sosy - 72234 przepisów (strona:1629/4816)

Duszony schab z pieczarkami 479

Okazał się strzałem w dziesiątkę! Mięsko po kilkudziesięciu minutach duszenia da się pokroić drewnianą łyżką. Jest tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach. A z pieczarkami łączy je sos, czyli kropka nad „i”. Delikatny, aksamitny i subtelny w smaku. Połączenie w sam raz na obiad dla całej rodziny. Składniki 0,8 kg schabu bez kości cebula 5-6 dużych(...)dodajemy jeszcze odrobinę tłuszczu i wrzucamy cebulę, pieczarki i czosnek. Smażymy wszystko razem przez chwilę, a następnie podlewamy szklanką wody. Całość dusimy przez 2-3 minuty. Do gotującego się sosu dodajemy podsmażone mięso, dolewamy drugą szklankę wody, dodajemy liść laurowy, rozmaryn oraz pieprz ziarnisty i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie mięso powinno być

Analiza Smaku
Sos chrzanowy z brzoskwiniami 106

spodziewałam się tak fajnego efektu. Szukałam przepisu na jakiś ciekawy sos do mięs i w jednej z książek kucharskich o polskiej kuchni znalazłam to cudo. Przepis trochę zmieniłam, w oryginale była śmietana i bodajże pomarańcze. Zbliża się koniec roku, może ktoś z Was zrobi ten sos na domówkę. Polecam baardzo. Składniki: 3 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Kardamonovy
Pałki kurze nadziewane szparagami i serem camembert 129

przykryte do 1/3 wysokości. Następnie wlać śmietanę i gotować jeszcze 5 minut. Na koniec wrzucić łebki szparag i gotować jeszcze 3 minuty. Obsypać danie pozostałym koperkiem i gotowe. gdyby sos był za rzadki zagęścić go łyżeczką mąki rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać to wszystko do gotującego się sosu o chwilkę gotować wymieszać. Danie pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Spaghetti z bobem 116

mnie na blogu: Sałatka ryżowa z bobem Tortilla z bobem Pasta z bobu na kanapki Pesto z bobu Fasolka szparagowa na obiad Sałatka z fasolką szparagową Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym Spaghetti z bobem - składniki: 8 plastrów wędzonego surowego boczku 3 ząbki czosnku 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 250 ml śmietanki 36%, może być również 30% 60 g twardego(...)sera, u mnie oscypek natka pietruszki sól, pieprz 1 opakowanie makaronu spaghetti, u mnie makaron spaghetti Makarony Babuni Spaghetti z bobem - przygotowanie: Sos ten jest bardzo szybki w przygotowaniu o ile mamy wcześniej przygotowany bób. Latem zatem na świeżo gotujemy i obieramy, a zimą korzystamy z mrożonki. Na patelnię wrzucamy pokrojone drobno plastry boczku i je zarumieniamy. Zrumieniony bekon zdejmujemy

MamaOskarka
Amerykański burger z sadzonym jajem 128

bułki do burgerów 400 g zmielonej wołowiny (po 200 g na burgera) Kilka plastrów sera cheddar 2 duże jajka Sałata lodowa 1 duży pomidor, pokrojony w cienkie plastry Sos barbecue Kilka plastrów boczku Sól, pieprz Majonez Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania boczku. Na rozgrzanej patelni smażymy bekon z każdej strony, aż się zarumieni i będzie chrupiący. Następnie mięso wołowe przyprawiamy(...)Kolejno układamy sałatę, plastry pomidora oraz mięso mielone z roztopionym serem. Następnie na to kładziemy plastry bekonu i następnie jajo sadzone. Następnie na samym końcu górną część bułki smarujemy sosem barbecue, po czym zamykamy naszego burgera. Artykuł Amerykański burger z sadzonym jajem pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sos z suszonych wędzonych śliwek i cebuli 97

jakoś chyba z rok temu miałam przyjemność spróbować czegoś podobnego. Pamiętam, że od razu zapytałam niewiastę, która zrobiła ten sos, z czego jest. Dostałam szybką odpowiedź, że z suszonych wędzonych śliwek, musztardy, cebuli i majeranku. Pokombinowałam dzisiaj w kuchni i oto jest. Ten sos, pasta, czy jak to tam sobie nazwiecie, idealnie pasuje np. do wędlin, dziś spróbowałam

Kardamonovy
Włoskie tagliatelle z krewetkami 138

połączenie delikatnych w smaku krewetek, czerwonego wina, pomidorków koktajlowych i prawdziwego włoskiego makaronu. To danie składające się dosłownie z kilku składników, a jest bogactwem smaków. Dodatek masła sprawi, że sos będzie kremowy i delikatny w smaku. Składniki makaron tagliatelle 10 pomidorków koktajlowych 2 szalotki (albo je zwykła cebula) 12 surowych krewetek 100 ml wina 2 łyżki masła + 1 łyżka masła

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlet prowansalski z piersi kurczaka 146

pojedyńcze niezbyt duże filety z piersi kurczaka 2 kulki mozzarelli czosnek granulowany do smaku pomidory suszone w oliwie z czosnkiem ( najlepiej własne;) ) zielone pesto sól , ostra papryka do smaku sos pomidorowy z bazylią świeża bazylia do dekoracji Filety delikatnie rozklepujemy , na niezbyt cienkie kotlety. Powinny mieć grubość przynajmniej 0,5 cm . Doprawiamy solą , granulowanym czosnkiem , mieloną ostrą papryką . Każdy kotlet(...)smarujemy grubo zielonym pesto i układamy na nim pokrojoną mozzarellę , razem z suszonymi pomidorami . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Skrapiamy sosem pomidorowym i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 C , przez około 20 minut . Po tym czasie powinny być gotowe , chyba że były większe to można potrzymać pięć minut dłużej. Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , posypane świeżą bazylią . Smacznego ! Artykuł Kotlet

