małego i gotujemy 12 minut, aż dynia i soczewica bedą miękkie. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy śmietankę, koncentrat pomidorowy i suszone pomidory. Zagotowujemy i gotujemy około 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Można także dodać więcej śmietanki lub bulionu (gdyby sos był za gęsty). Dodajemy pomidorki cherry i posiekaną natkę pietruszki
cool and mintyogniu nie mieszając , żeby nie utopić kurczaka , do momentu , aż mięso będzie gotowe . Warzywa razem z pomidorami z puszki, puszczają wystarczającą ilość soku ,żeby wytworzył się pyszne dość gęsty sos . Warunek jest taki ,że danie musi się dusić naprawdę powoli , inaczej sos szybko odparuje i będzie trzeba dolać wody . Danie serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , choćby ze świeżym pieczywem
Ogrodnik w podróżyDziś kanapki godne królów. Zapraszam na przepyszne śniadanie. Sos robi się szybko a potem zajada pyszne kanapki, zachęcam do spróbowania. Kanapki, sos brokułowy, szynka i pomidory - śniadanie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJogurt zmiksowany z awokado to idealna podstawa sosu. Do sałatek. Do mięsa. Do pizzy. Do chleba. Do warzyw. No, do wszystkiego. Nawet do wyjadania łyżeczką. 1 dojrzałe awokado 1 mały kubeczek jogurtu, może być roślinny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki kurkumy Do tego, w zależności od potrzeby, chęci i tego, co pod ręką mamy można dodać(...)wedle uznania: czosnek, świeże zioła, koperek, natkę pietruszki, chilli, posiekane orzechy. Sos w zamkniętym słoiku można przechowywać przez kilka dni. Żeby nie ciemniak można dodać odrobinę soku z cytryny. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kucharzycamniej-więcej 4 hojne porcje; ja robiłam z połowy) szklanka = cup = 250ml 1/2 szklanki majonezu 1/4 szklanki pełnego mleka 1/4 szklanki kwaśnej śmietany (u mnie: jogurt grecki) chlust sosu Worcestershire (opcjonalnie) 1/3 szklanki pokruszonego niebieskiego sera sól i pieprz W miseczce wymieszaj dokładnie majonez, mleko, sos i śmietanę. Wmieszaj pokruszony ser i doprraw do smaku sola i pieprzem
Lejdi of the housemamy pyszny obiad albo treściwe śniadanie, co kto lubi, co kto woli. Zachęcam jednak do spróbowania placków z sosem paprykowym, są super. Placki z sosem z papryki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieGrillowana pierś z kurczaka to bardzo zdrowa propozycja na obiad. Odpowiednio doprawiona stanie się wyjątkowym daniem. Możecie podać ją z ziemniakami z wody, albo z wersją
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!strony. Następnie zdjąć schab z patelni i na tej samej patelni obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać miód, chili i słodką paprykę, wlać mleczko kokosowe i do smaku dodać sos sojowy. Wymieszać. Schab doprawić solą i pieprzem i ponownie włożyć mięso na patelnię. Schab lekko przydusić żeby był w sosie. Zagotować i włożyć wszystko do żaroodpornego naczynia. Na górze rozłożyć
Kuchnia PokoleńChilli z mięsem mielonym i cukinią Pikantny i aromatyczny sos chilli z mięsem mielonym i warzywami. Świetnie sprawdzi się na przykład jako nadzienie do tortilli albo naleśników. Sos możemy także podać z ryżem lub makaronem jako danie obiadowe. Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryka (użyłam pół żółtej
Blog z Apetytemtypu porter. Nie jest to dokładnie oryginalny przepis, a jedynie wzorowałam się na nim i dodałam "coś" od siebie. W tradycyjnym flamandzkim daniu nie ma marchewki, a poza tym sos zagęszczony jest piernikiem i ma korzenny aromat. Mój gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem - czyli mąką, a dodatek marchewki nadaje mu odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa(...)kroimy w półplasterki i dodajemy do gulaszu. Dusimy przez kolejne 45-50 min., aż mięso będzie miękkie. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz dodajemy musztardę. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 2-3 min. W oryginale gulasz podajemy z frytkami
Kuchnia MagdaLenyGulasz z mięsa mieszanego wieprzowo-wołowego, z dodatkiem papryki oraz pieczarek, przygotowany na bazie sosu pomidorowego. Takie małe urozmaicenie... gulasz przygotowuje przeważnie w sosie własnym, ale tym razem pokusiłam się o dodanie pomidorów oraz soku pomidorowego, dzięki temu powstał pyszny gulasz pomidorowy. Postanowiłam też wymieszać wieprzowinę z wołowiną, aby nabrał on wyjątkowego smaku i aromatu. Taki gulasz to naprawdę
Kuchnia MagdaLenyUwielbiamy jeść pyszne , soczyste steki. Ostatnio poszukujemy nowego sosu aby urozmaicić ich smak. Andrzej wpadł na pomysł stworzenia sosu na bazie kolendry , chilli i pomidorów. Warto go spróbować jest na prawdę pyszny:) Świeży, pełen aromatów,świetnie nadaje się też do steków z karkówki wieprzowej lub dodatek do burrito. składniki: pęczek świeżej kolendry dwa ząbki czosnku 1 papryczka chili w całości
Cytryna&Co.papryczki chilli suszona pimienton (wędzona hiszpańska papryka) albo zwykła papryka oliwa - kilka łyżek, żeby przyprawy się kleiły łyżka miodu sól pieprz ketchup ze 3-5 łyżek lub przecier pomidorowy sos Worcester lub sos BBQ majeranek cząber lubczyk Do worka na suwak z Ikea wrzucam wszystkie składniki marynaty, mieszam, dodaję pokrojonę w kawałki żeberka, miącham wszystkim chwilę i układam
Cytryna&Co.oliwy z oliwek łyżka cukru kokosowego lub trzcinowego sól pieprz wędzona papryka (do smaku, ale dosyć sporo - u mnie łyżeczka pikantnej) chlust czerwonego wina lub chlust octu jabłkowego chlust sosu Worcestershire (sprawdź, czy w składzie nie ma glutenu!) 200 g passaty pomidorowej chlust czegoś słodkiego: (mój tajemniczy składnik to syrop żurawinowy, ale może być też: syrop klonowy, z agawy, łyżka(...)dżemu figowego lub śliwkowego) kolejny składnik, który dodałam za kolejnym podejściem i sos był lepszy a mianowicie kilka namoczonych wcześniej suszonych pomidorów opcjonalnie: cynamon i mielony kminek Podsmaż cebulę i czosnek, chluśnij winem, dodaj cukier i zredukuj. Przełóż do blendera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Możesz też nie miksować, ale dokładnie wymieszać. Można przechowywać w lodówce
Cytryna&Co.Składniki: 3 ząbki czosnku dymka 1/4 cebuli 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka sosu rybnego łyżeczka cukru łyżka octu pieprz olej sezamowy 2 łyżki płatków chili Czosnek drobno posiekać, cebule posiekać w piórka, dymkę w cienkie plasterki. Wszystko włozyć do miski, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Sałatę – jak zawsze – dodać tuż przed podaniem i dokładnie wymieszać
stajnia gołębie od kuchni