niemal za każdym razem staram się urozmaicać składniki nadzienia. Czasem jest to surowe mielone, bardzo klasycznie przyprawione, a czasem jest to mięso przygotowane podobnie jak do sosu bolońskiego. Często jest to farsz jarski, bez grama mięsa i też jest pysznie :) Dzisiaj do mięsa dodałam suszone pomidory - to był strzał w dziesiątkę. Wyszło pyszne i aromatyczne(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać pod przykryciem przez około pół godziny. Podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem. Jako dodatek proponuję ziołowy sos na bazie jogurtu lub pikantny sos ze świeżych pomidorów. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennamoich. Robię je między innymi wtedy, kiedy dzień wcześniej przygotowuję faszerowaną cukinię - pozostaje wtedy sporo wydrążonego środka, którego szkoda wyrzucać. Można je podawać na słodko, z sosami jogurtowymi czy tez na ostro i bardziej wytrawnie, na przykład z gulaszem. Zawsze smakują i zawsze inaczej :) Wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku :) Składniki: około(...)wymieszać. Smażyć na złoty kolor z obu stron, na średnio rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosami na bazie jogurtu, pikantnymi sosami pomidorowymi lub mięsnymi. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapieczenia. Na koniec dołożyć starte na jarzynowej tarce warzywa i udusić razem z mięsem. Po upieczeniu warzywa i cebulę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Powstanie gęsty jarzynowo - pieczeniowy sos, którego niczym nie trzeba będzie zagęszczać. Ja swoją pieczeń krócej obsmażałam, zależało mi na delikatniejszym mięsie. Można jednak mocniej obsmażyć, a uzyska się mocno pieczeniowy sos, ciemniejszy i intensywniejszy(...)smaku. Mięso jest bardzo kruche i delikatne, a sos kwaskowaty o pięknym zapachu :) Spróbujcie sami :) Polecam podawać pokrojone w grube plastry, z kluskami śląskimi i buraczkami :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 8 tortilli 1 podwójna pierś z kurczaka pół główki sałaty pekińskiej dwie cebule 4 małe pomidory 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz przyprawa do kurczaka lub gyrosa Sos: 4 łyżki majonezu 1 mały jogurt naturalny czosnek (może być w granulkach) sól, pieprz Najpierw przygotowuj ę składniki : Kurczaka kroję w kostkę, przyprawiam, rozgrzewam patelnię z małą ilością oleju(...)miski wlewam jogurt naturalny, dodaję majonez, czosnek, przyprawiam i dokładnie mieszam. Gdy mam już przygotowane składniki zaczynam zwijanie tortilli . Najpierw podgrzewam placki (w mikrofali lub na patelni), smaruję sosem, posypuję sałatą, kładę kurczaka, pomidory, cebulę i polewam sosem. Zwijam, a końcówkę okręcam folią aluminiową by łatwiej było trzymać. Zamiast pomidorów można użyć kukurydzy, ogórka kiszonego /kor niszonego/zielonego, pap ryki pokrojonej
NA MOIM TALERZUPyszny, pachnący kawałek mięsa z indyka. Składniki na m arynat ę : 4 łyżki oleju, 4 łyżki wody, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu płynnego, 1 czubata łyżka przyprawy do mięs (do pieczeni/kurczaka itp.) s ól morska, pieprz świeżo mielony, majeranek, czosnek w granulkach, kilka kuleczek ziel a angielskiego, 2 lub 3 szt. liś cia laurow(...)Olej, wod ę , sos sojowy i miód dokładnie mieszam w szklance. Wsypuję przyprawy, mieszam, a później wylewam zawartość szklanki i dokładnie masuję, nacieram mięso. M arynuję przez noc, zdarza się, że po paru godzinach przewracam mięso. Przed pieczeniem posmarowałam wierzch grubą warstwą musztardy i podlałam 1,5 szkl. wody. Piekę w naczyniu żaroodpornym. Wkładam do zimnego piekarnika, który nastawiam
NA MOIM TALERZUsię sam". Szybki i pyszny . Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 4 łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie liść laurowy Składniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję(...)przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę). P odawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką . Pozostał ą marynat ę mo żna wykorzystać do baz y sosu , dodać pół opakowania śmietany lub p ół litra wo dy zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema łyżka mi mąki ziemniaczanej roztrzepanej w zimnej wodzie. Świetnie smakują też
NA MOIM TALERZUbobu 1 saszetka prażonej kaszy gryczanej 100 g drylowanych daktyli 50 g pestek dyni, podprażonych na patelni sok z 1 limonki 1 papryczka chili, drobno posiekana 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu (lub syropu z agawy albo innego słodu) 1 łyżka octu ryżowego sól Przygotowanie: Bób i kaszę gryczaną ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Bób wyłuskać(...)wymieszać z kaszą, daktylami i prażonymi pestkami dyni. Przygotować sos z soku z limonki, posiekanej papryczki, sosu sojowego, octu ryżowego i miodu. Zalać nim sałatkę, wymieszać i doprawić solą. Sałatkę odstawić na 30 minut, a później można się nią już zajadać
