sosy - 72734 przepisów (strona:1612/4849)

Fasolka, jajko na twardo, tost – prawdziwe brytyjskie śniadanie 165

herbatą. Tak przygotowane śniadanie idealnie sprawdzi się w chłodne dni… doda nam energii na cały nadchodzący dzień. Tutaj pójdziemy troszkę na łatwiznę i skorzystamy z gotowej fasolki w sosie pomidorowym dostępnej w wielu marketach. Będzie szybciej, ale tak czy tak doprawiamy jej smak. Zobacz również: Klasyczne pancakes z syropem klonowym Składniki fasolka w sosie pomidorowym (w puszce

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z gruszką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym z dressingiem orzechowym 125

talerz. Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą. Doprawić solą, pieprzem i polać sałatkę. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo – szafranowym → Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą → Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem kozim → Sałatka z kurczakiem, awokado, pomidorkami, orzechami sosem z gorgonzoli → Sałatka z ziemniakami

Oryginalny smak
Klopsiki z białej kiełbasy w sosie żurkowym 151

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie żurkowym to propozycja na szybki obiad. Wystarczy kiełbasę obrać z osłonki, uformować kulki, wrzucić do sosu i gotowe. Biała kiełbasa jest już smacznie doprawiona, dlatego wystarczy tylko kupić ze sprawdzonego źródła. Przy okazji wykorzystałam zakwas jaki pozostał mi po przygotowaniu żurku. Danie zdrowe i dietetyczne, ponieważ nie obsmażałam wcześniej klopsików posmakuje całej rodzinie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos Czosnkowy (do pizzy, zapiekanek, placków ziemniaczanych, frytek itd. ) 152

Taki sos czosnkowy będzie pasował do wielu dań, szybko się go przygotowuje i łatwo przechowuje :) Składniki: 2 czubate łyżki majonezu 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego lub ewentualnie kwaśnej śmietany 1 średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę szczypta soli, cukru i pieprzu białego dodatkowo możemy dodać: 1/5 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i smakujemy(...)ewentualnie jeszcze doprawiamy pod swój smak. Sos możemy przechowywać szczelnie zakryty do 3 dni w lodówce

Gotowanie...to proste !
Sos farmerski 155

National Geographic program pt. "Fabryki smaku". Nie będę się rozpisywać o czym jest, wiem że czytają mnie mądre głowy :). I w jednym z odcinków pokazywali właśnie produkcję sosu farmerskiego. No od razu wiedziałam, że ten sos wyląduje u mnie na blogu. Poszperałam trochę na amerykańskich stronach, pokombinowałam i jest. Jest świetny. Póki co wykorzystałam go do zrobienia surówki. Wyszło

Kardamonovy
Duszony schab z pieczarkami 503

Okazał się strzałem w dziesiątkę! Mięsko po kilkudziesięciu minutach duszenia da się pokroić drewnianą łyżką. Jest tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach. A z pieczarkami łączy je sos, czyli kropka nad „i”. Delikatny, aksamitny i subtelny w smaku. Połączenie w sam raz na obiad dla całej rodziny. Składniki 0,8 kg schabu bez kości cebula 5-6 dużych(...)dodajemy jeszcze odrobinę tłuszczu i wrzucamy cebulę, pieczarki i czosnek. Smażymy wszystko razem przez chwilę, a następnie podlewamy szklanką wody. Całość dusimy przez 2-3 minuty. Do gotującego się sosu dodajemy podsmażone mięso, dolewamy drugą szklankę wody, dodajemy liść laurowy, rozmaryn oraz pieprz ziarnisty i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie mięso powinno być

Analiza Smaku
Sos chrzanowy z brzoskwiniami 127

spodziewałam się tak fajnego efektu. Szukałam przepisu na jakiś ciekawy sos do mięs i w jednej z książek kucharskich o polskiej kuchni znalazłam to cudo. Przepis trochę zmieniłam, w oryginale była śmietana i bodajże pomarańcze. Zbliża się koniec roku, może ktoś z Was zrobi ten sos na domówkę. Polecam baardzo. Składniki: 3 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Kardamonovy
Pałki kurze nadziewane szparagami i serem camembert 153

