sosy - 72734 przepisów (strona:1616/4849)

Sos waniliowy 178

Cudowny krem sos do deserów to sos waniliowy. Idealnie się komponuje zarówno ze słodkimi wypiekami jak i kwaśnymi, którym nada szlachetności. Wymaga uwagi i czasu, ale efekt będzie tego wart. Cudowny, słodki, aksamitny, mocno waniliowy. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Klopsiki z soczewicy i pieczarek w sosie pomidorowym 184

uszczęśliwia mojego męża jak danie w….sosie pomidorowym. Dzięki temu udaje mi się przemycić od czasu do czasu coś wegetariańskiego Klopsiki wyszły pyszne, dzięki mięciutkiej konsystencji w środku rozpływają się w ustach Składniki: PULPECIKI: 0,5 szklanki soczewicy (ja użyłam brązowej) 0,5 kg pieczarek 3 łyżki otrębów owsianych lub gryczanych 2 łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz łyżeczka papryki(...)odparuje. Soczewicę zblendować, dodać pieczarki, otręby, mąkę kukurydzianą i przyprawy, dokładnie wymieszać. Formować małe pulpeciki, obtoczyć delikatnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, następnie osuszyć na ręczniku papierowym. SOS POMIDOROWY: puszka pomidorów krojonych 3/4 szklanki wywaru z warzyw  2 ząbki czosnku,  łyżeczka oregano 1 łyżka oleju sól, pieprz 0,5 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki cayenne (można więcej

Mój pomysł na
Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami 228

Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z soczewicy z paprykowymi grzankami 147

bulionu warzywnego – opakowanie włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora) – 150g czerwonej soczewicy – 100g zielonej soczewicy – 1 cebula – 1 łyżka sosu sojowego – 1 łyżka oliwy – 2 liście laurowe – 2 ziela angielskie – 3 ziarna pieprzu – sól Składniki na grzanki: – chleb żytni razowy – oliwa – czosnek w proszku(...)liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, zmniejszamy ogień. Nieobraną cebulę kładziemy na palniku kuchenki i opalamy ją ogniem (ok. 1 – 2 minuty), wkładamy do garnka z warzywami. Dodajemy sos sojowy i oliwę. Gotujemy pod uchylonym przykryciem przez 40 minut. Soczewicę płuczemy i dodajemy do bulionu , gotujemy około 20 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie zabieramy się

Be Fit Be Strong
Łosoś w śmietanie 170

Łosoś w śmietanie. Łosoś zapiekany w sosie śmietanowym . Przepis jest bardzo prosty, smaczny i sycący. W zamrażarce miałam jeszcze sporo łososia przywiezionego aż ze Skandynawii, stwierdziłam więc, że trzeba go zagospodarować na obiad.Wyciągnęłam rybę z zamrażarki z myślą, że to świetna okazja, aby został zapieczony w śmietanie. Tak jak lubię. U nas przeważnie w piątek jada się rybę(...)tarce o drobnych oczkach. Śmietanę mieszamy z marchewką, koperkiem oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Kawałki łososia układamy w niewielkim naczyniu żaroodpornym, zalewamy przygotowanym sosem śmietanowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°. Zapiekamy przez ok. 30-35 minut. Łososia w śmietanie podajemy np. z ugotowanym ryżem i tartymi buraczkami . The post Łosoś w śmietanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i pieczarkami 211

około 0,5 kg białej kiełbasy parzonej 2 spore cebule 200 g pieczarek kilka gałązek świeżego tymianku   Marynata: 2-3 łyżki oliwy lub oleju pół szklanki wody łyżka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz, majeranek suszony, papryka wędzona, papryka ostra, tymianek suszony   Przygotowanie Składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Marynatą smarujemy białe kiełbasy i odstawiamy je do lodówki(...)Zobacz inne przepisy na białą kiełbasę: Zapiekanka Ziemniaczana Z Białą Kiełbasą Gulasz Z Białą Kiełbasą I Warzywami Biała Kiełbasa Zapiekana Z Pieczarkami I Serem Biała Kiełbasa Zapiekana W Sosie Pieczarkowym Biała Kiełbasa Pieczona W Musztardowo-Miodowej Marynacie Biała Kiełbasa Zapiekana W Piwie Artykuł Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i pieczarkami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 181

porcji. :)! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego ( u mnie z indyka) 2 i pół szklanki dowolnego makaronu 3 ząbki czosnku 1 cebula puszka pomidorów krojonych słoik sosu pomidorowego ( u mnie Napoli) 150 gram pieczarek pokrojonych w plasterki 2 kulki mozarelli pokrojone w kosteczkę sól i pieprz do smaku po 1 łyżeczce suszonej bazylii, oregano i ziół prowansalskich Przygotowanie(...)oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieczarkami, gdy wszystko poddusimy przekładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy jedną pokrojoną mozarelle, pomidory w puszce oraz sos pomidorowy całość dokładnie mieszamy, na wierzch posypujemy drugą mozarella oraz ziołami pieczemy pod przykryciem do momentu rozpuszczenia się sera ok 45 min Smacznego!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Studencka Micha
Tortille z tahini i awokado 198

miałam pojęcia że to wyjdzie takie pyszne. Ot tak połączyłam placki pełnoziarniste z sosem sezamowym i awokado a efekt zachwycający. Polecam "Śniadanie Mistrzów", będziecie zachwyceni. Placki pełnoziarniste z awokado i sosem sezamowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciecierzyca z pieczarkami i cukiną w sosie pomidorowym. 186

odrobina przygotowania (zamoczenie ciecierzycy poprzedniego dnia wieczorem w wodzie) i organizacji (ugotowanie ciecierzycy jest w sumie czasochłonne, ale wcale nie musimy nad nią stać). CIECIERZYCA, GRZYBY, CUKINIA I SOS POMIDOROWY. Artykuł Ciecierzyca z pieczarkami i cukiną w sosie pomidorowym. pochodzi z serwisu MODA