Food Squareryby pieczone w sezamowej posypce. Bardzo często przygotowuję w ten sposób grillowanego łososia, którego możecie użyć zamiast pstrąga. Danie jest supersmaczne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować rybę w sosie teriyaki, obtoczyć w ziarnach sezamu, utłuczonych uprzednio z glonami nori, a następnie wrzucić na niecały kwadrans do piekarnika lub ugrillować. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi batatami(...)ryżem. Składniki: 600 g filetów pstrąga łososiowego lub łososia 4 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżego sól morska 2 płaty glonów nori 6 łyżek czarnego sezamu oliwa z oliwek Przygotowanie: Pstrąga oczyścić i zamarynować w sosie teriyaki, soku z cytryny i odrobinie soli. Odstawić na godzinę. Glony nori utłuc w moździerzu z sezamem
Food Squarezłote. Wlej 1/2 szklanki bulionu i dalej gotuj. Gdy bulion odparuje, wlej kolejne pół szklanki bulionu. Zagotuj go, a następnie patelnię przykryj pokrywką. Gotuj przez kolejne 10 minut, aż sos zmieni kolor na ciemnobrązowy. Kurczaka ściągnij z patelni i odstaw na osobny talerz. Do powstałego sosu dodaj kumin, kardamon i pieprz. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Przykryj(...)ugotuj go al dente w 6 litrach wody z 2 łyżeczkami soli. Powinno to zająć około 10 minut. Odcedź ryż na durszlaku, a następnie wrzuć na patelnię z sosem na bazie bulionu. Dokładnie wymieszaj. Następnie ryż przełóż do rondla lub dużego naczynia żaroodpornego i wyłóż nań kawałki kurczaka, a następnie marchew z rodzynkami i migdałami. Wstaw do nagrzanego piekarnika
Food SquareMięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem. Warzywa kroimy w drobną kostkę, delikatnie przyprawiamy warzywkiem i mieszamy. Z jogurtu, majonezu i przyprawy tzatziki robimy sos. Bagietki nacinamy wzdłuż, lekko rozchylamy i układamy na blaszce. Na patelni podsmażamy mięso do zrumienienia. Nagrzewamy piekarnik do temp. 160 st. C i wstawiamy bagietki(...)piekarnika i wykładamy je plastrami żółtego sera. Jeszcze na chwilę wędrują do pieca, aby ser się roztopił. Nakładamy niewielką ilość mięsa. Polewamy delikatnie sosem. Wypełniamy warzywami po brzegi bagietki. Polewamy solidnie sosem. Bagietka gotowa. Najlepiej jeść nad półmiskiem, bo danie jest solidne w rozmiarach. Po kilku zjedzonych bagietkach
Maminek kulinarnyolejem. Warzywa kroimy według uznania, my pokroiliśmy: -kapustę pekińską na drobno -ogórek i pomidor w półplasterki -cebulę w ćwierćplasterki -paprykę w kostkę Musimy też przygotować sos tzatziki (tak, jak do bagietki z warzywami). Zabieramy się za ciasto na placki ryżowe. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)termoobiegiem na ok. 10 minut. W tym czasie podsmażamy na patelni przyprawione mięso. Placki są rumiane - czyli gotowe. Zaczynamy układankę. Placek smarujemy sosem tzatziki i posypujemy kapustą pekińską. Na kapustę kładziemy mięso, następnie ogórek, paprykę, pomidory, cebulkę i kapustę pekińską, polewamy solidnie sosem tzatziki a na końcu papryczką i... ...zabieramy się
Maminek kulinarnyposiekane • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin • 1 łyżeczka miodu • 1 łyżka soku z limonki i 1 łyżeczka startej skórki • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sos tabasco do smaku Soczewicę opłukać, wsypać do rondelka i wlać wodę (2,5 cm warstwa wody ponad poziom soczewicy). Doprawić solą i pieprzem, dodać 1 posiekany ząbek czosnku(...)ognia, wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz posiekanym 1 ząbkiem czosnku. Dodać 1 łyżeczką miodu, sok i skórkę z limonki oraz natkę pietruszki. Doprawić sosem tabasco do smaku oraz ewentualnie solą i pieprzem. Stek z Antrykotu: Stek wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. Obsypać pieprzem, wysmarować olejem. Włożyć na dobrze rozgrzaną patelnię
Smakowity Blog Kulinarnyugotowany ziemniak pomidorki koktajlowe tuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki) kilka czarnych oliwek filety anchois w oliwie cebula pokrojona w krążki, skropiona sokiem z cytryna Sos winegret czosnkowy: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka cukru lub miodu ząbek czosnku, przetarty sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowanie sałatki jest banalnie(...)proste. Zaczynamy od przygotowania sosu. Kroimy i układamy składniki na półmisku warstwami (dowolnymi) kończąc układanie na filecikach anchois na wierzchu sałatki. Całość obficie i dokładnie polewamy sosem winegret. Sałatkę podajemy po 15 minutowym schłodzeniu w lodówce
Smakowity Blog Kulinarnynajistotniejsze- krewetki. Wersji tej zupy jest bardzo wiele. Jedne zalecają dodanie mleka kokosowego, co czyni zupę aksamitną i nadaje jej słodyczy, inne zaś stanowczo tego zabraniają. Natomiast dodatek sosu rybnego zapewnia słoność wywaru, podkreślając inne smaki. Ten, kto nie chce bawić się w samodzielne dobieranie przypraw, może skorzystać z gotowej pasty do dań kuchni tajskiej. Ja użyłam zielonej pasty(...)litra wody 2 łyżki zielonej pasty curry 2 male czerwone papryczki chili, pozbawione nasion i drobno posiekane 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 1/4 szklanki świeżych liści kolendry 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1/2 cukinii 2 szalotki Fasolka szparagowa, drobno pokrojona Przygotowanie: W woku lub na dużej patelni
Smakowity Blog Kulinarny