Kasza owsiana z sosem porowo-kurkowym 197Coraz częściej sięgamy po kasze i dobrze bo są one zdrowe. Dzisiaj przedstawiam Wam kaszę owsianą z sosem jako dodatek do obiadu, zamiast tradycyjnych ziemniaków. Może się skusicie. Składniki: na dwie porcje 50 g kasza owsiana 60 g pora ( biała część ) 40 g kurki Sól pieprz 1 łyżeczka oleju/ oliwy Wykonanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut(...)niewielką ilość wody i dusimy pod przykryciem kilka minut. Pora miksujemy lub przecieramy i dodajemy do kurek. Chwilę razem podgotowujemy ( odparowujemy nadmiar wody ) i ewentualnie doprawimy solą i pieprzem. Sos wykładamy na przygotowaną kaszę, dodajemy pozostałe składniki obiadu i SMACZNEGO. Wartość kaloryczna jednej porcji: 137 kcal (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewy
Błyskawiczna sałatka z tortellini 185wodą. Do miski wrzucić odcedzone tortellini, przekrojone na pół pomidorki, ogórek pokrojony w pół-plasterki. Chilli posiekać bardzo drobno, ziarenka usunąć i dodać do tortellini. Chilli można ominąć. Przygotowanie sosu – do garnuszka dodać majonez i keczup oraz posiekane bardzo drobno ząbki czosnku. Czosnek dodatkowo ugnieść nożem. Wymieszać. Sos wlać do tortellini, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotowe, pysznie
Kuchnia Pokoleń
Filet z brokułami w cieście francuskim 174Bardzo szybki, bardzo dobry obiad, przekąska. Składniki: 2 filety z kurczaka 1/2 brokuła sól pieprz 100 g sera gouda 2 łyżki oleju 1 płat ciasta francuskiego Sos czosnkowy (opcjonalnie): 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz 2 ząbki czosnku Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, solimy, pieprzymy. Smażymy aż filet będzie zupełnie(...)brokułów, posypujemy startym żółtym serem. Brzegi kroimy na takie paseczki (frędzelki). Zakładamy brzegi jak warkoczyk. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Podajemy z sosem czosnkowym. Artykuł Filet z brokułami w cieście francuskim pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pl
Spaghetti z groszkiem i marchewką 203poczekać aż alkohol wyparuje. Dodać pomidory z puszki, ziele, pieprz w kulkach, liść laurowy. Po ok 10 minutach dodać marchewkę i groszek (można z zalewą wg uznania - będzie lepszy sos). Przyprawić wg uznania. Makaron wymieszać z sosem i posypać serem (np. parmezanem). I gotowe! :) Smacznego
Trufelkowo
Polędwiczka w sosie żurawinowym 177wieprzowa sól pieprz 1 cebula 2 łyżki masła odrobina oliwy 1 słoiczek żurawiny (np. Develey ) 2 łyżki octu balsamicznego (np. Develey ) 1/2 szkl bulionu siemię lniane mielone do zagęszczenia sosu Wykonanie: Polędwiczkę przyprawić solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonymi), odstawić na noc do lodówki. Następnie podsmażyć ją z każdej strony na złoty kolor. Pokroić w plastry i piec(...)chwilę odparuje, podlać bulionem i dodać żurawinę. Dusić 5 minut pod przykrywką. Dodać mięso z piekarnika i dusić jeszcze 10 minut. Jeśli trzeba, przyprawić do smaku solą i pieprzem, sos zagęścić siemieniem lnianym (zdrowiej niż mąką;)). Podawać z duszonymi ziemniakami i groszkiem z marchewką. Przepis na zasmażany groszek z marchewką znajdziecie tutaj: Groszek z marchewką (Ja dodałam jeszcze 1/2 słoiczka
Trufelkowo
Pulpeciki w sosie koperkowym 168Kochani! :) Aleee wolne dni szybko uciekają :( Zleciały jak jeden dzień.. Ale byle dotrwać do jutra do 18.00 i znowu weekend :). A tymczasem mam dla Was pyszne pulpeciki w sosie koperkowym. (Ostatnio ulubione danie mojego Męża:)). Zapraszam! Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko bułka tarta 2 szkl wywaru warzywnego 200 ml śmietanki(...)minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Wlać śmietankę i gotować następne 10 minut pod przykrywką, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać posiekany koperek i zdjąć pokrywkę, by sos się trochę zredukował. Podawać z duszonymi ziemniakami. Smacznego
Trufelkowo
Polędwiczki w sosie porzeczkowym 147jabłkami, pomarańczą, wiśniami, gruszkami. Dzisiaj przyszedł czas na porzeczki! :) Zainspirowałam się przepisem z bloga Filozofia Smaku Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa oliwa sól pieprz ulubione zioła czosnek przeciśnięty przez praskę Sos: 2 szkl obranych i opłukanych porzeczek czerwonych 4 łyżki cukru 5 łyżek wody Wykonanie: Polędwiczkę pokroić w plastry, obtoczyć w oliwie i przyprawach. Odstawić na godzinę. Smażyć na patelni(...)minuty z każdej strony. Przygotować sos porzeczkowy. Do garnka wrzucamy porzeczki, cukier i zalewamy wodą, gotujemy 10 minut pod przykrywką. Całość podajemy z puree ziemniaczanym i np. gotowanym brokułem. Smacznego
Trufelkowo
Danie tajskie po polsku 465małe bataty (lub 1 duży) 200 g selera naciowego 2 średnie marchewki 2 papryki 1 papryczka chili kawałeczek imbiru 6 ząbków czosnku 400 ml mleczka kokosowego 50 ml sosu sojowego 1/2 limonki szczypior z cebulki dymki (opcjonalnie) garść orzeszków ziemnych Nim zaczniemy gotować tą potrawę dobrze jest przygotować sobie wszystkie składniki. Czosnek i imbir obieramy. Papryczki chili przekrawamy na pół(...)potrawy tej nie solimy! Gdy warzywa się podsmażą dodajemy mleko kokosowe (może być domowe lub z puszki) i gotujemy całość około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy naszą potrawę sosem sojowym oraz startą skórką z limonki i gotujemy jeszcze 5 minut. Na talerzu posypujemy pokrojoną dymką i skrapiamy sokiem z limonki. Możemy też dodać posiekane orzeszki ziemne. Gotowe! Danie tajskie
