sosy - 72234 przepisów (strona:1561/4816)

Kalafior pod beszamelem. 199

Składniki: Kliknij aby powiększyć 1 kalafior 0,5 kg pieczarki 25 dkg. groszek zielony mrożony 20 dkg. ser mozzarella 1 garść posiekanych włoskich orzechów Przygotować sos beszamelowy: ¼ kostki masła roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki mąki i cały czas mieszając rózgą, zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać powoli, cały czas mieszając około 2 szklanek mleka. Doprawić(...)smaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty. Wykonanie: Kliknij aby powiększyć Kalafior podzielić na różyczki. Przełożyć do miski z zimną wodą z dodatkiem 1 łyżki octu. Dobrze wypłukać. Niekiedy są w nim różne

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z dyni i... 245

rozgrzewającej ,aksamitnej zupce czas na sałatkę z dynią. 30 dag oczyszczonej dyni 1/2 szklanki owoców żurawiny 1/2 szklanki moreli suszonych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1 jabłko pokrojone w kostkę sos 4  łyżki soku pomarańczowego 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka łagodnej musztardy 3 plasterki świeżego imbiru Morele namoczyć i następnie pokroić w kostkę(...)Kostki dyni blanszować w osolonej wodzie 3 min. Nie powinny się rozpadać! Osączyć i ostudzić. Przygotowanie sosu. Musztardę połączyć z olejem, dodać sok i skórkę pomarańczy, szczyptę soli i imbir i starannie wymieszać. Dynię wymieszać z morelami, żurawiną ,jabłkiem oraz orzechami. Polać sosem, wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Podajemy do drobiu lub pasztetu, ale myślę, że taka

Kulinarny karnet Christophera
Filety z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami. 241

imbiru sól,pieprz klarowane masło Piersi kurczaka pokroić w niezbyt grube plastry, lekko posolić, posypać curry i pieprzem. Piersi usmażyć na maśle. Na patelnię wlać miód i wymieszać z sosem ze smażenia. Dodać połówki gruszek i ćwiartki kiwi, podsmażyć na silnym ogniu, raz przewracając na drugą stronę. Owoce wyjąć, a do sosu dolać sok z gruszek i sypnąć trochę pieprzu(...)Obok plastrów mięsa położyć karmelizowane owoce, polać sos .Dobrym dodatkiem jest ryż. To proste, ale wykwintne danie zrobimy w trakcie gotowania ryżu

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka La Rosso z wędzonym łososiem . 208

czerwonej, zielonej i żółtej papryki pokrojonej w paseczki,   Uprażone pestki słonecznika,   10 dkg łososia wędzonego  pokrojonego w małe kawałki,   Kilka czarnych oliwek, Sos vinaigrette (proszę użyć oliwki w której są pomidory), Cząstki cytryny. Etapy przygotowania Sałaty rwiemy rękoma na kawałki, układamy na spodzie miseczki. Pomidory mieszamy z  pokrojoną papryką.  Na sałacie lodowej kładziemy pokrojone(...)pomidory, papryki i  kawałki suszonych  pomidorów, posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika i układamy kawałki wędzonego łososia. Całość polewamy sosem vinaigrette. Dla przypomnienia sos vinaigrette – ząbek czosnku, 1 mała łyżeczka musztardy Dijon, jasne aceto balsamico de Modema, odrobinę soli teraz, ponieważ w oleju sól się nie rozpuści. Wszystko wymieszać i dolewać oliwy z oliwek

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z tuńczykiem i grecką fetą. 395

firmy Food&Joy 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach ½  puszki kukurydzy [TUTAJ] 2 korniszony ½ paczki sałat mix 1 czerwona papryka 100 g ser  grecki feta Sos vinegrette Wykonanie: Tuńczyka osączyć na sicie. Olej zachować. Ogórki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę. Grecką fetę pokroić w trójkąty, jak na zdjęciu. Na spód miski rozłożyć  sałaty(...)korniszony, paprykę. Na wierzch fetę i  osączonego tuńczyka. Można wszystko wymieszać przy układaniu w misce, ale jak będziemy somie nakładac z miski, to i tak wymieszamy. Całość polać sosem vinegrette. Można wykorzystać  część oliwy po tuńczyku. Sos vinegrette: 5 łyżek oliwy z oliwek, sok z ½ cytryny, rozmiażdżony ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy Dijon, oregano,  bazylia, sól