Ogrodnik w podróży
Francuskie kieszonki z kurczakiem 25008

strzałem w 10! Kieszonki smakowały znakomicie i zniknęły w mgnieniu oka. Na pewno będą często gościć na naszym stole. SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego keczup pikantny bądź sos pomidorowy 8 plasterków sera żółtego 8 kawałków ogórków "krokodylków" bądź kiszonych 25/30 dag piersi z kurczaka oliwa z oliwek do marynaty kurczaka przyprawa do kurczaka sól pieprz WYKONANIE: 1. Pierś(...)kurczaka, wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na czas przygotowania reszty składników; 2. Jedno ciasto francuskie pokroić na 8 równych kwadratów; 3. Każdą część ciasta posmarować keczupem bądź sosem pomidorowym; 4. Ułożyć kilka kawałków kurczaka, dodać ogórka; 5. Każdą kieszonkę przykryć plasterkiem żółtego sera; 6. Na wierzch nałożyć drugie ciasto francuskie i dobrze posklejać boki. Można posmarować roztrzepanym jajkiem

Prosty przepis na
Gulasz z karkówki z cebulą, papryką, marchewką i czerwoną fasolą 164

puszki fasolki czerwonej 1 – 1 i 1/2 szkl. bulionu 3/4 szkl. passaty pomidorowej 3/4 szkl. ketchupu 2 łyżki brązowego cukru 3-4 łyżki białego octu winnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki mielona papryka ostra sól, pieprz Cebulę kroimy w piórka. Obraną marchewkę kroimy w słupki (na tzw zapałkę). Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki. Umyte, osuszone(...)przykryciem, przez około 30 minut. Dodajemy marchewkę. Smażymy razem kilka minut, po czym dodajemy paprykę. Smażymy dalej, aż warzywa lekko zmiękną. Passatę pomidorową łączymy z ketchupem, brązowym cukrem, octem, sosem sojowym oraz mąką. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do gulaszu. Dusimy dalej, do uzyskania odpowiedniej miękkości wszystkich składników. Na koniec doprawiamy danie pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Podajemy z kaszą. Źródło

Smaki Na Talerzu
Dynia makaronowa , zasmażana z pieczarkami 100

osoby : 1 dynia makaronowa ( 1-1,5 kg ) 6-7 pieczarek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego 1 łyżka drobno startego parmezanu masło do smażenia sól , pieprz do smaku Dynię nakłuwamy w kilku miejscach , owijamy folią aluminiową do pieczenia i wkładamy do piekarnika . Pieczemy w temperaturze 170 C , przez(...)dyni makaronowej będzie tworzył nitki . Tak jak makaron , stąd jej nazwa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie posiekaną cebulę , pokrojone w plastry pieczarki , brązowy cukier , sos sojowy . Podsmażamy mieszając do czasu aż wszystko się zrumieni . Na koniec wsypujemy dyniowe nitki , doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy jeszcze chwilę . Wystarczy tyle , żeby dynia się mocno

Ogrodnik w podróży
Shepherd’s Pie wg Gordona Ramsay’a 97

duża cebula – 225g groszku mrożonego lub świeżego – 1 łyżka świeżego rozmarynu – 1 łyżka świeżego tymianku – 4 ząbki czosnku – sól, pieprz – kilka chlupnięć sosu Worcestershire – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 100ml czerwonego, wytrawnego wina – 100ml gorącego bulionu (lub 100ml wody + 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego ) Składniki na ziemniaczaną warstwę: – 1kg ziemniaków(...)najmniejsze kawałki. Następnie do mięsa dodajemy sól i pieprz, startą (lub drobno pokrojoną) cebulę, marchewkę, groszek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy, aż marchew zmięknie. Ciągle mieszając dodajemy sos Worcestershire, wino i koncentrat pomidorowy, gotujemy przez 2 minuty. Doprawiamy świeżym tymiankiem i rozmarynem. Dodajemy gorący bulion i gotujemy przez 3 minuty, ściągamy z ognia. Ugotowane ziemniaki przecedzamy i tłuczemy

Be Fit Be Strong
Naleśniki z sosem pomarańczowym jak Suzette 142

Prosty przepis na naleśniki z sosem pomarańczowym inspirowane smakiem słynnych naleśników Suzette które podaje się zazwyczaj płonące przygotowywane w soku pomarańczy z dodatkiem likieru pomarańczowego, masła i cukru. Te są równie pyszne niezwykle aromatyczne idealne o tej porze roku. Sos pomarańczowy 1 szklanka soku z pomarańczy (  ok. 2 duże pomarańcze) 1 łyżka cukru 25 gramów masła 1 łyżeczka mąki

Andzia Pichci
Domowy makaron z sosem dyniowym 111

placka wykładam liście rukoli i inne zioła, nakrywam drugą połową i ponownie wałkuję. Podsypuję mąką, zwijam w rulonik i kroję, jak widać na zdjęciu – niezbyt dokładnie trzymając odstępy :) Sos, 2 porcje: ok. 200 g dyni piżmowej 30 g sera parmezan ząbek czosnku szklanka wody 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżki oliwy z oliwek(...)drobną kostkę. Zagotowuję w wodzie z dodatkiem oliwy i przypraw, czosnek przeciskam przez praskę. Gdy dynia zmięknie miksuję ją na gładko. Zdejmuję z kuchenki, dodaję połowę sera, mieszam. Do sosu dodaję ugotowany makaron, mieszam, wykładam na talerz, posypuję parmezanem i skrapiam olejem z pestek dyni. Ten olej bardzo polecam, bo jest przepyszny! Do tego jeszcze trochę prażonych pestek dyni

Kucharzyca