MODA NA BIO
Razowe spaghetti z sosem pomidorowym i pieczarkami 195

Szybkie i zdrowe danie dziś na talerzu, zapraszam do gotowania. Sos gotuje się dość szybko a makaron jak zalecił producent czyli jakieś 15 minut. Danie będzie gotowe, pyszne i szybkie. Spaghetti zdrowe, razowe, w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Smażony pstrąg łososiowy z sosem jogurtowym i pomidorkami koktajlowymi 179

Składniki: 4 filety pstrąga łososiowego (tęczowego) 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 łyżeczki czosnku w proszku 100 g masła olej roślinny do smażenia mąka kukurydziana do panierowania sól Sos jogurtowy: 1 mały jogurt 3 łyżki majonezu 1/2 pęczka grubego szczypioru garść listków świeżej bazylii sól, pieprz 20 sztuk pomidorków koktajlowych ( papryczkowych ) Sposób wykonania: Filety myjemy, suszymy i kroimy na porcje. Każdy(...)minut do zrumienienia.  Jogurt, majonez, szczypior, sól i pieprz mieszamy ze sobą.  Porcje pstrąga nakładamy na talerz. Obok nich układamy pomidorki przekrojone na pół, polewamy je sosem jogurtowym i posypujemy listkami bazylii. Jako dodatek do pstrąga podajemy ryż lub gotowane ziemniaki

Qchnia po prostu
Sałatka ryżowa z tuńczykiem + filmik 280

kolejną sałatkę z tuńczykiem , ponieważ tuńczyka nigdy dość :-) Tym razem jest to sałatka ryżowa , dzięki temu odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej . Do tej sałatki użyłam tuńczyka w sosie własnym . Szczególnie polecam ryż parboiled , jest on sypki, a taki najlepszy jest do sałatki. Zwykły ryż długoziarnisty zbyt się klei i wtedy z sałatki robi się klucha, dlatego właśnie ryż parboiled(...)końcu posta. Serdecznie zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje na jedną miskę): 3 torebki ryżu parboiled (po 100 g każda) 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 papryka (np. czerwona) 1 por kilka łyżek majonezu sól, pieprz Wykonanie: 1. Zaczynamy od ugotowania ryżu. Na wrzątek sypiemy półtorej łyżeczki soli, wkładamy woreczki z ryżem na wrzątek

Kawa z mlekiem
Angielski gulasz Mary Berry , pomysł na obiad 179

szklanki wina , półsłodkie czerwone 4- 5 ząbków czosnku 2 cebule , średniej wielkości 1 czubata łyżeczka pasty harissa lub 2 łyżeczki suszonej harissy 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego 2 łyżki sosu worcester sól do smaku smalec do smażenia Wołowinę gulaszową , kroimy w kostkę średniej wielkości , chyba że kupiliście już pokrojoną , wtedy tą czynność pomijacie Osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem . Obsmażamy na smalcu(...)dodać to do gulaszu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jest to profesjonalnie mówiąc , deglasowanie – zbieranie smaku z patelni , wspaniała sztuczka , która nadaje niepowtarzalności daniu . Doprawiamy harissą , wyciśniętym praską czosnkiem , cukrem , sosem worcester , solą do smaku . Całość zalewamy winem , przykrywamy szczelnie pokrywą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 C , przez około trzy godziny . Od czasu do czasu kontrolując i delikatnie mieszając

Ogrodnik w podróży
Kluski pieguski z jabłkami i sosem 266

dorosłym życiu spotkałam się z wersją serowo-ziemniaczaną. Jeśli jeszcze doda się do nich jabłko to kluski nabierają nowego wymiaru. Kluski leniwe serowo-ziemniaczane z jabłkami, makiem i sosem jabłkowo-żurawinowym Kluski leniwe Babcia podawała ze zrumienioną na maśle tartą bułką i cukrem. To klasyka, smak dzieciństwa i potrawa przywołująca piękne wspomnienia. Ale przecież można dla odmiany kluseczki polać śmietaną(...)albo owocowym sosem i w takim wydaniu są równie pyszne. Pamiętajcie, że ciasto na kluski leniwe nie może być zbyt zwarte, bo jeśli dodamy za dużo mąki to po ugotowaniu kluski będą twarde. A powinny być mięciutkie, delikatne. Dodatek drobno pokrojonego albo startego jabłka do ciasta dodaje im wilgotności. Razem z makiem wzbogaca zarówno smak jak i konsystencję. Spróbujcie

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania