sosy - 72734 przepisów (strona:1616/4849)

Tilapia z patelni z chilli i limonką 181

mrożonych , każdy wielkości środka dłoni ) 2 łyżeczki soku z limonki 1/2 łyżeczki suszonego chilli , płatki 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka , płaskie brązowego cukru 3 łyżeczki słodkiego sosu chilli sól do smaku 2 łyżki klarowanego masła do smażenia Filety rozmrażamy , płuczemy pod bieżącą zimną wodą , osuszamy papierowym ręcznikiem . Solimy do smaku . W małej miseczce łączymy ze sobą słodki(...)sos chilli , sok z limonki , cukier , chilli ,kolendrę , mieszamy aż powstanie gładka marynata . Nacieramy każdy filet z obu stron i odstawiamy na około 20 – 30 minut do lodówki . Po tym czasie wyjmujemy i smażymy na maśle z obu stron na lekko złoty kolor . Masło dodaje specyficznego , delikatnego smaku filetom . Zazwyczaj wystarcza po 3-4 minuty z każdej strony . Serwujemy

Ogrodnik w podróży
Stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką 194

niezwykle proste, a mięso będzie idealne. Nasz niedzielny obiad to stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką. Stek podamy ze słodką pieczoną marchewką oraz pieczonymi ziemniaczkami. Całość smaku podkreśli sos barbecue. Składniki 2 steki wołowe 5-6 ziemniaków 4 marchewki przyprawa do pieczonych ziemniaków (lub Wasza ulubiona mieszanka przypraw) 2 łyżki miodu olej rzepakowy do smażenia oliwa sól pieprz(...)sos barbecue Stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką – przepis Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki albo ćwiartki i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę, przyprawy i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy je ok. 30-40 minut w temperaturze 180 st. C, aż będą chrupiące. Marchewki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na blaszce do pieczenia. Smarujemy je przygotowaną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
” Domowa ” surówka z młodej kapusty 471

ogródku Choć tym razem niestety produkty jeszcze nie własnej uprawy , ale też bardzo świeże i smaczne składniki : 1 mała główka młodej kapusty lub 1/2 dużej 1 duża ,młoda marchewka sos : 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonego pieprzu 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka oleju rzepakowego sól do smaku(...)minut odcedzamy . Ten zabieg zmiękcza kapustę i nadaje jej specyficzną teksturę . Zostawiamy do ostygnięcia . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Dodajemy do kapusty . Składniki z listy sos , łączymy ze sobą . Wlewamy do kapusty , mieszamy dokładnie , aż do połączenia . Odstawiamy na około 20 minut , ponownie mieszamy i można serwować . Doskonała jako dodatek do obiadu , szczególnie do dań rybnych

Ogrodnik w podróży
SOS TATARSKI 209

Zimny sos na bazie majonezu z drobno posiekanymi dodatkami: ziołami, cebulką i marynowanymi warzywami. Opcjonalnie także z  odrobiną musztardy, chrzanu i miodu.  Jest świetnym dodatkiem do wędlin, zimnych mięs i jajek na twardo. SKŁADNIKI 4 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18%  1 łyżka musztardy 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 1 łyżeczka płynnego miodu(...)miód i sok z cytryny mieszamy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cebulę, ogórka konserwowego oraz kapary drobno siekamy. Dodajemy szczypiorek, koperek i natkę pietruszki. Mieszamy z sosem majonezowym.  Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce

cool and minty
Kurczak Tikka Masala 303

Kurczak Tikka Masala Dziś w mojej kuchni smaki orientalne. Marynowane w jogurcie mięso drobiowe duszone w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem mleczka kokosowego. Danie smakuje rewelacyjne podane z keksem gęstego jogurtu naturalnego i białym ryżem lub makaronem. Polecam!     Składniki: 2 filety z kurczaka Marynata: 3 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz – po około pół łyżeczki szczypta chilli(...)łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju Sos: ok. 0,8 kg pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła ok 3-4 łyżki mleka kokosowego lub śmietanki 30% sól, pieprz, szczypta chilli, 1 łyżeczka cukru

Blog z Apetytem
Pasta z tuńczykiem 139

koperkiem. Czasem do pasty wrzucam suszone pomidory, jest pyszna i jeszcze bardziej aromatyczna Pasta z tuńczykiem smakuje o każdej porze roku i dnia! Smacznego;) SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 jajka ugotowane na twardo 2 nieduże łyżki majonezu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odsączam z sosu (czasem nie), wrzucam do blendera razem z posiekanymi jajkami i majonezem, blenduję

Zasmakuj Kuchni
Biała kiełbasa w sosie żurkowym 140

smaczna propozycja na obiad czy kolację.U nas obowiązkowo podawana jest w Wielkanoc z ziemniaczanym puree. Na sos 100 ml. zakwasu na żurek 500 ml. bulionu Majeranek 2 liście laurowe 3,4 ziela angielskie mały ząbek czosnku sól,pieprz Opcjonalnie 3 łyżki śmietanki słodkiej biała kiełbasa łyżka smalcu 1 mała cebula Kiełbasę nacinamy cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy(...)dodajemy bulion i przyprawy, gotujemy 10/15 minut pod przykryciem . Po tym czasie wlewamy zakwas na żurek i gotujemy ciągle mieszając,ewentualnie dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Do gotowego sosu ponownie wkładamy podsmażoną kiełbasę ,lekko podgrzewamy. Ps. ❗ W zależności od jakości żurku ,jeżeli będzie zbyt gęste dolewamy bulionu. Jeżeli zbyt rzadkie dolewamy żurku

