sosy - 72734 przepisów (strona:1607/4849)

Sałatka z kalafiora z sosem czosnkowym 444

zarazem nie był twardy. Czosnku dodajcie wedle własnego smaku, przecież jedni lubią mocny jego posmak a inni delikatny. Czubrica nie jest konieczna, chociaż jak dla mnie pięknie pasuje do sosu [...] Artykuł Sałatka z kalafiora z sosem czosnkowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Placki warzywne z sosem dyniowym 260

Składniki: placki: 4 ziemniaki 1 średni cukinia 2 marchewki 1/2 pęczka jarmużu sol, pieprz 2 jajka ok. 3/4 szkl mąki 1 cebula sos: 1 polędwiczka wieprzowa 1 żółta papryka 1/2 … Czytaj dalej Placki warzywne z sosem dyniowym

czarrna od kuchni
sałatka z brokułem fetą jajkiem kukurydzą papryka 129

twardo, studzimy, obieramy i kroimy na grubszą kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę. W salaterce mieszamy kukurydzę z papryką. Dodajemy brokuła, jajka oraz fetę i polewamy sosem czosnkowym. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 60 min. składniki na sos czosnkowy: 100 g majonezu 100 g jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku lub wg własnego smaku sól, pieprz wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Karczek w sosie pomidorowym 131

Karczek w sosie pomidorowym to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu i pyszny obiad. Mięso nie jest wysuszone, pieczarki, cebula i ketchup smacznie z nim komponują. Nie wymaga ten obiad wyszukanych czynności, dlatego chętnie sięgam po ten przepis. Na co dzień jestem dość zabieganą osobą, pewnie tak jak wielu z Was, dlatego też tu na [...] Artykuł Karczek w sosie pomidorowym

Pieprzyć z Fantazją
Sos grzybowy 384

sos grzybowy stal się naszym ulubionym dodatkiem do obiadowych ziemniaków, który nadaje daniu wyjątkowy i wyrazisty smak. Uwaga! Smakuje równie dobrze na toście, więc ostatnio zagościł w naszych kanapkach do pracy. Jest on również prosty i szybk Artykuł Sos grzybowy pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Sos barbecue 119

Powoli zbliża się sezon grillowy, dlatego na dzisiaj przygotowałam domowy sos barbecue, który jak dla mnie jest nieodłączonym elementem grillowania. Można go wykorzystać na różne sposoby, jako marynatę lub po prostu podając jako dodatek. Sprawdził Artykuł Sos barbecue pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Sos grzybowy 165

może być coś lepszego jesienią ze świeżo zebranych grzybów niż sos grzybowy? Taki sos idealnie dopełni każdy obiad, każde mięso jak krucha polędwiczka czy delikatna pierś z kurczaka uzyska wyjątkowy smak. Albo po prostu można go spałaszować z pajdą świeżego chleba na kolację lub wbić jajka i zrobić jajecznicę. Ja uwielbiam takie proste rozwiązania. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sos fetowy 169

składniki, które wydawały mi się odpowiednie do blendera, zmiksowałam je, spróbowałam i … smak, jaki powstał, przerósł moje oczekiwania.   Dla mnie doskonały, mocno czosnkowy, może być wykorzystany zamiast tradycyjnego sosu czosnkowego. Nie zawiera majonezu, więc kalorii ma mniej (to informacja dla tych, którzy ustawicznie przeliczają kalorie w tym, co jedzą). Blendowany jest dość rzadki, ale w lodówce robi się bardziej(...)kawałki, śmietanę, czosnek, pieprz, blendujemy na gładką masę. Przelewamy do słoika, zakręcamy pokrywką, wstawiamy na 1 godzinę do lodówki do przegryzienia się składników. Jeśli nie wykorzystacie od razu całego sosu, możecie go trzymać w lodówce do 5 dni Smacznego :)) ser feta, śmietana 18%, czosnek

Bułka z Chlebem
Łosoś w sojowej marynacie z fasolką 153

Przygotowanie tego danie jest banalnie proste, a smak… no właśnie przekonajcie się sami. Sprawdź przepis na: Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową Składniki filet z łososia 4 łyżki sosu sojowego pieprz 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu rozmaryn 1/2 cytryny fasolka szparagowa bułka tarta 2 łyżki masła Zobacz przepis na Pstrąg łososiowy i frytki z batatów Łosoś(...)sojowej marynacie z fasolką – przepis Łososia myjemy, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny W miseczce mieszamy sos sojowy, miód, 2 łyżki soku z cytryny, rozmaryn. Tak przygotowaną marynatą smarujemy łososia i pozostawiamy go na ok. 15 minut. Pieczemy go przez ok. 14 minut w temperaturze 170 st. C. Fasolkę szparagową przebieramy i odcinamy końcówki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wegański makaron z tofu. To mięsożercy zwykle ustawiają się po niego jako pierwsi. PRZEPIS 149

