spaghetti ekspresowe 158pietruszki oregano sól, pieprz opcjonalnie: ok. 50 g sera grana padano wykonanie: Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy, zostawiając ok. 130 ml wody z gotowania makaronu do sosu. Czosnek obieramy, na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, razem z ich sokiem, wodę z gotowania makaronu(...)paprykę i dusimy na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Na koniec dodajemy makaron, wszystko razem mieszamy. Na talerzu dodatkowo posypujemy posiekana natką. Opcjonalnie przed podaniem możemy posypać startym serem
Domowy Smak Jedzenia
Pomysł na Lunch Boxa - Kurczaka z ryżem w sosie chrzanowym 245Hejka zapraszam do wypróbowania nowego przepisu na Lunch Boxa - Kurczaka z Ryżem z sosem chrzanowym . Bardzo łatwe w wykonaniu i szybkie na dodatek mega smaczne. Odmień swoją dietę już dziś i zacznij gotować razem z Sylwetką Od Kuchni. Pozdrawiam Pan Sylwetka. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - - ZŁOCISTY KURCZAK - 500 g Piersi z Kurczaka Czosnek Granulowany Zioła Prowansalskie Kurkuma Imbir Sól(...)PIEKIELNY RYŻ - ✔ 300 g Ryżu ✔ 550 ml Wody ✔ 100 g Buraków ✔ 5 g Ostrej Papryki ✔ Sól - SOS CHRZANOWY - ✔ 100 g jogurtu naturalnego ✔ łyżeczka chrzanu ✔ sól, pieprz, tymianek - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie 1642 Węglowodany 246 g Białko 136 g Tłuszcze
Sylwetka Od Kuchni
Sos Tzatziki 230Sos dziś najbardziej kojarzony z Grecją, lecz znany, w różnych wariacjach, na wszystkich terenach zajmowanych niegdyś przez Imperium Osmańskie. Poniżej najczęściej spotykany przepis. Składniki: Duży jogurt grecki (300ml) 5 ząbków czosnku średni ogórek zielony sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać lekko solą i odstawić na jakieś 30 minut(...)czasie zlać wodę i lekko odcisnąć jej nadmiar. Jogurt włożyć do miseczki, dodać ogórka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać, dodać soli i pieprzu do smaku. Polecam sos włożyć do lodówki na jakiś czas, żeby smak się nieco “przegryzł” przed podaniem
Gotuj z Rumcajsem
Sos pieczarkowy 213Przepis na klasyczny sos pieczarkowy, który sprawdzi się jako dodatek do makaronu, kaszy, placków ziemniaczanych czy mięsa. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: 250-300 g pieczarek 2 cebule ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła szklanka śmietanki kremówki sól, czarny pieprz, płatki papryki natki pietruszki do posypania opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Pieczarki(...)zaczną się rumienić. Zajmie to około 7-8 minut. Wlać kremówkę, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami papryki i chwilkę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji. Zgęstniały sos można z łatwością podgrzać rozcieńczając wodą, mlekiem lub bulionem
Pyry na Gaz
Pesto bazyliowe na bazie prażonych pestek dyni 165pesto przygotowałam na pestkach dyni - te uwielbiam :) efekt - pyszny dodatek do potraw! A w wersji piniowej tak go nie określałam ;) Niestety pogoda za oknem nie pozwoliła uchwycić głębi koloru (sos jest troszkę bardziej zielony, choć nie tak jak ten ze sklepu). Składniki: 1 krzaczek bazylii 2 łyżki pestek dyni 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 ząbek czosnku(...)pilnować by nie spalić). Uprażone pestki przekładamy do blendera, dokładamy pozostałe składniki prócz sera. Po zmiksowaniu dokładamy parmezan i ponownie miksujemy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy jeszcze trochę oliwy z oliwek
Kolorowy Przepisownik
Sos z suszonych grzybków 181Wyśmienity sos dla wielbicieli grzybków leśnych. Jest idealny do dań mięsnych, krokietów lub makaronu. Obowiązkowy dodatek do dań świątecznych na wigilijnym stole. 2 spore garści suszonych grzybów leśnych 1 cebula 2 łyżki masła liść laurowy sól, pieprz 1/2 łyżeczki tymianku 1 szkl śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej Grzyby zalać 1/2l gorącej wody, gotować ok pół godziny. W rondelku(...)podsmażyć na maśle cebulkę, dodać grzyby wraz z wywarem i doprawić do smaku. Sos gotować ok pół godziny aż grzybki zmiękną. Mąkę wymieszać ze śmietanką i wlać go dotujących się grzybów. Gotować na małym ogniu kilka minut aż zgęstnieje
Smakołyki Asi
Cannelloni z brokułami pod beszamelem 225rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając zrobić jasną zasmażkę. Wlać mleko i energicznie mieszając miotełką doprowadzić do wrzenia. Wsypać starty żółty ser i wymieszać aż się rozpuści. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Canneloni zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 35 minut. W połowie czasu pieczenia posypać startym serem