przykryte do 1/3 wysokości. Następnie wlać śmietanę i gotować jeszcze 5 minut. Na koniec wrzucić łebki szparag i gotować jeszcze 3 minuty. Obsypać danie pozostałym koperkiem i gotowe. gdyby sos był za rzadki zagęścić go łyżeczką mąki rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać to wszystko do gotującego się sosu o chwilkę gotować wymieszać. Danie pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Spaghetti z bobem 135

mnie na blogu: Sałatka ryżowa z bobem Tortilla z bobem Pasta z bobu na kanapki Pesto z bobu Fasolka szparagowa na obiad Sałatka z fasolką szparagową Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym Spaghetti z bobem - składniki: 8 plastrów wędzonego surowego boczku 3 ząbki czosnku 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 250 ml śmietanki 36%, może być również 30% 60 g twardego(...)sera, u mnie oscypek natka pietruszki sól, pieprz 1 opakowanie makaronu spaghetti, u mnie makaron spaghetti Makarony Babuni Spaghetti z bobem - przygotowanie: Sos ten jest bardzo szybki w przygotowaniu o ile mamy wcześniej przygotowany bób. Latem zatem na świeżo gotujemy i obieramy, a zimą korzystamy z mrożonki. Na patelnię wrzucamy pokrojone drobno plastry boczku i je zarumieniamy. Zrumieniony bekon zdejmujemy

MamaOskarka
Amerykański burger z sadzonym jajem 154

bułki do burgerów 400 g zmielonej wołowiny (po 200 g na burgera) Kilka plastrów sera cheddar 2 duże jajka Sałata lodowa 1 duży pomidor, pokrojony w cienkie plastry Sos barbecue Kilka plastrów boczku Sól, pieprz Majonez Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania boczku. Na rozgrzanej patelni smażymy bekon z każdej strony, aż się zarumieni i będzie chrupiący. Następnie mięso wołowe przyprawiamy(...)Kolejno układamy sałatę, plastry pomidora oraz mięso mielone z roztopionym serem. Następnie na to kładziemy plastry bekonu i następnie jajo sadzone. Następnie na samym końcu górną część bułki smarujemy sosem barbecue, po czym zamykamy naszego burgera. Artykuł Amerykański burger z sadzonym jajem pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sos z suszonych wędzonych śliwek i cebuli 126

jakoś chyba z rok temu miałam przyjemność spróbować czegoś podobnego. Pamiętam, że od razu zapytałam niewiastę, która zrobiła ten sos, z czego jest. Dostałam szybką odpowiedź, że z suszonych wędzonych śliwek, musztardy, cebuli i majeranku. Pokombinowałam dzisiaj w kuchni i oto jest. Ten sos, pasta, czy jak to tam sobie nazwiecie, idealnie pasuje np. do wędlin, dziś spróbowałam

Kardamonovy
Włoskie tagliatelle z krewetkami 170

połączenie delikatnych w smaku krewetek, czerwonego wina, pomidorków koktajlowych i prawdziwego włoskiego makaronu. To danie składające się dosłownie z kilku składników, a jest bogactwem smaków. Dodatek masła sprawi, że sos będzie kremowy i delikatny w smaku. Składniki makaron tagliatelle 10 pomidorków koktajlowych 2 szalotki (albo je zwykła cebula) 12 surowych krewetek 100 ml wina 2 łyżki masła + 1 łyżka masła

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlet prowansalski z piersi kurczaka 169

pojedyńcze niezbyt duże filety z piersi kurczaka 2 kulki mozzarelli czosnek granulowany do smaku pomidory suszone w oliwie z czosnkiem ( najlepiej własne;) ) zielone pesto sól , ostra papryka do smaku sos pomidorowy z bazylią świeża bazylia do dekoracji Filety delikatnie rozklepujemy , na niezbyt cienkie kotlety. Powinny mieć grubość przynajmniej 0,5 cm . Doprawiamy solą , granulowanym czosnkiem , mieloną ostrą papryką . Każdy kotlet(...)smarujemy grubo zielonym pesto i układamy na nim pokrojoną mozzarellę , razem z suszonymi pomidorami . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Skrapiamy sosem pomidorowym i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 C , przez około 20 minut . Po tym czasie powinny być gotowe , chyba że były większe to można potrzymać pięć minut dłużej. Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , posypane świeżą bazylią . Smacznego ! Artykuł Kotlet

Ogrodnik w podróży