sosy - 72234 przepisów (strona:1626/4816)

ZUPA RYBNA Z RYŻEM 170

filetów z dorsza 3 małe marchewki 1 pietruszka 1 cebula 200 g zielonego groszku mrożonego pęczek szczypiorku 2-3 cm kawałek imbiru sok z 1 limonki 2-3 łyżki sosu sojowego 200 g ryżu 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, umyty szczypiorek drobno(...)gorącą wodą w ilości ok. 1,5 litra. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mrożony, zielony groszek. Filet z dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do zupy. Przyprawiamy sosem sojowym, papryką słodką mieloną, cukrem, solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze 5-7 min.  Ryż gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu. Do miseczki na dno wykładamy ryż

Kuchnia MagdaLeny
Pulpety w sosie curry 297

Łatwe w przygotowaniu, mięsne PULPETY W SOSIE CURRY będą idealne na styczniowy, gorący obiad. W dodatku ze szczyptą chilli – będą w stanie rozgrzać Was na długo. Artykuł Pulpety w sosie curry pochodzi z serwisu MenMagazine

Menmagazine
Pałeczki z kurczaka w miodzie 142

minimum 6 h marynowania Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 4 podudzia z kurczaka Marynata: 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki sosu sojowego 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki na marynatę, w tym czosnek przecisnąć przez praskę. Podudzia zamarynować w marynacie. Naczynie przykryć folią aluminiową i odstawić(...)lodówki na całą noc (minimum 6 godzin). Następnie przełożyć podudzia do rękawa do pieczenia, polać sosem i piec przez 40 – 50 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia delikatnie odwrócić worek na drugą stronę. Krok po kroku: 1. Wymieszać składniki na marynatę 2. Zamarynować mięso 3. Pałeczki przełożyć

KuchniaWeDwoje.pl
Sos chrzanowy z żurawiną 126

łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Podawać z jajkiem na twardo. Pobierz wersję do druku: Pobierz Sos chrzanowy z żurawiną   Artykuł Sos chrzanowy z żurawiną pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Surówka z kapusty pekińskiej i koperkiem 233

Składniki: 1 kapusta pekińska (1 kg) 3 łyżki koperku 1 cebula 1 duża marchewka ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z limonki (cytryny) 1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu Przygotowanie: Posiekać sałatę, cebulę i koperek. Marchew zetrzeć. Majonez, jogurt i sok z limonki rozmieszać w małej miseczce. Wymieszać(...)wszystkie składniki z sosem (najwygodniej ręką). Pobierz wersję do druku: Pobierz Surówka z kapusty pekińskiej i koperkiem Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i koperkiem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Pulpety w białym sosie z warzywami 243

Przepis na delikatne pulpety wieprzowe w szybkim sosie na mleku z warzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa(...)ogniu. Następnie wyjmujemy pulpety, wrzucamy mrożone warzywa, przyprawiamy. Gotujemy do uzyskania miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotowe pulpety polewamy sosem

e-PrzepisyKulinarne
KURCZAK W SOSIE ŻURAWINOWYM Z MAKARONEM 128

Kawałki piersi z kurczaka w pysznym sosie śmietanowo-żurawinowym, a do tego makaron pełnoziarnisty typu penne. Połączenie smaków kwaśnego ze słodkim i ostrym to raj dla kubków smakowych. Smakuje wyśmienicie! Jest to mój autorki przepis :) Składniki: 300 g piersi z kurczaka 200-300 g żurawiny świeżej lub mrożonej 1 cebula czerwona 200 ml śmietany 30 % 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)Dodajemy miód oraz cukier. Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze ok. 3-5 min.  Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem żurawinowym z kurczakiem

Kuchnia MagdaLeny
Kotleciki ziemniaczane z sosem aioli 209

Naszą dzisiejszą propozycją są pyszne KOTLECIKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM AIOLI.... Artykuł Kotleciki ziemniaczane z sosem aioli pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Piers I kurze w sosie serowym 144

pokrojone grzybki. Można użyć innych grzybów, jak nie macie kurek. Smażyć aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko z patelni dodać do mięsa. Przygotowanie sosu – śmietanę wymieszać z serkami za pomocaą blendery. Polać nim mięso. Pieczenie – nagrzeć piekarnik do 200 C i piec 20-25 minut. Podawać z ryżem, makaronem lub kluseczkami

Kuchnia Pokoleń
Strogonow ze schabu i pieczarek 198

Znudziły się nam już klasyczne schabowe więc postanowiłam przygotować coś innego z użyciem tego mięsa. Padło na taki oszukany strogonow, bo mięso z sosem sprawdza się idealnie na obiad. Polecam! Składniki : * 400g schabu bez kości * łyżka tłuszczu do smażenia  * łyżka mąki pszennej  * cebula * 2 ząbki czosnku  * czerwona papryka  * kilka pieczarek  * łyżka koncentratu pomidorowego  * słodka(...)rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek i paprykę. Przesmażyć, wlać szklankę wody i gotować do miękkości razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki. Sos przyprawić do smaku. Dodać śmietanę oraz koncentrat pomidorowy. Zagotować. Podawać na ciepło razem z ryżem, kaszą bądź ziemniakami

Magiczne Życie Marty
SCHAB W POMIDORACH 149

wodą oraz vegetą i cukrem. Mieszam. Po zagotowaniu zmniejszam ogień i gotuję do miękkości (około godziny), co jakiś czas mieszając. Mąkę łączę z odrobiną zimnej wody, rozrabiam, wlewam do sosu (najlepiej przez sitko), mieszam i chwilę gotuję do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam

JejKuchnia
ŁOPATKA W KREMOWYM SOSIE 123

dodaję listki laurowe i ziele angielskie, zalewam bulionem. Gotuję na wolnym ogniu około 40-50 minut (aż mięso będzie miękkie).  Śmietanę łączę z serkiem topionym, mąką i odrobiną sosu (dokładnie, aby nie było grudek), wlewam do garnka. Gotuję jeszcze przez chwilę, aby sos zgęstniał.  W razie potrzeby doprawiam do smaku

JejKuchnia
PULPECIKI W SOSIE PIECZARKOWYM 204

złoty kolor.  Mięso warz z pieczarkami przekładam do garnka zalewam bulionem, gotuję na wolnym ogniu około 30-40 minut.  Mąkę dobrze rozrabiam z mlekiem, śmietaną i odrobiną sosu, wlewam do pulpetów i dokładnie mieszam.  Gotuję jeszcze chwilę do momentu zgęstnienia sosu.  W razie potrzeby doprawiam do smaku

JejKuchnia
ZIOŁOWE PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM 115

posiekanego koperku,  jajko,  łyżka bułki tartej,  mała cebula,  ząbek czosnku;  2 łyżki masła,  łyżeczka mąki,  pół kostki rosołowej,  pęczek koperku (do sosu),  5 łyżeczek śmietan y. Przygotowanie: Cebulę dro bno siekam, podsmażam na łyżce masła do momentu, aż ładnie się zezłoci. Studzę.  Mięso dokładnie łączę z przyprawami, ziołami, cebulą, przeciśniętym(...)masy formuję małe kuleczki, podsmażam na pozostałym maśle.  Pulpeciki przekładam do garnka, zalewam szklanką gorącego bulionu. Całość gotuję około 20-25 minut, następnie dodaję drobno posiekany koperek.  Sos zagęszczam mąką rozrobioną z odrobiną zimnej wody, oraz zaprawiam zahartowaną wcześniej śmietaną.  W razie potrzeby doprawiam do smaku

JejKuchnia
SCHAB W SOSIE SEROWYM 181

przyprawy. Zalewam bulionem. Całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 90 minut. Mleko łączę z mascarpone, śmietaną, mąką, serem żółtym i odrobiną wywaru. Dokładnie miksuję i dodaję do sosu. Gotuję na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu

JejKuchnia