makaron z tofu Składniki: 250 gramów chińskiego makaronu chow mein, 200 gramów tofu, 2 ząbki czosnku, około 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, 1 papryczka chilli, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól, olej, do podania cebulka dymka i uprażony sezam. Jak zrobić makaron z tofu? Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw. Czosnek i imbir posiekaj(...)dużym ogniu, dodaj pastę z czosnku i imbiru, pokrojoną papryczkę chilli i smaż jeszcze około minuty. Mąkę wymieszaj z połową szklanki ciepłej wody. Teraz do woka wrzuć makaron, dopraw sosem sojowym, wlej wodę z mąką i mieszając, trzymaj na ogniu jeszcze minutę. Od razu podawaj, posypując każdą porcję sezamem i cienko dymką. Artykuł Wegański makaron z tofu. To mięsożercy zwykle

Kulinarna Polska
Jak zrobić tahini? Przepis na tahini 141

też warto na raz wykonać jej troszkę więcej, jeśli jesteśmy pewni jej smaku i mamy do czego ją wykorzystać… No właśnie, do czego w ogóle można ją używać? Najpopularniejszymi sosami, do których dodaje się pastę, są sos tahini oraz hummus. Dodatkowo, tak jak wspomniałem, można wykorzystać ją do zrobienia domowej chałwy, a niektórzy wykorzystują ją nawet jak masło orzechowe

Blendman
ADŻYKA (ADŻIKA) 387

ADŻYKA  W dzisiejszym poście bardzo pyszny ostry sos, niezmiernie popularny w Ukrainie.  Składniki: 3 kg pomidorów 0,5 kg marchwi 0,75 kg czerwonej papryki 0,5 kg jabłek antonówek 0,5 kg cebuli 4-5 ząbki czosnku (jak kros lubi może dodać więcej ) 2-3 ostre papryczki chili pieprz 2 łyżki soli 0,5 szklanki cukru(...)czasie nakładamy do wcześniej wysterylizowanych ciepłych i suchych słoików. Słoiki zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia pod nakryciem.  10.Taka adżykę możemy używać do kanapek, jako sos do makaronu , na pizze. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Ajvar-oryginalny przepis kuchni bałkańskiej 158

Ajvar-jeden z najpopularniejszych sosów kuchni bałkańskiej.Jest to gęsty sos przygotowany z papryki, pomidorów i bakłażana. Stanowi świetny, lekko pikantny dodatek do różnych potraw-zarówno na ciepło, jak i zimno. SKŁADNIKI: 3 papryki czerwone 10 łyżek oliwy z oliwek 1 bakłażan (ok 300 g) 1 papryczka pepperoni (czerwona) 2 ząbki czosnku (można dodać więcej) 1 cebula 250 g mięsistych

Kopystką po garach
Pstrąg łososiowy w marynacie sojowej 147

naszym wypadku z fasolką szparagową w masełku i bułce tartej. Przeczytaj przepis na: Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową Składniki filet z pstrąga łososiowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu pieprz Sposób na przeziębienie: Syrop z cebuli i czosnku z dodatkiem cytryny Dodatkowo fasolka szparagowa 2 łyżki masła 2-3 łyżki bułki tartej Pstrąg(...)łososiowy w marynacie sojowej – przepis Pstrąga łososiowego myjemy, osuszamy i oprószamy pieprzem. W miseczce przygotowujemy marynatę – mieszamy sos sojowy, miód, sok z cytryny. W tak przygotowanej marynacie marynujemy pstrąga. Pstrąga pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 170 st. C. Z fasolki odcinamy końcówki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 18 minut. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Koreańska sałatka z suszonych glonów Nori 132

dodatek do obiadu. Polecam Składniki: 1oo g suszonych arkuszy wodorostów Nori 3 cebulki dymki – zielona część 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki (120 ml) wody 3-4 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego 3 łyżki prażonego sezamu (lub według uznania) suszone płatki chilli (opcjonalnie) *Więcej informacji o zdrowotnych właściwościach suszonych alg morskich można znaleźć tutaj(...)rozrywamy lub kruszymy palcami arkusze glonów na niewielkie kawałki. Odstawiamy. Cebulki myjemy i drobno kroimy. Obrane ząbki czosnku ucieramy na małych oczkach tartki. W niewielkiej miseczce mieszamy wodę z sosem sojowym i syropem z agawy. Zalewamy tym przygotowane wcześniej kawałki glonów, dodajemy sezam, starty czosnek, pokrojoną cebulkę i dokładnie mieszamy. Można dodać również suszone płatki chilli. Sałatkę z wodorostów nori

Lamarida.pl