koperku, średniej wielkości ogórek kiszony w ostrej zalewie, majeranek, oregano, bazylia, sól, papryka ostra. Przygotowanie: Fasolkę gotuję w osolonej wodzie do miękkości tj. około 30 minut. W międzyczasie przygotowuję sos: koperek, czosnek i ogórka bardzo drobno siekam. Dokładnie łączę z jogurtem i majonezem. Całość doprawiam do smaku, odstawiam do lodówki. Fasolkę odcedzam, polewam wcześniej przygotowanym sosem
JejKuchniazanej + odrobina wody do zagęszczenia. Przygotowanie: Na maśle podsmażam wiśnie - około 5 minut. Dodaję szczyptę tymianku i soli, posiekaną miętę, chili, cukier oraz wino, gotuję kolejne 5 minut. Sos zagęszczam mąką dokładnie rozrobioną w wodzie. Mieszam. Mięso kroję w plastry (około 1 cm.), lekko spłaszczam dłonią, posypuję solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielone) i tymiankiem. Smażę na rozgrzanym ogniu około(...)minuty z każdej strony. Gotową polędwicę polewam wcześniej przygotowanym sosem. Danie podałam z frytkami, roszponką, serem lazur oraz owocami
JejKuchniaSzczerze powiedziawszy nie wiem ile ten sos ma wspólnego z Wenecją, jest to po prostu moja próba odtworzenia sosu weneckiego, jaki podają w jednym z znanych mi makaronowych barów. Próba odtworzenia powiodła się znakomicie dlatego dziś, jeżeli chwilowo znudziła się Wam już carbonara lub bolognesse, przepis oddaję do Waszej dyspozycji. Dla 2 osób
Jadło i czytadłojakoś zaszczepić. Próbuję więc wszelkimi metodami, ale przede wszystkim małymi kroczkami 😉 Spaghetti było jednym z wielu tych kroków... Pokochać nie pokochał, ale za to ja mam kolejny ulubiony sos do spaghetti. A że makaroniara ze mnie trochę, to będzie jak znalazł gdy zdobędę kolejną sztukę tego zielonego warzywka 😄 Składniki dla 4 osób: 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 łyżka oleju(...)się wody, a nie do zimnej). Odcedzamy i miksujemy wraz z czosnkiem i 2/3 orzechów nerkowca. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy rozdrobnione warzywo i stopniowo dolewamy słodką śmietankę. Sos doprawiamy sola morską oraz kolorowym pieprzem. Mieszamy z odcedzonym makaronem. Pozostałe orzechy drobno siekamy i prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi oraz startym parmezanem każdą porcję
Kuchnia w czekoladziegotować na małym ogniu około 30 minut. Dodać cytrynę pokrojoną na kawałki, oliwki, masło, mieloną paprykę oraz cukier i gotować kolejne 10 minut. Przełożyć kuleczki drobiowe do gotującego się sosu wraz z pozostałą 1/2 posiekanego pęczka natki i podgrzać delikatnie mieszając. Podawać z kuskusem lub pieczywem. Kawałki cytryny można (opcjonalnie) wyjąć z sosu przed podaniem
zadanie-gotowaniejałowca, 2x liść laurowy, szczypta curry, sól, maggi kilka łyżek oleju do smażenia pół opakowania mrożonej włoszczyzny 250 ml śmietanki 30% i 250 ml śmietanki 18% do zup i sosów (ważne żeby to była śmietanka a nie śmietana) Wykonanie: 1. Porcjujemy królika i wkładamy do szerokiego garnka. Zalewamy maślanką na przynajmniej 12 godzin. 2. Po 12 godz. opłukujemy mięso(...)przynajmniej w połowie przykryte. Dodajemy włoszczyznę i dusimy ok. 1,5 godz. aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy sól i pozostałe przyprawy. Gotowe! Można jeszcze nieco odparować sos i go zblendować (ja zostawiłam bez ucierania). Można podać z ziemniakami i duszoną marchewką. Pasuje też surówka z selera. Smacznego
Mama z miastaBardzo smaczny sos z kurczakiem z dodatkiem jednej z moich ulubionych kasz - pysznej, niepalonej kaszy gryczanej. Do takiego zestawu brakuje jeszcze tylko ulubionej surówki :) Ja bardzo lubię do takich dań zajadać buraczki :) Składniki na 2-3 porcje: 3/4 szklanki niepalonej kaszy gryczanej 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżka przyprawy gyros 1 łodyga selera naciowego 1 papryka czerwona 1 cebula(...)naciowy umyć i drobno pokroić. Do cebuli dodać kurczaka i dusić razem przez kilka minut. Można podlać wodą. Dodać paprykę i seler. Dusić przez chwilę i wlać śmietankę. Sos gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Ewentualnie zagęścić. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą i ulubioną surówką
