Sos tatarski 205Sos tatarski to idealny dodatek do jajek, kanapek oraz mięs więc doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. Oczywiście można kupić w sklepach gotowy sos ale zdecydowanie wolę ten domowy, zrobiony tak jak lubię. składniki: 10 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka tartego chrzanu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ogórki kiszone lub konserwowe 1/2 małego słoiczka marynowanych grzybków
Monia miesza i gotuje
sos musztardowy do parówek... 247dobrze mieszać doprowadzając do zagotowania, gotowac z 2 minuty mieszając na koniec dodać śmietanę 18%, natkę pietruszki, wymieszać i krótko zagotować parówki cienkie bez osłonek z indyka osobno ugotować sos z parówkami podać z tłuczonymi ziemniakami i np. buraczkami zasmażanymi, obiad na szybko, gdy gotujemy ziemniaki robimy sos - smaczne, sycące danie obiadowe............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Sos chrzanowy 205Sos idealny na wielkanocny stół. Pasuje do wędlin, pasztetów, ryb wędzonych, a przede wszystkim do jajek. Składniki: -pół szklanki śmietany -pół szklanki majonezu -spora łyżka chrzanu ze słoiczka lub świeżo tartego -sól, cukier do smaku -posiekana zielenina: pietruszka, szczypiorek, rzeżucha lub kiełki rzodkiewki Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Nie miksować, bo sos zrobi się rzadki. Jeżeli używamy świeżego
Kulinarne przemyslenia
SOS PESTO Z RUKOLI 153SOS PESTO Z RUKOLI Dzisiaj przedstawiam przepis na klasyczne pesto z rukoli - bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakuje z makaronem lub jako dodatek do kanapek. Z podanych składników otrzymamy około 250ml pesto. Przechowujemy w lodówce przez ok. tydzień. Polecam przepis na domowe pesto z rukoli! SKŁADNIKI: na około 250ml sosu 50g orzeszków pinii* 100g rukoli
Moja Książka Kucharska
SOS KOPERKOWY 168SOS KOPERKOWY Kremowy i delikatny, niesamowicie łatwy w przygotowaniu. Sos ten doskonale nadaje się do jajek na twardo, ziemniaków oraz ryb np. łososia w sezamowej panierce . Serwując go do ryb, można dodać do niego sok z cytryny. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 250g mleka 35g masła, pokrojonego na kawałki kopiasta łyżka mąki pszennej około 1/2 pęczka koperku (bez łodyżek) sól i pieprz
Moja Książka Kucharska
Kolorowa marchew do obiadu i "Pięć ćwiartek pomarańczy" 203pójdą do gruntu. A dziś kupne zrobiłam do obiadu - szybka pyszotka w tajskich smakach 😋 Składniki (na 2 porcje): duża marchew fioletowa duża marchew pomarańczowa łyżka oleju sezamowego łyżka słodkiego sosu chili łyżka dobrej oliwy Marchew obrać, a potem skrobaczką do jarzyn wetrzeć paski wprost na patelnię. Włączyć palnik pod patelnią na średnią moc. Do marchewek dodać olej sezamowy, oliwę(...)sos chili. Podgrzewać na średnim ogniu. Nie smażyć! Podawać na ciepło. "Pięć ćwiartek pomarańczy" Joanne Harris po prostu połknęłam. To chyba najlepsza książka autorki. Wciągnęła mnie od pierwszej strony. Główną bohaterką jest 64-letnia Framboise (Boise) Dartigen, która urodziła się w wiosce Les Laveuses, położonej ok. 15 kilometrów od Angers nad Loarą. Od 20 lat nosi żałobę po zmarłym
Weekendy w domu i ogrodzie
DORSZ ZE SZPARAGAMI I SOSEM ZIOŁOWYM 282Kremowy sos z natki pietruszki to klasyka kuchni angielskiej. Idealnie... Artykuł DORSZ ZE SZPARAGAMI I SOSEM ZIOŁOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE
Najlepszy sos do pizzy !!! 239mnie to najlepszy sos do pizzy, ale nie tylko do niej, pyszny zarówno do paluchów z ciasta francuskiego, bułeczek czy też do nachosów, zastosowań jest mnóstwo :) Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki lub 1/2 świeżej czerwonej papryki 3 pomidory lub 1 puszka pomidorów 150 ml wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku(...)paprykę. Po ok. 3 minutach dodać pokrojone i osolone wczesniej pomidory, wodę (jeśli dodawaliśmy pomidory z puszki wraz z zalewą, wtedy nie dolewamy dodatkowej wody), przyprawy, koncentrat. Dusimy, aż sos bedzie gęsty. SMACZNEGO
Malinowo w kuchni
