprzem oraz czosnkiem. Jeśli sosu jest za mało, można podlać odrobiną wody lub domowym wywarem z warzyw. Dusić kila minut pod przykryciem, aby gołąbki przesiąknęły smakiem sosu. Podawać udekorowane czarnymi oliwkami oraz cząsteczkami cytryny, bardzo

KUCHARNIA
Masterchef... Wygrywa zapiekany camembert z Kahlua i orzechami! 170

minut. Ser jest gotowy do wyjęcia, gdy odcięta wcześniej skórka bez prob lem u odchodzi odkrywając ciągnące, kremowe wnętrze - mniam! W czasie, gdy ser się zapieka, przygotować sos.  W rondlu zagotować razem cukier i likier i trzymać na średnim ogniu przez 10-15 minut, do momentu aż sos się zredukuje i uzyska konsystencję syropu. Dorzucić orzechy i dusić razem(...)przez ok. 2 minuty. Po wyjęciu sera z piekarnika zdjąć skórkę i zalać ser sosem. Można wyjadać łyżeczką, choć lepszym towarzystwem są solone krakery. Absolutnie genialne! * cytuję obszerne fragmenty felietonu Joanny Szczepkowskiej pt. "Różn e smaki", który ukazał się w Wysokich Obcasach 13 października 2012 roku. ** przepis znaleziony na tej stronie - klik  Z wielką przyjemnością dodaję ten przepis

KUCHARNIA
Duże dziecko. Tort bezowy rabarbarowo-różany. 162

Zdjąć z ognia, przestudzić.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Odłożyć ok. 1/3 do dekoracji, resztę przełożyć do miski i wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone. Dodać 1/3 sosu rabarbarowo-różanego oraz kilka najbardziej miękkich kawałków rabarbaru. Całość wymieszać i jeśli trzeba dodać jeszcze do smaku sos lub kawałki rabarbaru. Przełożyć do lodówki na ok. 1-2 godz(...)Wystudzoną bezę napełnić kremem mascarpone. Udekorować bitą śmietaną. Na wierzchu ułożyć paski rabarbaru i polać sosem rabarbarowo-różanym.  * cytuję kolejno: słowa znalezione na blogu Mamsam (klik) , Eva Maria Zurhorst "Kochaj siebie..." , Gabriel Garcia Marquez.  Dziękuję za całą lawinę urodzinowych życzeń, jakie do mnie spłynęły! Jeśli spełni się choć ich malutka część, będę najszczęśliwszym Dużym Dzieckiem

KUCHARNIA
Wężymord czy scorzonera? Ujarzmić czarny korzeń. TU I TAM # 33 216

gotowany w śmietanie czy też zapiekany w beszamelu.  Wybrałam inny sposób ufając bezgranicznie doskonałemu smakowi Nigela Slater'a, który proponuje podanie skorzonery z prażonymi pestkami dynii i ziołowym sosem typu pesto, z czosnku, szczypiorku i pietruszki. I cóż mogę powiedzieć? W pierwszej chwili niewiele - zachwyt zawsze odbiera mi mowę.  Dziś, pisząc ten post kilka dni po smakowej uczcie(...)porcji haute cuisine .  Podwójne podziękowania dla Amber za wspólne chwile w kuchni i przesłany pocztą wężymord! Zajrzyjcie Kuchennymi drzwiami , jak rozprawiła się z nim Amber! WĘŻYMORD W ZIOŁOWYM SOSIE Z PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI /przepis autorstwa Nigela Slater'a /   na 2-3 porcje 400 g wężymordu  6 dużych ząbków czosnku 4 łyżki siekanego szczypiorku spora garść siekanej natki

KUCHARNIA
Golonka 186

pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, Gotujemy kolejne 40 minut na najmniejszym ogniu. Rozgrzewamy piekarnik na 180stopni i pieczemy 45 minut Po 20 minutach zalewamy piwem. Gdy wyjmiemy dodajemy do sosu mąki i trzepiemy na sos, Nakładamy na talerz i zalewamy sosem płynnie

pichciszto
zupa cebulowa- zapiekana 85

rodzajami cebuli. U mnie biednie, użyłam naszej zwykłej cebuli i pora. Ale i tak było smacznie. Cebulka staje się słodka, grzanki bardzo do niej pasują, a całość wykańcza angielski sos Worcestershire. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 5 cebul pokrojonych w plasterki - 2 małe pory lub 1 duży obrane i białe części pokrojone w plasterki - 3 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte - spory kawałek masła(...)oliwa - 1 litr bulionu - sól, pieprz - posiekana natka pietruszki - 8 małych kromek chleba (może być czerstwy) - sos Worcestershire - ser (u mnie gouda i pecorino) PRZYGOTOWANIE: Do rondla z grubym dnem wlać trochę oliwy, masło i dodać czosnek. Wymieszać, dadć cebulę, pory, posolić i popieprzyć. Przykryć garnek, zostawiając małą szparkę i dusić na maleńkim ogniu 50min, z tym, że na ostatnie

w mojej kuchni
pieczona pierś kaczki 189

kuchniapepin.blogspot.com/2014/02/pieczona-piers-kaczki.html Składniki, 2 porcje: • 2 piersi kaczki • ok. 500 ml soku pomarańczowego • 2 łyżki startego korzenia imbiru • 4 anyże gwiazdkowe • 1/2 papryczki chili • 1 łyżka cukru Szybki sos pomarańczowy: • 2 łyżki dżemu pomarańczowego • 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru • szczypta ostrej papryki w proszku Pomarańczowy kuskus: • 1/2 szklanki kuskusu • 2/3 szklanki soku z pomarańczy(...)kolejne 45 min. UWAGA: na każdym etapie pieczenia upewniać się, że płynu jest odpowiednia ilość (czyli mięso jest całkowicie zanurzone, tylko skórka wystaje). W razie potrzeby uzupełniać ilość płynu. Sos: wszystkie składniki umieścić w rondelku i zagotować. Gotować przez około 5 minut, lub do czasu aż sos zgęstnieje. Kuskus: do rondelka wsypać kuskus, wlać sok z pomarańczy, ocet, oliwę, dodać