Kulinarny karnet Christophera
Sezonowa sałatka ze szparagami. 191

komponować różniste sałatki. Proponuję zastosowanie wspaniałych szparagów ,młodej ,kruchej kapustki i tryskających radością truskawek.   Składniki: 0,5 kg szparagów 0,5 kg kapusty 30 dag truskawek 15 oliwek Sos. 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki jasnego balsamico sól ,pieprz ,cukier Kapustę szatkujemy ,solimy i polewamy sosem. Pozostawiamy na godzinę ,niech się maceruje. Szparagi oczyścić ,ugotować w wodzie(...)kawałki. Pocięte szparagi wmieszać do kapusty. Na dno talerza wsypać kapustę z kawałkami szparagów .Na wierzchu ułożyć główki szparagów ,truskawki i oliwki. Całość  przed podaniem polać pomarańczowym  sosem balsamico (gotowym ,ze sklepu) Smacznego ,na zdrowie

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z kapusty z oscypkiem. 214

Składniki: 1 kg młodej kapusty 150 g oscypka 1 pęczek koperku 50 g orzeszków ziemnych uprażonych Sos: 200ml śmietany kwaśnej 100 ml jogurtu 3 łyżki octu balsamicznego białego 3 łyżki oliwy z oliwek sól ,pieprz młotkowany Kapustę poszatkować w cienkie paski. Dodać posiekany koperek i starty na "łezkach" oscypek . Sos Śmietanę wymieszać z jogurtem ,ubijając dodać ocet balsamiczny i oliwę(...)Doprawić pikantnie solą i pieprzem. Sos wymieszać z kapustą. Odstawić na godzinę. Sałatka dzięki dłuższemu macerowaniu staje się bardziej pikantna. Sałatkę nałożyć do miski i posypać orzeszkami. Wersja z kurczakiem, Piersi kurczaka pokroić w paski ,dobrze przyprawić solą ,pieprzem i papryką słodką i usmażyć. Wymieszać z sałatką z kapusty

Kulinarny karnet Christophera
Szparagi w cieście biszkoptowym. 247

smaku . Osączone i lekko przestudzone szparagi maczać w cieście ,ułożyć na blaszce i piec w temp. 180stop. około15min. Szparagi jako danie obiadowe podaję z sałatą i pomidorami polanymi sosem koperkowym . Sos: Sos koperkowy :śmietana ,sól ,pieprz i dużo posiekanego koperku

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z zielonej cukinii. 359

Sałatka genialna w swojej prostocie i szczególnie smaczna teraz, kiedy mamy młode cukinie. Cukinię kroimy na cienkie plasterki i polewamy delikatnym sosem pomarańczowym lub innym ostrzejszym. Sos. 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka balsamico białego 2 łyżki soku z pomarańczy Składniki sosu utrzeć i posypać białym pieprzem młotkowanym

Kulinarny karnet Christophera
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 289

ułożonym menu, tak nie będzie.  Każdy chce spróbować  nowych dań, czy też zakąsek. Skoro już się uprzemy, żeby podać te dania, podajmy np. te panierowane, a z sosami pozostawmy na poprawiny. Jeszcze kilka słów o obiedzie .Cały czas piszę o weselu na około 100 osób. To, żeby sprawnie i szybko obiad był wydany, w dużym stopniu zależy(...)sali. Po wydaniu obiadu, deseru i zakąsek, do obsługi wystarczą 3 osoby.  Jak wydajemy drugie dania . Najpierw w trakcie jedzenia zupy ustawiamy surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę

Kulinarny karnet Christophera
Roszponka z jajkiem i skwarkami. 209

Lamb's lettuce with egg. Składniki. 150-200g roszponki 2 cebule 100g boczku 2 jajka na twardo Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka aceto balsamico di Modena 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwki sól, pieprz Wykonanie. Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerze. Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki ,przelać wrzątkiem. Boczek pokroić w drobną kostkę(...)wysmażyć na brązowe, chrupiące skwarki. Jajka podzielić na połowę lub ćwiartki. Sos. Czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę i dodać do octu wymieszanego z sokiem pomarańczowym .Doprawić solą, cukrem  i mocno pieprzem .Wlać olej i dobrze wymieszać. Sałatę posypać skwarkami ,krążkami cebuli ,polać sosem i ułożyć jajko.  Słów kilka …od dziadka. Kiedy kochane wnuczęta przyjdą do babci

Kulinarny karnet Christophera
Japońskie kule na patykach. 438

Japanese balls on a sticks. Składniki. 1 pierś z kurczaka 2 plastry sera ementalera 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz   2 paski papryki 2 paski ogórka 50 g bułki tartej 4 patyki Ciasto. 50g mąki 1 żółtko 2 łyżki wody sól Olej do frytury. Wykonanie. Pierś przekroić na 2 plastry, lekko rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem. Na każdy plaster(...)siebie. Smażyć we frytkownicy lub innym naczyniu do głębokiego smażenia na złoty kolor,około11min. Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek. Podawać z sosem sojowym, worcester lub musztardą jako gorącą przystawkę ,lub danie główne do ryżu. Japończycy nadziewają kule rozmaitymi warzywami. Może to być jeden składnik, albo kilka różnych

Kulinarny karnet Christophera
Ciasteczka w stylu japońskim z jagodami goji. 170

ciasteczek. Ciasto. 1 białko sól -szczypta 25g cukru pudru 45g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka jagód goji Sos miętowo-miodowy . 100ml herbaty miętowej 100ml mleka skondensowanego 1 łyżka miodu Wykonanie. Jagody goji zalać wodą na 5 min. Osączyć i osuszyć. Białko ubić z solą, dodać cukier dalej ubijając(...)małych foremek ,najlepiej okrągłych ,przepędzlowanych delikatnie oliwką, nałożyć 1,5-2 łyżeczki ciasta. Foremki ułożyć w koszyku bambusowym i gotować na parze 15 minut. Większe ciasteczka około 20min. Składniki sosu wymieszać i polać nim ciasteczka. Udekorować jagodami i listkami mięty. W oryginalnym przepisie japońskim podaje się sos jaśminowy, za którym ja nie przepadam,więc robię na bazie herbaty miętowej. Jest

Kulinarny karnet Christophera
Indyk w " lisiej skórze". 214

pieca i zawinąć w folię aluminiową, obciążyć i pozostawić do ostygnięcia. Podawać na zimno. Jeżeli chcemy podać pieczeń z udźca na gorąco, pieczeń pokroić w plastry i zrobić sos. Pomidory koktajlowe przekroić na połowę, posypać ziołami prowansalskimi, przesmażyć na patelni. Leśne grzyby obgotować, przesmażyć na patelni, podlać wytworzonym podczas  pieczenia sosem, dolać śmietanę, dołożyć przesmażone pomidorki i zredukować. Roladę(...)pokroić na plastry i z obu stron rozłożyć sos

Kulinarny karnet Christophera
Kluski francuskie smażone. 215

French fried noodles. Składniki. 150 g mąki 4 jajka 50 g masła sól olej do smażenia Sos. 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki koperku świeżego sól, pieprz Wykonanie. Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z masłem. Dosypać przesiana mąkę. Białka ubić z solą i połączyć z ciastem, miksując 4 minuty(...)rozgrzany olej kłaść łyżką małe kluski, a właściwie takie placuszki. Łyżkę zwilżamy olejem lub wodą. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Kluski francuskie podajemy polane sosem. Kluski-placuszki możemy podać również na słodko np. z truskawkami

Kulinarny karnet Christophera