Smakołyki Asi
Kurczak w sosie prowansalskim 243się przyrumienią. Na koniec dodać posiekany czosnek, przykryć i dusić ok 15min. Podlać śmietanką i podgrzewać na małym ogniu (bez przykrycia) do czasu aż śmietanka się zredukuje do gęstego sosu (ok 10-15 minut). Podawać z ryżem i surówką. Można zwiększyć ilość sosu dolewając ok 1/2l gorącej wody i zagęszczając 1 łyżką mąki pszennej wymieszanej w niewielką ilością zimnej wody
Smakołyki Asi
Aioli – czosnkowy majonez z blendera w pół minuty 355już gęsta, możemy powolnym ruchem góra-dół zemulsyfikować całość. Podobnie jak powyżej – ciepłą wodą rozcieńczamy majonez do właściwej konsystencji, ponownie miksujemy przez 5-6 sekund. I gotowe. Tak naszykowany sos możemy przechowywać w lodówce do 5-6 dni, w szczelnym, hermetycznym pojemniku. U nas podany do wieprzowej karkówki z czarnej świni iberyjskiej , obowiązkowo z patatas bravas . SKŁADNIKI(...)SOSU 1 żółtko jajka M lub L 100ml dobrego oleju rzepakowego lub słonecznikowego 50ml dobrej, hiszpańskiej oliwy z oliwek 1 łyżka stołowa octu z białego wina 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody
Karo in the Kitchen
Sałatka z kurczaka i kapusty pekińskiej 485puszka kukurydzy puszka ananasa 4-6 łyżek majonezu łyżeczka kozieradki pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku pieprz czarny łyżeczka soli + ewentualnie więcej łyżka sosu sojowego 3 łyżki oleju Kurczaka pokroić w kostkę. Polać olejem i sosem sojowym, doprawić przyprawami. Wstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Jeśli pomijamy marynowanie mięsa, polecam dodać więcej kozieradki
Weekendy w domu i ogrodzie
Ziarnista Tortilla z Indykiem 400piersi indyczej 2 pomidory 1 papryka 1/3 ogórka szklarniowego 1/2 cebuli czerwonej kilka liści sałaty pekińskiej 1 kulka sera mozzarella Przyprawa do gyrosa 1 łyżka oleju lub oliwy sos czosnkowy z tego przepisu Wykonanie: Mięso pokroić w małe paseczki lub kostkę i doprawić przyprawą do gyrosa według uznania. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ogórka obrać(...)drugiej dużej patelni podgrzać po kolei tortillę. Kiedy z jednej strony się podgrzeje należy przełożyć ją na drugą stronę i położyć ser i pozostałe składniki oraz polać wszystko sosem. Następnie należy zsunąć całość na talerz i zawinąć w folię aluminiową i tak ze wszystkimi tortillami. Życzę smacznego
Anielska Kuchnia Ani
Sos grzybowy 210Sos grzybowy możemy wykorzystać jako dodatek do makaronu, kopytek lub ziemniaków, jest smaczny i aromatyczny. Składniki: 1 kilogram świeżych grzybów 2 cebule 3 łyżki smalcu 1 szklanka śmietany 18% Sól, pieprz Pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na smalcu, dodajemy pokrojone grzyby, wlewamy niewielką ilość wody i dusimy(...)przykryciem przez 30 minut. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki
Bajeczna Kuchnia
KURKI W SOSIE ŚMIETANKOWO - ZIOŁOWYM 172SEZON NA KURKI W PEŁNI, WIĘC ZROBIŁAM KURKI W SOSIE ŚMIETANKOWO-ZIOŁOWYM Składniki 500 g kurek 1 cebula pół kostki rosołowej szklanka wody mała śmietana masło lub olej sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania Kurki oczyścić umyć i pokroić na mniejsze kawałki cebulę pokroić w kostkę na patelni rozgrzać odrobinę masła lub oleju, dodać pokrojona w kostkę cebulę(...)zeszklić, dodać kurki , podsmażyć, dodać rosołek w kostce rozpuszczony w szklance gorącej wody, gotować ok 15 minut, dodać śmietanę, sól pieprz do smaku i zioła prowansalskie. (Sos można zagęścić łyżką mąki ale niekoniecznie.) Podawać z ryżem, makaronem, lub ziemniakami
Darcia w kuchni
Krwawa Mary – doskonała marynata do mięsa czerwonego 199mięs. A jak się okazuje jest to całkiem dob ra marynata. Składniki: 180 ml sok u pomidorowy 90 ml wódki sól i pieprz 30 ml soku cytrynowego 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire 2-3 krople sosu tabasco Przygotowanie: Marynatę przygotowujemy mieszając bardzo dokładnie wszystkie składniki. Powinna ona dokładnie przykrywać cały kawałek mięsa. Idealnie pasuje np. do steków. The post Krwawa Mary
naRuszcie
Naleśniki z jeżynami i sosem jeżynowym 181jadłam naleśników i tak "chęć" zmusiła mnie do ich zrobienia. Jeżyn mam sporo w zamrażarce bo dostałam od koleżanki, stąd prosty pomysł na naleśniki. Do tego sos jeżynowy i obiad gotowy, jak wolicie to deser, zapraszam. Naleśniki z jeżynami i sosem jeżynowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie