sosy - 72234 przepisów (strona:1563/4816)

Kurczak gotowany w mleku kokosowym 251

mięsa były przed gotowaniem obsmażane na patelni, wydaje się, że lepiej je podpiec w piekarniku. Ta wersja potrawy nazywa się Ayam Opor i tym się różni od innych, że sos jest biały (bez ostrych przypraw), co jest dość nietypowe dla kuchni idonezyjskiej. Zwykle danie podaje się posypane uprażoną na brązowo cebulą. Składniki do tej potrawy znajdziecie na stronie Sklep.naSushi.pl(...)dodatki  1.Nagrzej piekarnik do tem.170 C. Kurczaka podziel na części, umyj i posól. Ułóż kawałki na natłuszczonej brytfannie i wstaw do piekarnika na 30 minut. W międzyczasie przygotuj sos. 2. W moździerzu rozgnieć czosnek, cebulę, migdały, ziarna kolendry, żeby powstała jednolita pasta. Rozgrzej olej, włóż pastę i podgrzewaj, aż zacznie wydzielać się aromat. 3. Włóż podpieczone kawałki kurczaka, dodaj

Apetyczna babeczka
Brukselka orientalnie na ostro z chili 201

ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z chilii , lub mały kawałek chili świeży imbir, korzeń o długości 3-4 cm  1/2 cytryny do wyciśnięcia 2-3 łyżki sosu Teriyaki 3 duże łyżki syropu klonowego lub złotego syropu 3 łyżki oliwy z oliwek sól Brukselkę myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy(...)minut, na półtwardo, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na suchej patelni prażymy nerkowce przez ok. 1-2 minuty, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Z oliwy, sosu Teriyaki, soku z cytryny, syropu klonowego, startego imbiru oraz  z drobno posiekanego czosnku i chili przygotowujemy dressing. Odcedzone brukselki posypujemy uprażonymi nerkowcami i polewamy przygotowanym sosem. Można podawać na ciepło i na zimno

Apetyczna babeczka
Pizza z oliwkami, chorizo i świeżą rukolą 177

oleju 1 i ½  łyżeczki soli    Nadzienie: 5 dag chorizo 25-30 dag sera żółtego do starcia zielone oliwki   liście świeżej rukoli 10 dag pieczarek Sos pomidorowy:  3 - 4 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżka olivy extra virgin 2 rozgniecione ząbki czosnku  sól  pieprz  zioła wg.upodobań  2 łyżki wody(...)drożdże, zagniatamy, dzielimy na trzy części, formujemy kule i w rękach wyrabiamy okrągłe placki. Na papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę.  3. Podane składniki na sos łączymy ze sobą i smarujemy cienko ciasto. Na sos pomidorowy ścieramy cienką warstwę dobrego sera żółtego, układamy  pokrojone w plastry chorizo, pieczarki oraz oliwki w proporcjach jakie lubimy

Apetyczna babeczka
Razowa zapiekanka z chorizo i beszamelem 235

przepisu na opakowaniu, odcedzić. Żaroodporną formę do zapiekania wysmarować masłem i kolejno układać: połowa makaronu - pomidory w plastrach - czosnek w plastrach - połowa chorizo- połowa żółtego sera - druga połowa makaronu - sos beszamelowy - druga połowa sera - pozostałe plastry chorizo - bazylia 2. Zapiekać w rozgrzanym do 175 C piekarniku przez 30 minut. Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 5 dag masła(...)łyżki mąki pół łyżeczki soli pieprz gałka muszkatołowa Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i smażyć jak zasmażkę. Dodać mleko i przyprawy, cały czas mieszając. Poczekać, aż sos lekko zgęstnieje i polać zapiekankę