Andzia Pichci
Kurczak z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym 128

Kurczak z pieczarkami w aksamitnym śmietanowym sosie podany z ryżem lub makaronem to  propozycja na szybki i smaczny obiad który przygotujemy w kilka chwil. 300 gram fileta z kurczaka 200 gram pieczarek 100 ml, śmietany słodkiej 30% 3/4 szklanki wody wymieszanej z łyżeczką mąki sól Pieprz Duży ząbek czosnku. olej do smażenia Fileta z kurczaka kroimy w kostkę,umyte(...)dodajemy pieczarki i smażymy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy pieczarki będą miękkie dolewamy wodę z mąką,dokładnie mieszamy na koniec wlewamy śmietankę i ponownie mieszamy aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem lub makaronem

Andzia Pichci
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z warzywami 160

gram mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka 1 jajko M ok.4/5 łyżek wody sól,pieprz 1 plaska łyżka majeranku 1 łyżka bułki tartej mały ząbek czosnku Na sos 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 250 gram włoszczyzny (u mnie mieszanka mrożona) sól pieprz 1 łyżka cukru wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie  tutaj  ) 3 łyżki śmietanki(...)czasie na patelni podsmażamy włoszczyznę ,gdy nieco zmięknie dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy i dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlać wodę z mąką, mieszamy aż sos zgęstnieje i dodajemy śmietankę.Przekładamy ugotowane pulpety i ponownie mieszamy

Andzia Pichci
Najlepszy brokuł i kalafior zapiekany z serem 172

Przepis pochodzi z książki Jamiego Oliwera"Gotuj sprytnie jak Jamie" . Tak podany kalafior w sosie beszamelowo - brokułowym zachwyci wszystkich, nawet największych niejadków. Danie jest znakomite, polecam. Kalafior z sosem beszamelowo - brokułowym. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Klopsy gotowane w sosie szparagowym 170

szparag. Gotować 10 minut. Teraz już dodać końcówki szparag i gotować kolejne 5 minut. Wyjąć łodyżki koperku i wyrzucić. Mąkę rozmieszać w odrobinie wody, powoli wlać do gotującego się sosu. Jeszcze chwilkę gotować, wlać śmietanę i posiekany koperek. Smacznego, naprawdę dobre. Mój wnuczek się zajadał

Kuchnia Pokoleń
Chiński makaron smażony. Zrób go tak jak lubisz! PRZEPIS 176

dziale orientalnym w supermarkecie), centymetrowy kawałek imbiru, ząbek czosnku, około 150 gramów krewetek (tych większych, koktajlowe niezbyt się nadają), mała marchewka, garść zielonego groszku (mrożonego),papryczka chilli, cebula dymka, sos sojowy, olej. Zrób tak: w woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć krewetki i utrzymując duży ogień smaż prawie cały czas mieszając – jest to metoda stir(...)czosnek, wymieszaj i dorzuć pokrojoną drobno marchewkę oraz groszek. Po kolejnych 2 minutach smażenia (ogień cały czas duży) na patelnię wrzuć makaron, pokrojoną papryczkę i dymkę, dopraw dość obficie sosem sojowym i smaż kolejną minutę. Podawaj od razu bardzo gorące. Artykuł Chiński makaron smażony. Zrób go tak jak lubisz! PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Prosty sos wegański „zielone groszki” – gdy nie masz czasu 147

Prosty sos wegański z zielonym groszkiem i curry, który zrobisz w kwadrans! Pasuje zarówno do makaronu, jak i ryżu. Artykuł Prosty sos wegański „zielone groszki” – gdy nie masz czasu pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Makaron z indykiem, sosem pomidorowym i szparagami 210

Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla was pomysł na bardzo prosty, lekki i smaczny obiad. Do tego oczywiście robi się go błyskawicznie.  Sos polecam zrobić z użyciem świeżych pomidorów, najlepiej malinowych, wtedy danie będzie jeszcze bardziej wiosenne i smaczniejsze. Zamiast indyka, można dodać kurczaka, albo nawet pominąć mięso i zrobić wersję wegetariańską. Ja użyłam makaronu bezglutenowego(...)doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut. Następnie dodać usmażonego indyka oraz przyprawy i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieję. Na koniec wrzucić makaron i wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać parmezanem

Healthy food explorer
Panini ze szparagami, łososiem i camembertem 165

ciabattę ) 150 g łososia wędzonego Mowi kilka listków sałaty 1 op. mozzarelli w zalewie 1 małe op. sera pleśniowego 1-2 jajka pęczek szparagów olej czosnek granulowany sól, pieprz Sos: 3 duże łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej 1-2 korniszony 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Oprószamy granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Polewamy niewielką(...)camembert kroimy na plastry. Majonez mieszamy z musztardą i octem jabłkowym. Dodajemy starte na tarce ogórki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Bułkę kroimy na pół. Smarujemy przygotowanym sosem. Na spód kładziemy listek sałaty, mozzarellę, zwinięty plaster łososia, plasterek jajka, kilka szparagów oraz camembert. Przykrywamy drugą częścią bułki. Kanapkę zjadamy „na zimno” lub opiekamy kilka minut (do lekkiego

Smaki Na Talerzu