sosy - 72234 przepisów (strona:1614/4816)

Kaczka smażona z kolorowym pieprzem 176

jabłkami Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym Kacze piersi zaczynam smażyć na zimnej patelni, wtedy tłuszcz wytapia się ze skórki całkowicie, skórka pozostanie rumiana. Kaczkę najpierw doprawiamy suszonym tymiankiem, skrapiamy sosem sojowym, odrobiną sosu tabasco i sporą ilością rozgniecionego nożem czarnego i kolorowego pieprzu, kaczkę zostawiamy na pół godziny aby się zamarynowała. Następnie każdą kaczą pierś obsmażamy 5 minut z jednej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie 228

lodowatej wody ( ile zabierze, aby ciasto się nie kruszyło) Na nadzienie: * 3-4 soczyste gruszki * 150 g gorzkiej czekolady+ łyżeczka masła * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na sos: * 2 gruszki * cynamon i cukier do smaku Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną połowę ciasta wykładamy na tortownice 24 cm i podpiekamy(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30/35 minut. Przestudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy gruszkami zrobionymi z masy marcepanowej. Ciasto podajemy w temperaturze pokojowej z ciepłym sosem gruszkowo cynamonowym. Na sos, gotujemy 2 gruszki do miękkości, miksujemy, do smaku dodajemy cynamon i cukier. Smacznego)) Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku: Ciasta z owocami sadu

Mia Cucina Sofieta
Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli 180

Moja lodówka pełna jest wszelakich sosów, jest sos sojowy, majonez, ketchup, musztarda, chrzan .... niektóre sama przygotowuję, inne kupuję. Jednego mi brakuje, to chutney. Nic więc dziwnego, że wraz z wysypem sliwek naszła mnie ochota na domowe chutney. Podstawowymi składnikami tego indyjskiego sosu, nadającymi mu swoisty smak są: goździki, cukier i ocet. Do tej bazy dodaje się sezonowe warzywa lub owoce

Mia Cucina Sofieta
Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio 251

użyc tych już ugotowanych i zapakowanych w folię) ½ główki czerwonej cykorii (radicchio di Chioggia) ½ główki czerwonej kapusty ½ główki innej czerwonej cykorii-opcjonalnie (u mnie radicchio tardivo –późne z Treviso) sos: sól/pieprz ocet balsamiczny olej ¼ łyżeczki musztardy(opcjonalnie) Surowe buraki myjemy, gotujemy w łupinkach i kroimy na cienkie paseczki. Te już ugotowane, tylko kroimy. Sałaty kroimy na cienkie paski, szybko(...)płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy w wirówce. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i kroimy w paseczki. Sałaty fantazyjnie układamy na talerzach. Przygotowujemy sos vinaigrette: do słoiczka wlewamy ocet balsamiczny, olej, dodajemy musztardę i przyprawy. Słoiczek zakręcamy, energicznie wstrząsamy, aby składniki dobrze się wymieszały. Sosem skrapiamy surówkę i zajadamy

Mia Cucina Sofieta
7. Figa nie z makiem, czyli pieczona figa w wersji na słodko 227

takiego do kawy) 2 łyżeczki konfitury z malin (najsmaczniejsza byłaby domowa) 2 łyżeczki białego, wytrawnego wina 2 łyżeczki śmietanki 30% Odrobina cukru z prawdziwą wanilią Kilka listków tymianku - opcjonalnie Sos:  ¼ szklanki śmietanki 2 łyżeczki posiekanej mięty Pół łyżeczki miodu lub aromatu waniliowego Na wierzch :  garść płatków migdałów, 1 łyżeczka konfitury, listki mięty Przygotowanie :   Piekarnik nastawiamy rozgrzewamy(...)naciętym miąższu.  Następnie wierzch posypujemy cukrem, cynamonem oraz tymiankiem. Tak przygotowane figi wstawiamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy od 15 do maksymalnie 20minut. W tym czasie przygotowujemy sos – śmietankę łączymy z miętą, miodem lub aromatem waniliowym wstawiamy do lodówki i zostawiamy go tam aż do wyjęcia fig z piekarnika. Następnie migdały wysypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy je, dość

Symfonia Smaków
39.Rumiane, walentynkowe serca: czyli pierogi pieczone w nieco buraczkowo-orientalnym wydaniu! 258

łyżki masła do smażenia pół natki pietruszki  pół opakowania sera feta pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielona sól morska  świeżo zmielony pieprz   Sos:  4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietanki 36% (opcjonalnie) 0,5 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny pół łyżki musztardy Dijon(...)pieczemy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia ok. 25 minut ( jeśli mamy taką możliwość ostatnie 5 minut pieczemy tylko z funkcją od góry).  Z podanych składników sporządzamy sos. Pierożki oczywiście można sporządzać z dowolnym sosem, wedle Waszych gustów smakowych - to jest jedynie moja propozycja. Pierożki podajemy na ciepło lub na zimno - wedle uznania. Naprawdę namawiam do sporządzenia, bo warto

