3Łyżki śmietana 1Łyżka (daje jaśniejszy kolor i są pulchniejsze, ale nie trzeba) sól szczypta pieprz szczypta jajko 2Sztuki cebula 1/2 sztuki olej 1Łyżka czosnek ząbek Sos Śmietanowy; śmietana 18% 3Łyżki majonez 3Łyżki czosnek 3Ząbki (pokrojone jak najdrobniej lub utarte) szczypiorek 1/4 z pęczka(posiekany) sól 1Szczypta Sposób przygotowania: 1. Zaczynamy od Sosu Śmietanowego. Wszystko razem(...)się oleju można jeszcze dodać po jednej łyżce z oby dwóch stron ciasta na mięso by było czuć smak. 5. Na koniec gdy się usmaży dodajemy z lodówki sos śmietanowy
pichcisztosami za naprawdę małe pieniądze a na dodatek będzie to bardzo proste. To moja trzecia propozycja czekolady na gorąco, tym razem użyjemy czekolady gorzkiej którą połączymy z lekkim sosem z suszonych śliwek i cynamonem. Polecam na idealne zakończenie dnia we Dwoje :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 15-20min Składniki: 100g czekolady gorzkiej ok 60% Szklanka mleka 3,2 % Pół(...)śliwek kalifornijskich suszonych szczypta cynamonu mielonego cukier puder trzcinowy Przygotowanie: 1/ Wrzucamy śliwki do pojemnika od blendera, dodajemy cynamon, cukier i trochę wody. Miksujemy aż zrobi się konsystencja sosu (jeśli jest za gęste dodajemy więcej wody). 2/ W garnku zagotowujemy śmietanę i mleko. Wrzucamy do gotującego się mleka i śmietany kawałki czekolady i dokładnie mieszamy. Na małym gazie zagotowujemy czekoladę
Kuchnia PROzdrowotnapenne( żytni) 300 Gramów mieszanka sałat 300 Gramów oliwki czarne 8 Sztuk cebula czerwona 1 Sztuka pomidory czerwone 1 Sztuka sałata rucola 6 listków Gramów sos winegret 4 Łyżki sól 3 Szczypty pieprz 1 Szczypta majeranek 2 Łyżeczki cytryna 20 Mililitrów mandarynka 4 Sztuki miód 1 Łyżeczka natka pietruszki(...)gotujemy na parze. 4. Do rondla wlewamy miód i nasze mandarynki, i ugniatamy drewnianą łapką, dojemy pietruszkę i tak około 5 minut smażymy. 5. Miksujemy Nasz sos na piankę. 6. Na talerzu rozkładamy naszą sałatę i zalewamy sosem
pichcisztoszybsze, a na pizzę trzeba długo czekać i można tego nie przeżyć, szczególnie jeśli za uszami „ Mamooooo, mamoooo makaron !” Składniki spaghetti MALMA salsa pomidorowa TUTAJ bądz sos do spaghetti jaki lubicie oliwa z oliwek parmezan listki bazylii- moja osobista słabość, koniecznie szarpane Ugotuj spaghetti al dente uważając , by nie zrobić kleju do tapet. Podgrzać sos. Dodać sos. Obowiązkowo
Z Kuchni Do Kuchnipietruszki Wykonanie: Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy (bez tłuszczu) na głębokiej patelni, aż się ładnie przyrumieni. Wytopiony tłuszcz odlewamy, lub - jeśli chcemy, można go trochę zostawić do sosu. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Jajka roztrzepujemy widelcem, następnie dodajemy sól i pierz oraz śmietanę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy starty na cienkich oczkach ser i mieszamy. Ugotowany(...)makaron dodajemy do podsmażonego boczku, trzymamy chwilę na ogniu po czym wlewamy śmietanę z dodatkami. Mieszamy, aby sos się ładnie połączył z makaronem i gdy tylko się zagotuje, zdejmujemy z ognia. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki. Można też dodatkowo posypać startym serem (pominęłam ten krok, gdyż ser dodałam wcześniej do sosu). Smacznego! przepis bierze udział w akcji
KasiekGotujebazylia 10 listków zielona pietruszka - natka 150g zielonych oliwek Knorr Fix Spaghetti Bolognese ser mozzarella - wiórki 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego uniwersalna przyprawa do potraw - wegeta pieprz sos piri piri lub tabasco 1/2 kostki rosołowej oliwa z pestek winogron oregano kolendra Przygotowanie: MAKARON: Do wody dodajemy 2 łyżeczki soli, liście laurowe, ziele angielskie, pół kostki rosołowej i łyżkę(...)oleju z pestek winogron. Do wrzącej wody wkładamy makaron i gotujemy ok 12-15 minut (ja bardzo lubię gdy makaron jest miękki). SOS: Do głębokiej patelni dodajemy 3 łyżki oleju z pestek winogron, posiekaną cebulkę, posiekaną natkę zielonej pietruszki, 7 listków bazylii i 5 ząbków wyciśniętego czosnku. Smażymy i dodajemy mięsko mielone, nakładamy je tak by zrobić z mięsa