Ze smakiem i z pasjącebula 1 szt. jajko 1 szt. bułka namoczona w mleku lub bułka tarta ok 2 łyżek ser topiony w plastrach 5 szt. ogórek świeży pomidor majonez keczup sos czosnkowy przepis sałata 5 liści sól i pieprz bułka do hamburgera (u mnie z sezamem) 5 szt. Zaczynam od zmielenia piersi z kurczaka oraz cebuli. Do zmielonego mięsa(...)strony. Mam dwa sposoby robienia hamburgerów: Bułkę kroję na pół, spód i górę smaruję keczupem i majonezem. Na spód kładę sałatę a na nią kotleta, ser topiony, polewam obficie sosem czosnkowym, dwa plastry pomidora, kilka plasterków ogórka i przykrywam górą bułki. Tak przygotowanego hamburgera wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C na parę minut aż serek się rozpuści a bułka
Kuchnia VikiUwielbiam szybkie, improwizowane sałatki. Mam czasem wrażenie, że takie są najlepsze. Dziś zapraszam Was na sałatkę w lekkim czosnkowym sosie, którą dodatkowo wzbogaciłam pestkami dyni. Pysznie, zdrowo i szybko. Spróbujcie. Składniki: 2-3 garście miksu sałat (u mnie z sałata lodową) 1/4 pomarańczowej papryki 3 rzodkiewki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka pestek dyni (u mnie(...)garście miksu sałat. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany szczypiorek, pokrojone w kostki rzodkiewki, pestki dyni i pokrojonego (bez skórki) w półplasterki zielonego ogórka. Mieszamy. Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Na wierzch można położyć listki świeżej bazylii. Smacznego
Słodkie okruszkiNaleśniki tortilla z kotletami sojowymi, kukurydzą, oliwkami z sosem majonezowo - ketchupowym Na dworze zimno, buro i ponuro, do sklepu daleko, brak chęci wychodzić z domku, ale jeść trzeba. Co robię w takich momentach? Otwieram szafkę i lodówkę i patrzę czy uda się coś przyrządzić z danych produktów. Patrzę, opakowanie tortilli jest, kotlety sojowe są, jakieś dodatki też się(...)łyżki majonezu mieszamy z 5 łyżkami ketchupu, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, mieszamy doprawiając solą pieprzem i odrobiną papryki słodkiej oraz czosnku granulowanego. 5. Każdy naleśnik smarujemy sosem i kolejno wykładamy (tak jak na zdjęciu) porcję kotletów sojowych, kukurydzy, sera, oliwek (8 połówek na jeden naleśnik) i zawijamy ciasno. 6. Naleśniki wykładamy na blaszkę lub żaroodporne naczynie, Każdego naleśnika smarujemy
Mój pomysł najakōm dobrōm bōłkōm 24 . Smacznego 1 macie 2 odwiedziny 3 piątek; ō- samogłoska w wymowie między o i u 4 przygotować 5 mógł 6 zawał serca 7 sos 8 słoik 9 pędów 10 puszki 11 jej 12 szczypta 13 pokrojoną 14 dajcie 15 podobno 16 później 17 będzie 18 kawałki 19 gotowa 20 posypcie 21 na górze 22 zjeść(...)makaronem 24 bułką Artykuł Gibkoł zōłza ze rybōm- niy yno na piōntek ;) (Ekspresowy sos z rybą- nie tylko piątkowy) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchnipesto przygotowałam na pestkach dyni - te uwielbiam :) efekt - pyszny dodatek do potraw! A w wersji piniowej tak go nie określałam ;) Niestety pogoda za oknem nie pozwoliła uchwycić głębi koloru (sos jest troszkę bardziej zielony, choć nie tak jak ten ze sklepu). Składniki: 1 krzaczek bazylii 2 łyżki pestek dyni 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 ząbek czosnku(...)pilnować by nie spalić). Uprażone pestki przekładamy do blendera, dokładamy pozostałe składniki prócz sera. Po zmiksowaniu dokładamy parmezan i ponownie miksujemy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy jeszcze trochę oliwy z oliwek
Kolorowy PrzepisownikCIECIERZYCA W SOSIE POMIDOROWYM to jedno z klasycznych dań kuchni... Artykuł Ciecierzyca w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEprzekąska na wieczór, sylwestra lub imprezę. Wystarczy mieć ciasto francuskie i resztki w lodówce :) Składniki: - ciasto francuskie - wędzone udko z kurczaka - pomidorki koktajlowe lub paprykowe - cebula - starty ser cheddar - sos brokułowy zrobiony jak w tym przepisie do ryby: klik - listki bazylii - sól morska Płat gotowego ciasta francuskiego dzielimy na 9 równych prostokątów. Każdy z nich smarujemy sosem brokułowym, pomijając
Cook&Lovesos, którego przygotowanie zajmuje może 10 a w porywach 15 minut, przypadnie Wam do gustu. Po pierwsze mile zaskoczy waszych gości podczas noworocznych lub wigilijnych spotkań. Po drugie jego smak, konsystencja hmmm no co tu ukrywać, są po prostu super. Po mimo słodkawego posmaku świetnie pasuje do pieczonego łososia lub mięs na zimno. Spróbujcie! Do przygotowania sosu potrzebujemy: 1 kubeczek
Szybko Tanio Smacznie