w mojej kuchni
Piers na rauszu----Petto in rauszu 135

czasie przewracamy piersi skórą do góry smażymy 22-3 minuty podlewając winem. Dusimy mięsko w winie, aż odparuje ponad połowa. Wówczas dolewamy bulion, dodajemy miód i dusimy ,aż sos odparuje i zrobi się złocisto-brązowy. Uwaga.... pod koniec sos szybciej się redukuje i łatwo go przypalić (przez miód). Powinno pozostać tyle sosu, aby piersi przed podaniem delikatnie w nim obtoczyć

w mojej kuchni
łosoś, awokado, cytryna -- Zdrowa sałatka 225

Składniki: 4 plastry wędzonego łososia 2 garście sałaty 2 plasterki cytryny 2 łyżki nasion dyni 2 łyżki sezamu 1/2 ogórka 1 awokado 1/2 cebuli kilka oliwek 4 pieczarki Sos składniki(...)sezamu i kilka nasion dyni , które są doskonałym źródłem białka i składników mineralnych , zwłaszcza żelaza i cynku , ale także fosforu i magnezu .Na wierzchu poukładać łososia..Wszystko polać  sosem. Sos : .4 łyżki oliwy łączymy z 1 łyżką soku z cytryny,dodajemy  trochę soli , i pieprz świeżo zmielony do smaku

w mojej kuchni
Churros z sosem czekoladowym 169

Tłusty Czwartek już w przyszłym tygodniu, więc czas na rozgrzewkę! Jak widzicie przygotowałam churros z sosem czekoladowym. Mocno cynamonowe i niezbyt słodkie. Za to sos robi swoje. Źródło: Moje Wypieki . Oczywiście zdjęcia do bani, a to wszystko przez to, że najpierw jedna szpryca do ciasta odmówiła posłuszeństwa, a później kolejna... Na szczęście uratowała mnie ciocia, która wygrzebała gdzieś swój egzemplarz(...)masła 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu + ewentualnie do oprószenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 średnie jajka Sos czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżeczka masła Wykonanie: Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą. Mieszać do roztopienia masła i cukru, po czym dodać przesianą mąkę wraz

Pasja Smaku
Polędwiczka wieprzowa z wolnowaru 170

czas pracuje. Dzisiaj wyjątkowo prosty przepis na obiadowe danie. Wymieszać, wrzucić, poczekać 5 godzin  i gotowe. Mięso bardzo miękkie ( uprzedzam - polędwiczki nie kroiły się najlepiej  ),   sos bardzo smaczny i wyrazisty. Wiem, można być może krócej w piekarniku czy na patelni, ale dla mnie cały urok tego urządzenia polega na tym, że wrzucam składniki i na parę(...)godzin zapominam o gotowaniu. Co wszystkim bardzo polecam!  Oryginalny przepis  tutaj składniki ok 1 kg   polędwiczek wieprzowych (użyłam trzech małych polędwiczek) marynata: ¼ szklanki sosu sojowego 1 i 1/2 łyżki ostrej musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki syropu klonowego 1 szalotka posiekana 1 łyżka prażonej cebuli  -lekko rozgniecionej 4 ząbki  czosnku posiekane

Stare Gary
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym 155

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym         Klopsiki w sosie pomidorowym to smaczne, lekkie danie idealne zarówno dla wszystkich osób dbających o "linię" oraz dla dzieci.  Składniki:   - mięso z piersi z indyka (zmielone) - 200 g  - bulion warzywny - 1 litr  - otręby pszenne - 2 łyżki  - jajko - 1 sztuka  - koncentrat pomidorowy - 4 łyżki(...)klopsiki, a następnie ugotować je w bulionie warzywnym. Po ugotowaniu bulion przelewamy na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażoną na 1 łyżce oliwy drobno posiekaną cebulę, mąkę orkiszową oraz koper. Sos przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy, umieszczamy w nim klopsiki, gotujemy około 10 minut.  Smacznego

Fit-amina
Sos chrzanowy 178

korzenie chrzanu 0,5 szklanki wywaru warzywnego 2 łyżeczki sosu z cytryny pół łyżeczki słodzika pieprz, sól Chrzan obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka  i gotujemy 15 minut. Odrobinę miksujemy. Polewamy mięso! smacznego. Porcja sosu  wystarcza na 3 kawałki mięsa

Humanistka w kuchni
Sos meksykański 169

kminu rzymskiego sól, pieprz Kroimy w kostkę: paprykę, cebulę, pomidory. Czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę kroimy w krążki. Do wody wrzucamy wszystkie składniki, rozgotowujemy. Ja trochę blenderowałam, bo wolę sos z mniejszą ilością warzyw, ale to kwestia gustu. Sos dobry do mięsa, ale także do chipsów

Humanistka w kuchni
Bavette z owocami morza zapiekane w folii 169

pozostaną zamknięte należy wyrzucić. 3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron Bavette Barilla zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z sosem z owoców morza. 4. Przenieś makaron z sosem na arkusz folii aluminiowej i dokładnie zawiń, aby sos nie wypływał. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 200 °C przez około 5 minut

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania