Pierogi tak upieczone są przepyszne, wierzycie mi? Jeśli nie to sprawdźcie to na własnej skórze, a jeśli wierzycie to tym bardziej upieczcie bo one są naprawdę pyszne. Z sosem chrzanowym są jeszcze bardziej aromatyczne. Pieczone pierogi z serem, szpinakiem, wędzoną papryką z sosem chrzanowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiejszy przepis jest idealnym pomysłem na zużycie resztek pieczonego kurczaka lub indyka. Sos Alfredo to sos beszamelowo-serowy, moja wersja jest na bulionie i mleku, więc jest dużo ciekawszy w smaku. Polecam :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy AleksandryBardzo lubię szybkie i łatwe sałatki. Zrobiłam do obiadu sałatę masłową z sosem winegret, ale zamiast oliwy z oliwek, użyłam oleju rzepakowego. Smaku dopełniły pyszne prażone ziarenka Euforia, firmy Ziarenkowo . Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna :) Ziarenka możecie znaleźć tutaj :) Składniki: 1 sałata masłowa 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu balsamicznego kilka kropel(...)mieszanki ziarenek euforia Wykonanie: sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Do słoiczka wlać olej, ocet balsamiczny, cukier, musztardę, sok z cytryny. Zakręcić nakrętkę i mocno wstrząsnąć. Gotowym sosem polać sałatę i dokładnie wymieszać. Całość posypać mieszanką ziarenek
The Sweet Damseloleju, następnie dodać podgotowane grzyby wraz z niewielką ilością wywaru. Dodać ziele angielskie. Dusić pod przykryciem kilka minut. Następnie do śmietany dodać troszkę wywaru , dokładnie wymieszać i dodać do sosu. Całość zagęścić mąką (w kubeczku wymieszać płaską łyżkę mąki z niewielką ilością sosu tak, żeby nie było grudek) . Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą
The Sweet DamselSkładniki: 50 dag wędzonej piersi kurczaka 7 łodyg selera naciowego 15 dag sera żółtego (gouda) pół czerwonej papryki 1 dymka garść sezamu sos TaoTao słodko-pikantny do smaku Sposób wykonania: Pierś kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki. Seler, paprykę i żółty ser posiekać w cienkie paski, Dymkę pokroić w krążki. Sezam uprażyć na suchej, teflonowej patelni. Wszystkie składniki wymieszać(...)sobą i polać całość sosem słodko-pikantnym TaoTao
Qchnia po prostuupieczona wieprzowina sprawdzi się idealnie nie tylko podana do obiadu. Wspaniale smakuje w kanapkach czy też sałatkach. Nam najbardziej smakuje podane w towarzystwie sosu czosnkowego. Łopatka wieprzowa długo pieczona (pulled pork) – ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Łopatka z sosem czosnkowym
Jakugotujesz.plcukinie - 1 woreczek ryżu - 0.5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g sera żółtego - mieszanka przypraw do dań chińskich - 2 puszki pomidorów krojonych w sosie własnym (miałam swoje przepis w mojej kolekcji ) - 2 łyżki mąki - 2 łyżki masła lub margaryny - 1 łyżka papryki słodkiej - świeże zioła : - pęczek pietruszki - kilka gałązek kopru - gałązka lubczyku - kilka(...)włożyć na blachę Do piekarnika 190 stopni na 30 minut pod koniec na górę każdej cukinii dać plasterek sera Zostawić chwilę aż się rozpuści ser 3. sos - W garnku rozpuścić masło dodać mąkę ,wymieszać dodać 300 ml wody i słoik pomidorów Dodać łyżkę czubatą słodkiej papryki mieszać cały czas aż się zagotuje
W królestwie smaków BeatyDzisiaj grill i ukochany przez nas wolnowar, czyli super combo. Idealne dopasowanie i uzupełnienie. Plus trawa cytrynowa, imbir, galangal i świeża kurkuma. No i oczywiście sos rybny. No bo jak to bez sosu, jakoś tak głupio. Ostatnimi czasy mała butelka … Czytaj dalej
slodkokwasnaplDzisiaj zapraszam was na pyszny makaron z kurczakiem w sosie serowym. Przepis jest bardzo prosty do wykonania, a składniki ogólnodostępne :) Potrzebujemy: 0,5 kg piersi z kurczaka 300-400g makaronu penne 50g masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 250g startego sera żółtego posiekana natka pietruszki sól, pieprz Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka myjemy i kroimy(...)całość mieszamy aż do zagotowania. Ściągamy z ognia, dodajemy ser i mieszamy do postania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem. W dużym naczyniu mieszamy razem makaron, kurczaka i sos. Po wyłożeniu na talerz posypujemy pietruszką. I nasz szybki obiad gotowy