ClauditteMissCookingstartego parmezanu i krem balsamiczny. Podawana z dwoma paluchami chlebowymi Moja wersja tej oto sałatki wygląda w zasadzie całkiem inaczej, ale i tak poniekąd stanowiła ono źródło mojej inspiracji. Sos do sałatki a'la vinaigrette: 2 łyżki miodu 3 łyżki musztardy dijon 4 łyżki octu winnego czerwonego oregano bazylia Składniki do sałatki 100 g szynki Szwardzwaldzkiej w plastrach(...)cykoria sałatowa radicchio, rukola) ser dojrzewający Kolumb - wystarczy w zasadzie odrobina tak aby obsypać górę sałatki 3 listki świeżej bazylii garstka obranego słonecznika 1 łyżka octu balsamicznego z modeny Sos przygotowanie: Do małej miseczki dodajemy trzy łyżki musztardy wraz z dwiema łyżkami miodu. Dodajemy do tego cztery łyżki octu winnego czerwonego oraz przyprawy oregano i bazylię - dokładnie mieszamy do uzyskania
ClauditteMissCookingczosnek. Do szklanki nalewamy wywar w którym gotowaliśmy pulpeciki i dodajemy do tego 1 łyżkę maki. Dokładnie mieszamy. Zawartość szklanki przelewamy do miski z sosem. Z pulpetów odlewamy wywar i zalewamy je sosem. Dusimy/ gotujemy dalej na małym ogniu około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Danie powinno mieć kwaskowy posmak(...)jeżeli ktoś za takim nie przepada to radzę do sosu dodać 1-2 łyżeczki cukru. Smacznego
ClauditteMissCookingmięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula czerwona 1 pomidor sałata zielona 4 liście 2 ogórki konserwowe przyprawy- sól, pieprz, papryka ostra olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek Sos oraz jego przygotowanie: 5 łyżek majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka przyprawy gyros 1 średni ogórek(...)małą kostkę i przełożyć go do miseczki. Następnie dodać majonez, jogurt naturalny, śmietanę, musztardę, curry, cukier i przyprawę gyros. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przelać do słoika i zakręcić. Taki sos można przechowywać kilka dni. Sposób przygotowania Hamburgera: Mięso mielone doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i papryki ostrej. Dzielimy na 4 części i tworzymy z nich kotlety hamburgerowe. Na rozgrzaną patelnię dodajemy
ClauditteMissCookingbardzo bogaty wybór w którego w skład wchodziły - całe rzędy serów od zwykłych po najbardziej wyszukane około 20 rodzajów, szynki, pieczenie, pasztety, warzywa, owoce, naleśniki oraz cała masa różnych sosów do nich, śniadania na słodko i zimno jogurty, dżemy, powidła, około 10 rodzajów rożnych płatków śniadaniowych, jajka na twardo i miękko, jajecznice, zapiekanki warzywne z jajkiem, wołowina i wieprzowina(...)gałki. • kolacja w godz. 19:00-21:00, - Ten sam podział na kategorie jak w porze obiadowej ale już na całkiem inne sposoby, dużo większy wybór gotowych sosów i sosów połączonych z sałatkami dodatkowo w Sushi. • lokalne napoje bezalkoholowe i alkoholowe 7:00-2:00, • importowane napoje alkohole i bezalkoholowe, napoje butelkowane oraz świeżo wyciskane soki z owoców - dodatkowo