Symfonia Smaków
Owocowa sałatka na sałacie dębowej z dressingiem na bazie oleju rzepakowego 230

kolejna zdrowa sałateczka. składniki: ok 20-25 listków sałaty dębowej 1 awokado 6-7 dużych truskawek 10-12 kulek winogrona różowego 3-4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki  sosu balsamicznego 1 łyżeczka miodu Na talerzach ułożyć liście sałaty dębowej. Awokado obrać, usunąć petkę i pokroić w kostkę. Truskawki i winogrona przekroić na pół. Pokrojone owoce ułożyć na sałacie dębowej(...)Sos balsamiczny, olej i miód wymieszać w słoiczku. Skropić sałatkę i podawać. Do dressingu użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek

Monia miesza i gotuje
Meksykańska zupa gulaszowa 308

zbliża się do nas wielkimi krokami... Staram się wtedy podawać gęste, sycące i przede wszystkim rozgrzewające zupy. Ta jest naprawdę pyszna i ma dużo mięsa;) Smak zupy wzbogaciłam dodając sos ze słoika, oczywiście najlepsze są te domowej roboty:) Polecam, szczególnie na jesienne i zimowe obiady. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, lub gotowe mięso gulaszowe), 10 dużych ziemniaków(...)cebule, pęczek włoszczyzny (bez kapusty), czerwona papryka, 2 łyżki masła lub margaryny, słoik sosu np. meksykańskiego (najlepiej domowego), łyżeczka ostrej papryki mielonej, słodka papryka mielona, łyżeczka przyprawy do gulaszu, sól, pieprz.   Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę cebule. Dusić ok. 10 min, czasem mieszając. Obficie obsypać słodką papryką.  Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić

Z miłości do słodkości
Sałatka nicejska 380

gotować 6 minut we wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą.  Przekroić na pół, wszystko połączyć, dodać posiekaną cebulę oraz porwaną na kawałki sałatę, dokładnie wymieszać.   Sos:   1/4 szklanki soku z cytryny,  2 łyżki oliwy z oliwek,  1/2 łyżeczki musztardy Dijon. Składniki sosu wymieszać. Tuz przed podaniem polać sałatkę sosem

Z miłości do słodkości
Ile flottante - bezy pływająca wyspa 197

kukurydzianą i cukrem. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę budyniową. Stale mieszając, gotować około 1 minuty, aż masa zgęstnieje. Dodać likier oraz nasiona wanilii. Ostudzić. Sos karmelowy: 1 szklanka wody,  1 szklanka cukru, 1/2 laski wanilii, 1/2 szklanki płatków migdałowych (użyłam Kresto). 1/2 szklanki wody zagotować z cukrem. Gotować tak długo, aż cukier zbrązowieje. Dolać(...)jeszcze 1/2 szklanki wody i dodać nasiona wanilii. Gotować na małym ogniu tak długo, aż sos będzie gęsty jak karmel. Płatki migdałowe wymieszać z 1/4 szklanki karmelu. Rozłożyć równomiernie na blasze i piec około 10minut w temp. 170st. Ostudzić. Na talerz nalać trochę kremu angielskiego, ułożyć bezy, polać sosem karmelowym, polać odrobiną kremu angielskiego i posypać płatkami migdałowymi. Od razu

Z miłości do słodkości
SPAGETTI Z TUNCZYKIEM 267

czystym sumieniem polecam go wszystkim tym, ktorzy tak jak ja nie maja czasu na stanie przy garach ;) Spagetti z tunczykiem Makaron spagetti gotujemy al dente w osolonej wodzie. Sos do makaronu Na patelni, na oliwie z oliwek, podsmazamy dwa posiekane zabki czosnku. Nie rumienimy, czosnek ma sie zeszklic. Nastepnie dodajemy do tego tunczyka z puszki w sosie wlasnym. Podlewamy szklanka(...)bulionu. Chwile dusimy i zageszczamy smietana lub maka. Przyprawiamy pieprzem i natka pietruszki. Jesli dla kogos jest zbyt malo slone mozna odrobine posolic. Spagetti mieszamy z sosem i zajadamy. Smacznego

Przysmaki Karolki
SALATKA Z ZIELONYM JABLUSZKIEM 137

salatkami dzis postanowilam wykorzystac zielone jabluszko. skladniki dla 2 osob: kilka srodkowych lisci salaty karbowanej 1 jablko zielone kilka rzodkiewek orzechy wloskie ser gorgoncola sol, pieprz czarny swiezo mielony sos: sok z cytryny, miod, oliwa proporcje powinny byc takie by sos nie byl zbyt kwasny Wykonanie: Salate rozdzieramy na kawaleczki i ukladamy na talerzach. Na salate kladziemy pokrojone w plasterki(...)jablko i rzodkiewki. Posypujemy orzechami i na koncu "kruszymy" ser. Doprawiamy sola i swiezym pieprzem. Calosc polewamy sosem. Smacznego

Przysmaki Karolki