sosy - 72234 przepisów (strona:1610/4816)

” Pekinka ” , prosta , pyszna surówka 153

polecam Składniki : 1 mała kapusta pekińska ( lub 1/2 dużej ) 1 marchewka dość duża 1 papryka , preferuję cienkie spiczaste w typie Ramiro bo są bardziej chrupiące 1 pęczek świeżego koperku sos : 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka miodu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego, pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka, granulowanego czosnku sól do smaku Kapustę cienko szatkujemy , przekładamy(...)paski , jak kto lubi i dodajemy do kapusty . Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach , dokładamy do reszty . Solimy , mieszamy , lekko ugniatając ręka ,żeby warzywa puściły sok . Składniki na sos łączymy ze sobą . Dodajemy do surówki , mieszamy . Koper siekamy , wsypujemy na samym końcu i ponownie mieszamy . Można jeszcze spróbować i w razie potrzeby doprawić ,bo proporcje są nieco

Ogrodnik w podróży
Szakszuka 173

pyszne, zdrowe i pożywne danie wywodzące się z kuchni z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, popularne obecnie na całym świecie. Szakszuka to nic innego jak jaja gotowane w pikantnym sosie z cebulą, pomidorami i papryką. Początki Szakszuki sięgają Imperium Osmańskiego, gdzie była potrawką wyłącznie mięsną. Pomidory i papryka zostały dodane później. Żydzi, zamieszkujący Afrykę Północną wymienili mięso na jaja(...)tradycyjną, podawaną nie tylko na śniadanie. Szakszuka, dzięki swojej prostocie rozprzestrzeniła się na kolejne kraje i obecnie każdy region ma swoją wersję szakszuki. Moja Szakszuka to jaja podawane na sosie z duszonych pomidorów i czerwonej papryki, z mielonym kuminem, czyli kminem rzymskim (nie mylić z kminkiem), mieloną kolendrą, słodką i ostrą papryką. Dodatek przecieru pomidorowego nadaje daniu głębi i sprawia

Moja Delicja
Duszony kurczak 212

przykryciem. Co jakiś czas przewrócić mięso na drugą stronę i podlewać bulionem lub wodą - dusić do miękkości ok 45 min. Gotowe mięso wyjąć z bulionu na talerz. Do powstałego sosu dodać zahartowaną śmietanę i rozpuszczoną w wódce mąkę ziemniaczaną. Wymieszać włożyć z powrotem kurczaka i dusić jeszcze kilkanaście minut do zredukowania sosu i gotowe. Smacznego

Gaździnka warzy
placuszki z piersi kurczaka i pieczarek 177

żółtego * 1 łyżka mąki * jajko * sól Mięsko i pieczarki drobno posiekałam. Wbiłam jajko, mąkę i starty żółty ser. Delikatnie przyprawiłam solą. Smażyłam na oleju aż się zarumieniły. Podałam z sosem tzatziki Przepis na sos podałam w poprzednim poście. Przekąska, danie, syte i nie jest trudne do zrobienia :D Smacznego

Pieprzyć z Fantazją
Zupa tajlandzka Tom Yam 174

Smak kwaśno ostry. Ta zupa musi być ostra, ale ilość chili możecie sami dozować. Grzyby mun zalać gorącą wodą i zostawić na 30 minut. Do garnka wlać wywar, dodać sos rybny, sos chilli,listki limonki, sok z limonki i skórkę. Papryczki chilli umyć i oczyścić z nasionek i błonek. Pokroić drobno. Ząbek czosnku obrać o posiekać. Imbir cienko obrać

Kuchnia Pokoleń
Żółte buraki z sosem chrzanowym 168

Wiele słyszałam o kolorowych burakach ale nigdy nie miałam okazji nabyć. Tym razem się udało i dzięki temu na talerzu buraki z sosem o wybitnym smaku. Smakują identycznie jak czerwone tylko kolor mają inny więc ponieważ jemy oczami zjedzmy teraz i takie buraki. Żółte buraki z sosem chrzanowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pomysł na pieczarki – a może w cieście serowym? 252

Pieczarki można dodawać praktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w trochę innej odsłonie. Idealny pomysł na przystawkę czy na imprezę. Poniżej przedstawiam przepis i potrzebne składniki do wykonania tego prostego dania. Składniki: 400 g pieczarek 3 jajka 3 łyżki maki pszennej 50 g żółtego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Roladki z kurczaka ze szparagami 364

około 10-15 min. tak by mięso wewnątrz roladki także było upieczone. Jeśli mamy białe szparagi to przed gotowaniem należy je obrać z łyka. Najlepiej to danie smakuje z sosem – ja podałam z śmietanowo-szpinakowym. Roladki z piersi kurczaka ze szparagami Szparagi z sosem w rulonikach z kurczaka

Mama z miasta
Paccheri z tuńczykiem botwinką i cukinią zapiekane w sosie śmietanowo-serowym 219

krótkich rur który   idealnie nadaje się do nadziewania czym tylko chcemy a skoro makaron to i ricotta i parmezan. Danie podałam na obiad , makaron z nadzieniem doskonale pochłonął sos ze śmietanki a ser się aksamitnie ciągnął, mąż się zajadał a to chyba znak, że bardzo mu smakowało…..  Ktoś patrząc na zdjęcie pomyśli jak jej się chciało takie rurki(...)przecież to żmudna robota…mówię Wam dla tego smaku warto! Składniki na obiad dla 2 osób/ 25 dag makaronu paccheri/grube krótkie rurki 2 puszki tuńczyka w kawałkach  w sosie własnym Princes 30 dag serka ricotta 10 dag startego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera 1 pęczek botwinki 1 młoda cukinia 200 ml słodkiej śmietanki 22-30% Sól morska

Wanilia i Kardamon
Warzywa marynowane po koreańsku 194

słoiki litrowe): 2 świeże ogórki zielone (około 300 g) 4 łodygi selera naciowego 1 duża (około 200 g) marchewka 1 cebula 4-5 ząbków czosnku Marynata: 3/4 szklanki sosu sojowego 3/4 szklanki octu winnego 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu 2 szklanki wody Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w większe wiórka, a czosnek w plasterki. Marchewkę obieramy, myjemy(...)dokładnie myjemy i usuwamy brzydkie końcówki. Ogórki kroimy w plastry 0,5 – 1 cm grubości, a selera w słupki. Do umytych słoików władamy warzywa. Do niewielkiego garnka nalewamy sos sojowy, ocet winny, wodę, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Całość zagotowujemy, skręcamy ogień na średni i gotujemy kilka minut pod przykryciem. WAŻNE: ogień musi być na tyle duży, żeby zalewa

Lamarida.pl
Turecki sos jogurtowy haydari 213

Przepis na ten sos znalazłam na stronie  Tureckiego Sklepu . Kupuję w nim czasem moje ulubione tureckie przyprawy. Szykowaliśmy akurat baranie kebaby, więc przepis zobaczyłam w idealnym momencie. Sos jest pyszny, znakomity do wszelkich mięs z grilla. Bardzo polecam! składniki 150 g gęstego jogurtu - użyłam greckiego 100 g fety 3 łyżki oliwy 1 - 2 starte ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej

Stare Gary
Orientalna surówka z ogórka (świetna do grilla) 275

wersji bezmlecznej !). Przygotowuje się ją bardzo szybko. Taka surówka stanowi doskonały dodatek do dań grillowych lub do potraw z mięsa. 1 długi ogórek 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju Ogórka dokładnie myjemy. Za pomocą obieraczki tworzymy na skórce wzór w pasy (1 pas skórki obieramy, następny zostawiamy itd.). Ogórka kroimy w cienkie(...)plasterki i odstawiamy na pół godziny. W miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. Ogórki odciskamy z nadmiaru soku i zalewamy marynatą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się przegryzły. Gotowe

Dieta bez mleka
Krewetki w sosie pomarańczowym 121

przyprawić imbirem , kolendrą i pieprzem . Wrzucić krewetki i marynować w 2-3 godziny. Krewetki smażyć na oliwie, 2-3 minuty z obu stron na średnim ogniu. Z marynaty robimy sos . Wystarczy rozpuścić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującej się marynaty, stale mieszając aż zgęstnieje. Przekąskę można podawać z grzankami . Aby je przygotować, należy pokrojoną bagietkę posmarować(...)masłem bądź margaryną z obu stron, posypać przyprawą do masła i przypiec w piekarniku aż staną się chrupiące. Smacznego! Post Krewetki w sosie pomarańczowym pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Sos koktajlowy 191

gryla!") zaczyna się weekend. Tak, my Polacy, kochamy to. Jesteśmy z tego znani i dumni. I słusznie, bo tradycję trzeba podtrzymywać i kultywować. Dzisiaj mamy więc dla Was sos idealnie nadający się do czegokolwiek z grilla. Taki uniwersalny grillowy sos, komponuje się i ze zwykłą kiełbasą, i z karkówką, a nawet i z grillowanymi ziemniakami czy innymi warzywami

Marder&Marder Manufacture
Pyszna sałatka w miodowym sosie 247

miski wkładamy umytą, osuszoną roszponkę. Dodajemy paprykę, pomidorki i ogórka oraz ser feta. W słoiczku umieszczamy olej, miód i ocet winny. Potrząsamy aż do połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.   Uwagi: Dodatkową opcją jest dodanie do sosu przetartego przez drobne oczka tarki ugotowanego żółtka

Smaki Na Talerzu