SMAŻONA SZYNKA WIEPRZOWA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I SOSEM POMIDOROWYM 286olej. Składniki na ziemniaki pieczone: około 10 średnich ziemniaków, czosnek niedźwiedzi, sól, 7 łyżeczek oleju z dodatkiem czosnku i bazylii, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra. Składniki na ostry sos pomidorowy: duży pomidor, około 10 listków świeżej bazylii, 1-2 papryczki chili peperoncini, sól, cukier, 6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, 4 łyżki wody, 2 cebule szalotki (opcjonalnie zwykłe), 2 łyżki(...)mięsa, często mieszając. Ziemniaki kroję w kostkę, układam na brytfance, obsypuję przyprawami i polewam olejem. Piekę około 20 minut w 240 stopniach. W trakcie pieczenia mieszam 2-3 razy. Sos: Cebulę siekam bardzo drobno, podsmażam na maśle. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli i duszę około 5 minut z dodatkiem przypraw i świeżej bazylii
JejKuchnia
Rewelacyjny sos do przekąsek 240Znudził Wam się sos czosnkowy? Mam dla niego godnego uwagi konkurenta. Ten sos z dodatkiem cebulki zalanej octem jest po prostu fantastyczny. Aromatyczny, w punkt ostry. Taka mała rzecz, a cieszy;) Sprawdzi się do wszelkiego rodzaju przekąsek, do mięs, do dań z grilla, do frytek itd. Ostatnio podałam go nawet z kapustą pekińską solo i świetny dodatek do obiadu gotowy
Smaki Na Talerzu
Cebulowy sos z mięsem 176Jeden z lepszych sosów do ziemniaków czy ryżu bo nie musimy go dodatkowo zagęszczać właśnie dzięki cebuli. Polecam! Składniki : * 2 cebule * 1 cebula czerwona * 2-3 ząbki czosnku * łyżka oleju rzepakowego * 2 plastry chudego mięsa wieprzowego np szynki * sól himalajska, papryka czerwona, pieprz do smaku * woda Przygotowanie : Mięso pokroić w paski. Przyprawić, Cebulę posiekać w piórka, przesmażyć razem(...)czosnkiem na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mięso, przesmażyć. Dolać wodę i gotować aż do miękkości mięsa. Sosu nie trzeba zagęszczać, podawać z ziemniakami
Magiczne Życie Marty
Sałatka z pieczonymi i faszerowanymi pieczarkami 247szczypta soli pieprz 8 plastrów sera Camembert 1 łyżka suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki bazyli 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki parmezanu 10 pomidorków koktajlowych mieszanka sałat 3 łyżki słodkiego sosu chili Pieczarki obieramy, wyciągamy nóżki. Wszystkie nóżki kroimy w kostkę i posmażamy na maśle. W miseczce mieszamy bułkę tartą z bazylią, parmezanem, pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami, szczyptą soli, podsmażonymi(...)pieprzem. Kapelusze pieczarek wypełniamy farszem. Na górze każdego układamy plasterek sera Camembert. Pieczemy 25 minut w 170 stponiach Celsjusza. Na talerzyku układamy sałatę, pomidorki oraz upieczone pieczarki. Całość skrapiamy sosem chili. Sałatka z pieczonymi i faszerowanymi pieczarkami Smacznego! Sałatka z pieczonymi i faszerowanymi pieczarkami Ser Camembert możemy śmiało zastąpić Parmezanem. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide
mecooks
Sos remulada 177Skarb Danii na polskich stołach. Mogę się założyć,że wiele osób jadło sos duński -serwowany do Hot Doga na stacjach paliwowych. Obawiam się , nawet jestem pewna,że ów sos-nijak ma się do oryginału. SKŁADNIKI: Jogurt naturalny Majonez (u mnie na 3/4 jogurtu-1/4-majonezu-ale oczywiście wg. uznania) Ogórki konserwowe (3 sztuki) Biała kapusta (ok.2 łyżki drobno posiekanej
Kopystką po garach
Makaron trottole z kurczakiem w sosie pomidorowym 265Pomidory kroimy w paski a cukinię w kostkę. Dodajemy do smażącego się kurczaka i dusimy pod przykryciem do momentu aż cukinia zmięknie. Wlewamy śmietanę oraz dodajemy serek. Mieszamy aż sos będzie jednolity. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente) a następnie odcedzamy i wsypujemy do sosu. Całość mieszamy
Qchnia po prostu
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską – najprostsze! 209ryżu 2 jajka sól, świeżo mielony pieprz 3-4 ząbki czosnku polskiego przyprawy wg smaku, u mnie obficie: papryka słodka, oregano, kminek mielony, szczypta cayenne olej do smażenia gołąbków SOS: 2 puszki pomidorów, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka wody Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać(...)przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego! Może masz swój sprawdzony przepis na gołąbki
Mój pomysł na