ClauditteMissCookingposiekane 5 ząbków czosnku- przeciśnietych przez praskę 1 łyżeczka pieprzu białego 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu 2 łyżki cebulki prażonej 1 łyżka syropu z granatów Składniki na sos: 4 pomidory duże malinówki 1 puszka pomidorów 1 garść świeżej bazylii 3 ząbki czosnku 1 duża cebula świeżo zmielony pieprz szczypta wegety Przygotowanie: Papryki myjemy i odkrawamy górę z ogonkiem(...)daszkiem z papryk. Wstawiamy w brytfance do piekarnika lub innego naczynia które sie do tego nadaje. Pieczemy około 30 minut. Paprykę przed włożeniem smarujemy oliwą. podczas pieczenia papryk zrobimy sos. Umyte pomidory przekrawamy na 4 części. Do garnuszka wrzucamy pokrojone pomidory i zawartość puszki. Gotujemy na małym ogniu. Cebulę przekrawamy na pół i dodajemy do garnuszka wraz z całymi ząbkami
ClauditteMissCookingBiłam i biję się z myślami, czy dobrze zrobiłam dodając zdjęcie do tego posta. Sos na zdjęciu wyszedł fatalnie, nie takiego efektu oczekiwałam :( Cóż raz się żyje i podjęłam ryzyko.... Resztę oceńcie sami. Składniki na sos i mięsko: 6 plasterków szynki wieprzowej 2 ćwiartki z kurczaka pęczek świeżej młodej polskiej włoszczyzny pieprz świeżo zmielony 400 g suszonych śliwek(...)marchew, seler i korzeń pietruszki. Następnie do głębokiego naczynia przekładamy wszystkie pieczarki, marchewki, seler i pietruszkę oraz 3/4 owoców. Blenderem robimy z tego papkę, która jest w zasadzie gęstym sosem do mięs. Mięsko w wywarze i resztą owoców podduszamy jeszcze chwilkę. Podałam danie z prostą sałatką ze szpinaki, rukoli i suszonych pomidorów
ClauditteMissCookingróżyczek brokułu 100 g różyczek kalafioru 1 marchewka 500 g mielonego mięsa wołowego przyprawy do smaku: to już wasza inwencja twórcza 100-120 g makaronu orkiszowego Składniki na sos: 1 jajko 1 szklanka jogurtu naturalnego tyou greckiego 1/2 kostki sera camembert light 1 plasterek sera gouda odtłuszczonego sól himalajska pieprz 1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego Dodatki: mozzarella suszone płatki czosnku kiełki(...)słonecznika bazylia Przygotowanie sosu: Wszystkie wymienione składniki miksujemy blenderem. Jeżeli chcecie możecie oczywiście doprawić po swojemu. Przygotowanie warzyw: Warzywa myjemy, te które trzeba obieramy i gotujemy do momentu aż trochę zmiękną (do gotowanie wrzucamy: ziemniaki, brokuły, kalafior i marchewkę). Wodę lekko dosalam solą himalajską. U mnie gotowały się pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane ziemniaki i marchewkę kroimy
ClauditteMissCookingdziałania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę z ciemnym piwem Guinness oraz Wołowinę duszoną. W swojej kuchni dodaję Bulionetkę również do dań z mięsa mielonego, np. do sosu bolognesu, aby wzbogacić ich mięsny smak i aromat. Bulionetka znajdzie swoje zastosowanie również jako baza do sosu, który następnie zagęszczamy do smaku mąką kukurydzianą zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody(...)Polecam szczególnie mój przepis na sos pieczeniowy, przyrządzany na pieczonych kościach, do którego dodaję smażoną cebulkę - efekt jest po prostu pyszny! Używam Bulionetki również jako glazury dla steków, nadając im w ten sposób piękny połysk i cudowny, głęboki aromat". -> Marco Pierre White, ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól
ClauditteMissCookingdziałania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę z ciemnym piwem Guinness oraz Wołowinę duszoną. W swojej kuchni dodaję Bulionetkę również do dań z mięsa mielonego, np. do sosu bolognesu, aby wzbogacić ich mięsny smak i aromat. Bulionetka znajdzie swoje zastosowanie również jako baza do sosu, który następnie zagęszczamy do smaku mąką kukurydzianą zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody(...)Polecam szczególnie mój przepis na sos pieczeniowy, przyrządzany na pieczonych kościach, do którego dodaję smażoną cebulkę - efekt jest po prostu pyszny! Używam Bulionetki również jako glazury dla steków, nadając im w ten sposób piękny połysk i cudowny, głęboki aromat". -> Marco Pierre White, ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr
ClauditteMissCooking