Apetyczna babeczka
Sushi z jarmużem, ogórkiem, krabem i łososiem 196

sushi CarlRose 2 arkusze glonów Nori dostępnych na www.Skworcu.com.pl 10 -12 dag łososia wędzonego świeży jarmuż świeży ogórek gruntowy ze skórką pałeczki kraba zielony chrzan Wasabi   1 łyżka sosu sojowego 2-3 łyżki octu ryżowego 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 1. Dobrze wypłukany ryż gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie w stosunku 1 miarka ryżu(...)miarka wody. Po ugotowaniu ryż zostawić pod przykryciem na 15 minut. Łączymy sos sojowy z octem ryżowym, dodajemy cukier i szczyptę soli, mieszamy i dodajemy do ryżu, dokładnie mieszamy. 2. Na przygotowanej folii aluminiowej lub podkładce kładziemy płaty alg morskich, małymi porcjami łyżką nakładamy ryż, pozostawiając ok 3-4 cm wolnego miejsca, aby ładnie zwinąć sushi. Warto zwilżyć opuszki palców

Apetyczna babeczka
Placki ziemniaczane 224

Pyszne placki ziemniaczane ...zajadane z sosem  Develey  ..sos niby do hot dogów..ale z plackami tez było pysznie..do ciasta dodałam przyprawę do mięsa Knorr..też przyprawa niby typowo do mięsa, ale do placków tez się nada. 1 kg ziemniaków sól,pieprz, majeranek przyprawa Knorr 1 cebula 2 jajka 1 -2 łyżki mąki kukurydzianej Ziemniaki zetrzeć(...)tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę , i przyprawy.Wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Sos Develey  jest również idealny do mięsa na zimno

Moje domowe kucharzenie
Roladki z polędwicy otulone boczkiem 221

polędwicy otulone boczkiem SKŁADNIKI: ogórek kiszony- 1 szt papryka czerwona- 4 strąki polędwica wieprzowa - 450 g boczek wędzony - 4 duże plastry tłuszcz do smażenia sól i pieprz- do smaku SOS majonez -2 łyżki czosnek suszony- 1 szczypta mała musztarda- 1 łyżeczka sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę pokroić w poprzek na 4 kawałki, rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószyć solą(...)papryki i ogórka, zwinąć w roladkę. Roladkę owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką. Smażyć roladki na rozgrzanym tłuszczu z jednej i drugiej strony. Roladki układać na liściach rukoli, przybrać pomidorkami . SOS Do miski włożyć majonez, dodać czosnek i musztardę, dobrze utrzeć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Roladki polać sosem majonezowym (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa 228

podgotować w osolonym wrzątku. Ryż ugotować na sypko. Podgotowane warzywa odcedzić na durszlaku. Filet z kurczaka umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Przesmażyć mięso na tłuszczu z przyprawą kebab-gyros. SOS Serek topiony pokroić na kawałki, rozmieszać ze śmietaną. Następnie dodać jajka i ser żółty starty na tarce, oraz przyprawy, wszystko dokładnie zmiksować Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu(...)ryżu położyć połowę mięsa z kurczaka i połowę warzyw, polać połową sosu i tak dalej postąpić z następną warstwą. wierzch sałatki polać sosem i posypać koperkiem. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Zapiekać przez 25 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Sałatka owocowa z miętą 210

sałatka owocowa na każdą okazję. Sałatka owocowa z miętą SKŁADNIKI: banan - 2 szt mandarynki - 3 szt truskawki - 1 szkl arbuz - 300 g obranego śliwki kalifornijskie - 4 szt listki mięty SOS sok z cytryny miód -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Truskawki umyć, osączyć , pokroić na cząstki. Arbuza pokroić w kostkę, usunąć pestki. Mandarynki obrać, pokroić na cząstki. Banana obrać, pokroić w kostkę. Śliwki(...)pokroić na kawałki. SOS Sok z cytryny wymieszać z miodem. Składniki sałatki przełożyć do miski, polać sosem, delikatnie wymieszać. Listki mięty umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu. Wyłożyć sałatkę, schłodzić w lodówce. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook

