śmietany 18% oliwa z oliwek 2 łyżki miodu 2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich 2 łyżeczki bazylii 0,5 kubka startego sera grana padano albo parmigiano reggiano pieprz 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy, paprykę myjemy, kroimy w kosteczki, dorzucamy do podsmażonej kiełbasy dolewamy odrobinę oliwy z oliwek i sosu sojowego oraz łyżką dokładamy miód doprawiamy pieprzem(...)najlepiej świeżo mielonym oraz śmietaną wszystko dusimy około 20 minut makaron gotujemy według informacji na opakowaniu, odcedzamy mieszamy z sosem, podajemy oprószone ziołami i serem SMACZNEGO
Luźna Kuchniapałeczki wkładamy do lodówki na około 2 godziny w międzyczasie gotujemy ryż lub przygotowujemy ziemniaki oraz surówkę- pora kroimy w talarki, wrzucamy do miseczki doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy sosem majonezowo- jogurtowym w proporcjach pół szklanki majonezu na pół szklanki jogurtu greckiego na zimnej suchej patelni układamy mięso, smażymy na złoty kolor, po około 10 minutach zalewamy marynatą, dodajemy miód(...)musztardę, dolewamy słodką śmietanę całość dusimy jeszcze przez około 20 minut Podajemy gorące z sosem, świeżą kolendrą, ryżem lub zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką z pora, która będzie świetnym kontrastem do słodkiego sosu i delikatnego mięsa SMACZNEGO
Luźna Kuchniastole. Przyznam, że chyba nie trzymam się ściśle tych dietetycznych wskazówek. Jednak od czasu, do czasu rybka jest. Dobra, zdrowa, bo gotowana na parze do tego warzywa, właściwie sos warzywny. Polecam. SKŁADNIKI (porcja dla 4-5 osób) 1/2 kg filetu z dorsza lub innej ryby 1 mały por 1 marchewka mały kawałek selera. mały kawałek pietruszki koperek(...)Pora kroimy w talarki, Marchewkę i pozostałe warzywa ścieramy na dużych oczkach tarki. Wkładamy na patelnię, podlewamy śmietaną i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Powstały sos można odrobinę posolić i przyprawić pieprzem. Rybę podajemy z sosem warzywnym , ziemniakami, ryżem lub kaszą. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyOtwór spinamy wykałaczką. Nacieramy przyprawami. Smażymy z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub kokilek. Pomarańcze obieramy ze skórki, z tych białych skórek też, ponieważ spowodują one, że sos będzie gorzki. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy na patelnię. Dodajemy musztardę i miód. Dusimy chwilę, aż wytworzy się sos. Podczas duszenia pomarańczę się rozpadną, jeśli nie chcecie by plątały(...)się po talerzu, zamiast kroić pomarańcze, możecie wycisnąć z nich sok. Gotowym sosem zalewamy kurczaka. Wierzch posypujemy tymiankiem. Przykrywamy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Jako dodatek do obiadu proponuję ryż. ;) Życzę smacznego! :) Rozliczenie: kurczak- 11zł pomarańcze- 2zł ser- 7zł przyprawy- 1zł musztarda i miód- 1zł ryż ( 2 torebki)- 1,50 zł Po zsumowaniu wyszło 23,50zł
Czerwona Porzeczkakminu rzymskiego. Gyros nadaje potrawie lekko pikantny smak. podwójna pierś z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 - 2 papryki czerwone 2 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz 4 łyżki oleju 2 torebki ryżu (200 g) Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić na małe kawałeczki. Do pokrojonego kurczaka dodać przyprawę gyros, 2 łyżki oleju(...)łyżki sosu sojowego, czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać. Paprykę i cebulę pokroić na drobne kawałeczki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić przyprawioną pierś. Po 10 minutach do smażącego się kurczaka dodać cebulę. Dusić najlepiej pod przykryciem kolejne 10 minut, sprawdzić miękkość i smak kurczaka, ewentualnie dodać soli lub pieprzu do smaku. Dodać
Kuchcik gotujedodatkiem ryżu basmati, kaszy gryczanej lub jaglanej i jarzyny, np.marchewki lub marchewki z groszkiem, itp. Ale dodatki pozostawiam już do Waszego wyboru. Jako, że jest to wersja bez sosu (sosy bywają u nas bardzo rzadko) idealnie komponuje się również z dodatkiem samych warzyw. Ja przygotowuję od razu z podwójnej porcji, przepis podaję na pojedynczą. Jest to jedno z ulubionych dań(...)moich dzieci. Oczywiście można również stworzyć z tego danie z sosem, my akurat preferujemy taki sposób jaki podaję. Przygotowanie zajmuje mi ok.30-40 minut, jest to więc danie dość szybkie. Składniki: - ok.1kg filetów z udźca kurczaka - 1 duża cebula - 1/2 główki czosnku - świeżo mielony pieprz - sól ziołowa (morska) w młynku lub sama sól himalajska lub morska - czosnek mielony (lub suszony
Smaczne ZdroweSałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli(...)Sos: 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki Mięso oczyścić, pokroić na cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką
Bullioserii dania z drobiu dziś FILETY Z KURCZAKA Z MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI . Danie szybkie i proste w przygotowaniu, podaję z ziemniaczkami i sosem grzybowym,oczywiście z dodatkiem sałat. PIERSI Z KURCZAKA Z MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI. SKŁADNIKI: 4 pojedyncze piersi suszone pomidory (w słoiku) kulka mozzarelli ( duża ) cebula przyprawa do kurczaka knorr sos grzybowy knorra(...)piersiach naciąć kieszonki posypać przyprawą knorra i odstawić na 2 godz. Po tym czasie kieszonki napełnić farszem , spiąć wykałaczkami i usmażyć z obu stron. Gdy będą zrumienione zalać sosem i podusić do miękkości
Kuchnia BeatyRAVIOLI SKŁADNIKI: 1 paczka pierożków ravioli (ja użyłam tortellini z serem pleśniowym i pieczarkami) 3 papryki: czerwona, żółta, zielona 1 młoda cukinia 1 czerwona cebula sól, pieprz SKŁADNIKI NA SOS: 1 słoik suszonych pomidorów w oleju z przyprawami pokroić w paski 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę składniki wymieszać z oliwą z pomidorów, aby powstał sos WYKONANIE: Cukinię, paprykę pokroić(...)słupki, cebulę w piórka i podsmażyć na oleju. Wymieszać z pierożkami i sosem. Proszę dzielcie się ze mną swoimi wrażeniami
Kuchnia BeatyProste potrawy potrafią zachwycić, dziś eksperymentowałam ze śledziami. Smak korniszonów i czosnku, delikatnej szalotki i czerwonej cebuli w połączeniu z kawałkami śledzi zadowoli każdego miłośnika intensywnych smaków... ŚLEDZIE W SOSIE CZOSNKOWYM- proponuję z dodatkiem chrupiących bułeczek prosto z piekarnika. SKŁADNIKI: 4-5 płatów śledzi w zalewie octowej SKŁADNIKI SOS: 3-4 ząbki czosnku 1 szalotka 1 cebula czerwona(...)korniszonów 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżki majonezu Winiary świeżo mielony pieprz czarny, sól do smaku WYKONANIE: śledzie pokroić w paski SOS: czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę i 3/4 cebuli czerwonej, korniszony pociąć w drobną kostkę, resztę cebuli czerwonej kroimy w krążki posypujemy cukrem i solą (do zmożenia), cebula będzie dekoracją półmiska, dodać majonez, jogurt naturalny, wymieszać
Kuchnia Beatyteż może być) 2 łyżeczki papryki ostrej 1 pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz 3 małe papryki czerwone czerstwa bułka 1 jajko 2- 3 cebule tłuszcz do smażenia opcjonalnie "sos meksykański-Pudliszki"(można zrobić samemu) WYKONANIE: Mięso, paprykę (proszek), sól, pieprz -mieszamy cebulę, 1 paprykę krótko dusimy na tłuszczu, aby zmiękły-dodajemy do mięsa formujemy owalne kotlety i smażymy(...)pozostałą paprykę, cebulę kroimy w cienkie paski- dusimy dodajemy gotowy sos, bądź robimy własny wkładamy zrazy i dusimy około 15-20min. pod przykryciem, mieszając aby sos nie przywarł. Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę. Umieszczę Was udoskonalony przepis na moim blogu - z Waszym autorstwem oczywiście
Kuchnia BeatyZostały ci ziemniaki po obiedzie???Utłucz je i zostaw na jutrzejszy obiad.Tradycyjne poznańskie"szagówki", to super dodatek do obiadu- z ciemnym sosem pieczeniowym po prostu rewelacyjne!Moja mama lubi te kluski na słodko- polane masełkiem i posypane cukrem. Wszystko kwestia gustu! SKŁADNIKI: 1 kilogram ziemniaków, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka oraz sól WYKONANIE: Ziemniaki na szagówki muszą(...)skos, co 2 centymetry, Kluseczki gotuje się partiami, w osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia, Odcedzone na sicie przelewamy zimną wodą, Wyłożone na talerz musimy okrasić lub polać sosem i danie gotowe. Jeśli będziecie podawać z sosem to polecam jako dodatek kapustę kiszoną zasmażaną(przepis na kapustę podany wcześniej "kluseczki z kapustą
Kuchnia BeatyWitam serdecznie przed nami upalne dni, chcę Państwu zaproponować szybki, lekki obiad. MAKARON Z SOSEM TRUSKAWKOWYM, bo sezon truskawek rozpoczęty. Sosy oczywiście możemy robić z każdych owoców jagodowych.A, więc słodki, lekki obiad na upalne dni SKŁADNIKI: 2 szklanki dowolnego makaronu, 0,5 kg truskawek, 1 duży kubek jogurtu naturalnego, 1 opakowanie cukru waniliowego WYKONANIE: Makaron gotujemy. Połowę (obranych) truskawek(...)miksujemy razem z jogurtem i cukrem waniliowym. Drugą połowę kroimy w plasterki. Gorący makaron polewamy sosem truskawkowym i mieszamy z truskawkami Na wierzch kładziemy połówki lub całe truskawki dla dekoracji dania SMACZNEGO
Kuchnia BeatySałatka wiosenna, którą wczoraj serwowałam do mięska z grilla zrobiła niezłą furorę. Dziś przygotowałam ją zamiast z majonezem to z sosem czosnkowym i przyprawami. Będzie lżejsza, ale na pewno równie smaczna. SKŁADNIKI: 5-6 szt. średniej wielkości ziemniaków 4 jajka ugotowane na twardo cebulka dymka+szczypiorek, sporo koperku 3 łyżki majonezu 1-2 łyżek jogurtu naturalnego gęstego 2-3 ząbki(...)czosnku sól, grubo zmielony pieprz(można przygotować go w moździerzu), trochę vegety WYKONANIE: SOS CZOSNKOWY: w miseczce mieszamy majonez i jogurt, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, vegetę wszystko dokładnie ucieramy SAŁATKA: Ziemniaki gotujemy, obieramy, kroimy w plastry, ugotowane jajka kroimy w grubszą kostkę, dodajemy pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem i koperek, mieszamy ze sosem gotowe. Jeśli
Kuchnia Beaty