sosy - 72234 przepisów (strona:1599/4816)

Schabowy lekko pikantny 190

Schabowy...ciut inaczej...lekko pikantny..a to za sprawą dodatku sosu Salsa Mexicana  .. schab, karkówka lub polędwica sos Salsa Mexicana jajka  vegeta bułka tarta Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem, posmarować z obu stron sosem salsa mexicana.Jajka roztrzepać razem z vegetą.Kotlety namoczyć w  jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.Usmażyć na rumiano

Moje domowe kucharzenie
Spaghetti bolognese 252

łyżeczka bazylii (otarta) Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Przepis: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. W tym czasie przygotowujemy sos: 1. Cebulę oraz pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę.  2. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz pieczarki. 3. Po ich zarumienieniu, dodajemy mięso. Całość smażymy(...)minut.  4. Dodajemy na patelnię krojone pomidory i koncentrat. Całość często mieszamy i trzymamy na średnim ogniu ok. 10 minut. 5. Do sosu dodajemy ulubione przyprawy i doprawiamy go do smaku.  6. Po odcedzeniu makaronu nakładamy go na talerz, wierzch posypujemy oregano i bazylią. 7. Na tak przygotowany makaron nakładamy sos. 8. Wierzch posypujemy startym żółtym serem

Emcia Pichci
Jajka z sałatką rybno warzywną 236

się z tego bardzo cieszę. Tak się składa, że jajka bardzo lubimy i często goszczą na moim stole. Tym razem połączyłam groszek, ogórki, pieczarki i filety z pstrąga w sosie chrzanowym. Wyszło smacznie i ciekawie. Składniki: 1 puszka filety z pstrąga w sosie chrzanowym Graal 4 łyżki groszku z puszki 10 pieczarek marynowanych 3-4 ogórki konserwowe 1 jajko ugotowane(...)groszek i koperek zielony do dekoracji Przygotowanie: Ogórki i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Groszek odsączyć z zalewy. W naczyniu wymieszać ogórki, groszek, pieczarki i całą zawartość łącznie z sosem fileta z pstrąga, wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jajko, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka przekroić na pół na wierzch nakładać łyżką sałatkę. Ułożyć

Ala piecze i gotuje
Sałatka z figami, szynką i camembertem na rukoli 208

połączyłam z szynką i camembertem. składniki: 2 garście rukoli 1/2 serka camembert 2 duże figi lub 4 mniejsze 8 plasterków szynki dojrzewającej 4-5 łyżek oleju 1 łyżka  sosu balsamicznego sól,pieprz do smaku Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć rukolę. Figi pokroić w ósemki i ułożyć na rukoli. Pomiędzy ułożyć zwinięte kawałeczki szynki. Camemberta pokroić na małe(...)kawałki. Ułożyć pomiędzy figami i szynką. Olej wymieszać z sosem balsamicznym, do smaku doprawić solą i pieprzem. Gotowym sosem skropić ułożoną na talerzu sałatkę i od razu podawać

Monia miesza i gotuje
Lekka przekąska z kabanosem 164

Uwielbiam takie zdrowe i szybkie w przygotowaniu przekąski. Ta nadaje się idealnie na jeden kęs, a podana z sosem sprawdzi się jako sałatka. Polecam! Składniki : * 200g fileta z kurczaka * łyżka przyprawy do kurczaka Knorr * łyżeczka oliwy z oliwek * kabanos wieprzowy * kilka liści dowolnej sałaty * kolorowe papryki * sos : pół jogurtu greckiego, sok z połowy cytryny, sól, pieprz świeżo mielony do smaku(...)Knorr. Usmażyć, pokroić w kostkę. Papryki posiekać w drobną kostkę. Kabanosa w plasterki. Liście sałaty umyć, ułożyć na półmisku. Na każdy nałożyć troszkę papryki, kawałki kurczaka oraz kabanosa. Składniki sosu dokładnie połączyć, podawać do sałaty

Magiczne Życie Marty
Gulasz rybny 217

Dawno nie było rybki..i w sumie nie wiedziałam co z niej zrobić...no i zrobiłam gulasz..dla zaostrzenia smaku dodałam sos Salsa Mexicana ...i potrawa gotowa...polecam.. 60 dkg filetów z ryby  2 pory 2 cebule 1 papryka czerwona  sok z cytryny  listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz  przyprawa do ryb sos Salsa Mexicana(...)natrzeć solą i przyprawą, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Pora, cebule i paprykę oczyścić, drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać listek laurowy, sos, podlać wodą i dusić do miękkości. Rybę obtoczyć w mące i obrumienić na tłuszczu. Dodać do porów z cebulą i dusić do miękkości na małym ogniu

Moje domowe kucharzenie
Toskania: Jak uczyłam się gotować po włosku. Relacja z lekcji gotowania. 181

poczuć się jak kucharz, szczególnie, że dostaliśmy od niego profesjonalne fartuszki :) Na początek wspólnie napiliśmy się Proscecco , po czym przystąpiliśmy do omawiania naszego menu. Oto ono: flan cukinii z sosem pomidorowym świeży makaron z sosem a'la ratatuj królik cacciatore pepperonata tiramisu Imponujące prawda? Czekało nas dużo pracy i ledwo wyrobiliśmy się w czasie. Zaczęliśmy od zagniecenia ciasta na świeży(...)przy tym napociłam ;) Muszę jeszcze poćwiczyć, aby nabrać wprawy, jaką miał Andrea. Zaskoczeniem był dla mnie flan z cukinii, czyli zielone babeczki pieczone w kąpieli wodnej i podane z sosem pomidorowym. Mimo niepozornego wyglądu okazały się przepyszne. Przygotowaliśmy także królika cacciatore , czyli po myśliwsku, duszonego z białym winem i pomidorkami koktajlowymi oraz pepperonatę , paprykę i cebulę duszoną na oliwie. Mój