Dieta bez mleka
SOS ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW ZE ŚMIETANĄ 182zakryło), wkładam liść laurowy, ziele angielskie i wsypuję przyprawy. Zagotowuję. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Śmietanę łączę z odrobiną wywaru z grzybów i mąką, wlewam do sosu, szybko mieszam. Sos jeszcze przez chwilę trzymam na ogniu (aż zgęstnieje), w razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchnia
Kolorowy sos do makaronu z kurczakiem 401Taki sos możemy przygotować dzień wcześniej, a kolejnego ugotować tylko makaron. Znakomity pomysł na jesienne rozgrzewające danie. 1 filet z piersi kurczaka Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Liść lubczyku 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 5 łyżek kukurydzy 3 łyżki keczupu 2 szklanki wody 10 różyczek brokułu 100 g serka topionego (kremowego) Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy(...)keczup. Brokuł gotujemy do miękkości w osobnym garnku, odcedzamy. Na końcu do mięsa dodajemy brokuł oraz kawałki serka topionego. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dusimy do momentu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ulubionym makaronem. Obsypujemy natka pietruszki
VioletoweKucharzenie
Domowe sposoby na ketchup 205ketchup do słoiczków i pasteryzuj około 10 minut. Ketchup z cukinii ma konsystencję gęstą, możemy stosować go jako dip do dań gilowych albo świetnie się nadaje jako baza do sosów. ZOBACZ jak zrobić szybki sos czosnkowy Ketchup z pomidorów – składniki 4 kg pomidorów, 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru, zioła suszone, Ketchup z pomidorów – przepis Drugi pomysł
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Prosty sos pieczarkowy 222Chcę Wam dziś pokazać jak zrobić w mniej niż kwadrans smaczny sos pieczarkowy. Doskonale nada się do kotletów z jajek Składniki: 250 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki śmietana 18% do zup i sosów sól i pieprz olej do smażenia Przygotowanie: pieczarki umyj, osusz, pokrój w plasterki, przełóż na rozgrzaną patelnię z olejem, podsmaż cebulę pokrój
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kanapka z zapiekanym boczkiem 210nią położyć nasze wędzone mięso. Boczek wędzony pieczemy ok. 10 minut. Jeśli wolimy chrupiący boczek włączamy w naszym piekarniku termoobieg. W czasie kiedy boczek jest w piekarniku my robimy sos do kanapki – łączymy majonez z keczupem. Kwestia chleba. Wybieram chleb, bowiem smak wędzonego boczku przypomina mi wieś. Dlatego najlepszy moim zdaniem do kanapki jest wypiek żytni, którego nie muszą(...)opiekać. Oczywiście możecie użyć bułki, bądź białego chleba, ale warto je podpiec wcześniej by stały się chrupiące. Pobudzi to nasze smaki. Na kanapkę kolejno kładziemy: chleb, sałata, boczek, pomidor, sos, sałata i na górę chleb. Całość kroimy po przekątnej, robimy piętro i przekuwamy patykiem. Gotowe i pyszne. Koszt: 14 zł (za dwie kanapki) Przygotowanie: 30 minut Kanapka z zapiekanym boczkiem
Kuchennyviral.pl
MAKARON Z ŁOPATKĄ WIEPRZOWĄ W SOSIE 231WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 21 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g makaronu, ciemny sos uniwersalny Łowicz, 50 dag pieczarek, średnia papryka czerwona, 40 dag łopatki wieprzowej, średnia marchewka, mała cebula, łyżka oleju, sól, papryka ostra, papryka słodka, majeranek, odrobina wody, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Mięso, marchewkę i paprykę kroję(...)cebulą i dodatkiem przypraw - soli, papryk i majeranku. Kiedy mięso się zarumieni dodaję paprykę i marchewkę, po chwili wrzucam pieczarki. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek. Następnie wlewam sos (dodaję odrobinę wody do słoika, mieszam i również wlewam na patelnię). Gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż mięso będzie miękkie). W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchnia
Pulpety w sosie pomidorowo-śliwkowym. Kufteh. 201prostu. Tak, kufteh to są klopsy co się zowie! I na dodatek w mojej wersji ze śliwką w środku. :) Gotowane w bardzo prostym w wykonaniu, ale bogatym w smak sosie. Są delikatne, soczyste, sycące i pyszne (jak mówi rodzina). Polecam. Składniki: 1/2 szklanki grochu 500 g mielonej wołowiny (lub indyka) 1 szklanka ugotowanego ryżu basmati 2 łyżki posiekanego koperku(...)zbyt luźna - dodać bułki tartej. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć z dodatkiem soli cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Dodać posiekaną resztę śliwek i pomidory. Wymieszać. Do sosu włożyć pulpety i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut (przewracając w połowie
zadanie-gotowanie