Kolejny blog o gotowaniuSzybka, letnia sałatka. Nie wymaga dużego nakładu pracy a jest po prostu przepyszna :) Potrzebujemy: pół surowego brokuła pół surowego kalafioru 3-4 rzodkiewki 100g sera typu feta sos czosnkowy - przepis ---> klik Kalafior i brokuł myjemy i kroimy na małe plasterki. Rzodkiewkę i fetę kroimy na małą kostkę. Całość dokładnie mieszamy z sosem czosnkowym ( klik ). I gotowe. Prawda
Kolejny blog o gotowaniuSkładniki 3 cebule pokrojone w drobna kostkę 3-4 pomidory,lub puszka pomidorów w sosie własnym 2-3 łyżki gęstego soku pomidorowego,lub keczupu jak pomidory są świeże szpinak świeży pęczek dowolna ryba ,u mnie sum afrykański sol,pieprz do smaku 250 g. makaron świderki ( Makaron Świderek owsiany Makaron Jastrzębski -5 jajeczny) wody letniej tyle ,aby zakryła makaron oliwki czarne(...)zakrycia makaronu i dalej pod przykryciem dusimy 5-6 minut,aż makaron będzie al dante W czasie ,gdy makaron będzie dochodził do siebie ,ryba zdąży się uprażych w sosie powstałym.Teraz pozostaje nam tylko dodać sól i pieprz do smaku i pozostawienie potrawy na 3-4 minuty pod przykryciem,do połączenia smaków.Gotowe.Smacznego
w mojej kuchniJest z nami od zawsze. Mama przygotowywała sos musztardowy na ciepło, jako przepyszny dodatek do pieczonych lub duszonych mięs i obowiązkowo w czasie Wielkanocy do jajek, choć ja powiem Wam szczerze dodaje go zarówno do pieczeni, kotletów mielonych, jak również do jajek gotowanych w koszulkach. Jest kremowy, aksamitny, a dzięki dodatkowi musztardy delikatnie kwaskowy. Niesamowicie podkreśla smak potraw, więc jeśli(...)jeszcze ktoś nie próbował, to zachęcam, bo można w łatwy i smakowity sposób urozmaicić domowe potrawy ;-) Składniki na sos musztardowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400-450 ml rosołu (może być z kostki) 1-1,5 łyżki musztardy (ja lubię chrzanową lub sarepską) W rondelku rozpuszczamy masełko, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania jasnej zasmażki
Rozpustne gotowanieintensywnie czosnkowy, a dodatek nowalijek nadaje mu wiosennego charakteru. Jest idealnym dodatkiem do mięs pieczonych, ale przede wszystkim wspaniale komponuje się ze smakiem mięs grillowanych. Jeśli zastanawiacie się jaki sos podać do grillowanej karkóweczki, cevapcici lub innych mięs przygotowanych na grillu polecam ten, bo jest pyyyszny!!!! Składniki na wiosenny sos do mięs 150 ml serka homogenizowanego o naturalnym smaku
Rozpustne gotowanieUniwersalny sos pomidorowy z grzybami. Idealnie pasuje do gołąbków. Składniki 2 spore garści suszonych grzybów 100 g margaryny 2 łyżki mąki 3 łyżki koncentratu pomidorowego litr bulionu warzywnego 2 łyżki gęstej śmietany cukier sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby gotujemy ,kiedy będą miękkie osączamy i studzimy. Kroimy w paski. Z margaryny i mąki sporządzamy(...)zasmażkę ,dodajemy koncentrat i chwilę jeszcze podsmażamy. Następnie zalewamy gorącym bulionem ,dodajemy pokrojone grzyby ,cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Sos zestawiamy z ognia ,dodajemy śmietanę (dokładnie rozprowadzamy) ,doprawiamy do smaku cukrem ,solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G Kitchenmnie papryka słodka i ostra, kurkuma, curry) - 200g kaszy pęczak - 6 pieczarek - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 garście szpinaku baby - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka sosu sojowego - kilka listków bazylii lub łyżeczka suszonej - masło do usmażenia pieczarek *opcjonalnie: ser na grilla lub oscypek Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy "brzydkie części" i kroimy na małe(...)kawałeczki. Wsadzamy do miseczki i marynujemy z sosem sojowym i ulubionymi przyprawami. Wkładamy do lodówki. Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeżeli mamy groszek mrożony to zagotowujemy wodę i wrzucamy do wrzątku na 5-6 minut. Wyjmujemy i studzimy. Ostudzony groszek umieszczamy w malakserze wraz z jogurtem, szpinakiem i bazylią, miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji puree. Wyjmujemy kurczaka
Be Fit Be Strong