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak zapiekany z dynią 180

tego przepisu :) Składniki: - połowa średniej dyni - 20 dag sera żółtego - 5 średnich ziemniaków - 1 duża pierś z kurczaka - kilka łodyżek rozmarynu - przyprawa do kurczaka - papryka słodka - czosnek granulowany - pieprz sos - 1/2 litra wrzątku - 1 kostka mięsna - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżka majonezu - kilka kropel tabasco - kilka kropel oleju balsamicznego Przygotowanie: Ziemniaki obgotowujemy i kroimy w grubą kostkę. Dynię obieramy(...)wraz z kurczakiem kroimy w grubą kostkę. Kurczaka podsmażamy ze szczyptą przyprawy do kurczaka, jedną łyżką papryki słodkiej oraz szczyptą pieprzu i granulowanego czosnku. Wszystkie składniki na sos łączymy i dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, dynię oraz kurczaka. Składniki mieszamy i polewamy sosem. Na wierzch układamy plasterki sera żółtego i gałązki rozmarynu. Pieczemy w 180 C przez

Zainspirowana w kuchni
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 194

wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 4 goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka

Tajskie smaki
Śledź w buraczkowej pierzynce 205

buraki ścieramy na grubej tarce. W dużym kubku mieszamy majonez ze śmietaną, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie na cebuli układamy starte jajka, polewamy je 2 łyżkami sosu śmietanowego. Na to układamy starte ziemniaki i polewamy sosem. Na koniec układamy buraki i polewamy je sosem, posypujemy koperkiem. Salaterkę dokładnie przykrywamy i odstawiamy na parę godzin, aby składniki się

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka: buraczki i feta 256

Przywołuję wiosnę kolorami ! Słodkawe pieczone buraki i słona feta, do tego sos czosnkowy... A na koniec grubo zmielony pieprz, dodany przez Ślubnego. Sałatka: buraczki i feta Składniki: 3-4 buraki upieczone w piekarniku 15 dag fety kilka różyczek brokuła 1 łyżka majonezu 3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny 1 ząbek czosnku sół, pieprz Wykonanie: Buraczki obieramy ze skóry(...)kroimi w plastry, układamy na talerzu. Brokuły blanszujemy przez ok. 1 minutę, odcedzamy. Z majonezu, oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos. Na buraczki układamy kawałki fety, rozkładamy różyczki brokuła, polewamy sosem. Na wierzchu przyprawiamy grubo zmielonym pieprzem

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka Cezar 409

posypujemy solą i pieprzem i smażymy do delikatnego zbrązowienia. Przykrywamy. W małym pojemniku miksujemy czosnek, żółtko, oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.  Robimy taką ilość sosu, aby nam starczyła również do delikatnego polania nim chleba tostowego przed podsmażeniem. Tosty zyskają wtedy na smaku :-). Chleb tostowy kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię, polewamy delikatmie naszym(...)sosem. Gdy będą lekko brązowe wyłączamy ogień, a tosty przykrywamy, aby nie wystygły. Sałatę kroimy w paseczki, na nią układamy pierś z kurczaka, grzanki, cebulę pokrojoną w krążki i obraną pomarańczę pokrojoną w kawałki. Całość polewamy sosem i posypujemy świeżo startym serem. Biorę udział

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki z rzymskiego garnka 164

garnka Składniki na gołąbki: 1 kapusta o wadze ok. 1,5 kg 750 g mieonego mięsa z indyka 100 g suchego ryżu 1 cebula sól i pieprz Składniki na sos: 1 kartonik 500 ml  przecieru pomidorowego 1 mały kubek śmietany 18% koperek sól, pieprz Wykonanie: Z kapusty wycinany głąb i parzymy ją w dużym garnku około 15-20 minut(...)godziny od momentu osiagnięcia temperatury 180 stopni. Po 45 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni. Do malego garnka wlewam przecier pomidorowy i śmietanę, przyprawiam i dolewam część sosu powstałego przy pieczeniu gołabków. Doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Po wyłączeniu ognia dodaję koperek. Gołąbki podaję polane sosem

Kulinarne przygody Gatity
Szybka sałatka warzywna 393

macie pomysłu na szybką sałatkę do obiadu ? Nie macie ochoty na ciężkie majonezowe sosy ? W takim razie pewnie moja dzisiejsza propozycja się Wam spodoba. Z reguły tak skomponowane warzywa jadamy  z sosem zrobionym na bazie oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Dziś postanowiłam  zastąpić olej gęstym naturalnym jogurtem, gęsty jogurt fajnie okleja warzywa i nie spływa(...)kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w cienkie piórka, pomidora w dowolne niezbyt duże kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do salaterki lub miski. W kubeczku dokładnie mieszamy składniki sosu: jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz, po czym polewamy nim warzywa i wszystko razem mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Szynka pieczona w ziołach 260

stół. Dziś jedna z propozycji mięsnych, czyli pieczona szynka w ziołach, która możemy potem wykorzystać na dwa sposoby: pokroić jak wędlinę i zjeść na zimno z chrzanem  lub sosem tatarskim, lub potraktować jak danie obiadowe i podać na ciepło polane sosem, który powstał  w trakcie pieczenia.  Szynka pieczona w ziołach Składniki: 1,2 kg szynki kulki(...)godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy szynkę przez 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika szynkę studzimy w rękawie, następnie z niego wyjmujemy, a sos, który powstał w trakcie pieczenia, przelewamy do garnuszka do późniejszego wykorzystania

Kulinarne przygody Gatity