Kuchnia Danusi
Sałatka z rukoli fety i truskawek 272

feta i rukolą to dopiero niebo w gębie. Sałatka z rukoli fety i truskawek  SKŁADNIKI: sałata rukola - 150 g ser feta - 0,5 opak truskawki - kilka sztuk   SOS oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Sałatę umyć, osączyć na sicie. Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować, pokroić na ćwiartki. Ser feta pokroić w kostkę(...)SOS  Do szklanki wlać oliwę, dodać ocet balsamiczny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Składniki sałatki przełożyć do salaterki, wymieszać. Sałatkę przed podaniem polać sosem.  Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Oszukane gołąbki z jarmużem 214

duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 jajko 10 liści jarmużu pół pęczka posiekanego świeżego kopru sól pieprz olej rzepakowy do smażenia *na sos: 1 cebula, pokrojona w kostkę ząbek czosnku, posiekany jedna czwarta papryczki chilli, drobno posiekanej puszka pomidorów szklanka wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz szczypta papryki ostrej pół łyżeczki papryki(...)mięsa dodałam kaszę jaglaną, cebulę i czosnek, jarmuż, jajko, koper i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Z powstałej masy uformowałam kotlety, które obsmażyłam krótko z obu stron. Przygotowałam sos: cebulę i czosnek podsmażyłam, zalałam pomidorami i wodą, dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Poddusiłam na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty i przelałam do garnka. Do garnka z sosem włożyłam

Kulinarny Pamiętnik
Szwedzkie pulpeciki Köttbullar 214

wołowego 1 jajko 1 mała cebula 50 ml mleka 4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki zmielonego goździków 1/3 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki zielonej kolendry sól, pieprz olej  Sos : 200 ml bulionu wołowego lub wody 30 ml śmietany kremówki 4 łyżki dżemu z borówek do mięs  1 łyżka mąki (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Bułkę tartą(...)rękoma. Z mięsa formujemy kuleczki o średnicy około 4 centymetry. Klopsiki możemy upiec w piekarniku albo usmażyć na patelni. Ja osobiście wolę usmażyć, gdyż dzięki temu uzyskuję bazę do sosu. Jeśli decydujecie się na piekarnik to klopsiki należy piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20-25 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki, obracając

Mania Gotowania
Warstwowa sałatka z tuńczykiem 304

Składniki: 5 jajek, 1 puszka tuńczyka z sosie własnym, 200 g żółtego sera, 1 cebula biała, 1 cebula czerwona, 1 ogórek konserwowy, 6 łyżek majonezu, 3 łyżki musztardy, 1/2 puszki kukurydzy. Przygotowanie:  Jest to sałatka warstwowa, więc bardzo łatwo ją się robi. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, osobno kroimy w kostkę białka i żółtka. Następnie przygotowujemy sos mieszając(...)musztardę i majonezem. Na sam spód przezroczystego naczynia ścieramy na tarce 100 g żółtego sera, na to układamy pokrojone białka. Kolejną warstwę robimy z połowy sosu, no to pokrojoną białą cebulę i czerwoną cebulę. Kolejno tuńczyk, kukurydza, 100 g żółtego sera i na samą górę żółtka i drobno pokrojony ogórek konserwowy

Aga w kuchni
Pizza dwie pory roku 186

Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki, 125 ml mleka, 125 ml wody, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 15 g drożdży, 3 łyżki oleju, sos:  1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie, dodatki: 1 część salami, czarne oliwki, kukurydza, pieczarki, pomidorki koktajlowe, żółty ser, 2 część pieczarki, brokuły(...)składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto jest bardzo elastyczne i w ogóle nie przykleja się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką. Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Pieczarki kroimy w plasterki, wykładamy na blaszkę i w 150 stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy

Aga w kuchni
Surówka z pora 173

Składniki: 1 mała kapusta pekińska, 1 ogórek zielony, 1 puszka kukurydzy, 1/2 białej części pora, 2 łyżki posiekanego koperku, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki suszonego koperku. Przygotowanie:    Kapustę pekińską dokładnie myjemy po zimną wodą i siekamy. Por kroimy na 4 części wzdłuż(...)siekamy, dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz pokrojony w kostkę zielony ogórek.  Przygotowujemy sos z oliwy z oliwek, wody, soku z cytryny, ziół i suszonego koperku. Polewamy sosem sałatkę, na koniec posypujemy świeżym koperkiem i mieszamy. Dekorujemy plasterkami mandarynki

Aga w kuchni